Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Коментарите на Tromto

«101112131415161718»

Биткойнът може да доведе до глобална климатична катастрофа
2018-11-02 16:38:18
Коментар: "По-голям екологичен отпечатък" - "Хубава фраза, купешка!", както казва Гаврош в "Клетниците". Обаче макар и широко употребявана е напълно безмислена и подвеждаща. В статията се говори само за топлината, затова нека се ограничим до нейния "еко-отпечатък". ДВГ имат КПД между 25% (за бензиновите двигатели) и до около 50% (за турбодизелите). Т.е. от изгаряното в двигателите гориво, превръщайки топлинната енергия в механична, полезна работа вършат между 25% и 50% от него. Останалото количество топлина - 75% до 50% е "вредна за екологията топлина". Електрическите коли зависят от батерии. КПД на съвременните батерии е около 70% - т.е., зареждайки батерията с N джаула енергия, само 0.7xN джаула ще бъдат използвани за движение. При зареждането, обаче, трябва да се има предвид и КПД на електропреносната мрежа (далекопроводи, трансформатори, компенсатори и т.н., по трасето от електроцентралата до контакта) и който е около 50%. КПД на електроцентралите пък рядко превишава 35%. Или КПД на един електромобил, по отношение на енергията, произведена в ел-централата е 35% * 50% * 70% = 13%!!! Да повторя - електромобилите оползотворяват максимум ТРИНАДЕСЕТ процента от произведената в централите електроенергия! Или 87% от енергията, необходима да задвижи един електромобил заминава като "вредна топлина". Обаче законите на физиката са едни и същи и за дизели, и за бензинови коли и за електромобили - ако автомобилът тежи ХХХ килограма и трябва да измине YYY километра, двигателят трябва да извърши ZZZ джаула работа. И за тези ЕДНАКВИ полезни ZZZ джаула работа (за еднакво тежащи коли с ДВГ и ел-двигател), един ДВГ изхвърля до 1.5 пъти по ZZZ джаула "вредна топлина", обаче електрическия двигател го "бие" по всички показатели, изхвърляки "вредна топлина" до 6.7 ПЪТИ повече от полезната. Физиката, простата аритметика и здравият смисъл ясно показват чии "еко-отпечатък" е по-голям. Ама нали сега трябва да се вземат едни пари от на практика задължителното въвеждане на ел-мобилите в Европа.
Биткойнът може да доведе до глобална климатична катастрофа
2018-11-02 11:10:15
Коментар: Така значи - когато компютрите ползват електричество, за да копаят биткойни, това води до климатична катастрофа. Когато електрическите автомобили зареждат батериите си с (извинете за тавтологията) електричество, то това води до един "по-чист и екологичен свят". WTF?!?!?!
Пробивът на бул. „Сливница“ е почти готов (видео)
2018-10-31 17:17:23
Коментар: @brusarski - Свързването на Ат.Москов в магистралата беше започнато преди години и изоставено. Става дума за иначе безмисления дълъг "джоб" на около 300 метра под отбивката за Метро, в посока кръговото. Това трябваше да е началото на лентата за престрояване за излизане от Ат. Москов, по широка дъга, вливаща се в АМ Черно море в посока София.
Задържаха пациент за опит за убийство в болнично заведение във Варна
2018-10-01 15:59:06
Коментар: 99% причината е т.нар. постоперативен делириум - закъсняла реакция на използваните анестетици. Наблюдавал съм го лично при двама мои възрастни близки, след операции, макар и не с чак такава степен на агресивност. Принципно, сестрите в болниците знаят за това и почти винаги успяват да успокоят или обездвижат (завържат) пациента. Явно, в случая, са закъснели. Но от друга страна, преходът към това състояние е страшно бърз - след операцията и до един момент, оперираният се държи напълно адекватно, а след това...
Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.
2018-09-14 11:58:20
Коментар: E, все пак филмът "The Love Bug", в който главен герой е Volkswagen-ът Herbie, НЕ е анимационен! :( Както не са и петте му продължения.

«101112131415161718»

VIP
Курс за Машинист на Подвижни работни площадки
Център за професионално обучение към ЕТ "Виктория-Петранка Митрева" организира обучение за Машинисти на Подвижни работни площадки. Продължителност 66 уч.ч.. Обучението се провежда съгласно НАРЕДБА...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook