Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Веселин Марешки се е кандидатирал за общински съветник във Варна, научи Moreto.net Марешки е водач на кандидатската листа за общински съветници на партия "Воля", която вчера бе регистрирана с решение на Общинската избирателна комисия в морската столица. В нея фигурират общо 30 имена. Припомняме,
Новини

Слухове за тъмен бус в района на варненско училище, от който човек примамва деца с бонбони и малко кученце, предизвикаха истинска вълна от паника и страх сред родители и ученици. Информацията сподели майка в една от варненските фейсбук групи във вчерашния ден. По думите на Тодорка Станкова...
Новини

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“, посветена на историята на Военноморския музей от основаването му до наши дни. Тази година Музеят отбелязва двоен юбилей – 140 години
Новини от Варна, региона и света

ВКС отново отмени 4-годишната присъда на Марешки и върна делото във Варна

Петък, 9 Юни 2023 18:11
Източник: Moreto.net   
Върховният касационен съд (ВКС) отново отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на "Воля" Веселин Марешки, съобщават от институцията.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд.

Делото е образувано по касационни жалби от Веселин Марешки и Красимира Колева срещу въззивната присъда на Апелативен съд – Варна, с която изцяло е отменена присъдата на Окръжен съд – Варна.

С първоинстанционната присъда подсъдимите са признати за невиновни в извършването на престъпление за това, че за времето от 09.10.2014 г. до 16.11.2014 г. в гр. Варна с цел да принудят Асен Миланов да поеме имуществено задължение – да им заплаща ежемесечно парична сума в размер на 10 000 лева, го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, и с друго противозаконно действие с тежки последици за него – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, извършено е от две лица, и са причинени значителни вреди в размер на 14 838,37 лева, поради което са изцяло оправдани.

С въззивна присъда от 14.09.2020 на Апелативен съд – Варна е отменена частично присъдата на първата инстанция и е постановена нова, с която и двамата подсъдими са признати за виновни по повдигнатото им обвинение, като на Веселин М. са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и „глоба“ в размер на 8000 лв., а на Красимира К. – „лишаване от свобода“ за 3 години и 6 месеца и „глоба“ в размер на 6000 лв.

Красимира К. е оправдана по първоначално повдигнатото ѝ обвинение целта на упражнената принуда да е била Асен М. да поеме имуществено задължение към нея – да ѝ заплаща ежемесечно сумата от 10 000 лв. В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена. .

С атакуваната сега въззивна присъда на Апелативен съд – Варна е отменена първоинстанционната, като вместо това двамата подсъдими са признати за виновни в извършването на престъпление. На Веселин М. са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и „глоба“ в размер на 8000 лв., а на Красимира К. – „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца и „глоба“ в размер на 6000 лв. Двамата подсъдими са осъдени да заплатят солидарно на Асен М. сума в размер на 30 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане.

Според тричленния състав на ВКС въззивният съд е допуснал нарушение , доколкото не е изпълнил задълженията си за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, не е анализирал всички относими към предмета на доказване доказателства и доказателствени средства, а извършеният от него анализ е фрагментарен и частично неточен, като не са били обсъдени и наличните противоречия между отделните доказателствени материали.

От съществено значение за обективната страна на престъплението по чл. 231а от НК е установяването на заплаха, отправена от страна на подсъдимия към изнудвания, която в конкретния случай съобразно диспозитива на обвинителния акт се е изразила с увреждане на имущество и с друго противозаконно действие.

В основата на извода за наличие на заплаха от страна на подсъдимия Веселин М. към Асен М. при срещата им на 09.10.2014 г. и конкретното нейно съдържание, съдът е поставил показанията на свидетеля Асен М., доколкото той единствен лично я е възприел. Върховните съдии приемат за принципно вярно заключението на въззивния съд, че съобщеното в тази насока от свидетеля би могло да се провери чрез производни доказателства, каквито са данните, съобщени от посочените в касационното решение свидетели.

Същевременно обаче тричленният състав на ВКС е категоричен, че в конкретния случай това не е така, тъй като нито един от тези свидетели не е предоставил информация за отправени от подсъдимия Веселин М. към св. Асен М. заплахи на 09.10.2014 г., с изключение на един свидетел, в разпита на който, проведен на досъдебното производство, са налице доказателствени факти за наличието на заплаха, но тези показания са били неправилно приобщени от първостепенния съд.

Освен това, контролираният съд не е взел предвид надлежно приобщените показания на друг свидетел, в които е налице информация за отправени конкретни заплахи от страна на Веселин М. към св. Асен М. на обсъжданата дата. Като последица от необсъждането на част от свидетелските показания, въззивният съд не е констатирал наличието на противоречиви данни между заявеното от тях и това от св. Асен М. досежно обекта, за който Веселин М. е поискал наем, както и относно размера му.

Върховните съдии не споделят приетото от въззивната инстанция, че за достоверността на показанията на св. Асен М. следва да се съди от депозираната от него жалба в полицията, като сочат, че доктрината и съдебната практика не приемат за писмено доказателствено средство жалбата до полицейските органи, в която се съобщава за извършено престъпление. Приемането на жалбата за доказателствено средство би изключило необходимостта от разпит на подателя й в качеството на свидетел в рамките на досъдебното производство, тъй като тя би била достатъчна за приемане на достоверност на съдържащите се в нея фактически твърдения, което е абсолютно недопустимо.

Според тричленния състав на ВКС поради необсъждане на цялостния доказателствен материал в неговата логическа връзка и съвкупност, за някои от приетите от въззивния съд факти е невъзможно да се проследи тяхната доказателствена обоснованост.

Касационният състав констатира редица противоречия и неясноти, допуснати от апелативния съд в мотивите към новата присъда, които също се явяват пречка за пълноценното проследяване на действителната му воля по фактите и правото, което освен, че затруднява инстанционната проверка, води и до нарушаване ефективното упражняване правото на защита на подсъдимите лица. Върховните съдии приемат също, че въззивният съд не е отговорил на редица възражения, направени от защитата, а относно коментара на някои от възраженията на защитата на подсъдимия констатират, че част от доводите на въззивния съд не почиват на правилното разбиране на закона.

В мотивите към отменителното решение е посочено и че не се установява да е налице твърдението на защитата за разглеждане на въззивното производство от пристрастен и предубеден съдебен състав. Доводът за наличие на предубеденост е изведен от съдържанието на мотивите по оценка на доказателствата и приетите фактически изводи.

Касационните съдии са категорични, че неправилната оценка на доказателствените материали, пропуските в процесуалната му дейност и неточната интерпретация на доказателствата и данните, съдържащи се в средствата за тяхното установяване, не водят до извод за предубеденост на съдебния състав, освен ако при излагане на мотивите съдът си е послужил с неприемливи от гледна точка на правото обидни, позорящи или други носещи негативен смисъл квалификации, или съждения, поставящи в неблагоприятна светлина подсъдимите, непочиващи на материалите по делото (в този смисъл е установената практика на ВКС-НК).

Върховните съдии приемат за налично касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК (допуснато съществено нарушение на процесуални правила), поради което отменят атакувания съдебен акт и връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд, който да отстрани всички констатирани от касационната инстанция пропуски и недостатъци.


Новини от Варна, региона и света
Фотографът Александър Николов открива самостоятелна изложба във Варна
Днес, 26 Септември 2023 15:13
Александър Николов - едно от водещите имена в художествената фотография във Варна, се представя със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна от 27 септември до 15...
Печатат 21 млн. хартиени бюлетини за изборите
Днес, 26 Септември 2023 19:13
21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори на 29 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева и увери,...
Пеевски: На 15 декември промените в Конституцията ще бъдат окончателно приети
Днес, 26 Септември 2023 19:00
Предоставяме допълнителна помощ на Украйна. Това съобщи народният представител от ДПС Делян Пеевски в отговор на журналистически въпрос в парламента по повод проекторешение, внесено в от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ...
Иванка Динева поема ИА „Медицински надзор“
Днес, 26 Септември 2023 18:48
Във връзка с предстоящото преструктуриране на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и отделянето на Изпълнителна агенция по трансплантациите в самостоятелна структура, министърът на здравеопазването...
"Тритон 2023": Отработват обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода
Днес, 26 Септември 2023 18:36
В периода от 18 до 21 септември 2023 г. се проведе подготвителната фаза на учението "Тритон 2023", която имаше за цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите за действие,...
Командващият руския Черноморски флот се появи във видео, след като Украйна го обяви за убит
Днес, 26 Септември 2023 18:24
Руското министерство на отбраната разпространи видеокадри с командващия Черноморския флот адмирал Виктор Соколов. По-рано украинските власти съобщиха, че Соколов е сред 34-мата руски офицери, убити...
100 лева глоба за мъж, обиждал полицаи във Варна, след като получил фиш
Днес, 26 Септември 2023 18:11
Районният съд във Варна наложи глоба на 36-годишен за проява на дребно хулиганство. Случаят е от 10 септември тази година. 36-годишният мъж спрял автомобила си по обяд край Централния пазар във Варна...
Радев: МС и НС трябва да съхраняват армията ни, не да я ползват за донор на чужди
Днес, 26 Септември 2023 18:00
Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на Българската армия. Не да ги ползват за донор на чуждите армии, коментира президентът Румен Радев в Карнобат, където е...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделски земи
Купува обработваеми земеделски земи на конкурентни цени в област ТЪРГОВИЩЕ-общини ПОПОВО, ОПАКА, ТЪРГОВИЩЕ, АНТОНОВО, ОМУРТАГ; област ПЛОВДИВ - община Пловдив, Първомай, Асеновград, Съединение, Стамболийски,...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.7
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook