Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Симфоничен концерт с романтичен знак на 18 ноември във Варна

Четвъртък, 17 Ноември 2022 18:33
Източник: Moreto.net   
Публиката в морската столица отново ще се наслади на музицирането на родения във Варна световноизвестен пианист Людмил Ангелов, към когото тя изпитва обясним сантимент.

Симфоничният концерт е на 18 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена в Държавната опера.

Диригент Паскуал Оса

Солист Людмил Ангелов - пиано

Оркестър на Държавна опера Варна

В програмата:

Фр. Шопен – Концерт за пиано и оркестър №1

Р. Шуман – Симфония №4

Неговото изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен със сигурност ще превърне вечерта в поредния музикален празник. Перфекционизмът и проникновеният прочит, отличителни белези в интерпретаторския стил на Людмил Ангелов, се открояват във висша степен в творбите на Шопен, един от любимите или дори може би най-любимия му композитор: „Шопен е бил винаги до мен. Това е автор, когото много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел".

Основател на полската музикална класика, създател на ценни творби в световната музикална съкровищница, романтик и поет, Фредерик Шопен е бил също ненадминат пианист. Наричан „вълшебник и най-нежен поет на пианото“, той революционизира традиционното клавирно изкуство с иновативни подходи, като „разработва своя звукова алхимия, създава необичайно свежи хармонии и цветове, които никой друг дотогава не би могъл да си представи“. Шопен разкрива за пръв път пред света поезията и красотата на пианото, към които след него мнозина се стремят, но малцина достигат. Людмил Ангелов е сред малцината.

Признат за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, той представя с голям успех интегрални изпълнения с творбите на великия полски композитор в различни страни, както и в България. Пианистът гостува често на най-известните Шопенови фестивали, включително "Шопен и неговата Европа" във Варшава. Канен е за жури на международни конкурси, сред които "Фредерик Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2020 г.

След Концерт за пиано и оркестър №1 от Шопен със солист Людмил Ангелов, в романтичната музикална вечер ще прозвучи и Симфония №4 от Роберт Шуман. Ярък израз на романтичния дух на Шуман, Четвъртата му симфония е една от най-новаторските трактовки на жанра в немския симфонизъм от първата половина на XIX век. Заложената в нея идея отделните части да следват без пауза в единно цяло предвещава разчупването на симфоничния цикъл в творчеството на композиторите през по-късните десетилетия, както и появата на новия жанр на симфоничната поема.

На диригентския пулт пред оркестъра на Държавна опера Варна ще застане гостуващият за пръв път тук испански диригент Паскуал Оса. Директор и професор по оркестрово дирижиране в Международния университет в Ла Риоха (UNIR, той е основател, артистичен и музикален директор на „Orquesta y Coro Filarmonía“– еталон за класическа музика в Испания.

ПАСКУАЛ ОСА е испански диригент, роден във Валенсия. Учи в Консерваторията в Мадрид перкусии, пиано, композиция и оркестрово дирижиране. Продължава обучението си в Италия, Германия и САЩ при Сейджи Озава и Бърнард Хайтинк. Още 20-годишен, става член на Националния оркестър на Испания и Европейския младежки оркестър под диригентството на Клаудио Абадо. През 2000 г. създава „Orquesta y Coro Filarmonía“, на който и до момента е артистичен и музикален директор – институция, която е еталон за класическа музика в Испания и има собствен сезон в Auditorio Nacional de Música в Мадрид. Между 2013 и 2015 г. Оса работи като професор по оркестрово дирижиране в Real Conservatorio Superior в Мадрид. В момента е директор и професор по оркестрово дирижиране в Международния уноверситет в Ла Риоха (UNIR).

Работил е с повечето оркестри в Испания, дирижира също в Унгария, България, Румъния, Великобритания, Перу, Еквадор, Мексико, Чили, Полша, САЩ и др. Дирижира опери като „Турандот“, „Отело“, „Бохеми“, „Набуко“, „Норма“, „Кармен“, „Травиата“ и др. За принос към популяризиране на испанската музика, Оса е удостоен с наградите "Español Ejemplar” и “Cultura Viva” в категория музика. Той дирижира концерта в централата на ООН в Ню Йорк за отбелязване на 10-та годишнина от атентаните на 11 септември.

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, сред които фестивалът „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо, той е бил и артистичен директор на ММФ „Варненско лято“.

Людмил Ангелов е носител на много награди, сред които наградата „Аполон Токсофорос“ на Фестивала на изкуствата „Аполония“. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. През 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Автокино тръгва на национално турне, започва на 12 април от Варна
Вторник, 9 Април 2024 09:28
На 12 април Автокино стартира за 9-а поредна година своето турне в 14 български града, като по традиция първите прожекции ще са във Варна. Желаещите ще могат да се насладят на филмите от автомобила...
Откриха изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки във Варна
Вторник, 9 Април 2024 08:32
17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български олимпийски отбора по природни науки с автор фотографът Костадин Кръстев-Коко наредиха пред зала "Пленарна" на община Варна. Ученическите...
Фотографът Ангел Ненов да бъде с номинация за награда „Варна“, настоява инициативен комитет
Понеделник, 8 Април 2024 15:34
Номинациите за награда „Варна“ да бъдат преразгледани, така че кандидатурата на фотографа Ангел Ненов да бъде сред тях. За това настояват съпругата му и инициативният комитет, предложил твореца за отличието....
Книги: "Личната секретарка на Чърчил" – световен бестселър, който се чете на един дъх
Понеделник, 8 Април 2024 14:14
Крими-историческият роман запознава читателите със забележителната героиня Маги Хоуп Световният бестселър „Личната секретарка на Чърчил”, превърнал авторката си Сюзан Елия Макнийл в литературна сензация,...
Майстора през нашите очи: Ученици редят изложба в Художествената галерия във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 12:43
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, които през тази учебна...
Афиш на Държавен куклен театър - Варна 13-25 април
Понеделник, 8 Април 2024 10:22
Предстоящи представления в Държавен куклен театър - Варна: 13-ти април, събота, 11.00 ч. - "Жабокът цар" 14-ти април, неделя, 11.00 ч. - "Пепеляшка" 17-ти април, сряда, 18.30 ч. - "Пипи Дългото чорапче",...
"Сиводрешко и Бързобежко" днес в кукления театър във Варна
Неделя, 7 Април 2024 08:31
"Сиводрешко и Бързобежко" ще могат да гледат днес най-малките зрители на морската столица в кукления театър. Представлението по едноименната поема на Леда Милева е с начален част 11:00. Спектакълът...
Търси в новини:
345678910111213
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook