Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Елегантни камерни изяви и грандиозен Концерт за мира на ММФ „Варненско лято“

Понеделник, 27 Юни 2022 17:59
Източник: Moreto.net   
След силното начало на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, в следващите дни Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2022 продължава със серия от впечатляващи събития.

Днес 27 юни, от 19:00 е любопитната среща на варненската публика с необикновения музикален инструмент - кристален орган. Този съвременен инструмент е създаден от братята Бернар и Франсоа Баскет през 1952 г. И е описван като мултивибриращи перкусии с амплитуда пет октави. Кристалният орган има известна близост до механичната стъклена хармоника, изобретена от Бенджамин Франклин през 1761 г. В наше време кристалният орган има футуристичен вид и е предпочитан от създателите на авангардна музика като Жан-Мишел Жар. Сред артистите, които музицират на сложния инструмент е и Мишел Деньов. Заедно със струнен квартет “Дебюси” той ще изнесе концерт в Аулата на Икономическия университет.

Мишел Деньов е световно признат маестро на кристалния орган, на който се посвещава изцяло от 1977 г., като разработва репертоар за хоризонтална клавиатура, а неговият метод на свирене се базира на класическите клавишни и лъкови инструменти. Елегантната изпълнителска техника представлява деликатно поглаждане на стъклените стикове и на всеки концерт извиква възхищението на публиката.

Струнен квартет “Дебюси” приема с готовност предизвикателството да свири заедно с Мишел Деньов. От 30 години насам участниците във формацията не само имат високи постижения в класическите концертни и звукозаписни изяви, но и с радост строят мостове към другите изкуства – танца, театъра, дори цирка.


Започва и поредицата от красиви камерни концерти в Градската художествена галерия. На 28 юни ще звучи българска музика, изпълнявана от европейски артисти. Музиканти от Европа ще интерпретират творби на Панчо Владигеров. В програмата е и световната премиера на Пиеса за соло цигулка от Стефан Драгостинов.

Българските композиции ще бъдат интерпретирани от Едуа Задори – цигулка, от Унгария, Ирина Захаренкова – пиано, от Русия/Австрия и Луис Зорита – виолончело, от Испания.

Цигуларката Едуа Задори започва музикалната си кариера от Виена, където учи. Тя е солист в редица гастроли във Франция, Австрия, Италия и гост-преподавател в Музикалната академия на Йерусалим. Има специално отношение към творбите на Владигеров, които изпълнява в Европа от 2006 г.

Луис Зорита получава магистърската си степен в Чикаго и Виена. Испанецът е един от най-канените камерни музиканти в Австрия, където участва в концерти заедно с пианистите Едуард Кутровац и Алехандро Пико-Леонис. Той е член на ансамбъла Мерлин от 2005 г. и виолончелист на Крайслер трио Виена от 2007 г.


Изключително мащабен концерт ще привлече публиката на 29 юни от 19:30 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с посвещението си на мира. Участва Фестивален оркестър, съставен от музиканти от 16 страни и представители на водещи български симфонични оркестри, както и двама диригенти – маестро Жин Ванг и Александър Гордън. Солисти са Шмуел Барзилай – главен кантор на еврейската общност във Виена, Антон Никулеску – виолончело, и Жулиде Ялчин - цигулка. Уникално ще е типично фестивалното съчетание на водещи оркестранти от България, Украйна, Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Турция, Македония, Испания, Финландия, Молдова, Франция, Италия, Латвия, Литва, Израел, Великобритания и Китай, които в обединено послание ще свирят на „Варненско лято”. Ще прозвучат симфонични творби и аранжименти на източноправославна, будистка и еврейска тематика от композиторите Веселин Стоянов, Макс Брух, Жин Ванг, Роксана Пануфник. В изпълнение на Жулиде Ялчин меломаните ще чуят и популярната българска пиеса „Севдана” от Георги Златев-Черкин. Ще бъде включена и нова творба от известният украински композитор Александър Родин, със световна премиера на ММФ „Варненско лято“.

Билети за Концерта за мира: bit.ly/3rEtPtI

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
"Граф Монте Кристо" на сцената на Летен театър - Варна през юни
Понеделник, 22 Април 2024 08:14
Младежки театър "Николай Бинев" ще представи на 27 юни в Летен театър - Варна "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма - баща Билетите са в продажба на каси Българан, Дворец на културата...
Днес в Регионалната библиотека във Варна: Среща с илюстраторката Диана Нанева
Сряда, 24 Април 2024 14:29
Днес 24 април от 18.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” илюстраторката Дияна Нанева ще представи първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска...
Седем награди за "Златното ключе" на Сия Папазова
Сряда, 24 Април 2024 11:03
Възпитаниците на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, с художествен ръководител Сия Папазова, дългогодишен драматург на Варненския драматичен театър, спечелиха седем награди в XXIX Национален конкурс...
Галерия "Арт Маркони": Изложба живопис на Ренета Павлова
Вторник, 23 Април 2024 14:36
25.04 – 15.05.2024 г. „Няма синьо без жълто и без оранжево” /Ван Гог/ Изложба живопис на РЕНЕТА ПАВЛОВА 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г. Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони” ...
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна
Вторник, 23 Април 2024 11:03
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна с тържествен водосвет от отец Дирайр Хадавян в качеството му на представител на негово преосвещенство епископ Татев Агопян - Архиерейски...
Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право
Вторник, 23 Април 2024 08:26
23 април е Международният ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това...
"Маратон на четящите хора" във Варна на 23 април
Понеделник, 22 Април 2024 16:44
Април отново е месец на четенето! И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook