Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Планът за изцяло органично земеделие се обърка катастрофално в Шри Ланка

Биологичното земеделие - за най-бедните или за най-богатите?

Сряда, 22 Март 2023 16:46
Източник: Moreto.net   
От Тед Нордхаус , изпълнителен директор, анализатор по храните и селското стопанство в Breakthrough Institute.

Breakthrough Institute е център за изследване на околната среда, разположен в Оукланд, Калифорния. Основан през 2007 г. от Майкъл Шеленбергер и Тед Нордхаус, институтът е в съответствие с екомодернистичната философия.


Задълбочаващата се икономическа и хуманитарна криза в Шри Ланка доведе до отмяна на националния експеримент за органично земеделие. Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обеща в предизборната си кампания през 2019 г. да премине фермерите в страната към органично земеделие за период от 10 години. Миналия април правителството на Раджапакса изпълни това обещание, налагайки национална забрана върху вноса и използването на синтетични торове и пестициди и нареждайки на 2 милиона фермери в страната да преминат към биологично производство, като се има предвид, че дотогава повече от 90% от фермерите в Шри Ланка използват химически торове .

Резултатът е брутален и бърз. Срещу твърденията, че органичните методи могат да дадат сравними добиви с конвенционалното земеделие, местното производство на ориз е спаднало с 20 процента само през първите шест месеца. Шри Ланка, която дълго време се самозадоволява в производството на ориз, е принудена да внася ориз на стойност 450 милиона долара , въпреки че цените на вътрешния пазар за този основен елемент от националната кухня скочиха с около 50% . Забраната също така опустоши реколтата от чай на местните, нейният основен износ и източник на чуждестранна валута. Шри Ланка е четвъртият по големина производител на чай в света, като за 2020 г. е изнесла чай за 1,24 милиарда долара.

До ноември 2021 г., когато производството на чай намаля, правителството частично отмени забраната си за торове върху ключови експортни култури, включително чай, каучук и кокос. Изправено пред гневни протести, растяща инфлация и срив на валутата на Шри Ланка, правителството спря миналия месец забраната върху няколко ключови култури – включително чай, каучук и кокос, но тя продължава за някои други. Правителството също така предлага 200 милиона долара на фермерите като директна компенсация и допълнителни 149 милиона долара ценови субсидии за производителите на ориз, които са претърпели загуби. Това едва ли компенсира щетите и страданията на фермерите, причинени от забраната за ползване на синтетични торове и пестициди. Земеделските производители широко критикуват плащанията, тъй като са изключително недостатъчни и изключват много фермери, най-вече производителите на чай, които предлагат един от основните източници на заетост в селските райони на Шри Ланка. Смята се, че само спадът в производството на чай ще доведе до икономически загуби от 425 милиона долара

Човешките разходи са дори по-големи. Преди избухването на пандемията, страната гордо беше постигнала статут на над средния доход . Днес половин милион души отново са потънали в бедност. Нарастващата инфлация и бързо обезценяващата се валута принудиха жителите на Шри Ланка да намалят покупките на храна и гориво, тъй като цените скочиха. Икономистите в страната призоваха правителството да просрочи изплащането на дълга си, за да закупи основни доставки за народа си.

Tехнократско високомерие, идеологическа заблуда, саморазправа и чиста недалновидност, които доведоха до кризата в Шри Ланка, замесват както политическото ръководство на страната, така и защитниците на така нареченото устойчиво земеделие: първите за хващане на обещанието за биологично земеделие като недалновидна мярка за намаляване на субсидиите за торове и вноса и последните за внушение, че подобна трансформация на селскостопанския сектор на нацията би могла някога да успее.

От обещанието към напълно органично земеделие до бедствие

Пътуването на Шри Ланка бедствието с органичното фермерство започна през 2016 г. с формирането, по заповед на Раджапакса, на ново движение на гражданското общество, наречено Виятмага . На своя уебсайт Viyathmaga описва мисията си като овладяване на „зараждащия се потенциал на професионалистите, учените и предприемачите за ефективно влияние върху моралното и материално развитие на Шри Ланка“. Виятмага позволи на Раджапакса да се издигне до известност като кандидат за избори и улесни създаването на неговата предизборна платформа. Докато подготвяше кандидатурата си за президент, движението създаде „ Изгледи на просперитет и блясък“.”, обширна програма за нацията, която обхващаше всичко от националната сигурност до антикорупцията до образователната политика, заедно с обещанието за преход на нацията към напълно органично земеделие в рамките на едно десетилетие.

Въпреки претенциите на Viyathmaga за технократичен опит, повечето от водещите селскостопански експерти на Шри Ланка не бяха допуснати до изработването на селскостопанската част на платформата, която включваше обещания за постепенно премахване на синтетичните торове, разработване на 2 милиона органични домашни градини, за да се помогне за изхранването на населението на страната и горите и влажните зони на страната за производството на биотор .

След избирането му за президент Раджапакса назначи редица членове на Viyathmaga в своя кабинет, включително като министър на земеделието. Министерството на земеделието на Шри Ланка от своя страна създаде поредица от комитети, които да го съветват относно прилагането на политиката, като отново изключи повечето от националните агрономи и селскостопански учени и вместо това разчита на представители на малкия органичен сектор на нацията; академични застъпници за алтернативно земеделие; и, по-специално, ръководителят на видна медицинска асоциация, който отдавна пропагандира съмнителни твърдения за връзката между селскостопанските химикали и хроничното бъбречно заболяване в северните селскостопански провинции на страната .

Тогава, само няколко месеца след избирането на Раджапакса, пристигна COVID-19. Пандемията опустоши туристическия сектор на Шри Ланка , който представляваше почти половината от чуждестранната валута на нацията през 2019 г. До първите месеци на 2021 г. бюджетът и валутата на правителството бяха в криза, липсата на туристически долари толкова изчерпа чуждестранните резерви, че Шри Ланка не успя да изплати дълговете си към китайските кредитори след изобилие от развитие на инфраструктурата през предходното десетилетие.


Доходите

От първите дни на Зелената революция през 60-те години на миналия век Шри Ланка субсидира фермерите да използват синтетични торове. Резултатите в Шри Ланка, както и в голяма част от Южна Азия, бяха стряскащи: добивите от ориз и други култури се удвоиха. Поразена от сериозен недостиг на храна още през 70-те години на миналия век, страната стана продоволствена, докато износът на чай и каучук стана критичен източник на износ и чуждестранни резерви. Нарастващата селскостопанска производителност позволи широко разпространена урбанизация и голяма част от работната сила на нацията се премести в официалната икономика на заплатите , което завърши с постигането на официален статут на Шри Ланка с доходи над средния през 2020 г.

До 2020 г. общите разходи за внос на торове и субсидии бяха близо 500 милиона долара всяка година. Забраната на синтетичните торове изглежда позволи на Раджапакса да убие два заека с един изстрел: подобряване на валутната ситуация на нацията, като същевременно намали огромните разходи за субсидии от засегнатия от пандемията публичен бюджет.

Обещания за органична тор

Но когато става въпрос за земеделски практики и добиви, безплатен обяд няма. Вложенията в селското стопанство – химикали, хранителни вещества, земя, труд и напояване – имат критична връзка със селскостопанската продукция. От момента, в който планът беше обявен, агрономи в Шри Ланка и по света предупредиха, че селскостопанските добиви ще спаднат значително. Правителството твърдеше, че ще увеличи производството на оборски тор и други органични торове вместо вносни синтетични торове. Но нямаше възможен начин нацията да произведе достатъчно торове на вътрешния пазар, за да компенсира недостига.

Земеделието, 1 милиард и 8 милиарда души разлика

През по-голямата част от записаната човешка история основният начин, по който хората увеличават селскостопанското производство, е чрез добавяне на земя към системата, което разширява количеството на слънчевата радиация и хранителните вещества в почвата, достъпни за производство на храна. Човешката популация бе сравнително малка, общо под 1 милиард души и нямаше недостиг на обработваема земя, върху която да се разширява. Поради тази причина по-голямата част от антропогенните промени в глобалното земеползване и обезлесяването са резултат от екстензификацията на селското стопанство – процесът на превръщане на горите и прериите в обработваема земя и пасища. Противно на популярните представи, че прединдустриалното земеделие е съществувало в по-голяма хармония с природата, три четвърти от общото глобално обезлесяване се е случило преди индустриалната революция.

Широкото приложение на синтетични торове сега позволява на глобалното земеделие да изхранва близо 8 милиарда души, от които около 4 милиарда зависят от повишената продукция , която синтетичните торове позволяват за прехраната им. В резултат на това модерните хранителни системи, които позволиха на глобалното земеделие да изхранва населението на Земята, са много по-енергийно интензивни от предишните хранителни системи, като синтетичните торове представляват значителен източник на енергия за културите.

Тъй като синтетичните торове стават все по-достъпни в световен мащаб след Втората световна война и се комбинират с други иновации, като модерно отглеждане на растения и широкомащабни проекти за напояване, се случи забележително нещо: човешките популации се удвоиха повече от два пъти — но благодарение на синтетичните торове и други съвременни технологии , селскостопанската продукция се е утроила само с 30 процента повече земя през същия период.

Ползите от синтетичните торове обаче далеч надхвърлят простото хранене на хората. Не е преувеличено да се каже, че без синтетични торове и други земеделски иновации няма урбанизация, индустриализация, глобална работна или средна класа и средно образование за повечето хора. Това е така, защото торовете и другите селскостопански химикали са заменили човешкия труд, освобождавайки огромни популации от необходимостта да посветят по-голямата част от живота си на отглеждане на храна.


Биологичното земеделие - за най-бедните или за най-богатите

На практика цялото биологично селскостопанско производство обслужва две популации в противоположните краища на глобалното разпределение на доходите. В единия край са около 700 милиона души по света, които все още живеят в крайна бедност. Привържениците на устойчивото земеделие причудливо наричат ​​земеделието, което практикува това население, „ агроекология “. Но това е предимно старомодно земеделие за препитание, при което най-бедните в света разчитат на оцеляването си от земята.

Те са най-бедните фермери в света, които посвещават по-голямата част от труда си, за да отглеждат достатъчно храна, за да се изхранват. Те се отказват от синтетичните торове и повечето други съвременни селскостопански технологии не по избор, а защото не могат да си ги позволят, хванати в капана на бедността, където не са в състояние да произведат достатъчно земеделски излишък, за да изкарват прехраната си, продавайки храна на други хора; следователно те не могат да си позволят торове и други технологии, които биха им позволили да повишат добивите и да произвеждат излишък.

В другия край на спектъра са най-богатите хора в света, най-вече на Запад, за които консумацията на органична храна е избор на начин на живот, свързан с представи за лично здраве и ползи за околната среда, както и романтични идеи за селското стопанство и природния свят. Почти никой от тези потребители на органични храни не отглежда храната сам. Органичното земеделие за тези групи е пазарна ниша — макар и доходоносна за много производители — представляваща по-малко от 1 процент от световното земеделско производство.

Като ниша в рамките на по-голяма, индустриализирана селскостопанска система, органичното земеделие работи сравнително добре. Производителите обикновено получават по-ниски добиви . Но те могат да спестят пари от торове и други химикали, като същевременно продават на пазарна ниша за привилегировани потребители, готови да платят повече за продукти, етикетирани като органични. Добивите са по-ниски, но не катастрофално по-ниски, тъй като има достатъчно хранителни вещества, които могат да бъдат внесени в системата чрез оборски тор. Докато органичната храна остава ниша, връзката между по-ниските добиви и увеличеното използване на земята остава управляема.

Продължаващата катастрофа в Шри Ланка обаче показва защо разширяването на органичното земеделие до огромната среда на глобалната камбановидна крива, опитвайки се да изхрани големи градски популации с изцяло органично производство, не може да успее. Устойчивото преминаване към органично производство на национално ниво в Шри Ланка, според повечето оценки, би намалило добивите на всяка основна култура в страната, включително спад от 35 процента за ориз, 50 процента за чай, 50 процента за царевица и 30 процента за кокос. Икономиката на такъв преход не е просто плашеща; тя в невъзможна.

Вносът на тор е скъп, но вносът на ориз е много по-скъп

Междувременно Шри Ланка е четвъртият по големина износител на чай в света, като чаят представлява лъвски дял от селскостопанския износ на страната, който от своя страна представлява 70 процента от общите приходи от износ.

Няма възможен начин, по който експортните продажби към пазара на органични продукти с по-висока стойност биха могли да компенсират резкия спад в производството. Целият глобален пазар на органичен чай, например, представлява само около 0,5 процента от световния пазар на чай. Само производството на чай в Шри Ланка е по-голямо от целия световен пазар на органичен чай . Наводняването на пазара на органични продукти с по-голямата част или цялото производство на чай в Шри Ланка, дори след спад на производството наполовина поради липса на торове, почти сигурно ще доведе до спираловидни глобални цени на органичния чай.

Идеята, че Шри Ланка може някога да замени синтетичните торове с местно произведени органични източници без катастрофални последици за селскостопанския сектор и околната среда, е още по-нелепа. Ще са необходими пет до седем пъти повече животински тор, за да се достави същото количество азот на фермите в Шри Ланка, което беше доставено от синтетичните торове през 2019 г. Дори като се вземе предвид прекомерното прилагане на синтетични торове, което очевидно е проблем, и други несигурности, почти е сигурно, че няма достатъчно земя в малката островна държава, за да се произведе толкова много органичен тор. Всяко усилие да се произведе толкова много тор би изисквало огромно разширяване на животновъдните стопанства с всички допълнителни екологични щети, които биха произлезли от това.

Поддържането на селското стопанство в Шри Ланка, както за вътрешното потребление, така и за експортните продукти с висока стойност, винаги е изисквало внос на енергия и хранителни вещества в системата, независимо дали са органични или синтетични. И синтетичните торове винаги са били най-икономически и екологично най-ефективният начин за това.

Докато непосредствената причина за хуманитарната криза в Шри Ланка беше неуспешен опит да се управляват икономическите последици от глобалната пандемия, в дъното на политическия проблем беше математически проблем, а в дъното на математическия проблем беше идеологически проблем – или нещо по-точно, глобално идеологическо движение, което е безбройно и ненаучно по замисъл, насърчаващо размити и зле конкретизирани твърдения за възможностите на алтернативни методи и системи за производство на храни за замъгляване на относително простите биофизични връзки, които управляват това, което влиза; какво излиза; и икономическите, социалните и политическите резултати, които всяка селскостопанска система може да произведе, независимо дали в регионален, национален или глобален мащаб.

Голяма част от глобалното движение за устойчиво селско стопанство, за съжаление, не се оказа по-отчетно. Докато добивите на реколтата в Шри Ланка паднаха, точно както повечето масови селскостопански експерти прогнозираха, водещите защитници на забраната на торовете замълчаха. Вандана Шива, индийски активист и очевидно лице на антимодерния аграризъм в глобалния юг, беше поддръжник на забраната, но замълча, когато станаха ясни жестоките последици от забраната. Food Tank, група за застъпничество, финансирана от Фондация Рокфелер, която насърчава постепенното премахване на химическите торове и субсидиите в Шри Ланка, няма какво да каже сега, след като нейните предпочитани политики са претърпели катастрофален обрат.

Съвсем скоро защитниците със сигурност ще твърдят, че проблемът не е в органичните практики, които рекламират, а в стремглавия ход за прилагането им в разгара на криза. Но въпреки че незабавната забрана върху използването на торове със сигурност беше лошо замислена, буквално няма пример за голяма селскостопанска нация, която успешно е преминала към напълно органично или агроекологично производство. Европейският съюз например е обещавал пълномащабен преход към устойчиво земеделие в продължение на десетилетия. Но въпреки че е забранил генетично модифицирани култури и различни пестициди , както и е приложил политики за обезсърчаване на прекомерната употреба на синтетични торове, това все още зависи силно от синтетичните торове, за да се поддържат високи добиви на достъпни цени. Освен това се бори с катастрофалните последици от прекомерното наторяване на повърхностните и подпочвените води с тор от животновъдството.

В Шри Ланка, както и навсякъде другаде, не липсват проблеми, свързани с интензивно използване на химикали и широкомащабно земеделие. Но решенията на тези проблеми – независимо дали са иновации, които позволяват на фермерите да доставят торове по-точно на растенията, когато имат нужда от тях, биоинженерни микробни обработки на почвата, които фиксират азота в почвата и намаляват необходимостта както от тор, така и от разрушаването на почвата, или генетично модифицирани култури които изискват по-малко пестициди и хербициди – ще бъдат технологични, давайки на фермерите нови инструменти, вместо да премахват стари, които са доказано критични за техния поминък. Те ще позволят на страни като Шри Ланка да смекчат въздействието на селското стопанство върху околната среда, без да обедняват фермерите или да разрушават икономиката. Привържениците на органичното земеделие, напротив, отдадени на натуралистични заблуди и подозрителни към съвременната селскостопанска наука, не могат да предложат правдоподобни решения. Това, което те предлагат, което разкри и бедствиетото в Шри Ланка, е обричане на мизерия.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Комплекс Сънрайз Резиденс - покани слънцето в дома си
Днес, 24 Юли 2024 08:07
На 22.07.2024г. символично беше направена първа копка на комплекс "Сънрайз Резиденс" - най-новият проект на ПЛАНЕКС. Комплексът се радва на прекрасно изложение, разположен на терен от 8 000 кв.м. на...
Един район във Варна без вода от сутринта
Днес, 24 Юли 2024 09:34
Един район във Варна е без вода от сутринта поради авария, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. Потърпевши са абонатите в района от Варненски свободен университет до Комплекс НСБ Спортпалас. Очаква...
В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна
Днес, 24 Юли 2024 09:08
Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси не от президентската институция. Това...
35 години строителство за пример
Вторник, 23 Юли 2024 08:53
Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски...
Барселона не може да се справи с безкрайния растеж на туризма
Днес, 24 Юли 2024 08:43
Барселона не може да поеме продължаващия, необуздан ръст на броя на туристите и трябва да наложи ограничения, за да не се превърне в "увеселителен парк" без жители, каза пред "Ройтерс" във вторник кметът...
Дерайлира нощният влак от София за Варна
Днес, 24 Юли 2024 08:14
Дерайлирал е бързият влак от София за Варна. Инцидентът се е случил 5 минути след полунощ. Няма пострадали хора. Във влака са пътували 237 души. От БДЖ потвърдиха за инцидента и посочиха, че при влизане...
Почитаме Света Великомъченица Христина
Днес, 24 Юли 2024 07:47
На 24 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Христина. Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил управител на град Тир. Той бил известен с жестокостта...
Най-важното от Варна във вчерашния 23 юли
Днес, 24 Юли 2024 07:29
След внезапна проверка: Ускоряват работата по бул. "Христо Смирненски" и ул. "Прилеп" До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.6 + 2.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook