Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската държава и нацията. Това са: - Любен Чаталов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен
Новини

Спирките на градския транспорт са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. А защо вместо това не ги превърнем в място за вдъхновение? Например в трибуна за млади автори. За четвърта поредна година инициативата...
Новини

На 16 април завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021“, съобщават от ВМС за Moreto.net. Учението допринесе за повишаване на оперативната подготовка и сглобеността на щабовете при планиране и участие в морска операция за гарантиране на морския...
Новини от Варна, региона и света

Събарят варненско училище заради имота му

... или когато ABC е по-важно от АБВ

Сряда, 24 Февруари 2021 16:22
Източник: Moreto.net   
(90)   (414)
Сн.: GoogleMaps

Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, която от години дели обща сграда с ОУ „Г. С. Раковски“, най-после ще има собствен дом. Това стана ясно от проектобюджета на Община Варна за 2021 година, в който са заделени средства за новата сграда.

Добрата новина за едни обаче се оказва лоша за други. Община Варна е планирала да построи новата сграда на място, на което вече има друго училище. И планът не е да съвмести двете училища в общ терен, а да

събори сградата на училището домакин и практически да го ликвидира

При това училище, което тази година трябва да отбележи 100-годишен юбилей. Училище, в което преобладаваща част от децата са от социално слаби семейства в неравностойно положение.

Колкото и абсурдно да звучат горните факти, парадоксите продължават.

Половината истина

Юлияна Иванова, директор на ОУ „Свети Иван Рилски“, каза за Moreto.net, че е била информирана за намеренията на Община Варна едва преди около месец. Неприятната изненада обаче е допълнена от факта, че пред обществото се афишира новата сграда на Пета гимназия, а се крие, че това ще се случи за сметка на друго училище.

В обществено достъпните документи и в представянето на информацията за новата сграда на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ не ставаше и дума, че ще бъде съборено друго училище, посочи Иванова. Определеният терен бе посочен с УПИ и като свободен за строеж, все едно там е дупка или поляна, и на него няма нищо, уточни тя, а за административен адрес на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ бе даден бул. „Вл. Варненчик“ 225, същият, на който се намира ОУ „Иван Рилски“. По думите ѝ става въпрос за документи, от които гражданите е трябвало да се информират и евентуално да вземат участие в общественото обсъждане на проектобюджета на Община Варна. Документи, в които, умишлено или не, е спестена част от информацията.

Регионалното управление на образованието не са били уведомени

От Moreto.net потърсихме Венцеслава Генова, директор на Регионално управление на образованието във Варна (РУО-Варна), за да чуем становището ѝ по темата. Оказва се, че инспекторатът (РУО-Варна) не е е бил информиран за плановете на Община Варна, а научава за тях от писмо, изпратено от самото училище.

Генова заяви за Moreto.net, че институцията не е била сезирана официално, а единствената информация, която имат, е от колектива на ОУ "Свети Иван Рилски", на който РУО - Варна е изпратил отговор.

В него се посочва, че планираните дейности за строеж на нова сграда на Пета гимназия не са обсъждани в комисията по оптимизиране на училищната мрежа в РУО - Варна.

В писмото става ясно още, че към 19 февруари 2021 г. в РУО - Варна не е постъпвало предложение за закриването на ОУ „Свети Иван Рилски“.

Игра на думи... Закриват училището или го вливат?

ОУ „Иван Рилски“ няма да бъде закрито, а ще се влее в друго училище, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна в писмо „право на отговор“, изпратено до редакцията на Moreto.net.

От Община Варна не отрекоха, че сградата на ОУ „Свети Иван Рилски“ ще бъде съборена, но пък посочиха, че се предвижда ученици и учители да се прехвърлят в съседно квартално училище. Педагогическият и непедагогическият персонал изцяло ще бъде прехвърлен при новия работодател, гласи още съобщението.

Обобщено накратко: ОУ „Свети Иван Рилски“ ще остане без сграда, без учители и без ученици, но пък няма да бъде закрито. Поредният роден парадокс или просто игра на думи.

На сходно мнение е и директорът на основното училище г-жа Иванова. Според нея плановете на Общината са за сливане с друго, а не за закриване. По думите ѝ обаче това е просто терминология, зад която на практика се крие закриването му. Разбира се, има известна разлика, посочи тя, и уточни, че при сливане учениците и персоналът на училището също ще се влеят в училището приемник, но това е само на теория. На практика учениците ще се пръснат в двете най-близки училища. И тъй като нормативът на учителите зависи от броя на децата, учителите също ще се пръснат в двете училища. По този начин нито колективът ще бъде запазен, нито децата ще запазят съучениците си. Иванова уточни, че след като няма процедура по закриване, е възможно патронът на училището да бъде запазен и евентуално да бъде използван при бъдещ градеж на ново училище.

Защо точно ОУ „Свети Иван Рилски“?

По думите на директорката на училището при разговорите с Общината е станало ясно, че в централната част на Варна няма друг терен с площ 13 или поне 10 декара, на който да се построи сградата на Пета гимназия.

Тя обаче смята, че не е редно да се унищожава едно училище и като сграда, и като колектив само заради имота му. По нейни думи Общината е на път да изгради дом за едни, а да разруши за други.

Иванова даде да се разбере, че училищният колектив на „Свети Иван Рилски“ не иска да възпрепятства Община Варна в идеите ѝ за построяването на Пета гимназия, а искането е да се намери нов терен за това.

Има ли друг подходящ терен?

Според директорката на „Иван Рилски“ друг терен не само може, но и трябва да бъде намерен. По нейни думи една профилирана гимназия, каквато е Пета езикова, може да бъде построена в коя да е точка от града, тъй като гимназистите избират училището не по локация, а по интереси, в случая желанието за усилено изучаване на чужди езици. Още повече, че гимназистите са достатъчно големи за да се придвижват самостоятелно в града, уточни Иванова.

Не така стоят обаче нещата с едно типично квартално училище за ученици до седми клас, в което децата са само от района. Ако ОУ„Свети Иван Рилски“ бъде съборено, кварталът ще остане без училище, а всички деца трябва да бъдат прехвърлени или насочени към две училища - „Отец Паисий“ или „Елин Пелин“. Едното от тях е доста далеч, на 25 минути, и дори е в друго кметство, посочи директорката.

Намаляват ли учениците в квартала?

Според Община Варна пък събарянето на кварталното основно училище няма да е толкова голям проблем, тъй като броят на подлежащите на задължително образование в района му непрекъснато намалява, като за 2015/2016 те са 387, а учебната 2020/2021 – 226 деца. От Общината посочиха също, че оптимизация на общинска училищна мрежа във Варна не се прави за първи път и това е процес, продиктуван от развитието на града, от хода на демографските промени и миграцията на населението. В резултат на това вече няма имена на училища като „Св. Ангеларий“, „Марин Дринов“, „Х. Димитър“, „Софроний Врачански“ и др., посочват още от общинската администрация.

По думите на Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна, броят на децата намалява, защото се премахват незаконните постройки в района.От Община Варна подчертаха също, че въпреки усилията на учителите в ОУ „Иван Рилски“ от подлежащите за учебната 2020/2021 година в първи клас са записани 46% .

Факт е, че учениците в училището намаляват с всяка изминала година, потвърди директорката на „Иван Рилски“, но уточни, че това се случва и с другите две училища („Елин Пелин“ и „Отец Паисий“), като дори в тях учат по-малко ученици. Според нея ниският процент на записани първокласници се дължи на това, че кварталът е със смесено население, а преобладаващият брой деца, които се обучават в училището, са от малцинствените групи. Тя смята, че е неуместно да се цитират проценти и да се правят сравнения с други квартални училища, където учениците от малцинствените групи са по-скоро изключение. По нейни думи броят на учениците е динамичен и често се случва да се увеличи, но не малкият брой ученици, а имотът са истинската причина училището да бъде съборено.

Съдбата на учениците?

Директорката не крие, че преобладаваща част от учениците в ОУ „Свети Иван Рилски“ са от ромски произход и деца в неравностойно положение. По нейни думи учителите, които работят в него, са приели за лична мисия интегрирането на тези деца в обществото и полагат неимоверни усилия това да се случи. Не крие и че това дава добри резултати.

По думите ѝ, изпращането на тези деца в други училища с други учители и съученици ще е пагубно и до голяма степен ще обезсмисли целия положен труд на учителския колектив. Ако това се случи, голяма част от учениците ще отпаднат от образователната система, защото просто няма как да се придвижат до другото училище.

От Община Варна пък посочиха, че след вливането на ОУ „Свети Иван Рилски“ в друго училище, новата учебна среда – класни стаи, кабинети, физкултурен салон ще предлага по-добри условия за провеждане на качествен учебен процес, визирайки вероятно възрастта на базата на 100-годишното училище.На 100 години, но с традиции

Училището е 100-годишно, но има дълги традиции и с какво да се гордее, посочи директорката. То е с единствения във Варна училищен фанфарен оркестър. Училището е и единственото със собствен парк, за който години наред полагат грижи ученици, родители и учители. Училището е носител на "Зелен флаг" и е част от семейството на Зелените училища. През 2019 година то е удостоено с престижната награда "Варна" за колектив на годината. И всичко това ще бъде унищожено, посочи с болка директорката Иванова.

Въпреки възрастта на сградата тя е изключително здрава и няма причина да бъде събаряна, категорична е Иванова. Училището може да се похвали с нов покрив, саниране, сменена дограма и обновени стаи. Единственият му недостатък са старият физкултурен салон и старите санитарни възли, за които години наред училището изпраща проекти и докладни към Община Варна, но до момента не е получило съдействие.

В защита на училището

В защита на училището е започнала и подписка, в която са се включили учители, бивши възпитаници, бивши учители и в която в момента има вече над 300 подписа.

Подписката обаче тепърва ще набира скорост, защото в нея все още не са се включили родители, а и проблемът бе огласен само преди дни.

Паралелно с физическата (хартиена) подписка, е организирана и петиция в защита на ОУ "Св. Иван Рилски".

Какво предстои?

Само преди дни и след бурни дебати (виж видео) комисията „Наука и Образование“ към Общинския съвет прие проектопредложението за строителство на нова сграда на Пета езикова гимназия.

Волно или неволно обаче от пресцентъра на Общинския съвет практически скриха казуса и спестиха информация за дебатите, като единственото, което споменаха по темата в съобщението си до медиите, бе: „Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх“ (5ЕГ)“, като дори не бе упоменато ОУ „Свети Иван Рилски“, чиято съдба е да бъде съборено, а ученици, учители и непедагогически персонал - прехвърлени в друго училище.

От тук нататък предстои решението да мине на обсъждане и гласуване в Общинския съвет.

Казано накратко съдбата на ОУ „Свети Иван Рилски“ е в ръцете на общинските съветници.История на училището

През 1919 год. Георги и Аргира Георгиеви си купуват къща в рядко заселената Дамянова махала /сега ул. "Георги Пеячевич"/. До къщата имало ниска посторойка с две малки стаи. Дворът не е бил ограден. Питейна вода се е вземала от затворено дървено корито, облицовано с ламарина. Електрификация и канализация е нямало.

През ноевмри 1921 год. къщата е наета за училище като филиал на у-ще "Константин Арабаджиев". Малката неугледна сграда от 25 ноември 1921 год. приютява децата на махалите "Дамянова", "Трошева", "Максуда" и "Керемидарниците". Директор на новооткритото училище, който тогава се е наричал главен учител, станала Йорданка Радева. Заедно с учителката Златка Стоянова те поемат 118 деца, разделени на две отделения І-ІІ клас и ІІІ-ІV клас.

От 1927 год. главен учител (директор) става Иван Вълчанов. Населението в района се увеличава и се налага построяването на нова сграда.Приема се идеята да се построи нова сграда на свободното общинско място между шосето за Добрич и зеленчуковата градина на Илия Трошев. През 1930 г. е построено ново четирикласно училище от строителя Иван Начев на един етаж с четири стаи: сега лекарския кабинет, този по изобразително изкуство, кабинети № 4 и 5. На 16 януари 1931 год., учениците се преместват в тази сграда. Главният учител Иван Вълчанов кани градинаря на двореца Евксиноград бай Петко да се грижи за озеленяването на двора - засаждат се дървета, храсти, цветни лехи, зеленчукова градина. От 21 март 1931 година училището със заповед № 693 от 28.02.1931 год. на Министерството на Народното Просвещение се именува: Народно първоначално училище "Свети Иван Рилски".

През 1953 г. е издигнат и втори етаж на сградата.

Днес в ОУ "Свети Иван Рилски" учат 240 ученици от първи до седми клас в 18 класни стаи. Предучилищна подготовка получават децата от района в 2 подготвителни групи - 5 и 6-годишни.

Ученици и учители работят по проекти, училището е носител на Зелен флаг и много спортни отличия.


(90)  (414)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
"Вълшебната флейта" отново на варненска сцена след 32-годишно отсъствие
Днес, 21 Април 2021 18:56
Известният румънски режисьор Антониу Замфир поставя "Вълшебната флейта" от Моцарт след 32-годишно отсъствие от оперната сцена в морската столица, съобщават от ТМПЦ - Варна. Предпремиерата е от 19.00...
Русия обяви за персона нон грата 10 служители от посолството на САЩ в Москва
Днес, 21 Април 2021 18:43
Русия обяви за персона нон грата десет души от американското посолство в Москва. Те трябва да напуснат страната до края на деня на 21 май, е съобщено на заместник-посланика на САЩ Барт Горман, който...
Григор Димитров се връща на корта за турнира в Ещорил
Днес, 21 Април 2021 18:32
Григор Димитров ще се завърне на корта следващата седмица. Най-добрият български тенисист получи "уайлд кард", от организаторите на турнира в португалския град Ещорил. Надпреварата е от категория АТР 250...
Фалшиви ваксини на Pfizer са открити в Мексико и Полша
Днес, 21 Април 2021 18:18
Фалшиви ваксини срещу COVID-19, представяни за препарати на Pfizer/BioNTech, са били открити в Мексико и Полша. Това обявиха от самата компания, цитирани от вестник „Уолстрийт джърнъл”. По време на...
Комисията по ревизията започва проверки в 9 приоритетни сектора
Днес, 21 Април 2021 18:07
Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за четири години назад, докато се изпълни десетгодишния период, гласуван в пленарна зала. Това заяви председателят на Комисията по ревизията...
Отложиха изстрелването на кораба "Дракон" към Международната космическа станция
Днес, 21 Април 2021 17:55
Вторият пилотиран полет на кораба "Дракон" на частната компания SpaceX за смяна на екипажа, който трябваше да се отправи към Международната космическа станция (МКС) в четвъртък, е отложен за петък заради...
Разкриват 370 работни места за млади висшисти в администрациите
Днес, 21 Април 2021 17:42
От утре, 22 април, Агенцията по заетостта започва прием на заявки от областни и общински администрации и столични районни кметства за разкриване на нови общо 370 работни позиции за младежи с висше образование,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува земя в област Добрич! Добри цени!
Купува обработваеми земеделски земи във всички землища от област Добрич: - община Добрич; - община Добрич - селска; - община Крушари; - община Балчик; - община Генерал Тошево; - община Каварна;...
Полезно
Женско списание Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Пожарогасители
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Мартенички handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Рекламирай ТУК
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще се ваксинирате ли?
Да, категорично.
Вече се ваксинирах.
Изкарах вируса, имам имунитет.
По-скоро да.
По-скоро не.
Не, категорично.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook