Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Изследователите се връщат към ваксините срещу Алцхаймер, подкрепени от скорошния успех на лекарството

Понеделник, 20 Ноември 2023 14:04
Източник: Moreto.net   
Революционните лечения на Алцхаймер, които премахват токсичните протеини от мозъка, съживиха интереса към ваксините за лечение на болестта, ограбваща паметта, като потенциално предлагат по-евтина и лесна за прилагане опция за милиони хора, според интервюта с 10 учени и ръководители на компании.

Клиничните изпитания са в ход или са завършени за най-малко седем ваксини срещу Алцхаймер, предназначени да впрегнат имунната система, за да отърве мозъка от свързаните с болестта протеини бета амилоид или тау, установи преглед на базата данни ClinicalTrials.gov на правителството на САЩ. Още са на път.

Подновеният интерес към ваксините срещу Алцхаймер следва обещаващ първи опит преди повече от 20 години, който беше изоставен, след като 6% от доброволците в проучването развиха животозастрашаващо възпаление на мозъка, известно като менингоенцефалит.

След това изследователите се насочиха към по-безопасен път, вливайки силно насочени изкуствени антитела на пациенти, които заобикалят имунната машина на тялото.

Eisai (4523.T) и наскоро лансираният Leqembi на Biogen (BIIB.O) и донанемаб на Eli Lilly (LLY.N) , които сега са под регулаторен преглед на САЩ, са две такива лечения, които циментираха мнението, че премахването на амилоида е от ключово значение за борбата с Алцхаймер при хората с ранен стадий на заболяването. Този успех последва години на провали, които накараха много експерти да поставят под съмнение теорията за амилоида.

Учените, включително тези от Vaxxinity (VAXX.O) , AC Immune и Prothena (PRTA.O) , вярват, че вече разбират какво се е объркало с първата ваксина и тестват инжекции, за които се надяват, че ще провокират имунен отговор, без да причиняват излишно възпаление. Американската администрация по храните и лекарствата даде на първите две ускорен статут, което трябва да ускори прегледа на тези ваксини.

Д-р Рейза Сперлинг, изследовател на Алцхаймер в Mass General Brigham в Бостън, каза, че вярва, че ваксините ще играят важна роля, тъй като изследователите се стремят да предотвратят Алцхаймер. „Много съм запален, че това е мястото, където трябва да отидем.“

Sperling води проучване при когнитивно нормални хора с протеини на Алцхаймер в мозъка им. Тя обмисля ваксини за следващото си проучване при асимптоматични хора с протеини на Алцхаймер в кръвта им, но не достатъчно, за да се регистрират при сканиране на мозъка.

Ваксините срещу Алцхаймер все още са в ранен стадий и ще изискват големи, продължили години опити, за да покажат, че работят.

Все пак ваксина, прилагана на всяко тримесечие или два пъти годишно, може да предложи почивка от скъпите инфузии на Leqembi два пъти месечно, разширявайки достъпа сред приблизително 39 милиона души по света с Алцхаймер.

„Те биха могли да бъдат навсякъде по света и да не са толкова скъпи“, каза д-р Уолтър Корошец, директор на отдела за неврологични заболявания на Националния институт по здравеопазване на САЩ.

„ПОРИТЕ СЕ ОТВОРИХА“

Vaxxinity може да е най-напред, тъй като вече е завършила малко изпитване Фаза 2 на своята ваксина, UB-311. Главният изпълнителен директор Мей Мей Ху каза, че успехът на Leqembi потвърждава дълго оспорвана хипотеза.

„Това, което знаем, е, че ако нокаутираме някои лоши форми на амилоид, ще видим ефект в клиничните резултати и това е невероятно“, каза тя за способността на Leqembi да забавя когнитивния упадък.

Данните от Фаза 2а проучване на Vaxxinity на 43 доброволци в Тайван, публикувани през август, показват, че ваксината е безопасна и поносима след 78 седмици, като почти всички участници произвеждат отговор на антитела. Няма случаи на подуване на мозъка, но 14% (6) са развили мозъчно кървене, страничен ефект, който също е общ за вливаните лечения.

Vaxxinity търси партньор, който да помогне за финансирането на по-голямо, потвърдително изпитание, но установи, че климатът през последните няколко години е „доста студен“, каза Ху. „С одобрението (на Leqembi) портите се отвориха и има много повече ентусиазъм, много повече инвестиции.“

КАКВО СЕ ОБЪРКА

Първата ваксина срещу Алцхаймер демонстрира признаци на полза, но също така предизвика извънконтролен отговор от Т-клетките на имунната система, които трябва само да унищожават заразените клетки.

Повечето от по-новите ваксини са насочени към В клетки, имунни клетки, които произвеждат антитела.

Ваксината на AC Immune активира само В-клетките, каза д-р Майкъл Рафии от Университета на Южна Калифорния.

Във Фаза 1 проучване, водено от Rafii, AC ваксината не е причинила никакъв менингоенцефалит, но само част от участниците са развили имунен отговор. Сега компанията тества преформулирана версия.

Главният изпълнителен директор на AC Immune Андреа Пфифер предположи, че устойчивият имунен отговор към ваксината при някои пациенти обяснява липсата на мозъчен оток или кървене, наблюдавани при моноклонални антитела като Leqembi, които достигат своя пик след всяка инфузия. Повече данни се очакват през първата половина на 2024 г.

AC също така си сътрудничи с Johnson & Johnson (JNJ.N) за ваксина, която е насочена срещу тау, токсичен протеин на Алцхаймер, свързан със смъртта на мозъчни клетки.

Prothena, която беше отделена преди десетилетие от компания, която съвместно разработи тази първа ваксина, следващата година се надява да започне изпитание на ваксина, която е насочена както към амилоид бета, така и към тау с цел превенция на Алцхаймер.

Prothena също има анти-амилоидно антитяло във Фаза 1 изпитвания и анти-тау антитяло, лицензирано от Bristol Myers Squibb (BMY.N) .

Главният изпълнителен директор на Prothena Джийн Кини каза, че ваксината на компанията произвежда високи нива на зрели антитела. Създаването на силен имунен отговор е от решаващо значение за такива ваксини, които обикновено се дават на възрастни хора с по-слаба имунна система, каза той.

Той вижда ваксините като идеални за хора с предсимптомна болест на Алцхаймер. „Това, което искате да направите, е да предотвратите появата на болестта на първо място.“

Репортаж от Джули Стейнхуйсен Редактиране от Каролайн Хюмър и Бил Беркрот

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
50 години след Аполо: САЩ съобщиха кога отново ще кацнат на Луната
Неделя, 3 Декември 2023 17:30
Близо 51 години след последната си лунна мисия Аполо, САЩ обяви датата, на която планира неин космичен апарат да кацне на Луната. По план на 25 януари 2024 г. космическият апарат трябва да кацне на...
2 декември в историята
Събота, 2 Декември 2023 07:00
Събития 1375 г. – Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва. 1804 г. – Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция. 1805 г....
Зукърбърг пуска приложението Threads в Европа
Петък, 1 Декември 2023 15:35
"Мета” (Meta), компанията майка на "Фейсбук", планира да пусне своето приложение "Тредс" (Threads) в ЕС този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл". Очаква се да има възможност...
400 лаптопа ще раздаде Lidl с нова игра в своето мобилно приложение
Петък, 1 Декември 2023 14:23
Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400...
1 декември в историята
Петък, 1 Декември 2023 07:05
1145 г. – Започва Вторият кръстоносен поход. 1347 г. – Българският цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, която приема свето кръщение и християнското име Теодора. 1408 г. – Москва е обсадена...
Кой е Сам Алтман? От отпадането от колежа до създателя на феномена ChatGPT на чатбота на OpenAI
Петък, 24 Ноември 2023 10:06
Отстраненият лидер на създателя на ChatGPT OpenAI Сам Алтман се завръща в компанията, която го уволни в края на миналата седмица, последната част от сагата, която шокира индустрията за изкуствен интелект. Името...
Запознайте се с първия испански AI модел, който печели до €10 000 на месец
Четвъртък, 23 Ноември 2023 16:42
Айтана, буйна 25-годишна жена с розова коса от Барселона, получава всяка седмица лични съобщения от знаменитости, които я канят да излезе. Но този модел не е истински, той е създаден от нейните дизайнери...
Дигитализирането на 100-те туристически обекта с първо отличие за принос в развитието на интелигентния туризъм
Сряда, 22 Ноември 2023 14:51
Проектът за дигитализирането на 100-те национални туристически обекта на Български туристически съюз и Yettel беше отличен за приноса си в развитието на интелигентния туризъм в страната. Само три месеца...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.6 + 2.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook