Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Благотворителен коледен базар започва на 8 декември (петък) в градинката до Община Варна. Събитието ще продължи до 27 декември и ще радва жители и гости на града с празнична комбинация от вкусна храна, сгряващи напитки, ръчно изработени творения и богата музикална програма. Тазгодишната благотворителна инициатива на базара е свързана със събирането на средства в подкрепа на училището з
Новини

Как варненци са празнували Коледа преди 100 години показва изложбата „Традиционни весели дни на зимата“, която откриха днес във фоайето на Регионална библиотека, предаде репортер на Moreto.net. Експозицията, която може да бъде разгледана до 7 януари, е съвместна с Етнографски музей...
Новини

MAX Sport ще излъчи всички мачове от 20-ото издание на FIFA Club World Cup 2023™ . Популярният турнир ще се проведе в Саудитска Арабия между 12 и 22 декември 2023 г. и ще включва дебюта на европейския шампион Манчестър Сити, на кралете на Шампионската лига на КОНКАКАФ - Клуб Леон и на победителя ...
Новини от Варна, региона и света

Какви задължения ще имат новите сметопочистващи фирми във Варна?

Вторник, 26 Юли 2016 12:38
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Преливащи от боклуци контейнери, стари, мръсни и изпочупени съдове за смет, разпилени отпадъци в градинки, по улици и площадки съвсем не са рядка гледка от седмици във Варна. Купищата боклуци в горещините са източник на зловонна миризма. Ситуацията разбуди общественото недоволство. Заваляха безброй сигнали на редакционния мейл на Moreto.net за препълнени контейнери и огромни маси отпадъци около тях.

Кои са фирмите, които ще чистят "Одесос", "Приморски" и "Аспарухово?"

Търпението на хората започна да се изчерпва сред стоящите несъбрани с дни купища отпадъци на всевъзможни обществени места. Като начин да реагират на ситуацията от Община Варна решиха да не отлагат до есента, а още сега новоизбраните фирми („3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1")за почистването на районите „Приморски“, „Одесос“ и „Аспарухово“ да влязат в изпълнение на задълженията си. По първоначален план те трябваше да имат три месеца на мобилизация, в които да могат да се подготвят с техника, графици и съдове за работа, а до тогава да чистят предишните изпълнители.

В началото на миналата седмица обаче кметът Иван Портних обяви, че почистването на града вече ще се изпълнява по нови правила, а за него в „Приморски“ и „Одесос“ ще се грижи „3МБГ" АД, а за „Младост", в „Аспарухово" и Звездица-„Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна.

Причината за мярката, по думите на кмета е, че старите фирми „Титан АС“ и „Адиан“ напълно са изоставили ангажиментите си и не ги изпълняват. На практика обаче още преди месеци се появи съмнение, че така наречените нови фирми са с участие на един от старите изпълнители-“Титан“, който е отнесъл сериозен размер глоби за недобросъвестно изпълнение на задължения през годините. Въпросът повдигна още през март, докато течеше конкурсът, лидерът на ДСБ Радан Кънев. Тогава той изтъкна, че двете фирми, които събират най-много точки в оценяването по технически критерии, участват само в районите, които печелят и на практика не се конкурират. Междувременно кметът Иван Портних обяви, че при обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците, а чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки. В крайна сметка изборът на двете фирми е факт.

Какви са работните задължения на новоизбраните изпълнители?

Според новите условия в договорите би следвало „3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна да имат много повече задължения от предшествениците си. Около 45 млн. лева ще бъдат разпределени за поддържането на "Одесос", "Приморски" и "Аспарухово?" в следващите 60 месеца. Срещу тези пари освен по-често извозване на боклука фирмите ще трябва да следват и ред други правила.

Според изискванията фирмите трябва да събират и извозват боклуците от контейнерите и кошчетата, да събират тези, които са разпилени около тях, включително и едрогабаритните отпадъци от ремонти дейности. Залегнало е условие за събиране на биоотпадъците и изхърлената растителност. Почистване на нерегламентирани сметища. Улиците, площадите, алеите, тротоарите, пешеходните зони вече ще трябва да се метат механизирано, а спирките, подходите към подлезите, паркингите, междублокови пространства - и ръчно, като се почиства и избуялата трева. В местата за обществено ползване пък ще трябва да се правят оборки.

В договорите на почистващите фирми е предвидено миене с автоцистерни на улици, площади, тротоари, спирки, паркинги, подлези и алеи. Досега тази дейност се извършваше спорадично и то със стара и недостатъчна техника. В следващите пет години служителите, отговарящи за чистотата на града, ще трябва ръчно да премахват от улици, тротоари, площади и др. отпадъци, като смеси за зимното обезопасяване, наноси, пясък, пръст, треви, листа. В задълженията се включват и почистване на междублокови пространства, алеи, детски и спортни площадки и други места за обществено ползване.

Още една новост в изискванията към фирмите е, че всички машини трябва да отговарят на минимален екологичен клас Евро-5. Фирмите „3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна ще следва в рамките на до 3 месеца да изградят, тестват и пуснат в експлоатация GPS -системата за автоматизиран контрол по дейностите за чистотата. В същия срок ще трябва да бъдат изготвени и оперативен план за работа, както и графици за работа. В договорите са фиксирани по-голям брой нови съдове за отпадъци, както и по-голяма честота за изпразването и миенето им.

Изпълнителят е длъжен да информира обществеността за дейностите, които извършва, като организира два пъти годишно информационни кампании. След провеждането им в едноседмичен фирмата трябва да предостави на Община Варна анализ на резултатите от инициативата.

Уеб система, чрез която да се контролират дейностите по чистотата във Варна, ще бъде изградена за нуждите на Общината

С допълнително възлагане ще се извършват дейности по почистване на платформи за инвалиди и майки с детски колички, на рекламни и агитационни материали, на графити, на пътни знаци, табели, парапети, мантинели.

Фирмите ще имат ангажимент към оросяване на улици и площади. Освен това ще трябва да чистят механизирано и ръчно тротоари, площади, пешеходни зони, алеи и други. В задълженията са зимно поддържане на тротоари, подлези, спирки и др места за обществено ползване. Ръчно почистване на сняг, стъргане на отъпкан сняг и лед и обработване на тротоари, площади, подлези, автобусни спирки и други места за обществено ползване, чрез разпръскване на смеси.

„Младост“ и „Владиславово“

Към момента районите „Младост“ и „Владиславово“ все още се поддържат от досегашните сметопочистващо фирми във Варна - „Титан“ и „Омега интеклийнър“. Според завършилата обществена поръчка за сметопочистването на града, в която се включиха общо осем участника, районите трябва да се обслужват от „Консорциум 1“.

Сключването на договор на този етап обаче е невъзможно, защото тече обжалване пред Върховния административен съд. Заседание е насрочено за есента. Недоволство от проведената процедура и съставеното класиране е изразено от „Адиан" ООД и „Омега интерклинър" АД. Първата фирма е класирана на второ място в обособената позиция, касаеща почистването на район „Младост". Втората фирма пък е недоволна от отпадането й от конкурса за обслужването чистотата на „Владиславово" и също не е съгласна с крайното класиране. И двете фирми обжалваха преди това и пред КЗК, но искането им бе сметнато за неоснователно.


Коментари
14:40ч. 27 Юли 2016 #2
Mari Anne
Трябва да се упражнява контрол иначе нашите пари се дават на вятъра на някого си без да си върши задълженията и това трябва да е подъдимо за този, който ги дава така с лека ръка.
15:09ч. 26 Юли 2016 #1
Виктор
Докато не се направи общинска комунална фирма която да почиства половината град - нещата няма да се оправят. Почистването ще бъде хем скъпо, хем некачествено.
Новини от Варна, региона и света
MAX Sport ще излъчи срещите от Световното клубно първенство на FIFA™
Днес, 8 Декември 2023 14:14
MAX Sport ще излъчи всички мачове от 20-ото издание на FIFA Club World Cup 2023™ . Популярният турнир ще се проведе в Саудитска Арабия между 12 и 22 декември 2023 г. и ще включва дебюта на европейския...
Благотворителен коледен базар започва този петък в центъра на Варна
Четвъртък, 7 Декември 2023 11:33
Благотворителен коледен базар започва на 8 декември (петък) в градинката до Община Варна. Събитието ще продължи до 27 декември и ще радва жители и гости на града с празнична комбинация от вкусна храна,...
С Yettel тази Коледа подаръците идват по двойки
Четвъртък, 7 Декември 2023 17:05
Телекомът предлага специална селекция от страхотни коледни комплекти, сред които всеки да открие подарък за себе си и за любимия човек В навечерието на най-светлите празници и в разгара на коледното...
Какво време ни очаква в събота по Черноморието?
Днес, 8 Декември 2023 14:27
Тази нощ облачността от запад ще се разкъса и ще намалее, на места в Южна България до предимно ясно време. В Дунавската равнина и по Черноморието ще се образува ниска облачност или мъгла. В повечето райони...
Путин обяви кандидатурата си за президентските избори догодина
Днес, 8 Декември 2023 14:03
Руският президент Владимир Путин обяви кандидатурата си за президентските избори догодина, предаде ТАСС. След като награди военни, сражавали се в Украйна, и в отговор на въпрос Путин заяви, че ще се...
88.5% от българите имат интернет у дома. За какво го използват (инфографика)
Днес, 8 Декември 2023 13:50
През 2023 г. 88.5% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си. Запазва се тенденцията на ежегодно нарастване на домакинствата с достъп до интернет, като за десетгодишен период относителният...
Присъда за домашен насилник от Варна
Днес, 8 Декември 2023 13:36
Осъдителна присъда за 35-годишен мъж за неизпълнение на заповед за защита и за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие наложи Районен съд Варна. Подсъдимият бе признат за виновен...
Амстердам въвежда ограничение от 30 км/ч за 80% от улиците си
Днес, 8 Декември 2023 13:23
Амстердам въвежда от днес ограничение на скоростта от 30 километра в час за около 80% от улиците си. Изключение ще се прави за градските автобуси, трамваите и такситата. Като шофирате малко по-бавно,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купувам нови или стари изделия от Злато или Сребро
Купувам нови или стари бижута и други изделия от Злато или Сребро, техника или други вещи. Може да продадете нещо с уговорка да си го откупите обратно като срока и неустойката се уговарят в договора (например...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.8
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook