Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Министър Богданов: През последните месеци усилията ни бяха да спрем скритата приватизация на Пловдивския панaир

Четвъртък, 29 Февруари 2024 13:59
Източник: Moreto.net   
Очакваме утре обективен съдебен процес по делото, което Министерството на икономиката и индустрията води, при който да се докаже правотата на държавата и тя да си възстанови 29 на сто от акциите на Пловдивския панаир, които в момента са в Община Варна, предоставени безвъзмездно от държавата преди години.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в интервю за БТА във връзка с утрешното заседание на Софийския градски съд по делото за панаира, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

През последните месеци усилията ни бяха да спрем скритата приватизация на панaира, допълни той. Министър Богданов изрази очакване за възможно най-широка подкрепа на местно ниво както в Община Пловдив, където десетилетия панаирът е бил емблема на града, така и от Община Варна.

Икономическият министър напомни, че вече нееднократно е била заявена от кмета на община Варна подкрепа за връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата. Проведохме срещи с Общинския съвет във Варна, очакваме и ясна стратегия за развитие, която сме предложили като акционер, която да бъде разгледана в по-широк кръг, включително на общинско ниво и от различните акционери, за да може панаирът да си върне капацитета и славата, която е имал преди години, посочи министърът.

Богданов напомни, че това е петият най-голям панаир като площ в Европа, който е близо три пъти по-голям от панаира в Хамбург и два пъти по-голям по площ от тези в Атина и във Виена. Плановете ни са този панаир да възвърне славата си на международно събитие, което ще се организира ежегодно, включително и есенният панаир, заяви министърът. Държава планира отварянето на панаира и към нови индустрии и международни партньорства, които да гарантират, че той ще функционира с максималния си капацитет, допълни Богданов.

Той отбеляза, че първият панаир, организиран през 1892 г., е привлякъл 160 000 посетители. В момента виждаме значително намален капацитет, влошени финансови показатели и рентабилност на панаира, каза министърът и допълни, че държавата и в частност Община Варна досега не е получавала като акционер дивидент. Този панаир трябва да работи, да продължи да бъде вратата за българската индустрия към света, но работейки ефективно, Пловдивският панаир би могъл да генерира допълнителни приходи в хазната, които да достигат потенциално към българския бизнес и граждани чрез изплащане на дивидент, заяви министърът и посочи, че това не се е случило от “започването на скритата му приватизация”.

Богдан Богданов напомни за стъпките, предприети от Министерството през последните месеци, за спирането на този тип приватизация на Пловдивския панаир, която по думите на му дълги години е била съществен проблем на общинско ниво. За първи път държава пое ясни ангажименти да възстанови тези акции като собственост на Министерството на икономиката и индустрията, посочи министърът.

Основният проблем, който ние виждахме в целия процес, беше бездействието и не една или две декларации, включително и от министри на икономиката, че нищо не може да се направи по въпроса, каза Богданов. Той напомни, че с предприетите действия от Министерството през последните месеци вписването на апорта на акциите в Търговския регистър е спряно и към момента е наложен запор върху тези акции, докато не приключи делото за собствеността.

В края на септември 2023 г. по заведеното от министър Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд бе потвърдено и второто особено искане за налагане на запор върху 16 314 400 броя поименни безналични акции от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД. Определението на Апелативния съд, като втора инстанция по обезпечителното производство е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мярката бе допусната по-рано от Софийския градски съд за обезпечение на предявения от държавата, представлявана от министъра на икономиката и индустрията, иск срещу Община Варна за признаване на собствеността на държавата върху 16 314 400 броя поименни безналични акции, които представляват 29 на сто от капитала на Пловдивския панаир.

В средата на август 2023 г., в резултат на заведеното от министър Богданов дело пред Софийския градски съд и на предявените две особени искания, Апелативният съд – Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към “Пълдин туринвест” АД. Съдът потвърди определението на Окръжния съд – Пловдив, който спря охранителното регистърно производство за вписване на увеличаването на капитала на “Пълдин туринвест” АД чрез непаричната вноска на Община Варна – 16 314 400 поименни акции до приключване с влязло в сила съдебно решение на производството. Това означава, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното дружество “Пълдин туринвест” АД.

Икономическият министър разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир в началото на юни миналата година. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите.

През 2017 г. Общинският съвет – Варна взе решение за безвъзмездно прехвърляне от община Варна на държавата в лицето на министъра на икономиката на над 16 млн. броя безналични акции, представляващи 29 на сто от капитала на Панаира. С това решение общинските съветници възлагат на кмета на община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърлянето им. Решението обаче не е изпълнено.

Четири години по-късно – през 2021 г., Общинският съвет – Варна взима друго решение за апортиране на притежаваните от общината акции от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД в “Пълдин туринвест” АД, като Министерството не е уведомено за този акт.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Уникалният Дзукеро идва във Варна на 27 април
Днес, 15 Април 2024 13:34
"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите на световноизвестния Zucchero, с които преди броени дни той стартира новото си световно турне от лондонската Royal Albert Hall. „Overdosed'Amore...
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Днес, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
Президентът се срещна с помощник генералния секретар на НАТО
Днес, 15 Април 2024 18:48
Изграждането на съвременни отбранителни способности на Българската армия в контекста на предизвикателствата пред променената глобална среда за сигурност обсъди президентът и върховен главнокомандващ Румен...
Премиерът обеща на ЦИК пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори
Днес, 15 Април 2024 18:36
ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството...
“Дръзки” и “Струма” започват изпълнение на епизодите на море в учението Sea Shield
Днес, 15 Април 2024 18:24
Продължава участието на фрегата “Дръзки” и минен ловец “Струма” в националното военноморско учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния SEA SHIELD 202. След извършване на преход...
ЦИК определи броя на мандатите, Варна изпраща 16 депутати в следващия парламент
Днес, 15 Април 2024 18:11
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г. Варна ще изпрати 16 депутати в следващия парламент. Ето...
Какви са новостите при матурите и националните външни оценявания тази година?
Днес, 15 Април 2024 18:00
В над 750 училища в страната ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. Това стана ясно по време на съвещание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците...
Община Варна освобождава от длъжност още трима директори
Днес, 15 Април 2024 17:46
Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия. Вече са освободени Звездин Стоилков, който оглавяваше общинското предприятие „Инвестиционна политика“ и Антония...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook