Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Автобусни линии 9 и 109 на "Градски транспорт" Варна, пътуващи между морската столица и к.к. "Златни пясъци" ще са с променен график от 4 юли, понеделник. Причината за промяната е по-голямо удобство на пътниците, съобщиха за Moreto.net от общинския превозвач...
Новини

Новата съдебна палата на Варна може да бъде построена на мястото на бившата циркова площадка. Това става ясно от питане на народният представител от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев до министъра в оставка Надежда Йорданова по време на днешния парламентарен контрол...
Новини

Мачът между Латвия и България, игран снощи във Варна даде старт на Европейския шампионат по хандбал за младежи до 20 години. За съжаление България отстъпи на Латвия с 26:32 в първия си мач от група „А“. „Дворецът на културата и спорта“ в Морската ни столица е домакин и на два турнира под егидата...
Новини от Варна, региона и света

Проектът за ОУП на Варна залага корупционни бомби със закъснител


Гинка Христова

Понеделник, 1 Декември 2008 12:34
(1)   (1)  
Проектът за Общ устройствен план (ОУП) на Варна запали искрата на нов скандал. Това стана в началото на двудневните дебати преди 10 дни, на които Национален експертен съвет трябваше да утвърди предварителния проект. Представители на строителната камара, на Камарата на инженерите и на Съюза на архитектите обаче не бяха поканени на заседанието. От медиите за него разбраха и общинските съветници на Варна.

И малкото от тях, които присъстваха на заседанието обаче, бяха скандализирани от съществените разлики между окачените по стените чертежи, раздадените карти и схеми и CD с дигиталната версия на ОУП. Съвсем различни бяха материалите в папките на хората от експертния съвет. Кой от всички варианти утвърждават специалистите в него така и не разбраха до края на дебатите. Председателят на заседанието арх. Митьо Видолов, както и ръководителят на авторският колектив арх. Иван Никифоров увериха, че планът търпи развитие с всеки изминал ден и няма нищо обезпокоително в това той да има различни версии. Друго е обаче мнението на архитектите.

Според Калина Павлова, представител на ръководството на Съюза на архитектите във Варна, авторският колектив на ОУП трябва да бъде разследван за престъпната практика, по която прави своите разработки (подробности за описана от Калина Павлова схема за рекет на собствениците на имоти на стр. 2). По думите й е недопустимо хора от екипа, разработващ ОУП на Варна, да се занимават с консултантски услуги и да променят проекта в зависимост от интересите на отделни инвеститори. Думите си тя илюстрира, като показа как в зони, които са земеделски земи, в различните варианти на плана се появяват зелени площи, предвидени за паркове. В частни имоти са маркирани зони за строителството на сгради с обществено предназначение. "Когато собственикът си плати колкото трябва и на когото трябва, неговият терен "се изчиства", а парковете се появяват на друго място в проекта за ОУП на Варна", даде примери Павлова. Тя беше категорична, че Съюзът на архитектите във Варна разполага с достатъчно информация от инвеститори и собственици на имоти, които са станали жертва на изнудване. "Никой от тях обаче не е готов да застане с името си в публичното пространство", каза Павлова. Според нея те могат да бъдат убедени да сътрудничат на правосъдието, ако им бъдат дадени гаранции за тяхната сигурност.

Схемата на проследяване според нея е проста. Трябва само да се разследва дали има суми, превеждани от инвеститори или частни лица по сметките на авторския колектив, работил по ОУП. "После се проследява дали хората зад тези парични преводи имат имоти, засегнати от ОУП, правени ли са за тези имоти индивидуални разработки, довели ли са те до променян в първоначалната концепция за отделна зона, обяснява Калина Павлова. След това остава потърпевшите да бъдат убедени да кажат дали са привеждали сумите доброволно, или са били изнудвани. Съсловните организации обаче засега се колебаят дали да тръгнат по този път.

Отслабеният обществен натиск във Варна поставя под съмнение възможността планът да начертае светли перспективи за развитието на града през следващите десетилетия. Така разработван на тъмно и в отсъствието на какъвто и да било независим контрол, той по-скоро ще се превърне в чудесен наръчник за реализиране на корпоративни и частни интереси.

ПРЕДИСТОРИЯТА

13. 06. 1997 г. След проведен конкурс бившият кмет на Варна Христо Кирчев възлага на компанията "Булплан" да изработи ОУП на Варна.

16. 06. 1999 г. Висшият експертен съвет приема предварителния проект на "Булплан".

До 2002 г. кметът Кирил Йорданов прави неколкократни опити да отстрани изпълнителя, като спре финансирането на разработката.

На 11.02. 2002 г. общинският съвет гласува решение, с което определя ОУП като основен приоритет на общината.

През 2002 г. "Холдинг Варна", част от икономическата група ТИМ, стана собственик на Териториална проектантска организация (ТПО).

На 15.08. 2003 г. община Варна обявява обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на проект за нов ОУП.

На 11.08. 2005 г. Кирил Йорданов възлага на ТПО - Варна - ЦППБО ООД да разработи нов ОУП. Тогава 86.5 процента от дружеството притежава ТПО, а останалите 13.5 са на физически лица. През август т.г. "Холдинг Варна А" (отново част от структурата на ТИМ) изкупи дяловете им и стана собственик на 100 процента от активите на ТПО - Варна - ЦППБО ООД.

КРИМИНАЛНО

Галина Павлова, член на УС на Съюза на архитектите във Варна

Престъпна схема

При изработването на заданието са установени корупционни практики, които са подсъдни. Екипът на ОУП участва в схема за изнудване на собственици на терени. Първо земите им стават терени за обществено предназначение, впоследствие собствениците получавали уведомително обаждане, че имотът им ще бъде отчужден съгласно новия ОУП. Обещавало им се, че ако заплатят определена сума, това може да се промени. Така и картите в залата показват абсолютно случайно вмъкнати имоти - в Западната промишлена зона например има терени за паркове, но те са на различни места в различните разработки, местят се. В кв. "Бриз" и "Св. Никола" пък са маркирани детски градини върху частни терени. И собствениците са изнудвани за си платят, за да бъдат преместени тези обекти. Във Владиславово има предвидена зона за нискоетажно строителство, но в нея произволно са белязани парцели за блокове с висока етажност. Значи отсега е ясно, че има инвеститор, който държи на такива параметри. Това още веднъж доказва конфликта на интереси, в условията на който работи проектантският екип, тъй като е сключен договор за консултантски услуги паралелно с извършването на ОУП. Това може да се докаже. Многобройните инвеститори, с които ние работим, свидетелстват за това. Всичко е на пръв поглед легално, но объркването вече започва отвсякъде да си личи, след като и дисковете, раздадени на членовете на експертния експерт, се различават с това, което е изложено. Това говори, че проектантският екип се е объркал напълно в своите варианти и всеки, който го подкрепя в този вариант, ще бъде разследван за неговото участие и неговите интереси в тази престъпна схема.

Арх. Петър Диков, гл. архитект на София

Да се спази процедурата

Колкото по-явен и публичен е един план, толкова по-добре си върши работата, а именно да въведе ред и прозрачност в управлението на града. Затова настоявам този проект да се приеме, защото така чертежът ще бъде само в два екземпляра размножен, с печатите на общината и на министерството. И подчертавам - на хартиен носител. Това ще стабилизира плана, върху който ще се говори и ще се вземе решение. За да няма разминаване в дисковете и да не знаем ние какво точно обсъждаме. Процедурата е тази. Това е чертежът, който може да сравни всеки. За мен разработката е на стената, останалото са варианти, които не вземам под внимание. Ако пак има промени, тези промени са криминални, нерегламентирани и са направени зад гърба на всички нас.

Данчо Симеонов, общински съветник

Процесът е опорочен

Няма съмнение, че процесът на приемане на проект за ОУП е опорочен. Първо, с пълната секретност на проведените дебати. Заповедта на министър Асен Гагаузов е с дата два дни преди събитието. Аз случайно разбрах за това, но много мои колеги не можаха да участват в дебатите. Вторият нелегален момент е, че в дебатите трябва да участва варненският експертен съвет по устройство на териториите, който обаче е разпуснат от кмета и нов не е свикан. И на трето място - различните варианти, които се обсъждат, и това, че никой не казва кой от тях ще е на финала. Същият разнобой се разигра през юни, когато беше представен проектът пред общинския съвет. Там също не съответстваха диск, чертежи и обяснителни записки. Всичко това прави проекта уязвим пред съда и мисля, че ще се намери кой да го атакува. У мен буди недоумение също и фактът, че в заповедта на министъра сред участниците в националния експертен съвет под №28 стои името на арх. Красимира Христова-Касакова, известно е, че тя е архитект на фирма "Борд", заради чийто комплекс пропадна пътя за Галата. Срещу името й стои обяснението, че е представител на общинския съвет. Нито аз, нито колегите ми от комисията по архитектура си спомняме да сме я упълномощавали за това.

ЗАКОННО

Арх. Венелин Жечев, зам.-кмет по устройство на териториите

Всичко е законно


Не ми се ще да вярвам, че авторският колектив се е въвлякъл в корупционни схеми, ако беше така, нямаше да бъде толкова отворена дискусията. Видяхте, че всеки, който поиска думата - гражданин или специалист, я получи. Колективът докладва два пъти в пленарна зала пред общинските съветници. Дискът не е нелегален, от август в архитектурния отдел в общината са на разположение и схемите. За мен несъответствията са повече технически грешки, отколкото умисъл. Подчертавам, всичко е в предварителна фаза. Проектът още не е завършен. Но по процедурата спор няма - тя е напълно законна.

Арх. Иван Никифоров, ръководител на авторския колектив

В интернет има какво ли не


Разликите се получават, защото изготвянето на плана е процес, който още не е напълно завършил. Явяват се нови и нови промени. Трябва да призная, че съм виждал в интернет публикувани варианти на плана, за които просто съм се чудил откъде са се появили и които имат малко общо с нашата разработка. В екипа няма хора, които да са изпълнявали консултантски услуги, докато са работели по плана и във връзка с него. Спокойно гледам на упреците в корупция, защото те са нещо нормално да се появи предвид отговорността на това, което правим. Много е важно гражданите да направят разликата между общ и подробен устройствен план. Ако трябва да бъдем прецизни, директно от ОУП няма да следват последствия за имотите на гражданите. Тези схеми - сложили сме детски градини, това не означава, че точно върху този имот ще бъдат построени, а че има нужда от тях в района. Подробният устройствен план ще каже къде точно да са сградите за обществени нужди. Окончателният проект ще е готов след 40 дни и него ще представим на гражданите и на институциите.

Арх. Митьо Видолов, председател на НЕСУТ

Няма спекулации


Съвет като нашия не взема решение, което да е с тежестта на административен акт. Ние само подпомагаме тези, които издават актовете. Изменения по плана ще има постоянно, докато той не стане окончателен. Това се налага, за да се отразят всички предложения, корекции, препоръки. Те трябва да се обвържат със срокове. Затова до 10 дни стенограмата от всичко, казано в пленарна зала, ще стане официален протокол. По него авторският колектив ще нанесе корекции в разработката. Срокът за това е 30 дни. След това на една работна среща представителите на МРРБ и общинската дирекция по устройство на териториите ще констатираме дали всичко е коректно отразено в разработката. Едва тогава проектът ще бъде представен на гражданите и в министерствата за съгласуване.

Владимир Тонев, председател на комисията по архитектура в ОбС

Разликите са несъществени


Вярно е, че общинските съветници бяха игнорирани от последното обсъждане, но никъде в закона не пише, че те трябва да участват. От нормативна гледна точка процедурата е спазена и проектът за ОУП ще е легитимен. Нашата роля ще е да участваме в обществените обсъждания с гражданите. Не мисля, че е съществено дали се засягат отделни имоти. Важното го имаше във всички варианти - имаше го и Аспаруховия мост, и втория мост, имаше ги всички елементи на градската инфраструктура, комуникационните трасета. Генералните неща си бяха там. Разликата е в детайлите и вероятно те не са съществени.

Адв. Валя Бакалова, член на експертния съвет

Процедурата е такава

Заседанието има характер на работна среща, не се предвижда гласуване и т.н. Това е една рутинна процедура, която има за цел оценка на направеното, за да се изчистят, ако има противоречия, преди планът да се подложи на обществено обсъждане. Паралелно с това тръгват и съгласувателните процедури в различните министерства. Едва когато приключат, може да се каже, че имаме проект за ОУП.

По материал на вестник Дневник

(1)  (1)

Новини от Варна, региона и света
Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт
Неделя, 3 Юли 2022 21:33
"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички. И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални...
Пендаровски: Френското предложение е приемливо
Неделя, 3 Юли 2022 17:41
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него, съобщава БГНЕС. Агенцията цитира...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Неделя, 3 Юли 2022 17:23
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток утре, 4 юли, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от...
"Продължаваме Промяната" оптимисти, че ще съберат 121 гласа
Неделя, 3 Юли 2022 17:12
Има позитивни сигнали, че ще имаме подкрепа от 121 депутати за правителството. Народни представители разбират необходимостта управлението да продължи и то на база ясни приоритети. Това коментира в студиото...
Автобуси 9 и 109 във Варна с променено разписание от понеделник
Неделя, 3 Юли 2022 16:26
Автобусни линии 9 и 109 на "Градски транспорт" Варна, пътуващи между морската столица и к.к. "Златни пясъци" ще са с променен график от 4 юли, понеделник. Причината за промяната е по-голямо удобство на...
500-те най-богати хора в света загубили 1,4 трилиона долара от началото на годината
Неделя, 3 Юли 2022 16:04
500-те най-богати хора на света са загубили общо 1,4 трилиона долара през първата половина на 2022 г. Това сочи информация на агенция Блумбърг. Сред милиардерите претърпели най-големи финансови загуби...
„Истински жени“ тази вечер в Римските терми във Варна
Неделя, 3 Юли 2022 15:36
Днес, 3 юли от 18:00 часа в Римски терми Варна ще се състои едно интересно и иновативно за града ни събитие, което ще събере Истински жени, различни по възраст и професии, в едно шоу-ревю. “Всички ние...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Ремонт на турбокомпресори
SOFTELECTRONICTURBO е специализиран сервиз за ремонт, диагностика, профилактика и продажба на нови турбокомпресори за всички двигатели с вътрешно горене монтирани на леки и лекотоварни автомобили, тежкотоварни...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Стилни рокли Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook