Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ отбеляза с тържествено събитие 75 години от създаването си, предаде репортер на Moreto.net. На празника в Морско казино присъстваха преподаватели, бивши възпитаници, които отдавна са реализирани в морската индустрия, както и официални лица. Директорът Виолета Шишкова благодари на всички, които сега работят в гимназията и на тези,..
Новини

И тази година инициативата "Коледа за баба" ще събира ръчно направени коледни картички от дечица, а всяка една от тях ще зарадва някоя баба или дядо от хосписи или домовете за възрастни в страната. Можете да напишете кратко пожелание на картичката, както и малкото име и възрастта си..
Новини

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Варна, като един от градовете пряко свързани с морето и рибарството традиционно отбелязва празника...
Новини от Варна, региона и света

Тази вечер: Редица инициативи във Варна за Европейската нощ на учените

Петък, 29 Септември 2023 10:50
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Днес, 29 септември, Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 ще превземе над 30 локации по цялата страна, а морската столица ще се включи с редица инициативи със свободен достъп.

Европейската нощ на учените е инициатива, която включва над 300 града в Европа и по света. В България, проектът SEARCH събира участници от цялата страна, финансиран от Европейския съюз. Нашият амбициозен проект цели да популяризира науката и научната дейност, като се фокусира върху ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience. Ние вярваме, че науката трябва да бъде достъпна и вдъхновяваща за всички, особено за подрастващите, като ги насърчава да разгледат възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Ключова тема на събитията през 2023 година е нашата адаптация към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата [много важна тема], която вълнува цялото човечество.

ПРОГРАМА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023

гр. Варна, 29 септември, петък

ЦПЛР - НАОП „Николай Коперник“, Варна


17:00-17:10

Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на учените 2023 – Варна

17:10-17:30

Поздравителен концерт с участието на модерен балет "VITTO DANCE" с ръководител Дария Аврамова и деца от СУ "Любен Каравелов" – Варна

17:30-20:30

Щандове с практически експерименти, демонстрации и презентации с участието на публиката

ИНДИКАТОРИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В МОРСКАТА СРЕДА

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА

Контактни и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на основните хидрологични параметри, работа с океанографски прибори и системи са част от научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция "Океански технологии" ще ви запознаят и дискутират с вас.

МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО АНТАРКТИДА

Пренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще представи интересни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате възможност да задавате въпроси и да обсъждате теми, свързани с морската геология и полярните изследвания.

МОРСКИ СВЯТ – СИНЬО ВЪЛШЕБСТВО

Учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие.

БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии.

В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ

На щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи - от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Посетителите ще имат възможността да участват в специално подготвените за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции.

В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ

Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси – (ИРР), ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР, Варна ще разкажат за дейността на организацията свързана с научни изследвания за оценка на запасите от рибни и нерибни живи морски ресурси, за осигуряване на устойчива експлоатация на морските ресурси.

17:30-20:30

Щанд на проект DOORS. Съвместна дейност на проекти SEARCH и DOORS „Повишаване на грамотността за Черно море“ - с цел привличане на млади хора към дейности, свързани с черноморската грамотност. Какво представляват Арго буйовете и защо ги наричат „армия от шпиони в услуга на климата и океана“ с всичко това ще ви запознаят учените на щанда. Ще бъдат представени на първите резултати от дейността „Гражданска наука” – работа през лятната ваканция с приложението MedusApp в две варненски училища – СУ „Любен Каравелов” и ВМГ „Св. Николай Чудотворец”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., ГС №101000518.

Щанд на иновативно СУ „Любен Каравелов“, Варна. Ученици и техни преподаватели ще представят какво представлява LEGO роботиката, защо е интересна и много близка до децата, и как тя помага процеса на учене да се приеме като една игра.

Щанд на първото Екоучилище във Варна - Иновативно СУ „Пейо Кр. Яворов", Варна. На своя щанд ученици и техните преподаватели ще ви запознаят с аспекти на една от глобалните екологични теми, по които заедно работят - "Здравословно хранене“. Ще бъде представена и демонстрация на работа с 3D принтер.

Щанд на ОУ „Свети св. Кирил и Методий“, Варна. Броени дни след началото на учебната 2023/2024 година, ученици и преподаватели от ОУ „Свети св. Кирил и Методий“, Варна ви канят на техния щанд, за да ви демонстрират как 162 години традиции на наследника на Първото Светско училище в гр. Варна успешно се съчетават със съвременните иновативни методи на преподаване.

Щанд на ВМГ „Св. Николай Чудотворец“. Представянето на единствената в България Морска Гимназия може да се обобщи с три думи: Креативност, Бъдеще, Иновации, които ще се разгърнат пред вас в подготвените от учениците и учителите теми: “Изкуствения интелект и роботите в образователния дизайн“, „Училище на бъдещето“ и “ Вятърът-възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“.

Щанд на ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна. Ученици и учители от ОУ „Свети Иван Рилски“ – пристан на образованието със 101 годишна история ще представят два от проектите, по които работят: „Големият лов на растения” и STEM проекта „Град на бъдещето”. Ще ви запознаят с интересни подходи за опазване на водата, въздуха и почвата и ще ви демонстрират нагледно изработените от тях макети.

Щандове за Изкуство и Творчество

• Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и заедно да напишете вашите писма до идните поколения, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тема за тази година – „Адаптацията на човечеството към промените в климата“. Но това не е всичко...Преди да пуснете бутилката в морето трябва да я нарисувате собственоръчно.

18:00-20:00

ПЪЛНОКУПУЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В ПЛАНЕТАРИУМА И МУЗИКАЛЕН КЪТ

Потопете се в света на Музиката и Космоса и тяхната красота. В музикалния кът под пълнокупулната прожекция в Планетариума ще можете да развиете своето въображение и да се освободите от емоционалния стрес. И всичко това благодарение на специалистите от ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ и нашите приятели - Калоян Кръстев, II клас, НУИ „Добри Христов”, гр.Варна, специалност флейта и Ана-Мария Атанасова, ШУ „Епископ Константин Преславски”, специалност „Педагогика на обучението по музика”.

18.30-19.00

ЛАТИНО ТАНЦИ НА ОТКРИТО

Танци за начинаещи и напреднали, за малки и големи, за професионалисти и не дотам…..Валентина Атанасова ще се погрижи всички желаещи да вдигнат градуса на настроението с неповторима латинска фиеста пред входа на Обсерваторията.

17:00-20:30

ЕВРОПЕЙСКИ КЪТ

Информация за научните изследвания на ЕС и участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране.

Пътуваща постер изложба „Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

Изложба на постери, представящи проведените мероприятия с екологична насоченост с деца, учители и родители през последните две години в детски градини на територията на Община Варна.

Постер изложба – „50 години Институт по океанология-БАН”

17:30-20:30

НАУЧНО КАФЕНЕ

Докторант Светлана Михова: „Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници”


Виждали ли сте микропластмаси? Всички заинтересовани ще могат да наблюдават реална проба от кефалова риба Платерина (L. aurata) от Варненското езеро под микроскоп и да визуализират микропластмасите в нейното стомашно съдържимо.

Докторант Траяна Калудова: "Желеобразни видове в Черно море - познавате ли ги?"

С безгръбначни планктонни желатинови видове организми, обитаващи Черно море ще ви запознае докторант Траяна Калудова. Каква е разликата между медузи и ктенофори, кои видове са местни и кои чужди, кои се определят като инвазивни, срещат ли се опасни видове медузи в Черно море? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако посетите щанда на докторантите от ИО-БАН

Ac. инж. Петър Пецински: "Можем ли да запалим морето?" - разбира се, стига да имаме искрящи и дръзновени млади учени. Космосът, Слънцето и звездите преобладаващо са изградени от водород - 98%, Земята съдържа 28.2 % кислород - най-доброто гориво и окислител са пред нас. Това, което търсим е резервоар с гориво! Шестият елемент от периодичната система, елементът С има свойство да създава толкова много химични връзки, а това е довело до дял в химията посветен единствено на него и наречен органична химия. Резервоарът за водород се нарича метан и се означава с CH4, среща се в изобилие в Космоса и в земните недра. Какво ни остана? Млади и дръзновени учени и разбира се море !

д-р Марія Грандова и Олександр Уманов: „Змиите: от наблюдение в природата до отглеждане вкъщи“ – презентация, наситена с много снимков и видеоматериал, представена от украински учени от Украински научен център по морска екология (УкрНЦЕМ). Искате ли да научите кои са змиите, разпространени в България? Кои видове са редки и кои от тях застрашени? А кои са тези разпространени в околностите на гр. Варна? Кои са основните принципи на наблюдение на змиите в природата и кои са тези при отглеждане на змиите в плен (captive care of snake)? Как в домашни условия се отглеждат местни и екзотични видове и кои от екзотичните видове са най-често срещани и най-лесни за отглеждане? На тези и още въпроси ще ви отговорят Мария и Олександр.

20:30-21.00

ЗАКРИВАНЕ НА СЪБИТИЕТО

Не забравяйте да ни последвате в социалните медии, като използвате хаштага #SEARCH2023, и да споделите вашите преживявания и снимки с нас.

С нетърпение очакваме да се видим на 29 септември и да сътворим заедно една незабравима Нощ на учените!

За повече информация, посетете [официалния уебсайт на SEARCH 2023].

Новини от Варна, региона и света
Варненската морска гимназия отпразнува тържествено 75 години от създаването си (снимки)
Вторник, 5 Декември 2023 11:45
Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ отбеляза с тържествено събитие 75 години от създаването си, предаде репортер на Moreto.net. На празника в Морско казино присъстваха преподаватели,...
Здравният министър: Финансовата загуба на "Пирогов" в момента е 31 480 000 лв. Заставам зад решението си
Днес, 6 Декември 2023 13:22
Финансовата загуба на "Пирогов" в момента е 31 480 000 лева и се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания,...
Тази вечер ще запалят светлините на коледната елха във Варна
Днес, 6 Декември 2023 13:09
Тече подготовка за тържественото запалване на светлините на градската елха и празничния коледен концерт за деца, който ще се проведе навръх Никулден във Варна. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември...
Коледен базар във Варна събира средства за самотни бременни жени и майки
Днес, 6 Декември 2023 12:56
От 6 до 21 декември в сградата на Административния съд във Варна се провежда Благотворителен Коледен базар, който е съвместна инициатива на съда и Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Варна.  Звената...
България е спряла над 193 000 незаконни мигранти по пътя им към Европа
Днес, 6 Декември 2023 12:44
До края на ноември българските гранични полицаи са предотвратили към 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е увеличение с 13% в сравнение със същия...
Енергийната комисия отхвърли и двете дати за отпадане на дерогацията за руския петрол
Днес, 6 Декември 2023 12:28
За по-малко от 5 минути депутатите от парламентарната енергийна комисия отхвърлиха два законопроекта, отнасящи се до отпадането на дерогацията на компанията "Лукойл" в България. Председателят на комисията...
Денков отчете какво свърши правителството за 6 месеца
Днес, 6 Декември 2023 12:17
Днес правителството навършва 6 месеца. По този повод премиерът акад. Николай Денков отбеляза някои от основните постижения на кабинета. Ето кои са те: Инфлацията падна на нивата от преди войната. За...
Румъния обяви епидемия от дребна шарка
Днес, 6 Декември 2023 12:04
След необузданото нарастване на броя на случаите на морбили, както и на големия брой хоспитализирани заразени деца, Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Професионални потребители на продукти за растителна защита
Център за професионално обучение към "Виктория ПМ" ЕООД - провежда изпити (в присъствена или в дистанционна форма) за Професионални потребители на продукти за растителна защита от професионална категория...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 2.0
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook