Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400 лаптопа Huawei MateBook D15. Ето и правилата: За периода на играта всяка сканирана покупка с Lidl Plus на стойност минимум 40 лв. носи 1 точка в приложението. Съответно ако клиентите сканират в м
Новини

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти и увеличаване на броя и влиянието на научните публикации на българските висши училища. Тези основни тенденции в тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите ...
Новини

Районът около паметника на "Почивка" не се почиства с дни. Това съобщава читател на Moreto.net. Репортерска проверка на Moreto.net от тази сутрин установи, че по стълбите и по алеите на паметника им пръснати боклуци, а видът им и "срастването" с кал, листа и почва потвърждават думите на читателя, че не са от днес. Здравейте, Морето.нет Втори ден минавам в района на паметника на Почивка, където
Новини от Варна, региона и света

Обменни бюра мамят клиенти по морето с различни курсове

Понеделник, 11 Юли 2016 10:20
Източник: bTVnews   
Обменни бюра по морето жилят клиенти с различни курсове. Измамниците печелят от малката разлика от това, което е обявено на таблото с валутните курсове, и курса вътре на гишето.

Схемата се прилага на определени клиенти – най-често западноевропейски граждани, сменящи евро, а служителят в бюрото избира кого да измами.

Това са изводите от разследване на bTV с репортер под прикритие. Емил Митев влезе в ролята на младеж, който си търси сезонна работа и се запозна с метода на измама отблизо. Веригата обменни бюра „Топ чейндж груп” е една от най-големите в страната – има над 90 обекта в България и около 50 в курортния комплекс "Слънчев бряг".

Схемата отблизо

Първият ден новият „служител” получава основна информация за това какви са основните валути и как се разпознават фалшивите банкноти. Вторият ден вече се дава вътрешна информация за схемите за ужилване на клиентите. Планът е, ако се обменя евро, курсът е обявен на една стойност, а касиерът я дава на друга. За еврото сумите, с които стават измамите, са най-малки. Около 2 лв. до 4 лв. на човек на обменени 50 или 100 евро. За по-редките валути цената става по-голяма.

Още с първите клиенти прави впечатление различните курсове, на които се купува евро. Един след друг влизат двама, като първият обменя по курс 1,905. Той сменя 100 евро и се подписва на бордерото, дадено му от касиерката Деси.

Следващият клиент обаче няма късмет да смени по коректна тарифа. На таблото до вратата курсът купува е 1,905 и той мисли, че сменя пари по него. Реално обаче касиерката го прави на по-нисък - 1,86 лв. така той си тръгва с около 2 лв. по-малко.

При по-редките валути разликата между табло и реалност е още по-сериозна. Цената на 10 румънски леи на таблото е 4,11. Реално обаче се обменя с 44 ст. по-малко.

Мами се най-добре за некръгли суми

Деси разкрива и няколко основни правила - на кръгли суми се продава на курс по табло. Най-удобният момент да „ужилиш" клиент е когато сумата не е кръгла, което я прави по-трудна за смятане. „Оттам нататък ти си решаваш. Ако е 100 и няколко, да не е точно 100, може да си пуснеш на 1,86. Пробваш на 1,86, ако тръгне още от началото да те питат, ти си казваш 1,90 и така си им даваш”, разкрива тя.

Дава и друг ценен съвет – важен е редът на подаване на документи и пари. При обмен на валута всеки клиент е длъжен да подпише бордеро с курса и крайната сума при сделката. За да няма възражения, винаги първо се дава бордерото за подпис, сумата в лева се изплаща след това.

Касиерката казва и защо. Щом клиентът се подпише, значи е съгласен на сделката и не може да си поиска парите обратно, ако забележи нередност. „Той трябва да подпише, защото така все едно е съгласен, макар че после пак може да ти каже: „А, не искам на тоя курс". Макар че това, щом го е подписал, значи е съгласен и по принцип уж няма връщане назад.”

По този начин редът на схемата минава първо с подпис, после - печат на двете бордера и след това касова бележка за изплатената сума.

Румънци, руснаци и българи – най-бдителни

По думите на касиерката някои гледат какво подписват, други - не. Руснаците гледали най-много и трудно се лъжат.

На българи се продава само по курс на табло, защото често има и подставени лица на НАП. Друго основно правило - без скандали и сцени пред чейндж бюрото. „Ако някой ти каже и почне да ти спори за курса, а ти все пак искаш да си задържиш сделката, но виждаш, че някой друг клиент идва, по-добре е да направиш сторно и да му вдигнеш курса, защото иначе другия клиент ще го загубиш. Ако чуе, че има някаква караница и онзи казва, че курсът е различен”.

НАП: Схемата е на ръба на закона

Коментар по темата с валутните измами в обменните бюра направи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в студиото на „Тази сутрин”. Той заяви, че тази схема работи „на ръба на закона”, защото се допуска отклонения в курса 5%. „Преди няколко години държавата регулира фиксингът да не се отклонява повече от 5 на сто. Тогава имаше чудовищни измами, а сега не сме получавали нито един сигнал. Това значи, че когато някой е подведен с малка сума, не го осъзнава. Но различен курс на табелата без подпис значи нарушение на правилата”, категоричен е той.

Той препоръча универсален подход за предпазване от измами – внимателно гледане при подписване. „Фактът, че някой дава нещо за подпис в обменно бюро, значи да погледнете какво пише там. След подпис не може да се развали сделката.”

Със собствениците на бюрото в "Слънчев бряг", обект на разследването, е било говорено, правени са и проверки с подставени служители. Неуредици не са открити. „Следващите седмици и месеци ще има десетки проверки от тайни клиенти на НАП и ако ни предложат бордеро, отклоняващо се от курса, това ще коства лиценза на бюрото”, заяви Бъчваров.

В момента приходната агенция се е обърнала за съдействие към Комисията за защита на потребителите (КЗП), тъй като става дума за нелоялна търговска практика. „Става дума за пробутване на бордеро за подпис и това не е еквивалетно на съгласие. Схемата е обмисляна, за да се спечелят стотинки на всеки десети клиент”, обясни той.

По думите на говорителя на НАП агенцията не цели на всяка цена да събира глоби, а да наложи добри практики с превантивни мерки – разговори, намеса на КЗП и проверки с тайни или явни клиенти.

Коментари
16:30ч. 11 Юли 2016 #2
Възелин Магарешки
Невероятно е как баламите просто никог не свършват. Има И едни други трикове. Когато се прибирам на ваканция от САЩ, понякога са ми останали из джобовете 5-6 по $1 от ресто из магазините, И като отивам да обменям валута, онея ми викат по $1 по 1 лев хаха. Викам И я си ми дай долерите и си е.. м....а!!!
11:04ч. 11 Юли 2016 #1
Онзи с портниха
Този път бтв обикновенно са нова и господарите. Още малко и ще изчезнат бюрата.
Тъпотията е в наредбата за категоризация на хотелите - за 3* и нагоре е задължително да има обменно бюро.
Новини от Варна, региона и света
Академия кино за деца и тази неделя във Варна с филма "Небесния Анри”
Четвъртък, 30 Ноември 2023 14:36
Тази неделя, 3 декември, академия “Кино за деца” ще продължи със забавленията за млади кинолюбители. След старта na Академия кино за деца миналата седмица, най-младите зрители ще се срещнат отново...
Конференция “Гласът на имотите” предстои във Варна
Днес, 1 Декември 2023 12:17
Изключително интересен и полезен форум предстои на 9.12 събота от 10:00 часа с вход свободен в Кампус 90 във Варна. “Гласът на имотите” се организира от екипа на водещата агенция за кредитно консултиране...
Кога е бил най-проливният дъжд във Варна
Днес, 1 Декември 2023 14:57
През последните години във Варна има не един пример за поройни дъждове, но никой от тях не може да се сравнява като сила и количество с падналия през лятото на 1951 година. Преди 72 години на 20 август...
Определиха вноските по застраховката „Гражданска отговорност”
Днес, 1 Декември 2023 14:45
На свое заседание в четвъртък Комисията за финансов надзор (КФН), по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, взе решение за определяне на размера на вноската на застрахователите, предлагащи в Република...
"Лисичата опашка": Граждани сигнализират за изпускане на изключително токсичен газ край Девня
Днес, 1 Декември 2023 14:34
За пореден случай на замърсяване на въздуха в района на Девня алармира читател на Moreto.net. Замърсяването е от химически завод в кв. "Повеляново", а снимката е документирала замърсяването в 12:55...
400 лаптопа ще раздаде Lidl с нова игра в своето мобилно приложение
Днес, 1 Декември 2023 14:23
Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400...
Симфоничен концерт с диригент Павел Балев и солист Людмил Ангелов тази вечер във Варна
Днес, 1 Декември 2023 14:11
От 19 часа тази вечер, 1 декември, на сцената на Държавна опера Варна в Симфоничен концерт маестро Павел Балев ще застане на диригентския пулт, а любимият на публиката Людмил Ангелов ще я зарадва с блестящото...
Руският товарен кораб "Прогрес МС-25" беше изстрелян към МКС
Днес, 1 Декември 2023 14:00
Руският товарен кораб "Прогрес МС-25" беше изстрелян към Международната космическа станция (МКС) с ракета носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур, предаде ТАСС. Два дни след изстрелването си той...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 1.5
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook