Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Важна информация за управителите на етажна собственост и собственици на кучета и котки във Варна

Четвъртък, 25 Април 2024 11:49
Източник: Moreto.net   
Администрацията на Район „Приморски“ напомня, че в срок до 30.04. на всяка година управителят или председателят на управителния съвет на етажната собственост, изготвя отчет за отглежданите домашни животни /кучета и котки/ на съответния адрес и го представя в района или кметството по местоживеене, съгласно чл.13, ал.3 от Наредбата за обществения ред на територията на Община Варна и чл.23, ал.1, т.9 от Закон за управление на етажна собственост.

Информацията която трябва да съдържа отчета е: номер на ветеринарномедицински паспорт, порода, точен адрес и три имена на собственика.

Moreto.net припомня, че съгласно Наредбата за Обществен ред във Варна:

Собствениците на домашни животни /кучета и котки/ са длъжни:

1. Да декларират в кметствата по местоживеене вида, пола и броя на притежаваните от тях домашни животни (кучета, котки) и настъпилите промени в числеността им в срок до 30 дни за новозакупените и до 3 месеца за новородените. При декларирането на собственика се издава удостоверение за регистрация от районната общинска администрация (Кметство).

При неизпълнение се налага глоба от 50 - 500 лв.

2. Ежегодно да представят притежаваните от тях животни за ваксинация срещу бяс в регистрирана ветеринарна клиника и амбулатория.

При неизпълнение се налага глоба от 50 - 250 лв.

3. Да разхождат кучето си с нашийник и повод, а едрите породи с тегло над 10 кг. и агресивни кучета с намордник. Забранява се насъскването на кучета спрямо хора и други животни.

Глоба 100 лв.

4. Да събират фекалиите, отделени от домашните животни /котки, кучета/ при разхождането им на публични места. За целта е необходимо собственика да носи достатъчен брой хигиенни пособия /найлонови или хартиени торбички, специална ръкавица, щипка или лопатка/ или други.

Глоба 50 лв.

5. При извеждането на домашни животни /кучета, котки/ да носят в себе си ветеринарномедицинският му паспорт и удостоверението за регистрация. Същите при поискване да се представят за проверка на длъжностните лица от общинската, районните администрации и полицията.

Глоба 20 лв.

6. Да спазват приетия с решение на общото събрание на собствениците правилник за вътрешния ред в етажната собственост.

При неизпълнение се налага глоба от 200 - 500 лв.

7. Да вземат мерки животните да не създават опасност за хората или други животни.

Глоба 50 лв.

8. Да се грижат за животните и да не ги изоставят, а тези, които не са в състояние да ги отглеждат, са задължени да ги предадат безвъзмездно в общинския приют.

При неизпълнение се налага глоба от 200 - 500 лв.

9. Да съобщават на държавните ветеринарномедицински органи за животни, показващи съмнителни признаци на бяс.

10. Да посетят регистрирана ветеринарна клиника и амбулатория, за да бъде поставен микрочип за идентификация на домашните им любимци (котки и кучета). Разпоредбата влиза в сила 2 месеца от приемането на изменението.

При неизпълнение се налага глоба от 50 - 500 лв.

(2) При получаване на удостоверения за регистрация от кметството по местоживеене, собственика на домашните животни /котки, кучета/ подписва декларация, че е запознат със задълженията си по настоящата наредба и с размера на санкциите при неспазването й.

(3) 1. Куче без нашийник /нагръдник/ и повод не придружено от собственика си, се счита за безстопанствено и поражда задължения за служителите на общинския приют за безстопанствени кучета към община Варна да го заловят и приберат в приюта.

На собствениците се налага санкция: Глоба от 50 до 500 лв. 2. Животно /котка, куче/ от приюта се връща на собственика при подписване на приемо - предавателен протокол и заплащане на такса за престой на животното в приюта по тарифа, одобрена с решение на Общинския съвет - Варна включваща ваксинация, обезпаразитяване, кастрация и изхранване на животното.

3. Куче, непотърсено в 14-дневен срок от собственика си, се подлага на манипулациите съгласно разпоредбите на българското законодателство.

(4) При повторно залавяне на животно /котка, куче/ което е било освобождавано или осиновено от общинския приют за безстопанствени животни на собственика се налага глоба в размер от 100 до 200 лв.

(5) Безстопанствени животни, страдащи от остри заразни заболявания или чието поведение представлява опасност за живота и здравето за хората и животните, след установяване на здравния им статус от компетентните длъжностни лица от общинския приют за безстопанствени животни, подлежат на евтаназия.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
От днес може да проверите номера на избирателната секция и мястото на гласуване
Понеделник, 29 Април 2024 13:57
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни за членове на Европейския парламент и на Народното събрание, съобщават...
Масово шофьорите не отварят предната врата на градските автобуси във Варна
Понеделник, 29 Април 2024 13:45
За пътуващите често с градския транспорт във Варна никак не е изненада, че предната врата на автобус рядко може да бъде видяна отворена, докато е в престой на спирка. Проверка на Moreto.net показва, че...
Магистрати от Варна: Премахването на правомощията на прокуратурата по надзора за законността безспорно е в ущърб на обществото
Понеделник, 29 Април 2024 13:17
Отворената процедура по обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт (ЗСВ), стартирала в края на месец март, даде възможност за изразяване на становища и предлагане на подобрения...
Митничари откриха над 3000 кутии с цигари, скрити в самуни хляб (снимки)
Понеделник, 29 Април 2024 13:10
61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, задържаха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в района на Дунав мост при Видин. На 25.04.2024 година, митническите служители извършват...
"Булгаргаз" предлага с 6% по-евтин газ през май
Понеделник, 29 Април 2024 12:36
"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с 6% в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране първоначално предложената в доклада...
Населението на България продължава да намалява и застарява
Понеделник, 29 Април 2024 12:20
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в България. Това показват данните на Националният статистически институт (НСИ). Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445...
Засякоха над 59 000 шофьори с превишена скорост за седмица
Понеделник, 29 Април 2024 11:35
59 040 нарушения на скоростните режими са констатирани в седмицата от 15 до 21 април в рамките на специализираната полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol....
До 30 април варненци могат да платят данъците си с 5% отстъпка
Понеделник, 29 Април 2024 11:23
Община Варна информира, че в срок до 30 април (вторник) гражданите, предплатили задълженията си за цялата година за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства,...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook