Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи, или не. Дали сме заети с нещо интересно, или не. Ето защо на тези, които не обичат зимата, им се струва, че тя е просто безкрайна, пише Herabg. Особено мъчително става след празниците, когато няма ...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

След множеството съмнения и спекулации дали въобще тръбата, отвеждаща фекалните води на "Аспарухово" и "Галата" до пречиствателната станция, е била обезопасена и вкопана под дъното, въпросът вече не е на дневен ред. Сонарна „снимка“, направена през 2014 година, ясно показва, че тръбопроводът лежи...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Светлозар Николов, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(9)   (29)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Светлозар Николов е кандидат за кмет на Варна издигнат от КП "Ние, Гражданите"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Приоритетно ще работим за реализация на общ проект и за мащабна реставрация на паметниците на културата във Варна по подобие на Община Констанца, проекта там изпълнен още 2015 година с ЕС финансиране.

Общинската администрация ще бъде активна и отговорна, като осъзнавам ключовата й роля предвид опита в Европа и Констанца. Трудно е да се балансира между толкова много и различни интереси, но аз и екипа ми сме убедени, че опазването на културното ни наследство трябва да е наш основен приоритет и отговорност към бъдещите поколения.

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

Предлагаме за първи път в историята на Варна, варненци сами да си избират какви основни - културни събития, концерти, прояви, изпълнители гости или фестивали да бъдат включени или проведени в културната програма за 2020 година на град Варна – „Културен календар 2020 Варна“. Време е да имаме граждански ангажирана община и кмет, който да се вслушва в гласа на мнозинството от варненци – те също трябва да могат да избират културните прояви и какви средства от десетки милиони да бъдат харчени. Ще работим – градивно и открито, с всички сдружения, с всички общественици и с всички културни дейци в града - град Варна да има богата културна програма, която да издига истинските ценности, а не тези промотирани от MTV. Безплатни прожекции на филми в Летният театър ще са първите стъпки, които варненци ще почувстват като видима промяна в културният живот на града.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Посещавайки градове в чужбина отговорно мога да кажа, че града днес е много назад по отношение на такава достъпност за хората - инвалиди или за майка с колички. Общината видимо има много какво да даде на варненци в тази насока. Реализираните мащабни проекти последните години от една администрация без провеждане на обществена дискусия с гражданите, с камари или с архитекти на града, като примерно бул. Васил Левски един проект реализиран - без европейско финансиране, без прилагане на модерна градостроустройствена концепция от практиката в Европа, като градове за пример - Барселона и Хамбург от частично или напълно покрити градски магистрали и улици. Неудачната концепция и неправилно изградени пасарелки са ограничения и препятствия за движение на майките с колички, инвалидите, възрастните хора.

Всички проекти за градска среда ще се съгласуват първо с гражданите - по отношение на достъпност. Първостепенно ще се реализират проекти с модерна европейска визия и с мащабна обществена подкрепа от гражданите – това ще бъде наш главен приоритет и приоритетно им изпълняване основно със безвъзмездно европейско финансиране. Новите форми, които смятаме да въведем по примера на Европа ще бъде съгласуване на всички инфраструктурни проекти със предложения и забележки първо с гражданите чрез кварталните съвети и от там в общинският съвет. За мен градската среда трябва да достъпна и изцяло съгласувана в първостепенно в нужда на гражданите – в удобство и в достъпност.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Икономическият възход е възможен само чрез привличане на мащабни европейски инвестиции към града в цел реализация на проекти по „твърди“ мерки с пряка икономическа доходност за гражданите, за общината, за БВП и за икономиката на целият регион. Една Валенсия чрез офиса си в Брюксел е привлякла над 16 млрд.евро европейски средства по различни програми, а Община Варна практически нищо – нито един проект. Пътя за мен и за моя екип за привличане на големи инвеститори и мащабни инвестиции (ПЧИ) към града е само един – реализация на мащабна индустриална зона край града – заявяване на проект още 2020 година в Брюксел, изграждане на експо център от международен ранг съвместно с общини Белослав и Девня – заявяване на проект 2020 година в Брюксел, работещ офис на общината с професионален екип на ниво Брюксел, инвестиционни форуми всяка година и дългосрочна концепция за модернизация на пристанище Варна в изграждане на дълбоководни терминали по примера на Констанца в цел привличане на транзитни товари и на мащабни инвестиции и задължително назначаване зам. кмет по инвестиции (публично частни партньорства и ЕС проекти) доказан експерт.

За последните 6 години във Варна не е издадено нито едно разрешение от общината за строителство на завод, за последните 8 години управление ПП ГЕРБ няма реализира индустриална зона във Варна, нито е изготвен проект – видно е че в общината има системен проблем при управление от 6 години на Иван Портних – липсват посещения на мащабни инвеститори, липсват инвестиционно подготвени експерти, липсва всякаква експертна подготовка на висшият мениджърски персонал за разговори с инвеститори и липсват подготвени експерти в Дирекция "Европейски и национални оперативни програми" - по темата не е направено абсолютно нищо, само едни приказки. Сумата от 756 325 лв са усвоените средства от Европейски проекти и програми за мандата на Иван Портних, което е пълен провал. Моята програма предвижда най-малко 1 млрд и половина от безвъзмездно финансира от ЕС.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

Варненци трябва да бъдем реалисти, тъй като общинският бюджет е ограничен с фиксиран финансов ресурс и е планиран една година предварително. За това още с встъпването си ще насоча усилията си за ефективното разходване на бюджетни средства за да получаваме качествено изпълнение за парите, които плащаме. Единствената възможност за видимо и бързо подобряване на състоянието на цитираната от вас инфраструктура и вид дейности в една община отчитайки и успешната практика прилагана от години в Европа е преминаване към общински фирми в обслужване на тези дейности в пряка отчетност към гражданите. При прилагане на добър мениджмънт и добър обществен контрол това може да доведе до значително понижение на общинските разходите и изцяло преминаване към общинско обслужване е изпълнение, говорим за асфалтиране на улици, сметоизвозване и почистване преминаване към общинско обслужване - без промяна на данъците.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Въвеждането на постоянно видео наблюдение, отговорна работа на общинската полиция и пълно сътрудничество с органите на МВР са мерките, които ще предприема.

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

I.Ускорено развитие на икономиката – нови икономически зони, мащабни инвестиции ПЧИ и по европейски програми.

II. Интелигентно управление на общината чрез дегитализация в пълен сихрон от бързо обслужване на нуждите и потребностите на гражданите, бизнеса и инвеститорите.

III.Модерна градска инфраструктура реализирана приоритетно с европейско безвъзмездно финансиране – като инфраструктура четири сезона за туризъм и активен спорт, модерни обществени болници и нови поликлиники с европейско ниво на обслужване и мащабни европейски инвестиции в нови общински жилища, нови училища, детски градини и ясли – дългосрочна общинска програма.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

В момента общественият транспорт е на загуба от 3 милиона лева за 2018 г., а за стане печаливш следва да бъде бърз, екологичен, удобен и безопасен. Това може да стане само чрез разработка на дългосрочна транспортна концепция за развитие в града чрез използване на алтернативен и екологичен модерен транспорт, което за нас ще е основен приоритет. В тази цел още 2020 година ще формираме експертна работна група с водещи експерти от България и чужбина за разработване на цялостна концепция за развитие на транспорта чрез финансиране приоритетно със безвъзмездни средства по европейски програми в ОП 2021-2027. Решението е модерен релсов транспорт по примера на много европейски градове-пристанища, като Палма де Майорка и други. Ще се работи усилено в разработка на проект за лека железница, за изработка на експертен анализ за европейско финансиране и планиране на модерна подземна железница (метро) и надземна железница до летището и до Владиславово – от реализация във времеви хоризонт до 2030 година.

Ще работим приоритетно и усилено за кандидатстване и реализация на проекти с европейско финансиране на Интелигентна транспортна система (ИТС) в цел оптимизация на движението на транспортни средства и задръстванията, изграждане на интегрирани системи - отворени обществено системи за контрол на шума, за контрол и мониторинг на качеството на въздуха и други модерни ИТ системи за мониторинг на наводнения, нужни на Варна за по-ефективно управление.

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти.

Нагледен пример, че град Варна и прилежащите курорти не са атрактивни за целогодишен туризъм са данните на НСИ за ниската заетост на легловата база под 12% през зимата - извън сезона. Липсата на всякаква атрактивна туристическа инфраструктура край Варна и курортите е основна причина за ниската целогодишна заетост, за липсата на целогодишен туризъм и за това Варна да не е предпочитана международна дестинация за туризъм целогодишно – независимо от природната даденост от множеството минерални извори тук.

Приоритетно ще се работи от нашият екип за заявяване още 2020 година на общ проект за нова мащабна инфраструктура за целогодишен спорт и туризъм с бално лечебен център, и нова инфраструктура от международен експо, конгресен и изложбен център край Варна - работещ целогодишно по примера на подобни центрове реализирани с европейско финансиране в модерен експо център Fira Barcelona, също и Париж (Paris Expo Porte de Versailles) и Валенсия (Exhibition Centre of Feria Valencia).

Тези проектите са мащабни и напълно иновативни за България, подобна концепция “четири сезона” от години се прилага в Германия, Румъния, Гърция, Полша, Латвия, Франция, Япония и даже в Норвегия на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси. За съжаление до сега подобна мащабна концепция не е прилагана в България за целогодишен туризъм, много малко хора в България са посещавали или запознати с концепцията на подобни работещи курорти и закрити комплекси в Европа, жалко че такива подобни от години няма в България или край Варна – вероятно главната причина е липса подготвени експерти в община Варна, който да могат да подготвят и заявят такива проекти за безвъзмездно европейско финансиране в Брюксел.

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат.

Неразделна част от нашият План за Варна за развитие на града в полза на гражданите е предоставянето на качествени услуги по активен спорт, нов общински балнеолечебен център, модерен минерален басейн и СПА комплекс работещ целогодишно за гражданите в плануване на нови такива проекти приоритетно с европейски средства.

Варна като голям град се нуждае от наличието на инфраструктура и модерен стадион. Отчитайки практиката в Европа такава скъпа спортна инфраструктура в изграждане на голям стадион, може да бъде ангажимент само в държавно бюджетно финансиране или чрез изграждане с безвъзмездни средства на европейско финансиране. Скептичен съм, че нашата държава има или ще има финансови възможности в бъдеще да изгради подобен обект във Варна без предвидена възвращаемост на инвестицията, като Стадион Варна. Възможности за ползване на европейски средства (безвъзмездни и чрез ЕИБ) с настоящата съсобственост няма, затова ще трябва да се преразгледат инвестиционните ангажименти и да се търси друго решение от настоящото.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

При планиран годишен бюджет в размер 500 000 лв, осем служители, най-добрата база за бездомни кучета в България общинският приют в с.Каменар е затворен от месец март 2018 г. без никакво основание, а общината през месец септември тази година сключва договор с НПО с база извън територията района на Варна да извършва част от дейностите.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Презастрояването във Варна е системен проблем от години, липсата на дългосрочна инвеститорска концепция, липса на общинска грамотност и липсата на всякакви проекти за изграждане на нови паркове с европейски средства от общината доведе до днешната реалност и града ни се презастрои в централната си част. Нагледен пример е бул. Васил Левски, докато в Европа – Барселона, Хамбург и други европейски градове, ценят и оползотворяват инвестиционно грамотно цялото пространство над градските магистрали в изграждане на нови паркове, търговски площи и нови общински жилища.

Инвестиционната и градоустройствената политика на община Варна е изцяло обратна, като 35 млн. лева на км е пълно безумие – никакъв замисъл, никаква концепция за приходи към бюджета и никаква последователност в планиране или за избягване проблеми от валежи в наводнения или свлачища, намаляване на шума от автомобили, подобряване на замърсяването на въздуха чрез нови паркове – нищо. Имаме само едно безотговорно инвестиционно усвояване на едни 130 млн. лева държавни и общински средства. Не, само това - ами години децата на варненци с данъците ще трябва да плащат и още млн. лева общински заеми?

Това изцяло ще бъде реформирано към реализация на дългосрочна визия за всеки регион, квартал и в планиране (в ПУП-ве и в ОУП-Варна) от изграждане на нови паркове с европейски средства, и рентабилно и инвестиционно ефективно използване на бюджетните средства както е в Европа.

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

За мен много се спекулира с този въпрос във Варна, мога да кажа само това, че небостъргачи няма да има никога докато няма икономическа зона, развита индустрия и бизнес климат за привличане на мащабни инвеститори. Такива условия във Варна от години няма за което основно са виновни ГЕРБ и най-вече Иван Портних, тъй като това никога не са били техни приоритети.

Малко варненци знаят, но във Варна има няколко проекта за небостъргачи с издадено разрешение строеж, един от тези проекти е дупката непосредствено до стадион „Спартак“ – не е реализиран поради липса на инвеститорски интерес. Днес града не е атрактивен за чужди инвеститори по много причини, ако погледнем примерно Барселона няколко небостъргачи красиви и с модерна визия в пълен синхрон с инфраструктурата на града изградени в непосредствена близост до морето – основно защото Барселона е пристанищен град атрактивен за инвеститори – модерно дълбоководно пристанище, модерна визия на града, модерно експо в града, модерна визия на цялото пристанище, добър бизнес климат и община приветстваща всеки инвеститор, модерна и чиста плажна зона или всичко което Варна днес практически няма, но може да има, ако ми се гласува доверие.

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

До 2030 години може да имам нов мост, но следва да се започне планирането му чрез изграждане с безвъзмездно европейско финансиране по Кохезионни политики. От 10 години държавно управление на ГЕРБ и общинско от 8 години няма никаква готовност и желание за кандидатстване в Брюксел, но затова пък с радост усвояват 50 милиона за имитация на ремонт на 44 годишният мост.

Затова е нужно в максимално кратък срок от кандидатстване с идеен проект и обосновка за финансиране в Брюксел за финансиране на технически проект, което ние планираме да стане още края на 2019 година. Без технически проект нищо не може да се случи – нито да намерим инвеститор, нито да получим европейско финансиране.

Приоритетно още 2020 година ще формирам работна група с водещи експерти от България и чужбина да бъде изготвена експертен анализ в техническо състояние на Аспарухов мост, ще бъде направена окончателна експертна оценка за нужната инвестиция за пълен ремонт в това моста да отговаря на всички ЕС норми за безопасност и сеизмична устойчивост. При наличие на такава експертиза и оценка от експлоатационен живот след извършен основен ремонта, но в приемлив срок не повече от 2 години може да се вземе държавническо решение дали този ремонт е рентабилен финансово за държавата или трябва да се мисли за изцяло нов мост. Отчитайки, че държавата не може да извърши 10 години основен ремонт и не може да намери средства за поддръжка и ремонт, по мнение на множество експерти имаме само един вариант - реализация на нов мост с европейски средства. За пример в Хърватска се строй подобен мост, който до 2 години ще бъде напълно готов с 85% безвъзмездни европейски средства.

Шест години един кмет говори, че чудото във Варна се случи? Ще случи не край Варна от нов мост до 2 години, а в Хърватска – защото там държавата и кметовете - не говорят, а работят всеки ден това да се случи.

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна.

Иван Портних без приемен ден, неотговарящ на въпросите на общинските съветници и на въпросите на медиите управлява вече 6 години и не се отчете за изпълнението на програмата за мандата си пред общинския съвет. Едва по Закона за достъп до информация се снабдих с отчета му преди два дена, с който очевидно не може да се гордее и затова е избрал да не става публично достояние.

Община Варна е единствената голяма община която даже няма Местен омбудсман от 8 години управление на ПП ГЕРБ. Защо!? За кого работи ? За себе си, за едрия бизнес или в услуга на гражданите и малкия бизнес? Даже да дигитализираме цялата община - без местен омбудсман, който да защитава правата на гражданите няма да постигнем нищо. Затова, това ще бъде мой основен приоритет общината да има избран чрез прозрачен конкурс - безпартиен местен омбудсман с екип и достатъчно голям бюджет.

Варна трябва да стане дигитална с интелигентно управление. Ясно доказателство за това, колко маловажна за общината е темата за иновациите е липсата на специално звено и липсата на зам. кмет по дигитализация.

Приоритетно ще се работи за пълна дигитализация на общината с европейски средства до 2024 година, имаме разработена пълна експертна концепция. Стъпките ще бъдат от кандидатстване по европейски програми за реализация на проекти за разработка на референтен модел за оптимизация на административните процеси, изграждане на интелигентната икономика (eCity), интелигентната мобилност (Smart Mobility) и интелигентно управление (e-Municipality). Това ще бъде гръбнака на една модерна ИТ система за успешно управление на модерна община с гражданите, с неправителствения сектор, с вузовите и с целият бизнес, в процеса и проекта ще участват всички.

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

Това е един съществен проблем за града, пропуск на общината е както вече споменах изграждането градска магистрала в града която да не е покрита поне частично или да няма изградена шумозащитни бариери. Още от 2014 година в Интегриран план за градско възстановяване и развитие - гр. Варна 2014-2020 г. са заложени изграждане над 6 шумозащитни бариери от които няма изградена до момента от общината - нито една? Приоритетно ще кандидатстваме за европейско финансиране още 2020-2021 година за изграждане на шумозащитни бариери до училища, до ВИНС и до жилищни райони с интензивен автомобилен трафик.

Също така ще работим за реализацията на Интелигентна система за мониторинг на шума в града чрез кандидатстване по европейски програми от общината ще e основен приоритет до 2023 година в изпълнение, подобна системи има реализирани в Хамбург, Барселона и Амстердам в Европа. Реализация на подобна система ще осигури високи нива по контрол и мониторинг в обществен контрол на шума в жилищни зони, край промишлените зони, край пристанището на града и край булевардите в града, и в цел засичане и санкциониране на системните нарушители. Системата е важно звено в изпълнение на Приоритета за трайно намаление на шума в централните части на града.

За нарушителите с мотоцеклети и МПС вдигащи значителен шум ще работим за реализация на Интегрирана система за Мониторинг на шума (ИСМШ) с ЕС средства – поне 200 точки за измерване и прилагане на навременни мерки (санкции), основани на обективен модел и в реално отчетени данни за шума от ИСМШ и мобилен екип. Нулева толерантност към шум от мотори или гонки в града и ще разработим механизъм за ефективно взаимодействие между Общинска полиция и КАТ за санкциониране на нарушителите с мобилни постове. Изграждане на шумоизолиращи прегради и камери за скорост по бул. Васил Левски. Контрол и санкции за строежи и заведения генериращи шум през почивно време и през време за сън – вечер ще част от безкопромисните ни мерки.

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Мястото на товарното Пристанище –Варна определено е далече извън града – силният шум, праха са голям проблем, а товарният трафик всеки ден амортизира шосейната инфраструктура на града.

Още 2020 година ще поканя експерти и ще представим публично - обща готова концепция за развитие на града и на пристанището в развитие до 2030 година, вече съгласувана с Пристанище Варна, Министерство на транспорта (МТ), Областна администрация Варна и ДП“ПИ“. Основното част на дългосрочната концепцията ще е намиране на решение за достъп на дълбоководни кораби до Пристанище Варна, и до варненското езеро, изграждане на нов мост по-висок и реализация с европейско финансиране на комплекс инженерни мерки в цел преодоляване на ограничението на Аспарухов мост от нисък Air draft. Концепцията ще бъде съгласувана след обществена дискусия публично, като концепцията ще даде възможност след по-етапно реализация на конкретни проекти и цялостна модернизация на Пристанище Варна – Запад, товарното пристанище да бъде изнесено изцяло от градската част, без да се ограничават възможностите от развитие в бъдеще на Пристанище Варна към дълбоководно пристанище и в изграждане на дълбоководни терминали в езерото.

Още 2020 година концепцията ще бъде окончателно завършена и представяна за съгласуване на към министерства МТ, МФ, МРРБ, ДП“ПИ“ и Пристанище Варна в цел получаване на подкрепа и внасяне на проекта в Брюксел и цел лобиране за финансиране на технически проект и в последствие за получаване на оперативно европейско финансиране за стартиране на мащабният проекта още до 2023 година. Пристанище Варна е част от град Варна и икономическо бъдеще града може да има само при модерно дълбоководно пристанище, при наличие на транзитни товари, при наличие на модерни индустриални зони. Без подобна инфраструктура, мащабни проекти и мащабни европейски инвестиции в подобие на Констанца, Варна е обречена на липса на мащабни инвестиции (ПЧИ), липса на икономика и липса на бъдеще за младите.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Холдинг Варна е собственик на голяма част от терена по крайбрежната алея и има задължения за реализация на сериозни проекти. По този договор страна е държавата, но е налице очевидно забавяне, поради което заедно с общинския съвет ще работя за решаване на проблемите с цел реализация на мащабни инвестиции в полза на варненци и развитието на града ни.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате? (извън обявеният от ВиК Варна)

Планираме мащабна обща дългосрочна икономическа концепция за развитие на общината (град Варна), пристанище Варна, целият регион (общини Девня и Белослав) която включва готови идейни проекти и готови обосновки за внасяне на проекти в Брюксел още 2020 година за европейско финансиране на стойност над 1,5 млрд. евро. Ако варненци подкрепят мен и екипа експерти работели над 6 години дългосрочно по този мащабен проект, обещавам до няколко години край и в града да започне реализация на важни стратегически проекти изоставени изцяло от ГЕРБ вече 10 години край Варна – метро и лека железница, втори Аспарухов мост, нова индустриална зона, нов мащабен експо комплекс, нова инфраструктура за целогодишен туризъм и спорт, нова модерна автогара, жп и морска гара с бизнес център, нова визия дългосрочна за развитие на пристанището – градска среда в изграждане на дълбоководни терминали.

При привличане на мащабни европейски и чуждестранни инвестиции (ПЧИ) което ще бъде мой приоритет като кмет, до 5-6 години ще променим заедно с варненци изцяло облика на града към този на модерни градове- пристанища, като Валенсия и Барселона.

За всичко това е нужно само едно подкрепата на варненци и обща мобилизация на всички прогресивно мислещи с цел икономическо развитие на Варна и привличане на мащабни европейски.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Не мога да обещая завършване на Стадион Варна при тази съсобственост, тъй като е невъзможно финансиране от ЕС, както и мащабен проект за „дупката” без пълно проучване на терена.

(9)  (29)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
10:12ч. 24 Октомври 2019 #3
tatyana1
Тоя ще ни събори първия Аспарухов мост без да има втори?
18:43ч. 23 Октомври 2019 #2
Иван Недев
Всичко е гладено като с ютия. Този бабанка някой познава ли го? Той май не се е потил отдавна...Ами аз не ми се пита . Аз като гражданин на Варна искам. За да си истински служител на града тръгни от врата на врата. Ти питай ,кмете! Дай им думата си за поне едно нещо ,ама дума. Така може да се върже някой да те подкрепи :-)
16:20ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Може ли малко подробности за вашата партия?
Новини от Варна, региона и света
Във Варна има спешна нужда от кръводарители от кръвна група А (+)
Вторник, 19 Януари 2021 12:10
Районният център по трансфузионна хематология във Варна има спешна нужда от кръводарители от кръвна група А (+), научи Moreto.net. При желание от Ваша страна, може да дарите част от своя оптимизъм и надежда...
Проф.Овчаров: Да се направи кампания с исторически факти в чужбина, представяща позицията ни за Македония
Вторник, 19 Януари 2021 19:07
Проф. Николай Овчаров предлага да бъде организирана кампания в чужбина, в която учени - историци и филолози, да представят с исторически факти българската позиция за Република Северна Македония. От месеци...
ЕК иска поне 80% от хората над 80 да са ваксинирани до март
Вторник, 19 Януари 2021 18:54
Европейската комисия призова страните членки да ускорят процеса на ваксиниране срещу Covid-19. От институцията апелират поне 80 на сто от хората над 80 години да бъдат имунизирани до март, както и 80 на...
Испания регистрира нов мрачен рекорд от новозаразени с Covid-19
Вторник, 19 Януари 2021 18:43
Само за последния уикенд броят на новите случаи в страната е нараснал с над 84 хиляди, а починалите са 455. Честотата продължава да нараства и вече е близо 700 случая на 100 000 жители. В страната...
Условна присъда за варненец, разпространявал марихуана и кокаин
Вторник, 19 Януари 2021 18:31
Условна присъда получи 26-годишния Васил Иванов Варна за разпространяване на марихуана и кокаин, съобщават от Варненския окръжен съд за Moreto.net. Васил Иванов е роден и живее във Варна, с основно...
Заведенията обявиха стачна готовност
Вторник, 19 Януари 2021 18:19
Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия. Това обявиха от Сдружението на заведенията...
Храни и напитки, които развалят настроението ни
Вторник, 19 Януари 2021 18:07
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи, докато газираните напитки, донътите и бургерите бързо могат да им „докарат” лошо настроение, пише...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Рекламирай ТУК
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook