Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Жури от деца и възрастни ще оценява творбите в конкурса „Зелени приказки“

Сряда, 6 Март 2024 14:22
Източник: Moreto.net   
Жури от деца и възрастни ще оценява творбите в литературния конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“, обявен от Международен литературен фестивал „Варна Лит“.

Творческата надпревара продължава до 10 май, а в нея са поканени да участват ученици от 1 до 7 клас от всички училища на територията на община Варна.

Детско жури на конкурса ще са учениците от литературен клуб „Касталия“ към Общински детски комплекс – Варна, чийто ръководител Магдалена Маркова ще е един от членовете на журито, съставено от възрастни. Останалите оценяващи в него ще са филологът Росица Димитрова, преподавател по български език и литература в ПГТМД - Варна, и Милена Ташева – редактор в издателство „Сиела“.

Задача в конкурса е създаването на авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., страдащи от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка, торбичка, стъклена бутилка и др., който може да бъде рециклиран. Организаторите на конкурса предизвикват учениците да разкрият как виждат света през очите на природата и отпадъците - как те съжителстват с хората и какво биха им казали, ако можеха да говорят, какво биха променили, ако имаха тази сила - как и защо.

Регламентът предвижда конкретни критерии за оценяване: придържане към темата, информативност - до (30%); увлекателност, разказваческо майсторство - до 30%; структура (начало, среда, край) - до 20%; език (правопис, изказ, езикова употреба, оригиналност, поетичност, богатство и т.н...) - до 20%. 

Творбите се изпращат на електронен адрес: contest@varnalit.com 

Творби, постъпили след обявения краен срок, няма да бъдат разглеждани от журито. 

Най-вълнуващите приказки ще бъдат представени пред публика на специално събитие в края на месец май, а авторите на селектираните творби ще имат неповторима възможност за изява – техните приказки ще бъдат позиционирани на автобусни спирки в централната част на Варна през предстоящия летен сезон, за да достигнат възможно по-широк кръг читатели.

Но това не е всичко – по проект „Зелени приказки“ в 25 варненски училища-участници в литературния конкурс, в началото на следващата учебна година, ще бъдат монтирани кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Конкурсът „Зелени приказки“ е част от проект „Зелени приказки“, който се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Повече информация за регламента на конкурса може да откриете на www.varnalit.com

ВИЗИТКИ ЖУРИ:



Литературен клуб „Касталия“

Клуб „Касталия“ е създаден през 1996 г., като взема името на митологичния извор на вдъхновението, край чийто брегове бог Аполон е обичал да сяда със своята лира и да създава своите стихове. В клуба деца от втори до дванадесети клас изучават тайните на творческото писане на художествени текстове. Със своите стихотворения, приказки, разкази и есета те са завоювали стотици награди от национални конкурси за литературно творчество.

ЛК „Касталия” издава ежегодно алманаха „Докосване до Касталия” с най-добрите творби на младите творци. Освен това подпомага издаването на самостоятелните книги на свои възпитаници. От 2022 г., по инициатива на завършилите вече училище и под тяхна редакция, излиза и годишният сборник „Нишката, която ни свързва“.

Магдалена Маркова

Магдалена Маркова е завършила специалност „Българска филология“ в ШУ „Константин Преславски“. Преподавател е по литературно творчество в Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – гр. Варна. Основател е на литературен клуб „Касталия“, в който ежегодно се обучават над 60 деца и младежи от 8 до 19-годишна възраст.

Росица Димитрова

Росица Димитрова е завършила е специалност „Българска филология“ – магистър, в ШУ „Константин Преславски“ и специалност „Връзки с обществеността“ – магистър, във ВСУ „Черноризец Храбър“. Преподавател е по български език и литература в гимназиален етап. Участвала е като жури в конкурси за творческо писане на МЛФ „Варна Лит“.

Милена Ташева

Милена Ташева е редактор в най-голямото българско издателство „Сиела“ от 2021 г. Представя себе си преди всичко запален читател. Ненаситната ѝ любов към книгите я отвежда в света на книгоиздаването, където натрупва почти десетгодишен опит в маркетинга и комуникацията на книги. Повече от 15 години пише за книгите, които обича, и помага за изграждането на „Аз чета“ – най-голямата българска онлайн медия за книги и четене.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
"Шошана" и "Присила" в днешната програма на "София филм фест Варна"
Неделя, 24 Март 2024 14:21
Филмовите продукции "Шошана" и "Присила" ще могат да гледат тази вечер жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във Фестивален...
Изпращаме Алек Попов в последния му път
Неделя, 24 Март 2024 09:22
От 15:30 часа днес, 24 март 2024 г. в църквата на Централните софийски гробища ще бъде изпратен най-превеждания български писател Алек Попов на неговото последно и необратимо пътешествие. Винаги верен...
Ученици от НУИ „Добри Христов“ Варна с голям концерт днес
Неделя, 24 Март 2024 09:00
Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния спектакъл на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ Варна. Концертът е с начален час 11:00 и ще се проведе в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. „Аз...
Специална комедийна програма на 1 и 2 април във Фестивален и конгресен център
Четвъртък, 21 Март 2024 08:03
Със специална комедийна програма ще отбележат Деня на хумора 1 април варненската Арена на смеха "Българан" и Фестивален и конгресен център. "ЗА СНАХИТЕ И СВЕКЪРВИТЕ", на 1 април от 19.00 часа, зала 1 част...
Стартира София филм фест във Варна, какво още в програмата (снимки)
Събота, 23 Март 2024 09:02
15-тото юбилейно издание на София филм фест във Варна бе открито вчера в морската столица, предаде репортер на Moreto.net Специален гост на официалното откриване на фестивала във Варна бе режисьорът...
Варна: Нощно кино с режисьора Павел Веснаков
Събота, 23 Март 2024 15:55
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков е гост тази вечер на 15-ти София Филм Фест във Варна. Тази вечер, 23 март от 21:00 ч. във фоайето-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката...
Днес в София филм фест Варна: "Прекрасни дни" и "Паднали листа"
Събота, 23 Март 2024 14:44
Филмовите продукции "Прекрасни дни" и "Паднали листа" ще могат да гледат днес жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във...
Избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс гостуват във Варна
Събота, 23 Март 2024 12:01
В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 26 март до 15 април 2024 г. ще бъдат представени избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс. Експозицията е част от проекта...
Търси в новини:
2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook