Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Създаване на браншова камара, запазване на 9 % ДДС като постоянна мярка и облекчаване на процедурата по издаването на работни визи за работници от трети страни бяха въпросите поставени от Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ пред кандидатите...
Само на 31 март

Медицински център OН КЛИНИК предлага високо специализиран метод, който се развива вече 20 години в България и се налага успешно в международната практика по света. Лечението на Псориазис е уникално със специално разработени препарати разпространени единствено за веригата центрове
ОН КЛИНИК Терапията не включва хормонални
Новини

Теракотената армия е скулптурна композиция край планината Лишан, в селището Линтун до гр. Сиан, провинция Шънси, Китай. Тази археологическа находка, открита през 1974 година, се намира край Мавзолея на Цин Шъхуан, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Новини от Варна, региона и света

Изоставеният парк на Варна (снимки)

Четвъртък, 3 Ноември 2022 14:54
Източник: Moreto.net   
(41)   (252)
Сн.: Moreto.net
Упадък, незаинтерeсованост, обещания през годините, а към 2022 г. и пълно безхаберие, са не просто думи, а факти, които всеки, разходил се из зеления парк около Паметника на Почивка, може сам да види. Това, че паркът е един от най-значителните общодостъпни зелени масиви във все по-застроявания варненски кв. "Бриз, не променя картината. Тъжната картина.

Замърсявания от недобросъвестни граждани, изсъхнали, нападнали и падащи опасни дървета, видима липса на парково дело, впечатляващо по количества замърсявания на околната среда с остатъчни строителни материали - в самата горичка, по тревните площи, в клоните на дърветата - Община Варна трябва да е сляпа. Иначе един най-обикновен гражданин не може да си обясни защо това се случва в този парк. За нормалните такива става въпрос, разбира се, не за тези, които в същия парк са си хвърлили боклуците и не са почистили след кучето си.Обещания за превръщането на Парк-паметника на българо-съветската дружба и пространството около него в нещо смислено, функционално и полезно имаше много през годините - идеи за църкви, музеи, амфитеатър, детски кът, скейтпарк и още. Някои такива за облагородяване, пейки, светлини и ремонтирани алеи, датират на повече от 13 години... Но на практика нищо от това не се случи и надали ще се.

Самият монумент, който е държавна собственост, по документи се охранява. За 2019-2020 г. държавата е заплатила 5960.00 лв. без ДДС за тази дейност, става ясно от обществена поръчка от Областна управа във Варна за "Осъществяване на охранителна дейност на имоти - държавна собственост“. С какво качество се случва това - арт изблиците донякъде подсказват.

Паметникът10 000 тона бетон се разрушават през годините пред погледа на варненци и гости на града. Помещенията под паметника, между които и бомбоубежище са често обект на набези. Това бомбоубежище е и най-голямото построено във Варна, предвидено някога да побере над 1800 души, разграбено и в невъзможност да функционира при нужда към днешна дата, както стана ясно след проверките на "Гражданска защита". Набезите и т.нар. арт послания, които граничат просто с хулиганство, не спират през годините, дори и с риск за живота на техните "артисти".

И ако бъдещето на тези тонове бетон са неясни, то човек няма как да не си зададе въпроса - защо така неясно и неглижирано е настоящето, а от там и бъдещето на парка.

ПаркътПреди повече от 45 години на този хълм са били засадени близо 10 000 дръвчета и 11 440 храста. Състоянието на дървесните видове днес не изглежда добро. Умиращите дървета - изсъхнали многогодишни такива, паднали и падащи все още стволове, гъсти храсталаци, пълни с всякакви отпадъци, разбити алеи, превърнати в една от най-концентрираната и най-дълга, непочиствана кучешка тоалетна във Варна. Паркирали в тревните площи автомобили, обикновено около фитнес уредите, въпреки безплатния паркинг в непосредственост. Найлони в клоните на дърветата, строителни остатъци, по алеите, в тревата около строежите, видимо замърсяване на околната среда.

Но учудващо никой не забелязва това.

A иначе мястото е хубаво, а възможностите му много по-големи.

След реституцията в периода 1995 - 1998 г. чacт oт тepeнитe в парка около пaмeтниĸa вече стават частни. По времето на Кирил Йорданов и с негова заповед пpeз 2001 г. е oдoбpeн ycтpoйcтвeн плaн – ЗPΠ, нa чacт oт 21-ви миĸpopapaйoн в ж.ĸ. Бpиз юг. Пpeз 2012 г. влизa в cилa Oбщият ycтpoйcтвeн плaн нa гpaд Bapнa, така чacтнитe имoти пo пepифepиятa нa пapĸoвaтa зoнa ĸpaй Πaмeтниĸa нa бългapo-cъвeтcĸaтa дpyжбa вече мoгaт дa бъдaт зacтpoeни. Сградите в подножието на паметника се построиха и се строят. А като допълнение към това, отпадъците, които генерират строителните дейности, не правят впечатление на никого, нито найлоните от строежите в клоните на дърветата, нито останките от лепенките на дограмата, пълзящи като змии в шубраци и изсъхнали компесаторни дървета, неизживяли своето начало.

Не че човек се надява да е останало нещо от някогашните 180 прожектора, но кардинално - осветление в парка няма. Изключение прави една алея в долната част с осветителни тела, която на практика е "улицата" през която преминават основно камиони, и по които е прикрепен съвсем свободно на височина от 1.70 м високоволтов кабел, захранващ следващия строеж.Това е изоставеният парк на Варна,

в който има не повече от 4-6 кошчета, разположени само по протежение на стълбите на самия монумент, което очевидно води и до допълнително замърсяване от "граждани". Това е паркът на Варна, в който видимо има застрашаващи хората, стари, изгнили, падащи дървета. Паркът, в който, ако въобще има някакво парково дело - то няма видим резултат, а това го е превърнало в нужник за кучета и хора, съдейки по купищата кърпички в по-скритите храсти. Това е паркът, в който няма осветление, което го превръща в сборище на тъмни субекти. Това е паркът, в чието подножие се построиха здания, на които никой не търси отговорност за мръсотията и екологичните щети, които генерират - вчера, днес, а сигурно и утре. Паркът без нито една пейка. Паркът, който най-често разчита на някоя организация за спонтанно почистване.

Паркът, който умира пред безжизнения поглед на местното управление във Варна.

Очевидно с бездействието си е, че Община Варна отдавна не смята, че този някогашен малък зелен оазис е парк - но кажете го на стотиците спортуващи всеки ден в него, разхождащите се майки с колички, преминаващите и желаещите да се насладят на глътка въздух и гледка високо над града.

Паметникът на „Почивка“ е държавна собственост, а земята, на която е разположен парка, като изключим няколкото частни реституирани имота, според кадастъра все пак над 52 000 кв.м е Обществен селищен парк и грижата за него е на Община Варна.

Но грижа ли я е?

---------------------------------------------

Из "НАРЕДБА на ОбС Варна за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на Община Варна"

Всички лица са длъжни да опазват зелените площи, независимо от тяхната собственост.

(2) Опазването на озеленените площи включва:

1. Полагане на постоянни грижи за поддържането в добро състояние на зелените площи;

2. Недопускане на действия или бездействия, които водят до увреждане или унищожаване на зелените площи, настилките, водните площи и парковите съоръжения.
.

Редакция: Близо седмица след този репортаж и подаден сигнал от медията към РИОСВ -Варна, получихме входирано писмо от инспекцията с предписание за действия по компетентност към Община Варна. Това доведе до почистването на парка, но пластмасата в клоните на дърветата остана.


(41)  (252)
Новини от Варна, региона и света
Кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС – Варна се срещнаха с браншовите организации на заведенията
Днес, 23 Март 2023 14:15
Създаване на браншова камара, запазване на 9 % ДДС като постоянна мярка и облекчаване на процедурата по издаването на работни визи за работници от трети страни бяха въпросите поставени от Българската...
Диагностициране и немедикаментозно лечение на псориазис
Днес, 23 Март 2023 08:18
Медицински център OН КЛИНИК предлага високо специализиран метод, който се развива вече 20 години в България и се налага успешно в международната практика по света. Лечението на Псориазис е уникално със...
Градски транспорт Варна и "Ченсфийлд" не се разбраха за линия 409
Днес, 23 Март 2023 15:25
Автобусна линия 409, движеща се по направлението Аксаково - Варна - Златни пясъци, ще продължава да създава проблем на варненци, гостите в морската столица и туристите през летния сезон. Moreto.net припомня,...
Камерън Диас слага край на актьорската си кариера
Днес, 23 Март 2023 18:56
Камерън Диас снима последния си филм, след който се оттегля завинаги от киното. След голяма пауза в кариерата си, при която тя не се появи на екран цели 8 години, Диас се съгласи да участва в екшън комедията...
Наградиха военни, помагали след земетресенията в Турция и Сирия
Днес, 23 Март 2023 18:43
Министърът на отбраната Димитър Стоянов награди днес, 23 март, военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в помощ на пострадалите...
България отбелязва рекорден стокообмен с Турция през 2022 г.
Днес, 23 Март 2023 18:30
Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7.3 млрд. евро. За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ...
Осъдиха жена за търговия със стоки менте в Златни пясъци
Днес, 23 Март 2023 18:18
48-годишна жена бе осъдена за търговия със стоки менте в курорта Златни пясъци, съобщиха от Районния съд във Варна за Moreto.net. Така за извършено престъпление против интелектуалната собственост на...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделски земи
Купува обработваеми земеделски земи на конкурентни цени в област ТЪРГОВИЩЕ-общини ПОПОВО, ОПАКА, ТЪРГОВИЩЕ, АНТОНОВО, ОМУРТАГ; област ПЛОВДИВ - община Пловдив, Първомай, Асеновград, Съединение, Стамболийски,...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Колко често купувате храна от "топла витрина"?
Всеки ден
Почти всеки ден
1-2 пъти седмично
На 2 седмици веднъж
1 път месечно
На 2 месеца веднъж
2-3 пъти годишно
По-рядко
Не купувам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook