Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека. Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо
Новини

До 20:00 часа днес, 10 декември, ще бъде затворено за движение на автомобили кръговoтo кръстовище до жп гара – Варна и кръговoтo кръстовище до бившия завод "Корабно машиностроене" (изхода от Аспарухов мост към ул. „Девня“). Причината е извършването на строително-ремонтни дейности на ул. „
Новини

Да опитат да ви подведат, че договорът ви с телекомуникационната компания изтича, когато остава цяла година до края на срока му? Такава е историята, която разказва героинята в новия епизод на подкаста „Ние, потребителите“. Сигурно обаче звучи познато на немалко клиенти на доставчиците на
Новини от Варна, региона и света

Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 във Варна на 29 септември

Сряда, 27 Септември 2023 08:35
Източник: Moreto.net   
На 29 септември 2023 г., Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 ще превземе над 30 локации по цялата страна.

От Асеновград до Белоградчик, от Бургас до Варна, от Долна Митрополия до София и много други, науката ще се разкрива във всяко кътче на страната. Дори родопската теснолинейка Септември-Добринище ще бъде изпълнена с научна енергия.

SEARCH 2023 се реализира благодарение на основния ни отбор от 15 партньора, включително университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации, както и десетки асоциирани партньори от цялата страна.

Ако не можете да бъдете на място, не се притеснявайте. Ще имате възможност да сте с нас в реално време, следейки онлайн програмата на проекта, която ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Европейската нощ на учените е инициатива, която включва над 300 града в Европа и по света. В България, проектът SEARCH събира участници от цялата страна, финансиран от Европейския съюз. Нашият амбициозен проект цели да популяризира науката и научната дейност, като се фокусира върху ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience. Ние вярваме, че науката трябва да бъде достъпна и вдъхновяваща за всички, особено за подрастващите, като ги насърчава да разгледат възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Ключова тема на събитията през 2023 година е нашата адаптация към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата [много важна тема], която вълнува цялото човечество.

ПРОГРАМА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023

гр. Варна, 29 септември, петък

ЦПЛР - НАОП „Николай Коперник“, Варна


17:00-17:10

Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на учените 2023 – Варна

17:10-17:30

Поздравителен концерт с участието на модерен балет "VITTO DANCE" с ръководител Дария Аврамова и деца от СУ "Любен Каравелов" – Варна

17:30-20:30

Щандове с практически експерименти, демонстрации и презентации с участието на публиката

ИНДИКАТОРИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В МОРСКАТА СРЕДА

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА

Контактни и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на основните хидрологични параметри, работа с океанографски прибори и системи са част от научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция "Океански технологии" ще ви запознаят и дискутират с вас.

МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО АНТАРКТИДА

Пренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще представи интересни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате възможност да задавате въпроси и да обсъждате теми, свързани с морската геология и полярните изследвания.

МОРСКИ СВЯТ – СИНЬО ВЪЛШЕБСТВО

Учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие.

БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии.

В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ

На щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи - от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Посетителите ще имат възможността да участват в специално подготвените за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции.

В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ

Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси – (ИРР), ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР, Варна ще разкажат за дейността на организацията свързана с научни изследвания за оценка на запасите от рибни и нерибни живи морски ресурси, за осигуряване на устойчива експлоатация на морските ресурси.

17:30-20:30

Щанд на проект DOORS. Съвместна дейност на проекти SEARCH и DOORS „Повишаване на грамотността за Черно море“ - с цел привличане на млади хора към дейности, свързани с черноморската грамотност. Какво представляват Арго буйовете и защо ги наричат „армия от шпиони в услуга на климата и океана“ с всичко това ще ви запознаят учените на щанда. Ще бъдат представени на първите резултати от дейността „Гражданска наука” – работа през лятната ваканция с приложението MedusApp в две варненски училища – СУ „Любен Каравелов” и ВМГ „Св. Николай Чудотворец”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., ГС №101000518.

Щанд на иновативно СУ „Любен Каравелов“, Варна. Ученици и техни преподаватели ще представят какво представлява LEGO роботиката, защо е интересна и много близка до децата, и как тя помага процеса на учене да се приеме като една игра.

Щанд на първото Екоучилище във Варна - Иновативно СУ „Пейо Кр. Яворов", Варна. На своя щанд ученици и техните преподаватели ще ви запознаят с аспекти на една от глобалните екологични теми, по които заедно работят - "Здравословно хранене“. Ще бъде представена и демонстрация на работа с 3D принтер.

Щанд на ОУ „Свети св. Кирил и Методий“, Варна. Броени дни след началото на учебната 2023/2024 година, ученици и преподаватели от ОУ „Свети св. Кирил и Методий“, Варна ви канят на техния щанд, за да ви демонстрират как 162 години традиции на наследника на Първото Светско училище в гр. Варна успешно се съчетават със съвременните иновативни методи на преподаване.

Щанд на ВМГ „Св. Николай Чудотворец“. Представянето на единствената в България Морска Гимназия може да се обобщи с три думи: Креативност, Бъдеще, Иновации, които ще се разгърнат пред вас в подготвените от учениците и учителите теми: “Изкуствения интелект и роботите в образователния дизайн“, „Училище на бъдещето“ и “ Вятърът-възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“.

Щанд на ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна. Ученици и учители от ОУ „Свети Иван Рилски“ – пристан на образованието със 101 годишна история ще представят два от проектите, по които работят: „Големият лов на растения” и STEM проекта „Град на бъдещето”. Ще ви запознаят с интересни подходи за опазване на водата, въздуха и почвата и ще ви демонстрират нагледно изработените от тях макети.

Щандове за Изкуство и Творчество

• Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и заедно да напишете вашите писма до идните поколения, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тема за тази година – „Адаптацията на човечеството към промените в климата“. Но това не е всичко...Преди да пуснете бутилката в морето трябва да я нарисувате собственоръчно.

18:00-20:00

ПЪЛНОКУПУЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В ПЛАНЕТАРИУМА И МУЗИКАЛЕН КЪТ

Потопете се в света на Музиката и Космоса и тяхната красота. В музикалния кът под пълнокупулната прожекция в Планетариума ще можете да развиете своето въображение и да се освободите от емоционалния стрес. И всичко това благодарение на специалистите от ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ и нашите приятели - Калоян Кръстев, II клас, НУИ „Добри Христов”, гр.Варна, специалност флейта и Ана-Мария Атанасова, ШУ „Епископ Константин Преславски”, специалност „Педагогика на обучението по музика”.

18.30-19.00

ЛАТИНО ТАНЦИ НА ОТКРИТО

Танци за начинаещи и напреднали, за малки и големи, за професионалисти и не дотам…..Валентина Атанасова ще се погрижи всички желаещи да вдигнат градуса на настроението с неповторима латинска фиеста пред входа на Обсерваторията.

17:00-20:30

ЕВРОПЕЙСКИ КЪТ

Информация за научните изследвания на ЕС и участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране.

Пътуваща постер изложба „Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

Изложба на постери, представящи проведените мероприятия с екологична насоченост с деца, учители и родители през последните две години в детски градини на територията на Община Варна.

Постер изложба – „50 години Институт по океанология-БАН”

17:30-20:30

НАУЧНО КАФЕНЕ

Докторант Светлана Михова: „Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници”


Виждали ли сте микропластмаси? Всички заинтересовани ще могат да наблюдават реална проба от кефалова риба Платерина (L. aurata) от Варненското езеро под микроскоп и да визуализират микропластмасите в нейното стомашно съдържимо.

Докторант Траяна Калудова: "Желеобразни видове в Черно море - познавате ли ги?"

С безгръбначни планктонни желатинови видове организми, обитаващи Черно море ще ви запознае докторант Траяна Калудова. Каква е разликата между медузи и ктенофори, кои видове са местни и кои чужди, кои се определят като инвазивни, срещат ли се опасни видове медузи в Черно море? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако посетите щанда на докторантите от ИО-БАН

Ac. инж. Петър Пецински: "Можем ли да запалим морето?" - разбира се, стига да имаме искрящи и дръзновени млади учени. Космосът, Слънцето и звездите преобладаващо са изградени от водород - 98%, Земята съдържа 28.2 % кислород - най-доброто гориво и окислител са пред нас. Това, което търсим е резервоар с гориво! Шестият елемент от периодичната система, елементът С има свойство да създава толкова много химични връзки, а това е довело до дял в химията посветен единствено на него и наречен органична химия. Резервоарът за водород се нарича метан и се означава с CH4, среща се в изобилие в Космоса и в земните недра. Какво ни остана? Млади и дръзновени учени и разбира се море !

д-р Марія Грандова и Олександр Уманов: „Змиите: от наблюдение в природата до отглеждане вкъщи“ – презентация, наситена с много снимков и видеоматериал, представена от украински учени от Украински научен център по морска екология (УкрНЦЕМ). Искате ли да научите кои са змиите, разпространени в България? Кои видове са редки и кои от тях застрашени? А кои са тези разпространени в околностите на гр. Варна? Кои са основните принципи на наблюдение на змиите в природата и кои са тези при отглеждане на змиите в плен (captive care of snake)? Как в домашни условия се отглеждат местни и екзотични видове и кои от екзотичните видове са най-често срещани и най-лесни за отглеждане? На тези и още въпроси ще ви отговорят Мария и Олександр.

20:30-21.00

ЗАКРИВАНЕ НА СЪБИТИЕТО

[Програмата на Нощта 2023] можете да изтеглите или да разгледате онлайн.

Не забравяйте да ни последвате в социалните медии, като използвате хаштага #SEARCH2023, и да споделите вашите преживявания и снимки с нас.

С нетърпение очакваме да се видим на 29 септември и да сътворим заедно една незабравима Нощ на учените!

За повече информация, посетете [официалния уебсайт на SEARCH 2023].

Информационна кампания

Новини от Варна, региона и света
България е в топ 50 на държавите с най-високи CO2 емисии на човек
Неделя, 10 Декември 2023 18:50
България е в първата четвърт на държавите по света, които отделят най-много въглеродни емисии на глава от населението през 2022 г. Това показва информация, събрана и визуализирана от платформата Our World...
Нетаняху изрази недоволство пред Путин за антиизраелските позиции на Русия
Неделя, 10 Декември 2023 18:31
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на САЩ за голямото количество боеприпаси, осигурени на неговата страна за войната в ивицата Газа, предаде ДПА. В началото на заседание на кабинета си Нетаняху...
"Спартак" (Варна) гостува на "Янтра" в последна среща за годината
Неделя, 10 Декември 2023 18:11
Старши треньорът на ФК "Спартак" (Варна) Васил Петров определи групата за двубоя от 20-ия кръг на Втора лига. "Соколите" гостуват на "Янтра" (Габрово) в понеделник, 11 декември от 12.15 ч. в последна...
Стратегическото партньорство между България и Азербайджан обсъдиха президентите Румен Радев и Илхам Алиев
Неделя, 10 Декември 2023 17:52
Стратегическото партньорство между България и Азербайджан обсъдиха на среща в Ниш президентите Румен Радев и Илхам Алиев. По време на срещата българският държавен глава оцени високо двустранното сътрудничество...
ЕС настоява КОП28 да се обяви за отказ от изкопаемите горива
Неделя, 10 Декември 2023 17:37
Във финалната фаза на политическите преговори на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата ЕС настоява КОП28 да постави началото на края на изкопаемите горива, съобщи...
Два златни и три бронзови медала за България от турнир по спортна гимнастика в Сърбия
Неделя, 10 Декември 2023 17:17
Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели в 14-ото издание на международния турнир по спортна гимнастика "Лаза Кръстич и Марица Джелатович" в Нови Сад. Шампион в многобоя при...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Неделя, 10 Декември 2023 16:55
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток утре, 11 декември, във Варна и областта ще са следните места, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. -...
Климатичните промени сериозно застрашават китовете и делфините
Неделя, 10 Декември 2023 16:36
Последиците от климатичните промени все повече застрашават китовете и делфините, се казва в нов доклад, цитиран от ДПА. Неправителствената организация "Опазване на китовете и делфините" публикува документа...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Курс Асансьорен техник ІІІ-степен
Курс Асансьорен техник ІІІ-степен – 300 учебни часа Обучението стартира през месец Декември 2023г. Необходими документи при кандидатстване: ...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook