Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Най-зрелищната регата се завръща от днес във Варна. Осмото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе между 21 и 24 май. Очаква се в надпреварата да се включат около 300 ветроходци на 40 яхти от различни ORC и IRC класове, съобщиха организаторите...
Новини

След успешната кампания по разпродаването на наличностите си в София, интересът на варненци към красивите килими е голям и
Килим World гостуват във Варна, за да може и варненци да се възползват от големите отстъпки. Само за броени дни...
Новини

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2019 - 2021 г., е 73.6 години, като спрямо предходния период (2018 - 2020 г.) намалява с 1.0 години, съобщават от НСИ за Moreto.net Очакваната продължителност на живота варира от 70.5 години в област Видин до 75.5 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за
Новини от Варна, региона и света

Проектът за ОУП на Варна залага корупционни бомби със закъснител


Гинка Христова

Понеделник, 1 Декември 2008 12:34
(1)   (1)  
Проектът за Общ устройствен план (ОУП) на Варна запали искрата на нов скандал. Това стана в началото на двудневните дебати преди 10 дни, на които Национален експертен съвет трябваше да утвърди предварителния проект. Представители на строителната камара, на Камарата на инженерите и на Съюза на архитектите обаче не бяха поканени на заседанието. От медиите за него разбраха и общинските съветници на Варна.

И малкото от тях, които присъстваха на заседанието обаче, бяха скандализирани от съществените разлики между окачените по стените чертежи, раздадените карти и схеми и CD с дигиталната версия на ОУП. Съвсем различни бяха материалите в папките на хората от експертния съвет. Кой от всички варианти утвърждават специалистите в него така и не разбраха до края на дебатите. Председателят на заседанието арх. Митьо Видолов, както и ръководителят на авторският колектив арх. Иван Никифоров увериха, че планът търпи развитие с всеки изминал ден и няма нищо обезпокоително в това той да има различни версии. Друго е обаче мнението на архитектите.

Според Калина Павлова, представител на ръководството на Съюза на архитектите във Варна, авторският колектив на ОУП трябва да бъде разследван за престъпната практика, по която прави своите разработки (подробности за описана от Калина Павлова схема за рекет на собствениците на имоти на стр. 2). По думите й е недопустимо хора от екипа, разработващ ОУП на Варна, да се занимават с консултантски услуги и да променят проекта в зависимост от интересите на отделни инвеститори. Думите си тя илюстрира, като показа как в зони, които са земеделски земи, в различните варианти на плана се появяват зелени площи, предвидени за паркове. В частни имоти са маркирани зони за строителството на сгради с обществено предназначение. "Когато собственикът си плати колкото трябва и на когото трябва, неговият терен "се изчиства", а парковете се появяват на друго място в проекта за ОУП на Варна", даде примери Павлова. Тя беше категорична, че Съюзът на архитектите във Варна разполага с достатъчно информация от инвеститори и собственици на имоти, които са станали жертва на изнудване. "Никой от тях обаче не е готов да застане с името си в публичното пространство", каза Павлова. Според нея те могат да бъдат убедени да сътрудничат на правосъдието, ако им бъдат дадени гаранции за тяхната сигурност.

Схемата на проследяване според нея е проста. Трябва само да се разследва дали има суми, превеждани от инвеститори или частни лица по сметките на авторския колектив, работил по ОУП. "После се проследява дали хората зад тези парични преводи имат имоти, засегнати от ОУП, правени ли са за тези имоти индивидуални разработки, довели ли са те до променян в първоначалната концепция за отделна зона, обяснява Калина Павлова. След това остава потърпевшите да бъдат убедени да кажат дали са привеждали сумите доброволно, или са били изнудвани. Съсловните организации обаче засега се колебаят дали да тръгнат по този път.

Отслабеният обществен натиск във Варна поставя под съмнение възможността планът да начертае светли перспективи за развитието на града през следващите десетилетия. Така разработван на тъмно и в отсъствието на какъвто и да било независим контрол, той по-скоро ще се превърне в чудесен наръчник за реализиране на корпоративни и частни интереси.

ПРЕДИСТОРИЯТА

13. 06. 1997 г. След проведен конкурс бившият кмет на Варна Христо Кирчев възлага на компанията "Булплан" да изработи ОУП на Варна.

16. 06. 1999 г. Висшият експертен съвет приема предварителния проект на "Булплан".

До 2002 г. кметът Кирил Йорданов прави неколкократни опити да отстрани изпълнителя, като спре финансирането на разработката.

На 11.02. 2002 г. общинският съвет гласува решение, с което определя ОУП като основен приоритет на общината.

През 2002 г. "Холдинг Варна", част от икономическата група ТИМ, стана собственик на Териториална проектантска организация (ТПО).

На 15.08. 2003 г. община Варна обявява обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на проект за нов ОУП.

На 11.08. 2005 г. Кирил Йорданов възлага на ТПО - Варна - ЦППБО ООД да разработи нов ОУП. Тогава 86.5 процента от дружеството притежава ТПО, а останалите 13.5 са на физически лица. През август т.г. "Холдинг Варна А" (отново част от структурата на ТИМ) изкупи дяловете им и стана собственик на 100 процента от активите на ТПО - Варна - ЦППБО ООД.

КРИМИНАЛНО

Галина Павлова, член на УС на Съюза на архитектите във Варна

Престъпна схема

При изработването на заданието са установени корупционни практики, които са подсъдни. Екипът на ОУП участва в схема за изнудване на собственици на терени. Първо земите им стават терени за обществено предназначение, впоследствие собствениците получавали уведомително обаждане, че имотът им ще бъде отчужден съгласно новия ОУП. Обещавало им се, че ако заплатят определена сума, това може да се промени. Така и картите в залата показват абсолютно случайно вмъкнати имоти - в Западната промишлена зона например има терени за паркове, но те са на различни места в различните разработки, местят се. В кв. "Бриз" и "Св. Никола" пък са маркирани детски градини върху частни терени. И собствениците са изнудвани за си платят, за да бъдат преместени тези обекти. Във Владиславово има предвидена зона за нискоетажно строителство, но в нея произволно са белязани парцели за блокове с висока етажност. Значи отсега е ясно, че има инвеститор, който държи на такива параметри. Това още веднъж доказва конфликта на интереси, в условията на който работи проектантският екип, тъй като е сключен договор за консултантски услуги паралелно с извършването на ОУП. Това може да се докаже. Многобройните инвеститори, с които ние работим, свидетелстват за това. Всичко е на пръв поглед легално, но объркването вече започва отвсякъде да си личи, след като и дисковете, раздадени на членовете на експертния експерт, се различават с това, което е изложено. Това говори, че проектантският екип се е объркал напълно в своите варианти и всеки, който го подкрепя в този вариант, ще бъде разследван за неговото участие и неговите интереси в тази престъпна схема.

Арх. Петър Диков, гл. архитект на София

Да се спази процедурата

Колкото по-явен и публичен е един план, толкова по-добре си върши работата, а именно да въведе ред и прозрачност в управлението на града. Затова настоявам този проект да се приеме, защото така чертежът ще бъде само в два екземпляра размножен, с печатите на общината и на министерството. И подчертавам - на хартиен носител. Това ще стабилизира плана, върху който ще се говори и ще се вземе решение. За да няма разминаване в дисковете и да не знаем ние какво точно обсъждаме. Процедурата е тази. Това е чертежът, който може да сравни всеки. За мен разработката е на стената, останалото са варианти, които не вземам под внимание. Ако пак има промени, тези промени са криминални, нерегламентирани и са направени зад гърба на всички нас.

Данчо Симеонов, общински съветник

Процесът е опорочен

Няма съмнение, че процесът на приемане на проект за ОУП е опорочен. Първо, с пълната секретност на проведените дебати. Заповедта на министър Асен Гагаузов е с дата два дни преди събитието. Аз случайно разбрах за това, но много мои колеги не можаха да участват в дебатите. Вторият нелегален момент е, че в дебатите трябва да участва варненският експертен съвет по устройство на териториите, който обаче е разпуснат от кмета и нов не е свикан. И на трето място - различните варианти, които се обсъждат, и това, че никой не казва кой от тях ще е на финала. Същият разнобой се разигра през юни, когато беше представен проектът пред общинския съвет. Там също не съответстваха диск, чертежи и обяснителни записки. Всичко това прави проекта уязвим пред съда и мисля, че ще се намери кой да го атакува. У мен буди недоумение също и фактът, че в заповедта на министъра сред участниците в националния експертен съвет под №28 стои името на арх. Красимира Христова-Касакова, известно е, че тя е архитект на фирма "Борд", заради чийто комплекс пропадна пътя за Галата. Срещу името й стои обяснението, че е представител на общинския съвет. Нито аз, нито колегите ми от комисията по архитектура си спомняме да сме я упълномощавали за това.

ЗАКОННО

Арх. Венелин Жечев, зам.-кмет по устройство на териториите

Всичко е законно


Не ми се ще да вярвам, че авторският колектив се е въвлякъл в корупционни схеми, ако беше така, нямаше да бъде толкова отворена дискусията. Видяхте, че всеки, който поиска думата - гражданин или специалист, я получи. Колективът докладва два пъти в пленарна зала пред общинските съветници. Дискът не е нелегален, от август в архитектурния отдел в общината са на разположение и схемите. За мен несъответствията са повече технически грешки, отколкото умисъл. Подчертавам, всичко е в предварителна фаза. Проектът още не е завършен. Но по процедурата спор няма - тя е напълно законна.

Арх. Иван Никифоров, ръководител на авторския колектив

В интернет има какво ли не


Разликите се получават, защото изготвянето на плана е процес, който още не е напълно завършил. Явяват се нови и нови промени. Трябва да призная, че съм виждал в интернет публикувани варианти на плана, за които просто съм се чудил откъде са се появили и които имат малко общо с нашата разработка. В екипа няма хора, които да са изпълнявали консултантски услуги, докато са работели по плана и във връзка с него. Спокойно гледам на упреците в корупция, защото те са нещо нормално да се появи предвид отговорността на това, което правим. Много е важно гражданите да направят разликата между общ и подробен устройствен план. Ако трябва да бъдем прецизни, директно от ОУП няма да следват последствия за имотите на гражданите. Тези схеми - сложили сме детски градини, това не означава, че точно върху този имот ще бъдат построени, а че има нужда от тях в района. Подробният устройствен план ще каже къде точно да са сградите за обществени нужди. Окончателният проект ще е готов след 40 дни и него ще представим на гражданите и на институциите.

Арх. Митьо Видолов, председател на НЕСУТ

Няма спекулации


Съвет като нашия не взема решение, което да е с тежестта на административен акт. Ние само подпомагаме тези, които издават актовете. Изменения по плана ще има постоянно, докато той не стане окончателен. Това се налага, за да се отразят всички предложения, корекции, препоръки. Те трябва да се обвържат със срокове. Затова до 10 дни стенограмата от всичко, казано в пленарна зала, ще стане официален протокол. По него авторският колектив ще нанесе корекции в разработката. Срокът за това е 30 дни. След това на една работна среща представителите на МРРБ и общинската дирекция по устройство на териториите ще констатираме дали всичко е коректно отразено в разработката. Едва тогава проектът ще бъде представен на гражданите и в министерствата за съгласуване.

Владимир Тонев, председател на комисията по архитектура в ОбС

Разликите са несъществени


Вярно е, че общинските съветници бяха игнорирани от последното обсъждане, но никъде в закона не пише, че те трябва да участват. От нормативна гледна точка процедурата е спазена и проектът за ОУП ще е легитимен. Нашата роля ще е да участваме в обществените обсъждания с гражданите. Не мисля, че е съществено дали се засягат отделни имоти. Важното го имаше във всички варианти - имаше го и Аспаруховия мост, и втория мост, имаше ги всички елементи на градската инфраструктура, комуникационните трасета. Генералните неща си бяха там. Разликата е в детайлите и вероятно те не са съществени.

Адв. Валя Бакалова, член на експертния съвет

Процедурата е такава

Заседанието има характер на работна среща, не се предвижда гласуване и т.н. Това е една рутинна процедура, която има за цел оценка на направеното, за да се изчистят, ако има противоречия, преди планът да се подложи на обществено обсъждане. Паралелно с това тръгват и съгласувателните процедури в различните министерства. Едва когато приключат, може да се каже, че имаме проект за ОУП.

По материал на вестник Дневник

(1)  (1)

Новини от Варна, региона и света
Внимание Варна!!! Само до 13.06! Килим World пренася голямата ликвидация на килими във Варна
Понеделник, 16 Май 2022 08:07
След успешната кампания по разпродаването на наличностите си в София, интересът на варненци към красивите килими е голям и Килим World гостуват във Варна, за да може и варненци да се възползват от големите...
Пътна обстановка в страната - 22 май
Днес, 22 Май 2022 07:11
СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Хемус“: Област Варна: Движението от км 407+000 до км 425+500 в двете посоки се извършва с повишено внимание поради косене на тревни площи. Участъкът е сигнализиран...
22 май в историята
Днес, 22 Май 2022 06:45
853 г. – Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин. 1455 г. – В Англия започва Войната на розите. 1762 г. – Швеция и Прусия подписват Хамбургското...
Прогноза за времето - 22 май
Днес, 22 Май 2022 06:22
Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността и след обяд на отделни места ще превали. Ще духа до умерен северозападен вятър, след обяд от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха...
Хубавото време напълни варненските плажове
Събота, 21 Май 2022 18:30
Макар и още май, топлото и слънчево време напълни не само Морската градина във Варна, но и централният и южния плаж. По-смелите дори се разсъблякоха и се къпаха в морето, въпреки че температурата на...
Илияна Йотова: Да се обявяваме категорично против всеки опит за пренаписване на историята на кирилските букви
Събота, 21 Май 2022 17:55
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Пърообразът му беше...
Щастлива губеща: Виктория Томова влезе в основната схема на "Ролан Гарос"
Събота, 21 Май 2022 17:26
Виктория Томова все пак ще играе в основната схема на Ролан Гарос за първи път в своята кариера. Българката загуби драматично мача си от третия квалификационен кръг срещу Олга Данилович с финален тайбрек,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви !!! в Община ВЪЛЧИ ДОЛ !!! НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ !!!
”ГРАНДЕ ХАУС” ЕООД купува до 3000 лв/дка ОБРАБОТВАЕМА земеделска земя.НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ за всички села на Община Вълчи дол: * с. Бояна * с. Брестак * с. Войводино * с. Генерал Киселово * с. Генерал...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Пожарогасители
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Стилни рокли Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Трябва ли да изпратим оръжие на Украйна?
Да, категорично.
Само отбранително.
Не мога да преценя.
Не, категорично
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook