Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Протеин, открит в потта, може да предпази хората от лаймска болест

Понеделник, 22 Април 2024 13:57
Източник: Moreto.net   
Лаймската болест, бактериална инфекция, предавана от кърлежи, засяга почти половин милион души в Съединените щати всяка година. Лаймската болест е една от най-разпространените, предавани с кърлежи инфекции в България.Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на Лаймската болест. В повечето случаи антибиотиците ефективно премахват инфекцията, но при някои пациенти симптомите остават с месеци или години.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт и Университета в Хелзинки откриха, че човешката пот съдържа протеин, който може да предпази от Лаймска болест.

Не е известно как точно протеинът инхибира растежа на бактериите, причиняващи лаймска болест, но изследователите се надяват да използват защитните способности на протеина, за да създадат кремове за кожа, които биха могли да помогнат за предотвратяване на заболяването или за лечение на инфекции, които не реагират на антибиотици.

„Този ​​протеин може да осигури известна защита от лаймска болест и ние смятаме, че тук има реални последици за превантивна и евентуално терапевтична терапия на базата на този протеин“, казва Михал Каспи Тал, главен научен сътрудник в отдела по биологично инженерство на MIT и един от старшите автори на новото изследване.

Лаймската болест най-често се причинява от бактерия, наречена Borrelia burgdorferi. Симптомите включват треска, главоболие, умора и характерен обрив.

Повечето пациенти получават доксициклин, антибиотик, който обикновено изчиства инфекцията. При някои пациенти обаче симптоми като умора, проблеми с паметта, нарушения на съня и болки в тялото могат да продължат с месеци или години.

Тал и Олила, които са постдокторанти заедно в Станфордския университет, започнаха това проучване преди няколко години с надеждата да намерят генетични маркери за чувствителност към лаймска болест. За тази цел те решиха да проведат проучване за асоцииране на целия геном (GWAS) на финландски набор от данни, който съдържа геномни последователности за 410 000 души, заедно с подробна информация за техните медицински истории.

Този набор от данни включва около 7000 души, които са били диагностицирани с лаймска болест, което позволява на изследователите да търсят генетични варианти, които са по-често срещани при хора, които са имали лаймска болест, в сравнение с тези, които не са.

Този анализ разкрива три попадения, включително две, открити в имунни молекули, които преди това са били свързвани с Лаймска болест. Третият им удар обаче беше пълна изненада - секретоглобин, наречен SCGB1D2. Секретоглобините са семейство протеини, намиращи се в тъканите, покриващи белите дробове и други органи, където играят роля в имунните отговори на инфекция. Изследователите открили, че този конкретен секретоглобин се произвежда предимно от клетки в потните жлези.

За да разберат как този протеин може да повлияе на лаймската болест, изследователите създадоха нормални и мутирали версии на SCGB1D2 и ги изложиха на Borrelia burgdorferi, отглеждани в лабораторията. Те откриха, че нормалната версия на протеина значително инхибира растежа на Borrelia burgdorferi. Въпреки това, когато изложиха бактериите на мутиралата версия, беше необходим два пъти повече протеин за потискане на бактериалния растеж.

След това изследователите излагат бактериите на нормалния или мутиралия вариант на SCGB1D2 и ги инжектират в мишки. Мишки, инжектирани с бактериите, изложени на мутантния протеин, се заразяват с лаймска болест, но мишки, инжектирани с бактерии, изложени на нормалната версия на SCGB1D2, не го правят.

„В документа показваме, че са останали здрави до 10-ия ден, но ние проследихме мишките повече от месец и те никога не са се заразили. Това беше наистина вълнуващо“, казва Тал.

Предотвратяване на инфекция

След като изследователите от Масачузетския технологичен институт и Университета в Хелзинки публикуваха първоначалните си открития,, изследователи в Естония повториха резултатите от проучването за асоцииране в целия геном, използвайки данни от Естонската биобанка. Тези данни от около 210 000 души, включително 18 000 с лаймска болест, по-късно бяха добавени към окончателното проучване на Nature Communications .

Изследователите все още не са сигурни как SCGB1D2 инхибира бактериалния растеж или защо вариантът е по-малко ефективен. Въпреки това, те откриха, че вариантът причинява изместване от аминокиселината пролин към левцин, което може да попречи на образуването на спирала, открита в нормалната версия.

Сега те планират да проучат дали прилагането на протеина върху кожата на мишки, които не произвеждат естествено SCGB1D2, може да ги предпази от заразяване с Borrelia burgdorferi . Те също планират да изследват потенциала на протеина като лечение на инфекции, които не реагират на антибиотици.

„Имаме фантастични антибиотици, които действат при 90 процента от хората, но през 40-те години, в които знаем за лаймската болест, не сме помръднали от това“, казва Тал. „Десет процента от хората не се възстановяват след прием на антибиотици и няма лечение за тях.“

„Това откритие отваря вратата към напълно нов подход за предотвратяване на лаймската болест на първо място и ще бъде интересно да видим дали може да бъде полезно и за предотвратяване на други видове кожни инфекции“, казва Кара Спилър, професор по биомедицина иновация в Училището по биомедицинско инженерство към университета Дрексел, който не е участвал в проучването.

Изследователите отбелязват, че хората, които имат защитната версия на SCGB1D2, все още могат да развият лаймска болест и не трябва да предполагат, че няма да го направят. Един фактор, който може да играе роля, е дали човекът се поти, когато е ухапан от кърлеж, носител на Borrelia burgdorferi .

SCGB1D2 е само един от 11 секретоглобинови протеини, произведени от човешкото тяло, и Тал също планира да проучи какво могат да правят някои от тези други секретоглобини в тялото, особено в белите дробове, където се намират много от тях.

„Нещото, което ме вълнува най-много, е идеята, че секретоглобините може да са клас антимикробни протеини, за които не сме мислили. Като имунолози говорим непрекъснато за имуноглобулини, но никога не бях чувал за секретоглобин, преди това да се появи в нашето проучване на GWAS. Ето защо сега ми е толкова забавно. Искам да знам какво правят всички“, казва тя.

Изследването е финансирано отчасти от Емили и Малкълм Феърбейрн, Научната фондация Instrumentarium, Академията на Финландия, Финландската медицинска фондация, Younger Family и Bay Area Lyme Foundation.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Yettel стартира предварителните поръчки за най-новите флагмани от Galaxy S серията на SAMSUNG с клиентско предимство до 700 лв.
Четвъртък, 18 Януари 2024 11:15
Всеки, поръчвал новите устройства до 30 януари, може да ги вземе с по-голяма памет на цената на по-малката и комплект аксесоари Броени минути след световната премиера на най-новите смартфони от флагманската...
Ракета на SpaceX изведе в орбита първия турски астронавт (видео)
Петък, 19 Януари 2024 10:29
Първият астронавт на Турция Алпер Гезеравджъ и трима други членове на екипажа, представляващи Европа, успешно отлетяха от Флорида в четвъртък на пътуване до Международната космическа станция в най-новата...
Пускат първия изкуствен интелект на български BgGPT
Понеделник, 15 Януари 2024 18:11
INSAIT представи официално днес BgGPT - първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието...
От начинаещ до Junior IT специалист във Варна? Ето как да постигнем това
Вторник, 9 Януари 2024 17:10
Програмите могат да бъдат гледани и онлайн или на запис. Тази гъвкавост дава възможност на хората, дори и на тези, които в момента работят в друга област, да обмислят своята преквалификация, без да е необходимо...
Google обявява обединена система Quick Share за Android в партньорство със Samsung
Сряда, 10 Януари 2024 18:36
Google разкри куп нови функции на CES. Една от тях е новата система Бързо споделяне, разработен в сътрудничество със Samsung. Това ще замени Nearby Share на Google, което беше въведено през 2020 г. Интересно...
Honda показа нови футуристични концептуални автомобили (видео)
Сряда, 10 Януари 2024 18:02
Мотор Хонда разкри два концептуални автомобила във вторник на техническата конференция CES като предварителен преглед на нова гама електрифицирани превозни средства, които ще започнат да пристигат в Северна...
Топ 10 на световните рискове за 2024 г. - The World Economic Forum’s готови с доклада
Сряда, 10 Януари 2024 14:52
Докладът на WEF, който също беше изготвен в сътрудничество със Zurich Insurance Group, анкетира над 1400 глобални експерти по риска, политици и лидери в индустрията през септември 2023 г. относно техните...
Ако всички коли станат електрически, къде ще се зареждат всички те?
Вторник, 9 Януари 2024 16:22
Ако електрическите автомобили някога станат масови, тогава ще имаме нужда от много повече места за зареждането им. Ключът е да се намери място за зарядни устройства, където хората действително биха...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook