Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Как варненци са празнували Коледа преди 100 години показва изложбата „Традиционни весели дни на зимата“, която откриха днес във фоайето на Регионална библиотека, предаде репортер на Moreto.net. Експозицията, която може да бъде разгледана до 7 януари, е съвместна с Етнографски музей...
Новини

И тази година инициативата "Коледа за баба" ще събира ръчно направени коледни картички от дечица, а всяка една от тях ще зарадва някоя баба или дядо от хосписи или домовете за възрастни в страната. Можете да напишете кратко пожелание на картичката, както и малкото име и възрастта си..
Новини

Шестима зам.-председатели на Общински съвет избра на днешното си заседание местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Всички те бяха одобрени със значително повече от необходимите 51% от гласовете на съветниците. Христо Атанасов бе избран след номинация от група „Експертен център“, Ива
Новини от Варна, региона и света

Варна през 2016: Трудности и изпитания пред големите проекти

Четвъртък, 29 Декември 2016 11:42
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Отминаващата 2016 година за Варна бе наситена от събития в различни сфери, които успяха да оставят отпечатък върху живота в града. В поредица от четири обзорни материала Moreto.net припомня някои от най-значимите неща, които се случиха или не успяха да се случат в морската столица.

През 2016-та в града се случиха не малко подобрения в различни аспекти. Реализирането на някои от тях обаче се сблъска с трудности. Спънки се появиха пред важни за града дейности.

Сътресения се случиха още през февруари. Тогава Община Варна взе решение за спиране на две големи обществени поръчки в унисон с предприетите мерки от правителството. Става дума за „Инженеринг – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – кк Златни пясъци“ за близо 25 млн. лева и „Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна – на стойност 120 млн. лева. Към момента на преустановяването на поръчките избрани изпълнители нямаше. Липсваха и входирани жалби по процедурата. Местната управа обаче взе решение да организира поръчките отново с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на коректността на процедурите с голяма стойност.

Какво се случи с боклука на Варна

През март Радан Кънев поиска спиране и на поръчката за сметопочистването на Варна с мотива, че е нагласена.

„Що се отнася до упражненията по темата „спиране на обществени поръчки“ - едни или други ремонти могат да почакат, но чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки.“, категоричен обаче остана кметът Портних. В крайна сметка изборът на фирмите, които ще чистят боклука стана ясен през април. Не след дълго последва обжалване за районите Младост и Владиславово, което премина както през Комисията за защита на конкуренцията, така и през Върховния административен съд. На финал завърши с отсъждане в полза на Община Варна. Така на практика договорите за двата района бяха сключени към края на ноември и началото на декември. Останалите три района обаче бяха договорени още през лятото, макар че фирмите трябваше да встъпят в длъжност чак през есента. Причина стана острото недоволство от страна на гражданите, които се надигнаха срещу стоящите със седмици непочистени кофи за смет и то през горещите летни дни. С влизането на новите фирми влязоха и изцяло нови правила за чистенето на града, с които кметът Портних обеща напълно нов облик и резултати.

Около месец след първоначалното стопиране на поръчката за пречиствателната станция на „Златни пясъци“ бе обявена нова. Не след дълго обаче последва обжалване, което отново стопира процедурата. До обжалване се стигна и при повторното обявление на поръчката за ремонта на улици и паркове със 120 млн. лева. Оплакването е подадено от един от отпадналите участници в надпреварата и тепърва предстои произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията.

Кога Варна ще има синя зона

До обжалване в КЗК се стигна и по отношение на поръчката за разработването на система за управление на платеното паркиране във Варна като част от бъдещата синя зона. Комисията се произнесе в полза на жалбоподателя, който е отпаднал участник от процедурата, считащ, че е отстранен неоснователно. Становището на КЗК в началото на декември потвърди и Върховният административен съд. Това означава, че процедурата по поръчката ще трябва да продължи оттам, откъдето няма установени нарушения. По прогнози на общинската администрация би трябвало догодина най-сетне синя зона във Варна да стартира.

След многобройните удължавания на срока на транспортния проект през 2016-та все пак теоретично бе докаран почти до своя край. Вече се готви изпълнението на втората му фаза с допълнителни дейности през следващите 4 години. Кметът се заканва, че през 2017-та електронната билетна система в града най-сетне ще заработи. Това трябваше да се случи още преди лятото, но се оказа, че обществената поръчка за билетните устройства е била само за доставката и монтажа им, но не и фискализацията им. Последното отне доста повече време от очакваното. Едва наскоро Община Варна пусна обява за изпълнител, който да достави самите билетчета за машините. Така на практика се оказва, че система на хартия има, но реална дейност няма. Информационните табла работят, но с непълна информация. Същото важи и за таблата в автобусите.

Варненските квартали и промените в тях

Проблеми се появиха и с една от най-важните поръчки-за охранителните канали в Аспарухово. След избора на изпълнители последва обжалване на един от отпадналите участници, което постави под риск оползотворяването на осигурените средства по фонд „Солидарност“. В крайна сметка ремонтът стартира в последния момент и бетонирането на съоръженията приключи навреме. До пролетта се очаква да бъде изпълнена и втората фаза от проекта, свързана с облагородяването на прилежащите площи, както и с покриването на каналите.

Това не единственият значим проект за „Аспарухово“ през годината. Сериозно сътресение в ежедневието на хората в квартала и на живущите в останалата част на града създаде ремонтът на Аспарухов мост. Той започна неочаквано и изненадващо за аспаруховци, които изведнъж се оказаха в километрични задръствания от автомобили. Затварянето на част от съоръжението бе обявено само ден преди същинското началото на работата, която стартира на 15 април. В същото време местната управа не бе начертала предварително план за справяне с трафика. Всичко това доведе до сериозно напрежение сред хората. В първите дни някои предпочетоха да вървят пеша по съоръжението, за да стигнат до работните си места или училище. Заради проблемите с трафика бе учреден дори Обществен съвет от пряко засегнати граждани от квартала. За справяне с натоварения трафик и трудностите от общината прибегнаха до помощ от община Белослав и нейното корабче „Бела“. В крайна сметка след взетите със закъснение мерки проблемите с трафика по моста бяха частично овладяни. Ремонтът завърши и движението беше пуснато на 15 юни. Първоначално вторият етап от ремонта трябваше да се състои през есента, но през септември стана ясно, че се отлага за пролетта на 2017 година.

За подобряване на живота в квартала през годината се работи и по подмяната на главния водопровод, който години наред създава проблеми на района и мъчи живущите там с безводие. На практика вече са изпълнени две мащабни дейности по подмяна на съоръжението. Проблем обаче изскочи при реализирането на третата част, защото обществената поръчка за избор на изпълнител се обжалва.

Въпреки проблемите има заявка от кмета на града, че „Аспарухово“ ще стане истински образцов район. Ще бъдат направени промени в парка, както и ще се изгради модерно рибарско пристанище. Мащбни инфраструктурни проекти обаче се готвят не само за този квартал, а и за останалите в града. Проектни предложения за финансиране по програмата „Региони в растеж“ бяха подадени през лятото.Сред тях обаче не е този, които планираше обновяване на 17-ти микрорайон в Левски. Негови жители не се съгласиха с готвените промени и се възпротивиха на случващото се. В същото време техни съседи пък застанаха в подкрепа. В крайна сметка проектът така и не бе подаден, с което възможността за финансиране е категорично изчерпана.

Протести и недоволства

Различни поводи имаше през годината за граждански протестни прояви. Надигнаха се таксиметровите шофьори, които пожелаха вдигане на минималния праг на тарифата. Искането им дойде, след като една от фирмите в града свали до най-ниския възможен праг цените си. Последваха я и някои от останалите компании. В крайна сметка се стигна до решение на Общински съвет да се върнат цените от 2015 година. Същите ще са действащи и през 2017 година.

Друга изблик на недоволство последва след съдебно решение във връзка достъпа до Морската градина. В началото на годината група екоактивисти предприеха протести във връзка достъпа на автомобили до Морската градина. Недоволните варненци скочиха срещу разпореждането на Варненския административен съд за прекратяване дейността на „Общинска полиция“ по ограничаване достъпа на автомобили до Приморски парк. Същевременно решението предизвика реакция от страна на общината, която се закани да обжалва. Месец по-късно Върховният административен съд се произнесе, че отменя решението на Варненския административен съд за преустановяване работата на Общинска полиция в парка по отношение контрола на автомобили.


Новини от Варна, региона и света
Благотворителен коледен базар започва този петък в центъра на Варна
Четвъртък, 7 Декември 2023 11:33
Благотворителен коледен базар започва на 8 декември (петък) в градинката до Община Варна. Събитието ще продължи до 27 декември и ще радва жители и гости на града с празнична комбинация от вкусна храна,...
С Yettel тази Коледа подаръците идват по двойки
Четвъртък, 7 Декември 2023 17:05
Телекомът предлага специална селекция от страхотни коледни комплекти, сред които всеки да открие подарък за себе си и за любимия човек В навечерието на най-светлите празници и в разгара на коледното...
Няколко района без вода днес във Варна
Днес, 8 Декември 2023 11:39
Няколко района са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. - до около 15 часа - абонатите в Южна промишлена зона /Острова/ - до около 16 часа - част...
Откриха най-дълбоката и най-голяма подземна лаборатория в света (видео)
Днес, 8 Декември 2023 11:26
Лаборатория по физика с дълбочина 2,4 километра в провинция Съчуан в Югозападен Китай заработи в четвъртък, което я прави най-дълбоката и най-голямата подземна лаборатория в света, съобщава China Daily. Учените...
Засилен полицейски контрол във Варна за студентския празник
Днес, 8 Декември 2023 11:13
Комплекс от мерки, свързани със студентския празник, са предприели от полицията във Варна. Предвидено е полицейско присъствие в районите на хотели, къщи за гости, заведения и нощни клубове, където се...
Премиерът ще отговаря на въпроси на граждани във Facebook
Днес, 8 Декември 2023 11:00
На 6 декември 2023 г. правителството навърши шест месеца. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков ще отговаря на въпроси на граждани и медии във вторник, 12 декември, от 11 часа на живо...
Расте броят на заболелите от варицела и скарлатина
Днес, 8 Декември 2023 10:48
Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната. Това показват данни от Националния център по заразни и паразитни болести. През последната седмица са регистрирани 546 нови случая на варицела...
Посрещаме Людмил Ангелов във Варна
Днес, 8 Декември 2023 10:36
След вчерашния концерт на Людмил Ангелов в Софийската опера, посланикът на Република Испания ще връчи на световноизвестния български пианист ордена „Исабел Католическа“ за високи художествени постижения...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.3
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook