Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Какви задължения ще имат новите сметопочистващи фирми във Варна?

Вторник, 26 Юли 2016 12:38
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Преливащи от боклуци контейнери, стари, мръсни и изпочупени съдове за смет, разпилени отпадъци в градинки, по улици и площадки съвсем не са рядка гледка от седмици във Варна. Купищата боклуци в горещините са източник на зловонна миризма. Ситуацията разбуди общественото недоволство. Заваляха безброй сигнали на редакционния мейл на Moreto.net за препълнени контейнери и огромни маси отпадъци около тях.

Кои са фирмите, които ще чистят "Одесос", "Приморски" и "Аспарухово?"

Търпението на хората започна да се изчерпва сред стоящите несъбрани с дни купища отпадъци на всевъзможни обществени места. Като начин да реагират на ситуацията от Община Варна решиха да не отлагат до есента, а още сега новоизбраните фирми („3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1")за почистването на районите „Приморски“, „Одесос“ и „Аспарухово“ да влязат в изпълнение на задълженията си. По първоначален план те трябваше да имат три месеца на мобилизация, в които да могат да се подготвят с техника, графици и съдове за работа, а до тогава да чистят предишните изпълнители.

В началото на миналата седмица обаче кметът Иван Портних обяви, че почистването на града вече ще се изпълнява по нови правила, а за него в „Приморски“ и „Одесос“ ще се грижи „3МБГ" АД, а за „Младост", в „Аспарухово" и Звездица-„Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна.

Причината за мярката, по думите на кмета е, че старите фирми „Титан АС“ и „Адиан“ напълно са изоставили ангажиментите си и не ги изпълняват. На практика обаче още преди месеци се появи съмнение, че така наречените нови фирми са с участие на един от старите изпълнители-“Титан“, който е отнесъл сериозен размер глоби за недобросъвестно изпълнение на задължения през годините. Въпросът повдигна още през март, докато течеше конкурсът, лидерът на ДСБ Радан Кънев. Тогава той изтъкна, че двете фирми, които събират най-много точки в оценяването по технически критерии, участват само в районите, които печелят и на практика не се конкурират. Междувременно кметът Иван Портних обяви, че при обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците, а чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки. В крайна сметка изборът на двете фирми е факт.

Какви са работните задължения на новоизбраните изпълнители?

Според новите условия в договорите би следвало „3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна да имат много повече задължения от предшествениците си. Около 45 млн. лева ще бъдат разпределени за поддържането на "Одесос", "Приморски" и "Аспарухово?" в следващите 60 месеца. Срещу тези пари освен по-често извозване на боклука фирмите ще трябва да следват и ред други правила.

Според изискванията фирмите трябва да събират и извозват боклуците от контейнерите и кошчетата, да събират тези, които са разпилени около тях, включително и едрогабаритните отпадъци от ремонти дейности. Залегнало е условие за събиране на биоотпадъците и изхърлената растителност. Почистване на нерегламентирани сметища. Улиците, площадите, алеите, тротоарите, пешеходните зони вече ще трябва да се метат механизирано, а спирките, подходите към подлезите, паркингите, междублокови пространства - и ръчно, като се почиства и избуялата трева. В местата за обществено ползване пък ще трябва да се правят оборки.

В договорите на почистващите фирми е предвидено миене с автоцистерни на улици, площади, тротоари, спирки, паркинги, подлези и алеи. Досега тази дейност се извършваше спорадично и то със стара и недостатъчна техника. В следващите пет години служителите, отговарящи за чистотата на града, ще трябва ръчно да премахват от улици, тротоари, площади и др. отпадъци, като смеси за зимното обезопасяване, наноси, пясък, пръст, треви, листа. В задълженията се включват и почистване на междублокови пространства, алеи, детски и спортни площадки и други места за обществено ползване.

Още една новост в изискванията към фирмите е, че всички машини трябва да отговарят на минимален екологичен клас Евро-5. Фирмите „3МБГ" АД и „Консорциум Варна 1" ДЗЗД Варна ще следва в рамките на до 3 месеца да изградят, тестват и пуснат в експлоатация GPS -системата за автоматизиран контрол по дейностите за чистотата. В същия срок ще трябва да бъдат изготвени и оперативен план за работа, както и графици за работа. В договорите са фиксирани по-голям брой нови съдове за отпадъци, както и по-голяма честота за изпразването и миенето им.

Изпълнителят е длъжен да информира обществеността за дейностите, които извършва, като организира два пъти годишно информационни кампании. След провеждането им в едноседмичен фирмата трябва да предостави на Община Варна анализ на резултатите от инициативата.

Уеб система, чрез която да се контролират дейностите по чистотата във Варна, ще бъде изградена за нуждите на Общината

С допълнително възлагане ще се извършват дейности по почистване на платформи за инвалиди и майки с детски колички, на рекламни и агитационни материали, на графити, на пътни знаци, табели, парапети, мантинели.

Фирмите ще имат ангажимент към оросяване на улици и площади. Освен това ще трябва да чистят механизирано и ръчно тротоари, площади, пешеходни зони, алеи и други. В задълженията са зимно поддържане на тротоари, подлези, спирки и др места за обществено ползване. Ръчно почистване на сняг, стъргане на отъпкан сняг и лед и обработване на тротоари, площади, подлези, автобусни спирки и други места за обществено ползване, чрез разпръскване на смеси.

„Младост“ и „Владиславово“

Към момента районите „Младост“ и „Владиславово“ все още се поддържат от досегашните сметопочистващо фирми във Варна - „Титан“ и „Омега интеклийнър“. Според завършилата обществена поръчка за сметопочистването на града, в която се включиха общо осем участника, районите трябва да се обслужват от „Консорциум 1“.

Сключването на договор на този етап обаче е невъзможно, защото тече обжалване пред Върховния административен съд. Заседание е насрочено за есента. Недоволство от проведената процедура и съставеното класиране е изразено от „Адиан" ООД и „Омега интерклинър" АД. Първата фирма е класирана на второ място в обособената позиция, касаеща почистването на район „Младост". Втората фирма пък е недоволна от отпадането й от конкурса за обслужването чистотата на „Владиславово" и също не е съгласна с крайното класиране. И двете фирми обжалваха преди това и пред КЗК, но искането им бе сметнато за неоснователно.


Коментари
14:40ч. 27 Юли 2016 #2
Mari Anne
Трябва да се упражнява контрол иначе нашите пари се дават на вятъра на някого си без да си върши задълженията и това трябва да е подъдимо за този, който ги дава така с лека ръка.
15:09ч. 26 Юли 2016 #1
Виктор
Докато не се направи общинска комунална фирма която да почиства половината град - нещата няма да се оправят. Почистването ще бъде хем скъпо, хем некачествено.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
25 пострадали от пожарите намериха подслон в Устремския манастир
Днес, 13 Юли 2024 18:22
Сливенският митрополит Арсений изрази готовност за подкрепа и съдействие на пострадалите от бушуващите пожари около с. Срем, Тополовградска община. До момента 25 души са евакуирани и настанени в Устремския...
Мицкоски: Скопие спазва 14 пъти повече правата на човека от София, ще остана в историята!
Днес, 13 Юли 2024 17:56
По отношение на спазването на правата на човека в България и Македония всичко е в наша полза. Ние водим с 14:0. Това каза премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски в интервю за "Ал Джазира", предаде...
НАП провери над 800 търговски обекта по Черноморието
Днес, 13 Юли 2024 17:32
За първите две седмици от началото на контролната кампания на НАП по Черноморието фискалните инспектори са проверили повече от 800 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони,...
Накъде след 7-ми клас?
Четвъртък, 11 Юли 2024 17:05
Доброто образование е единственият сигурен път към успеха. МОН трудно се справя. Отговорността за бъдещето на децата, остава тяхна и на техните родители. Светът на дигиталните технологии се променя...
Районът около Спортна зала и Лятно кино Тракия остават без вода до около 20 ч.
Днес, 13 Юли 2024 16:51
Районът около Спортна зала и Лятно кино Тракия стават без вода до около 20 ч., съобщават от ВиК-Варна. До около 19 часа без вода ще бъдат и абонатите от ул."Прилеп" , части от кв."Левски", кв."Чайка"...
Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния
Днес, 13 Юли 2024 16:25
Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана,...
Финландия приема закон за блокиране на преминаването на мигранти от Русия
Днес, 13 Юли 2024 16:00
Парламентът на Финландия прие закон в петък, който дава на граничните служители правомощието да блокират преминаването на търсещи убежище от Русия, след като повече от 1300 души пристигнаха в страната,...
Проведоха анализ на националното военноморско учение „БРИЗ 2024“
Днес, 13 Юли 2024 15:35
Днес, 13 юли 2024 година, се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното...
Варненския драматичен театър интензивно репетира „Последното изкушение на Христос“
Днес, 13 Юли 2024 15:15
В горещия летен юли трупата на Варненския драматичен театър интензивно репетира с режисьора Стайко Мурджев „Последното изкушение на Христос“ по романа на Никос Казандзакис. С премиерата на 2 септември...
Какво ще бъде времето в неделя
Днес, 13 Юли 2024 14:45
През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35° и 40°,...
Денков: Направили сме план с "Демократична България", ще го представим следващите дни
Днес, 13 Юли 2024 13:59
Нова среща на ПП в рамките на седмица. Партията решава как да постъпят с втория мандат, който ще им бъде връчен от президента идващата седмица. Знаете, ПП вече е втора политическа сила, след разделението...
Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба вдъхновена от Черно море
Днес, 13 Юли 2024 13:32
Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ", представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook