Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Понеделник, 20 Май 2024 09:15
Източник: Moreto.net   
Председатели и представители на всички големи асоциации на туристическия бранш в България се отзоваха на покана за среща, отправена от кандидатите за народни представители от листата на коалиция ГЕРБ – СДС във Варна, с водач на листата Даниел Митов, и председателя на градската структура в морската столица Николай Костадинов.

В последните две години няма абсолютно никаква чуваемост за проблемите в туризма. За бизнеса най-важно е да има стабилност. Стабилност имахме до 2020 година, след това тази дума е мираж, алармираха по време на срещата от браншовите организации, като изтъкнаха основните проблеми, пред които е изправен туризмът в страната.

„Това от което има нужда бизнесът е предвидимост и стабилност и се надяваме след тези избори да имаме такава. В момента най-наболял е проблемът с липсата на работна ръка, с наемането на работници от трети страни, който може да се реши само и единствено в парламента. Не се взеха мерки външните ни консулства да се попълнят както трябва, няма кой да обработва документите на желаещите да дойдат да работят у нас и бизнесът страда“, заяви по време на срещата председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

За пример Алибегов даде Индия, където по думите му в момента има над 12 000 – 13 000 заявки, а в Делхи е назначен един човек, който ги обработва.

„Този човек и да не спи, и 24 часа в денонощието да работи, пак няма да има възможността да обработи тези хора и ще се случи така, че по Черноморието хотели с голяма леглова база няма да могат да отворят, заради незначителен брой хора на работа“, посочи той.

Алибегов апелира този процес да се активизира, защото всичко останало няма никакво значение, ако няма работна ръка и изтъкна, че у нас административните процедури са най-тромави. Ако на една хърватска фирма, например, са й необходими 2 седмици, за да си придвижи документите, у нас процедурата отнема 2 месеца.

„Алармираме отдавна за тези проблеми и ако преди няколко години този дял на работна ръка е бил много малък и няма проблем да изчакаш 2-ма, 3-ма човека, сега ни трябват 30-40% от персонала. 27 000 души работна ръка липсват в момента по Черноморието“, изтъкна председателят на БАЗ.

В отговор на посочените проблеми водачът на листата на ГЕРБ – СДС във Варна, Даниел Митов подчерта, че е необходима актуализация на бюджета, който не е предвидил, че Външно министерство трябва да командирова не двама, а двайсет служители в Индия.

„Трябва да се вдигне бюджетът на МВнР, което моментално да започне да изпраща персонал в държавите, от които българският бизнес има намерение да привлича работна ръка. По предложение на ГЕРБ – СДС направихме вече промени в законодателството, които облекчават режима за издаване на визи на работници от трети страни, но за съжаление бюджетът не е актуализиран така, че да позволи на МВнР да отдели достатъчно кадрови потенциал, за да се увеличи капацитетът на консулските служби. Това може да се случи след изборите, когато има нов работещ парламент и правителство, което знае какво прави“, заяви Митов, като изтъкна факта, че политическата нестабилност засяга всеки сектор в икономиката.


„Видяхме че импровизациите не водят до нищо добро, затова нашата битка е да спечелим доверието на достатъчен брой граждани, така че разликата между ГЕРБ – СДС и втория да е достатъчно голяма, за да позволи съставянето на редовен стабилен кабинет, който професионално да се захване с проблемите пред обществото и държавата“, добави той.

Зам.-председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Мартин Захариев изтъкна на свой ред, че валутата между бизнеса и политиците е доверието и това, че представителите на най-големите браншови организации у нас присъстват на срещата говори за именно за това.

„Ние сме тук не само за да ви подкрепим. Това, че сме се събрали показва, че имаме доверие. От този многомандатен район (3МИР), ГЕРБ имаше шестима депутати в миналия парламент, за седем ние ще се съгласим, че работата е свършена, но успех ще е да вкарате осем“, дефинира първата задача д-р Захариев и изказа благодарност от името на Борда по туризъм към Красен Кралев за свършената работа по отношение на сектора, като член на Комисията по туризъм в парламента.

„Политическите турбуленции и шестите парламентарни избори за три години вкараха българския туризъм в криза. Неговият потенциал е двойно по-голям“, изтъкна зам.-председателят на НБТ, като подчерта, че най-бедното министерство в МС е именно Министерството на туризма. „Да добавим и липсата на една стотинка по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за сектора. ПВУ е инструмент, който има давностен срок и той изтича в края на 2026 година. На 1 януари 2027 година българският туризъм ще се събуди като изгаснала лампа в радара. Метафората е точна, защото съседните ни държави ще са похарчили вече между 100 и 400 млн. евро само за сектор туризъм. Затова ние сме задължени в следващите две години наистина да направим чудеса с българския туризъм, за да не загаснем на картата. Ако държавата не помогне в този период, България ще загуби огромни конкурентни предимства“, изтъкна още д-р Захариев.

В отговор на коментираните проблеми, пред които е изправен браншът, Красен Кралев представи кратък отчет за свършеното от ГЕРБ – СДС в 49-ото НС като изтъкна преди това, че като варненец и човек дълбоко свързан с морето, за него туризмът е от изключително значение.

„Дълбоко уважавам всички предприемачи, които създават качествен продукт в България и те винаги ще имат моята подкрепа. Туризмът трябва да е държавен приоритет не само на думи, но и на дела, и ГЕРБ е единствената партия, която е доказала, че се грижи за българския туристически продукт“, каза Кралев.

„Ние бяхме партията, която направи задълбочено проучване на Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, т.нар. перки в морето. И след като се установи, че тази идея е с изключително спорни както екологични, така и икономически ползи, спряхме законопроекта между първо и второ четене“, уточни той.

По думите му относно широко дискутираната тема за 9% ДДС за бранша, е важно да се отбележи, че от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев, така и не са направили анализ за ползите и загубите, които има намалената ставка. Такъв обаче са направили от сектора и се е оказало, че намалената ставка носи повече приходи в държавния бюджет от преки и косвени данъци.

„Далеч съм от мисълта да се подведа по популистките тези, че заведенията са най-сенчестия сектор. Но намаленото ДДС помогна допълнително за изсветляването на този бранш. Следвайки европейски практики, запазването на намалената ДДС ставка е логичен ход. В 24 от 27 страни членки на ЕС, ДДС за хотели и ресторанти е намалено още от 2008 г.“, подчерта Кралев и изтъкна, че туризмът е един от секторите, които пострадаха най-много по време на пандемията от COVID-19.

„Това доведе до отлив на работна ръка и се наложи да правим спешни промени в Закона за чужденците в Република България, които да облекчат процедурите при наемането на служители от страни извън Европейския съюз. И отново ГЕРБ беше водеща сила, като аз съм горд, че участвах активно в този процес“, добави той и завърши с думите, че България има добър туристически продукт, с който страната ни трябва да гордее и да развива, а средствата за неговата реклама трябва да се увеличават и разходват правилно, а не както е било до сега за пазаруване на влияние на местна почва.

След двучасови ползотворни и за двете страни дебати, в края на срещата Даниел Митов призова за подкрепа на 9 юни, за да може ГЕРБ – СДС да състави стабилно правителство от доказани експерти и да се започне с качествено и професионално решаване на проблемите, пред които е изправен секторът и цялата държава. „В последните три години се виждаме често и си говорим едни и същи неща, защото нищо не се случва и отиваме от избори на избори. Надявам се, че тук ще затворим този цикъл и тези проблеми ще останат зад гърба ни“, каза в заключение водачът на варненската листа.

Гласувайте за ГЕРБ-СДС с №22 в бюлетината за Стабилна България в Сигурна Европа!

Изпратено от Пресцентър ГЕРБ
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание, 09 юни 2024 г.
Купуването и продаването на гласове е престъпление


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
БТС и Yettel стартират игра с награди за събиране на печати в дигиталната версия на движението „Опознай България - 100-те национални туристически обекта“
Петък, 14 Юни 2024 16:12
Приложението на Yettel вече дава възможност на потребителите и да канят свои приятели в 100-те национални туристически обектa. Приложението на Yettel предлага нови функции, които правят опознаването...
Южният вход на Grand Mall откъм Автогарата в ремонт от 17 юни до 15 юли
Петък, 14 Юни 2024 14:48
Важна информация за посетителите на Grand Mall - за да бъдат подобрени условията за посещение на най-големия търговски център във Варна, започва ремонт на подхода към паркингите на комплекса от страната...
Модерен медицински център отвори врати във Варна
Петък, 14 Юни 2024 10:26
Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит. Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267...
R.Fitness & Spa 24/7 те кани да пробваш най-модерните уреди във Варна с безплатна тренировка
Петък, 14 Юни 2024 08:05
Най-умните и модерни уреди на TechnoGym пристигнаха за първи път в България и за щастие - във Варна. Уредите от серията Biocircuit се нагаждат индивидуално според всеки човек и предлагат двойно по-голям...
МФК Спартак завърши на 11-о място в Шампионската лига по плажен футбол
Петък, 14 Юни 2024 18:46
МФК Спартак (Варна) завърши на 11-о място в Шампионската лига по плажен футбол в Назаре, Португалия. Вчера тимът на Симеон Христов загуби осминафинала си срещу беларуския Цор, а днес се изправи срещу румънския...
Премиерът Главчев сформира оперативен щаб заради градушките
Петък, 14 Юни 2024 18:32
Помощта от държавата ще бъде получена в най-кратки срокове, увери премиерът Димитър Главчев, който беше днес в гр. Шипка във връзка с тежката ситуация там и обявеното частично бедствено положение след...
Кметът на Варна награди лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят"
Петък, 14 Юни 2024 18:19
Над 200 творби на английски и немски език се състезаваха в осемнадесетото издание на ученическия конкурс Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс...
Ето кои са избраните от Варна за народни представители в новия парламент
Петък, 14 Юни 2024 18:04
Окончателното разпределение на мандатите за депутатските места обяви Централната избирателна комисия. На практика вече са ясни имената на новите народни представители, научи Moreto.net. Ето как са разпределени...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook