Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Alef Aeronautics казват, че тяхната летяща кола Model A ще има обхват на движение от около 320 км и обхват на полета от над 160 км. Човешките иновации ни доведоха в космоса и ни дадоха чудеса като интернет и изкуствен интелект (AI), но от 2023 г. летящите коли все още остават до голяма ...
Новини

Веселин Марешки се е кандидатирал за общински съветник във Варна, научи Moreto.net Марешки е водач на кандидатската листа за общински съветници на партия "Воля", която вчера бе регистрирана с решение на Общинската избирателна комисия в морската столица. В нея фигурират общо 30 имена. Припомняме,
Новини

Слухове за тъмен бус в района на варненско училище, от който човек примамва деца с бонбони и малко кученце, предизвикаха истинска вълна от паника и страх сред родители и ученици. Информацията сподели майка в една от варненските фейсбук групи във вчерашния ден. По думите на Тодорка Станкова...
Новини от Варна, региона и света

Ел Ниньо официално се завръща. Има ли защо да сме притеснени?

Петък, 9 Юни 2023 15:24
Източник: Moreto.net   
Учените предупреждават, че връщането към условията на Ел Ниньо, в допълнение към изменението на климата, прави почти сигурно, че през следващите пет години ще бъде поставен нов световен температурен рекорд.

Природният феномен Ел Ниньо официално се завръща, според американската научна агенция NOAA.

Учените смятат, че метеорологичните модели, които обикновено се наблюдават по време на Ел Ниньо, вероятно ще доведат до глобални температури до рекордни нива през следващите няколко години.Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е част от природния климатичен феномен, наречен Ел Ниньо южна осцилация (ENSO).

Има две противоположни състояния - Ел Ниньо и Ла Ниня - и двете значително променят глобалното време.

Събитие Ел Ниньо обикновено се обявява, когато температурите на морската повърхност в тропическата източна част на Тихия океан се покачат до поне 0,5C над дългосрочната средна стойност. При нормални условия повърхностните води в Тихия океан са по-хладни на изток и по-топли на запад. „Пасатите“ са склонни да духат от изток на запад и топлината от слънцето прогресивно затопля водите, докато се движат в тази посока. По време на Ел Ниньо тези ветрове отслабват или се обръщат, като вместо това изпращат топли повърхностни води на изток. В периодите на Ла Ниня нормалните ветрове от изток на запад стават по-силни, изтласквайки по-топлите води на запад.

Това кара студената вода да се издига нагоре - или "нагоре" - от дълбините на океана, което означава, че температурите на морската повърхност са по-ниски от обичайното в източната част на Тихия океан.

Феноменът е наблюдаван за първи път от перуански рибар през 1600 г., който забелязва, че топлите води изглежда достигат своя връх близо до Америка през декември. Те нарекоха събитието „El Niño de Navidad“, Детето Христос на испански.

Как Ел Ниньо и Ла Ниня променят времето?

Не всяко ENSO събитие е едно и също и последствията варират в различните региони. Учените обаче са наблюдавали някои общи ефекти:

Температури

Глобалните температури обикновено се повишават по време на епизод на Ел Ниньо и падат по време на Ла Ниня. Ел Ниньо означава, че по-топлата вода се разпространява по-далеч и остава по-близо до повърхността. Това освобождава повече топлина в атмосферата, създавайки по-влажен и по-топъл въздух. Но регионалните ефекти са сложни и някои места може да са едновременно по-топли и по-хладни от очакваното в различни моменти от годината. Най-горещата година в историята, 2016 г., беше годината на Ел Ниньо.

Между 2020 г. и 2022 г. в Северното полукълбо имаше три последователни епизода на Ла Ниня, които спряха глобалните температури да се повишат толкова, колкото иначе биха имали в резултат на климатичните промени, причинени от човека. Въпреки това много рядко „тройно потапяне“ на Ла Ниня, службата за мониторинг на климата на ЕС каза, че 2022 г. е петата най-топла година в историята.

Учените предупреждават, че връщането към условията на Ел Ниньо, в допълнение към изменението на климата, прави почти сигурно, че през следващите пет години ще бъде поставен нов световен температурен рекорд .

Как температурите в Обединеното кралство и Западна Европа ще реагират на Ел Ниньо е сложно и несигурно . Това може да означава по-студени зими от средните, например, но това зависи от това как се развива Ел Ниньо .

Промени във валежите

По време на събитията Ел Ниньо по-топлата вода изтласква силните въздушни течения на Тихоокеанския струен поток по-нататък на юг и изток. Това води до по-влажно време в южната част на САЩ и Мексиканския залив.

Тропическите региони като Югоизточна Азия, Австралия и Централна Африка обикновено изпитват по-сухи условия. Под Ла Ниня се вижда обратното. Рекордните валежи и наводнения, които Австралия преживя през октомври 2022 г., бяха предизвикани от Ла Ниня.

Тропически бури

Ел Ниньо също влияе върху моделите на атмосферна циркулация, което означава, че обикновено има повече тропически бури в тропическия Пасифик, но по-малко в тропическия Атлантик, включително южната част на САЩ. По време на Ла Ниня обратното обикновено е вярно.

Нива на въглероден диоксид (CO2)

Учените също са забелязали, че нивата на CO2 в атмосферата се увеличават по време на Ел Ниньо, вероятно в резултат на по-топли и по-сухи условия в тропическите региони. Ако растенията растат по-бавно поради суша, те абсорбират по-малко CO2, докато повече горски пожари на места като Южна Азия означават повече CO2, което се отделя.Защо тези климатични модели имат значение?

Екстремните климатични явления, причинени от Ел Ниньо и Ла Ниня, засягат инфраструктурата, хранителните и енергийните системи по целия свят. Например, когато по-малко студена вода излезе на повърхността край западното крайбрежие на Южна Америка по време на Ел Ниньо, по-малко хранителни вещества се издигат от дъното на океана.

Това означава, че има по-малко налична храна за морски видове като калмари и сьомга, което от своя страна намалява запасите за южноамериканските риболовни общности.

Сушите и наводненията, причинени от екстремното събитие Ел Ниньо през 2015-16 г., засегнаха продоволствената сигурност на повече от 60 милиона души, според Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Скорошно проучване предполага, че събитията от Ел Ниньо значително намаляват глобалния икономически растеж , ефект, който може да се засили в бъдеще.

Колко често се случват епизодите на Ел Ниньо и Ла Ниня?

Епизодите на Ел Ниньо и Ла Ниня обикновено се случват на всеки две до седем години и обикновено продължават девет до 12 месеца. Те не е задължително да се редуват: събитията от Ла Ниня са по-рядко срещани от епизодите от Ел Ниньо.

Изменението на климата засяга ли Ел Ниньо/Ла Ниня?

През 2021 г. учените по климата на ООН, IPCC, заявиха, че събитията ENSO, настъпили от 1950 г. насам, са по-силни от тези, наблюдавани между 1850 и 1950 г.

Но също така се казва, че пръстените на дърветата и други исторически доказателства показват, че има вариации в честотата и силата на тези епизоди от 1400 г. насам. IPCC заключи, че няма ясни доказателства , че изменението на климата е повлияло на тези събития. Някои климатични модели предполагат , че събитията на Ел Ниньо ще станат по-чести и по-интензивни в бъдеще в резултат на повишаване на глобалните температури - потенциално водещо до допълнително затопляне. Но учените не са сигурни, че това ще се случи.

Новини от Варна, региона и света
Фотографът Александър Николов открива самостоятелна изложба във Варна
Днес, 26 Септември 2023 15:13
Александър Николов - едно от водещите имена в художествената фотография във Варна, се представя със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна от 27 септември до 15...
Печатат 21 млн. хартиени бюлетини за изборите
Днес, 26 Септември 2023 19:13
21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори на 29 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева и увери,...
Пеевски: На 15 декември промените в Конституцията ще бъдат окончателно приети
Днес, 26 Септември 2023 19:00
Предоставяме допълнителна помощ на Украйна. Това съобщи народният представител от ДПС Делян Пеевски в отговор на журналистически въпрос в парламента по повод проекторешение, внесено в от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ...
Иванка Динева поема ИА „Медицински надзор“
Днес, 26 Септември 2023 18:48
Във връзка с предстоящото преструктуриране на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и отделянето на Изпълнителна агенция по трансплантациите в самостоятелна структура, министърът на здравеопазването...
"Тритон 2023": Отработват обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода
Днес, 26 Септември 2023 18:36
В периода от 18 до 21 септември 2023 г. се проведе подготвителната фаза на учението "Тритон 2023", която имаше за цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите за действие,...
Командващият руския Черноморски флот се появи във видео, след като Украйна го обяви за убит
Днес, 26 Септември 2023 18:24
Руското министерство на отбраната разпространи видеокадри с командващия Черноморския флот адмирал Виктор Соколов. По-рано украинските власти съобщиха, че Соколов е сред 34-мата руски офицери, убити...
100 лева глоба за мъж, обиждал полицаи във Варна, след като получил фиш
Днес, 26 Септември 2023 18:11
Районният съд във Варна наложи глоба на 36-годишен за проява на дребно хулиганство. Случаят е от 10 септември тази година. 36-годишният мъж спрял автомобила си по обяд край Централния пазар във Варна...
Радев: МС и НС трябва да съхраняват армията ни, не да я ползват за донор на чужди
Днес, 26 Септември 2023 18:00
Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на Българската армия. Не да ги ползват за донор на чуждите армии, коментира президентът Румен Радев в Карнобат, където е...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook