Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Facebook започна поетапно въвеждане на платена версия без реклами в България

Петък, 10 Ноември 2023 11:18
Източник: Moreto.net   
От няколко дни "Мета" (Meta), собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, започна поетапно въвеждане на платена версия на продукта си в България и в останалите страни от ЕС, Швейцария и останалата част от Европейското икономическо пространство (Исландия, Норвегия, Лихтенщайн).

Голяма част от потребителите на Facebook в България вече са посрещнати с въпрос, дали искат да започнат да плащат за услугата или да продължат да я използват безплатно.


На абонатите се дава възможност да продължат да използват социалните мрежи безплатно, но с включени реклами в съдържанието. За тези които изберат да плащат абонаментна такса ще използват Facebook и Instaram без реклами и без личните им данни да бъдат използвани за реклама.

С нововъведението социалните мрежи ще изпълнят изискванията на европейското законодателство за личните данни и целевата реклама.

Цената на месечния абонамент е 24,99 лв. (12,99 евро) за мобилното приложение (за iOS и Android) с всички включени данъци и такси, съобщават от Meta.

Ако социалните мрежи се използват само през браузер, цената на месечния абонамент е 9,99 евро.

От март тези цени ще се повишат съответно с 6 и 8 евро.

На уебсайта си Meta каза, че по-високите цени за потребителите на iOS и Android се дължат на таксите, начислени на разработчиците на приложения в Apple App Store и Google Play Store.

Повишаването на цените от март е в съответствие с въвеждането на емблематичния Закон за цифровите пазари на ЕС (DMA), който въвежда по-строги правила за рекламата сред набор от мерки, предназначени да ограничат силата на големите технологии.

Съгласно закона рекламите, насочени към непълнолетни, ще бъдат забранени и няма да бъде разрешено използването на данни като нечии религиозни убеждения, сексуална ориентация или етническа принадлежност.

Това може да представлява проблем за интернет гиганти като Meta, които са направили огромни печалби от целева реклама.

Мета се опитва да предвиди нови правила: Алекс Агиус Салиба

Според евродепутата Алекс Агиус Салиба, който оглави усилията на Европейския парламент за въвеждане на универсален стандарт за таксуване за производителите на електроника, предлагането на абонаментен модел показва, че Meta се опитва да предвиди новите правила.

„В бъдеще те няма да могат да правят каквото искат по отношение на рекламата“, каза той и добави: „Тълкувам това като промяна в техния бизнес модел“.

Докато Agius Saliba каза, че е твърде рано да се каже как ще се развие ситуацията, той каза, че е положително, че потребителите са получили възможност да се абонират или да продължат да използват платформата с реклами, вместо да бъдат принудени да преминат към абонаментен модел.

Независимо коя опция избере потребителят, той все още ще бъде обхванат от новите правила за целенасочена реклама, отбеляза той.

Този ход беше обявен за първи път от Meta миналия месец, като компанията се надяваше, че може да облекчи притесненията на европейските регулатори относно това как събира и използва данни за реклама.

Тази година Meta вече плати редица впечатляващи глоби на Ирландската комисия за защита на данните (DPC), действаща от името на ЕС.

През януари компанията беше глобена с 390 милиона евро за нарушаване на правилата за насочена реклама, докато през март беше принудена да плати 5,5 милиона евро за нарушаване на Общия регламент за защита на данните (GDPR), водещият закон за поверителността на ЕС.

През май обаче компанията беше засегната от най-голямата си глоба в историята, когато беше осъдена да плати зашеметяващите 1,2 милиарда евро за прехвърляне на потребителски данни от ЕС към Съединените щати.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Дигитализирането на 100-те туристически обекта с първо отличие за принос в развитието на интелигентния туризъм
Сряда, 22 Ноември 2023 14:51
Проектът за дигитализирането на 100-те национални туристически обекта на Български туристически съюз и Yettel беше отличен за приноса си в развитието на интелигентния туризъм в страната. Само три месеца...
Изследователите се връщат към ваксините срещу Алцхаймер, подкрепени от скорошния успех на лекарството
Понеделник, 20 Ноември 2023 14:04
Революционните лечения на Алцхаймер, които премахват токсичните протеини от мозъка, съживиха интереса към ваксините за лечение на болестта, ограбваща паметта, като потенциално предлагат по-евтина и лесна...
И вторият опит на SpaceX да изстреля ракетата Starship се оказа неуспешен
Неделя, 19 Ноември 2023 16:03
Американският предприемач и визионер Илон Мъск направи втори опит да изстреля своята ракета Starship от стартовата площадка в Тексас. Това съобщи БиБиСи. Ракетата летя около осем минути, преди да загуби...
Експерт във Варна: Ще стане ли Facebook платен
Събота, 18 Ноември 2023 15:22
В България има слаб интерес към наскоро пуснатата опция на "Фейсбук" ползвателите на платформата да плащат, за да не виждат реклами. Това каза Лазар Малаков, който е ръководител на програмата за продажби...
Във Варна стартира седмото издание на най-големия технологичен форум Innowave Summit
Петък, 17 Ноември 2023 14:12
Седмото издание на най-големия технологичен форум във Варна стартира официално днес в Двореца на културата и спорта, предаде репортер на Moreto.net. Водещ на откриването на събитието бе Ники Кънчев. Приветствие...
Innowave Summit Варна: Хора от всякакви професии се преориентират към ИТ сектора
Петък, 17 Ноември 2023 17:11
Непрестанно хора от съвсем различни области търсят начин да се преквалифицират и насочат към ИТ сектора. Това каза за Moreto.net основателят на софтуерния университет SoftUni Светлин Наков във Варна. Той...
Светлин Наков във Варна: Всички ще използват изкуствен интелект след години
Петък, 17 Ноември 2023 15:47
Всички ще използват изкуствен интелект след години. Да плуваш срещу течението не става, защото то се забързва. Искаме или не всички ще използваме технологии. Това коментира пред Moreto.net основателят...
YouTube с ограничения за видеоклипове, създадени чрез изкуствен интелект
Сряда, 15 Ноември 2023 13:06
YouTube въвежда нови правила за съдържание с изкуствен интелект (ИИ), включително изискване към създателите да разкриват дали са използвали генеративен ИИ за създаване на реалистично изглеждащи видеоклипове,...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook