Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Слухове за тъмен бус в района на варненско училище, от който човек примамва деца с бонбони и малко кученце, предизвикаха истинска вълна от паника и страх сред родители и ученици. Информацията сподели майка в една от варненските фейсбук групи във вчерашния ден. По думите на Тодорка Станкова...
Новини

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“, посветена на историята на Военноморския музей от основаването му до наши дни. Тази година Музеят отбелязва двоен юбилей – 140 години
Новини

За девета поредна година Варна се включва в Европейската седмица на спорта с поредица от различни събития и безплатен достъп до общинските спортни бази, които могат да бъдат посещавани по утвърден график. Тази година седмицата минава под надслов "Бъди Активен / #BeActive, а целта е да се насърчи физ
Новини от Варна, региона и света

Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен!

+ Интервю с Анатолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова

Събота, 3 Юни 2023 11:52
Източник: Moreto.net   
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ се провежда от вече над 30 години, липсата на достатъчно средства за провеждането му тази година може да лиши варненската публика от тазгодишното издание на събитието.

През тази година общинският фонд култура на Варна отпуска за провеждането на джаз фестивала 23 хил. лева при поискани 35 хил. лева. До момента сумата не е и преведена, а единственият отговор от общината е, че нямат предвидените за фестивала пари, няма и кой да ги подпише. Освен всичко това....за провеждането на събитието обаче са необходими не 23, а поне 60 000 лв.

Преди 2 години по същата причина "фестивална Варна" загуби най-старият балетен конкурс в света “Международен балетен конкурс – Варна” (създаден през 1964 г.), а дали ще загубим един от най-престижните джаз събития във Варна, зависи от всички нас.

В момента тече инициатива и всеки милеещ за Варна и традициите й може да помогне с финансово дарение (виж банкова сметка в края на статията). Сумата трябва да бъде събрана до 10 юли 2023 г.

Създателят на Международния джаз фестивал „Варненско лято“, звездата от световна величина Анатолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова смятат, че ако в действителност е имало желание за продължаването на това събитие от страна на Общината, то те самите вероятно биха подкрепили събирането на средства и ремонта по локацията, която също се оказва препятствие.

За затрудненията пред провеждането на фестивала, неясното му бъдеще и липсата на подкрепа пред Moreto.net разказаха създателят и директор на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ Анaтолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова.

Моля, разкажете какви са затрудненията, които изпитвате по организацията на Джаз фестивала?

Пред прага на предстоящото 32-ро издание, емблематичния за града и България - Международен джаз фестивал " Варненско лято", се намира пред нуждата от финансова и техническа подкрепа с цел да продължи кураторската си мисия, предоставяйки сцена за изгряващи и наложили се джаз изпълнители от българската и световна сцена. Наред с концертната програма, фестивалът организира отворени класове и работилници, тематични кино срещи, култивирайки среда за комуникация и образователни концепции за младежта и като цяло ценителите на джаз музиката.

За ежегодното провеждане на фестивала се изисква покриване на разходи от над 60 хил. лева. В допълнение се търси съдействие и за финансиране на спешни подобрения по условията за публика и гост- артисти, на локацията където се провежда събитието( двора на Археологически музей, гр.Варна).

За съжаление и за поредна втора година, финансовата подкрепа (орязан бюджет) от Община Варна, е толкова минимална, че не е възможно и половината от необходимото за едно такова събитие да се покрие, а още по-малко да стигне и за спешната нужда от спасяване на елементарните поне условия за работа, по локацията (двора на Археологически музей, гр.Варна), които подобрения са задължение на Община Варна. Но ето че организаторите на фестивала, са се ангажирали и с тази задача, тъй като без подобрението на тези условия, работата на локацията също се превръща в огромно предизвикателство и тъжна гледка за публика и артисти.

Също така, комуникацията с Община Варна е критична. За втора поредна година ни подложиха на дълго очакване след крайният срок за резултат за отговор от общинската комисия дали фестивала е одобрен за участие в културната лятна програма. Този резултат, по дефолт трябваше да е обявен с ясен бюджет на 01.03.2023г. След много усилия от наша страна резултатът беше получен едва в началото на месец Май'23. За поредна година с орязан, невъзможен за осъществяването на такова събитие бюджет - 23.000лв.

Общината дава над 130 бона, за да пее американски рапър на варненски фест. Кой е той?

Миналата година, например, одобрението за участието на фестивала в лятната културна програма на града, също дойде дълго след крайните срокове за обявяване на резултати, а бюджетът беше подписан едва две седмици преди самото събитие и то с 50% по-малко от това, което е било обещано и на базата, на което вече бяха поканени чуждестранни артисти, организирана концертна програма и условия за гостуването им.

Такъв тип забавяне и безпардонно нехайство от страна на община Варна доведоха до крайни стресови ситуации както за организаторите на фестивала, така и за гост – артистите. Това наложи, в последния момент миналата година, една от обявените в програма концертни вечери с международни артисти да отпадне изцяло. На свой ред това доведе до конфликт с посланика на една от държавите, чиито артисти отпаднаха като участие заради критичната ситуация, в която фестивалът беше поставен.

Какво решение очаквате да бъде намерено?

Решихме да търсим подкрепа от будни българи, милеещи за съвременната култура във България и развитието й, защото повечето знаем, че няма ли култура, няма и държава.

Разчитаме и търсим подкрепа от всякакви хора и организации, в името на това да спасим едно толкова емблематично събитие за гр. Варна, превърнало се и в една от културните ни визитки пред света. Ако общината не иска да съхрани и да подкрепя развитието на подобни събития, то последната ни надежда е в будното съзнание на хората извън общината. Ако и народа не помогне в случая, то Варна и България, ще загубят още едно уникално, автентично по рода си събитие, привличащо публика и овации от цял свят, което ще намери своето продължение извън пределите на България, където такива събития, освен че са рядкост, са и изключително поддържани. Особено събития, чийто създатели са световно признати в областта си личности.

Община Варна подкрепа ли е и какво още може да направи за вас?

За съжаление Общината в този момент, не само че не е подкрепа, но ни отвори много неочаквана и нежелана работа, под стресов режим.

Представете си само, директорът на фестивала, композитор и музикант от световна величина (Анатолий Вапиров), заедно с неговите партньори от Джазовото общество - също изявени личности - артисти, всичките просветили не малко съвременни артисти през годините, и днес на преклонна възраст, тези хора - организаторите, са принудени да търсят и молят за подкрепа в спасението както на фестивала, така и на локацията където се провежда, вместо да се фокусират в програмата и развитието на това събитие и всичко, което много още има да допринесе за поколения напред.

Докато общината налива милиони в безсмислено строителство и невидим за гр. Варна асфалт и се оправдава, че пари за култура няма, вероятно се надява и да се освободи от "ангажимента" си с фестивала, знаейки, че 23.000 лв, които уж е предвидила за реализацията на едно такова събитие, са крайно недостатъчни. Ако в действителност желание за продължаването на това събитие имаше от страна на Общината, то те самите вероятно биха подкрепили събирането на средства и ремонта по локацията.

Не искам да коментирам възмущението си от липсата на елементарно уважително отношение от страна на Общината към организаторите на събитието, но накратко казано е, жалко до безобразие.

Колко са средствата, с които разполагате до момента и колко още не ви достигат?

Предвидените 23.000 лв от Община Варна, не са преведени до момента и се очертава да не бъдат преведени до датите определени за фестивала 28.07 - 30.07.23 г. тъй като изискват потвърждаване с подписи, които видимо преди края на лятото (ваканционният период на общинските "управници") няма видимост за осъществяването им. Единственият отговор от общината до момента е, че нямат предвидените за фестивала пари, няма и кой да ги подпише.

Основателят на Международния фестивал „Откритие“ заведе две дела срещу Община Варна за отказ на достъп до обществена информация

Миналата година след огромно напрежение и усилия фестивалът да си получи обещаното финансиране, го получи с 50% по-малко и само две седмици преди събитието. Тази година дори няма видимост ще получи ли изобщо някаква сума от предвидената.

В момента разполагаме със закупени от посолствата билети за гост артистите от чужбина, както и е осигурен хотел. Също налице са и доброволци, помагащи в организацията по локацията и събитието.

За всичко останало търсим финансова подкрепа от спонсори, организации и индивидуални дарители, но до момента сме събрали едва 1,5% от необходимите средства.

Какъв е срокът, в който трябва да бъдат осигурени?

Срокът е до 10.07.2023 г.

За кога бе планирано събитието? Има ли шанс да се вместите и разглеждате ли възможност да се случи по друго време?

Събитието е планирано да се случи от 28.07 до 30.07.2023 г. Ако се надяваме на чудо да съберем поне 45.000лв до 10-ти юли, то с огромни усилия и компромиси, ще успеем някак си да го осъществим за тази година, и вероятно за последно в този формат, ако Общината не промени отношението си.

Възможности за други дати не сме разглеждали все още, тъй като всяка една от тях изисква одобрението на Община Варна, за което одобрение, ежегодно се кандидатства до края на месец януари, но както по-горе споделих, резултатите от кандидатстването идват с огромни закъснения и неочаквани финансови обрати, което подлага на огромно напрежение организатори, партньори и гости. В такъв случай надежда за други дати на фестивала за тази година няма, не и докато фестивалът е под шапката на Община Варна, както е било досега. Друг е въпросът, ако фестивалът от общински се превърне в частен. Тогава можем да мислим за друго време на проява и локация, но не и за тази година.

Желаещите да подкрепят фестивала, могат да го направят по някои от следните начини:

PayPal :

Varnasummer.jazzfestival@proton.me

Банкова сметка на Международен Джаз Фестивал "Варненско лято":

UniCredit Bulbank

IBAN: BG91 UNCR ‪7630 1077 7227 28‬

Организацията се представлява от Анaтолий Вапиров

Новини от Варна, региона и света
Фотографът Александър Николов открива самостоятелна изложба във Варна
Днес, 26 Септември 2023 15:13
Александър Николов - едно от водещите имена в художествената фотография във Варна, се представя със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна от 27 септември до 15...
Печатат 21 млн. хартиени бюлетини за изборите
Днес, 26 Септември 2023 19:13
21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори на 29 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева и увери,...
Пеевски: На 15 декември промените в Конституцията ще бъдат окончателно приети
Днес, 26 Септември 2023 19:00
Предоставяме допълнителна помощ на Украйна. Това съобщи народният представител от ДПС Делян Пеевски в отговор на журналистически въпрос в парламента по повод проекторешение, внесено в от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ...
Иванка Динева поема ИА „Медицински надзор“
Днес, 26 Септември 2023 18:48
Във връзка с предстоящото преструктуриране на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и отделянето на Изпълнителна агенция по трансплантациите в самостоятелна структура, министърът на здравеопазването...
"Тритон 2023": Отработват обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода
Днес, 26 Септември 2023 18:36
В периода от 18 до 21 септември 2023 г. се проведе подготвителната фаза на учението "Тритон 2023", която имаше за цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите за действие,...
Командващият руския Черноморски флот се появи във видео, след като Украйна го обяви за убит
Днес, 26 Септември 2023 18:24
Руското министерство на отбраната разпространи видеокадри с командващия Черноморския флот адмирал Виктор Соколов. По-рано украинските власти съобщиха, че Соколов е сред 34-мата руски офицери, убити...
100 лева глоба за мъж, обиждал полицаи във Варна, след като получил фиш
Днес, 26 Септември 2023 18:11
Районният съд във Варна наложи глоба на 36-годишен за проява на дребно хулиганство. Случаят е от 10 септември тази година. 36-годишният мъж спрял автомобила си по обяд край Централния пазар във Варна...
Радев: МС и НС трябва да съхраняват армията ни, не да я ползват за донор на чужди
Днес, 26 Септември 2023 18:00
Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на Българската армия. Не да ги ползват за донор на чуждите армии, коментира президентът Румен Радев в Карнобат, където е...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.9
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook