Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите

Вторник, 26 Март 2024 16:43
Източник: Moreto.net   
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март.

Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята” на 27-ми март (сряда) от 18:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Забележителната и харизматична Ингеборг Бахман завладява с поезията си доминирания от мъже бастион на немскоезичната литература. След труден период в любовта тя се отправя на приключение из пустинята с нейните приятели. По време на това пътешествие тя намира път обратно към себе си и, преди всичко, към своето творчество.

Не пропускайте „Химера” на Аличе Рорвахер с номинация за „Златна палма” в Кан на 27-ми март (сряда) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Джош О’Конър и Изабела Роселини ще ни отведат в Тоскана през 80-те години. Там където всеки има своя собствена химера – нещо, което се опитва да постигне, но никога не успява да осъществи. Историята на Артур, търсещ своята изгубена жена – Бениамина, на фона на археологически разкопки и черен пазар на антики. Докосващ романтичен филм за живота, любовта и смъртта, където реалността се преплита с фантазията.


На 28-ми март (четвъртък) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна гледайте „Светкавици отново!”.

Специален гост на тазгодишното издание на София Филм Фест във Варна ще бъде режисьорът на „Светкавици: Отново!” Радивое Андрич. Днес той се нарежда рамо до рамо с едни от най-известните съвременни сръбски режисьори в Югоизточна Европа. Зрителите ще могат да се срещнат както с него, така и с историята на неговите герои години след втората му кинотворба „Светкавици!” от 2001 година. Част от филмовата критика го беше определила като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм”.


„Светкавици отново!” ни среща с познатите герои след двайсет и две години, когато нещата не са се променили коренно, но пред тях изникват нови предизвикателства. Срещаме се и с младото поколение, борещо се със живота. Сценарият е на Сърджа Анджелич, а в ролите са Сергей Трифунович, Борис Миливоевич, Никола Джуричко, Мая Манджука, Милица Вуйович.


На 29-ти март (петък) от 19:00 ч. публиката ще се наслади на българския филм „Appassionata” на варненската режисьорка Калояна Климентова, по сценарий на Георги Тошев. Документален филм за творческия и житейски път на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева. Екипът влиза в работната атмосфера на едни от най-популярните класически музиканти на Австрия, за да изследва пътя на успеха.

На 30-ти март (събота) от 20:00 ч. закриваме София Филм Фест във Варна с немско, френско и българско кино.

В последния ден от фестивала зрителите ще могат да гледат и да гласуват за филма, номиниран за наградата LUX на публиката, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА. „Учителска стая” разказва за драмата в една класна стая, след като ученик от турски произход е обвинен в кражба. Учителката Карла Новак решава да се намеси, но се оказва притисната между собствените си идеали и тези на училищната система. Илкер Чатак и Йоханес Дюнкер са автори на сценария вдъхновен от случка станала през ученическите им години.

Получил номинация за „Най-добър международен филм” на наградите Оскар, награда Label Europa Cinemas, награда на арт кината в секция „Панорама” в Берлин, както и редица отличия на Немските филмови награди – „Най-добър филм”, „Най-добър режисьор”, „Най-добра актриса в главна роля”, „Най-добър сценарий”.

„Учителската стая” на режисьора Илкер Чатак е с вход свободен от 16:00 ч в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна.

Един от представителите на „Нова вълна” френският режисьор Филип Гарел ни представя „Под знака на Голямата мечка”. Филмът ни среща с три поколения семейство кукловоди и тяхната отдаденост да запазят традициите на изкуството със собствено шоу в Париж. „Под знака на Голямата мечка” бе удостоен с приза „Сребърна мечка” за режисура на Берлинале през 2023 г.


Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е просто загуба на време? На този и други въпроси ще се опитаме да си отговорим с филма „Балканската черна кутия” на режисьора Цветан Драгнев. Това е историята на Котарашки, бивш архитект, станал музикант. Ще проследим една година от живота му, докато пътува и свири с групата си Ktotarashky and the Rain Dogs, а той ще ни предостави рядък и откровен поглед към вътрешния му свят.

Билети на касата на ФКЦ и онлайн

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Радев поздрави големия български артист Христо Мутафчиев за 55-ата му годишнина
Четвъртък, 4 Април 2024 13:45
Държавният глава Румен Радев поздрави големия български артист и председател на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев по повод 55-ата му годишнина. „Постигнатите от Вас успехи са плод на упорита...
Авторът на „Мамник“ отмени гостуването си във Варна по здравословни причини
Четвъртък, 4 Април 2024 12:52
Писателят Васил Попов, автор на книгите „Вълчи разкази“, „Мамник“ и „Пермафрост“, няма да гостува във Варна на 4 и 5 април, съобщават от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Васил отмени планираните...
Съзерцание: Изложба живопис на Ангел Веселинов откриват днес във Варна
Четвъртък, 4 Април 2024 12:39
Съзерцание е името на изложбата, която ще бъде открита от 18:30 часа днес във Варна. Автор на творбите живопис е Ангел Веселинов, а домакин е галерия "Арт Маркони". Тази изложба ни пренася някъде другаде....
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“
Четвъртък, 4 Април 2024 08:00
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. С тайно гласуване журито за присъждане на отличието допусна номинациите, които не са...
Анна Борисова открива първата си самостоятелна изложба във Варна
Сряда, 3 Април 2024 15:36
Художничката Анна Борисова ще представи първата си самостоятелна изложба в зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев”...
Един от най-популярните исторически романи за последното десетилетие разказва историята на „Клитемнестра“
Сряда, 3 Април 2024 14:43
Дебютният роман на Костанца Касати преобръща историята на една от най-криворазбраните героини в гръцката митология. Почитателите на нашумелите през последните години преразкази на гръцката митология...
Българан и ePortal.BG пуснаха билетите за Театрално лято - Варна 2024
Понеделник, 1 Април 2024 08:19
Билетен център "Българан" /Ул. Братя Шкорпил 33/ и ePortal.BG пуснаха билетите на каса и онлайн за предстоящите събития от май до септември в Летен театър Варна и Фестивален и конгресен център. - Билетен...
Търси в новини:
678910111213141516
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook