Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Как древните пастири пренаписаха генетичната история на северноевропейците

Понеделник, 15 Януари 2024 11:15
Източник: Moreto.net   

Датски блатен череп, известен като Porsmose Man, открит със стрела, простреляна през носа му, датира отпреди около 4600 години. Древните ДНК анализи сега показват, че пристигащите стадни групи са трансформирали генетичните профили на хората
Древните пастири, които са яздели коне и са карали теглени от волски каруци на запад от своите тревисти земи в югозападна Азия, са заличили разделението в ДНК между далечни фермери и ловци-събирачи-рибари преди около 5000 години.

Молекулярното наследство на тези древни овчари, известни като хората от Ямная, променя генетичния профил на евразийците, като повлиява на всичко - от ръста на техните потомци до податливостта им към някои болести. Например, това прави хората днес с преобладаващо северноевропейски произход, особено предразположени към развитие на множествена склероза.

Международен екип от изследователи описва тези резултати въз основа на анализи на ДНК от повече от 1600 древни индивида, както и нови намеци за произхода на Ямная в четири статии, публикувани на 10 януари в Nature.

Новите ДНК доказателства изясняват това, което се знае за степента на генетичния обсег на хората от Ямная. Той разкрива, че те са се съчетали с членове на отличителна източноевропейска култура - наречена Културата на кълбовидните амфори заради големите си съдове с форма на кълбо - преди да се разшири в Северна Европа, казват еволюционният биолог Мортен Алентофт от университета Къртин в Пърт, Австралия, и колеги. Тази хибридна популация се адаптира бързо към новата си среда и формира доминираща култура, която археолозите наричат ​​Културата на шнуровата керамика.

Тези генетични открития са в съответствие с предишни археологически доказателства, казва археологът Волкер Хайд от университета в Хелзинки, който не е участвал в новото изследване. Културните артефакти на керамични изделия също показват стилистичен принос от хора, които не са от Ямная, които идват от северните, гористи части на Западна Азия, отбелязва Хайд.

За да проведат своя анализ, Аллентофт и колегите комбинираха новоизвлечена ДНК от костите и зъбите на 317 европейци и западни азиатци с предишни генетични данни от повече от 1300 древни европейци. Повечето индивиди от пробите са живели преди 11 000 и 3 000 години.

Въпреки че много остава неизвестно за произхода на Ямная, новите ДНК доказателства проследяват голяма част от генетичния произход на тези пастири до ловци-събирачи, които са живели близо до река Дон в днешна западна Русия. Останките на онези ловци-събирачи, открити в древно гробище в Русия, наречено Голубая Криница, датират от преди около 7300 години, казват изследователите.

Древната ДНК показва, че скотовъдци, ездачи на коне, наречени Ямная, са направили две миграции

Археологическите находки поставят произхода на културата Ямная преди около 5400 до 5300 години, така че доказателствата за тяхното генетично потекло, появило се две хилядолетия по-рано, „е доста изненадващо“, казва Хайд. Той подозира, че ловци-събирачи, чиито повече от 7000-годишни останки и артефакти са открити в голяма част от югозападна Азия, не само в руските гробища, са допринесли за генетичния произход на Ямная.

Древният напредък на пастирите в Европа довел до сериозен генетичен недостатък. Хората Ямная даряват днешните северноевропейци с повишен генетичен риск от множествена склероза или заболяване, при което имунните клетки на тялото атакуват мозъка и гръбначния мозък, казват изчислителният биолог от университета в Кеймбридж Уилям Бари и колеги.

Множествената склероза засяга повече от 2,5 милиона души по света. Не е известно как точно гените, факторите на околната среда и вирусите произвеждат МС- множествена склероза. Процентите на хора с това заболяване достигат до 303 на 100 000 индивида сред северозападните европейци, включително скандинавците, около два пъти повече от документираните проценти за повечето южноевропейци.

Групата на Бари сравнява ДНК на древните евразийци със съвременната ДНК, вече събрана от около 410 000 бели британци. Изследователите са изчислили, че специфични генни промени, свързани преди това с риск от развитие на МС, са се появили преди около 5000 години сред пастирите от Ямная. Миграцията на Ямная донася тези генни варианти в Северна Европа, където те продължават да се групират с висока скорост.

„Нашите анализи показват, че генните варианти на МС са помагали на хората да оцелеят в миналото“, каза Бари на онлайн пресконференция, проведена от изследователите в Копенхаген на 9 януари.

Съвременните, дезинфекцирани среди са променили имунната система по начини, които са увеличили рисковете от МС за тези, които наследяват тези някога изгодни гени за пастирите, спекулират те. „Това е първото доказателство за този [еволюционен процес] при автоимунно заболяване“, каза Бари.

Други рискове от наследствени заболявания също се появиха от новите анализи на древна ДНК. Например, днешните източноевропейци, които показват значително потекло от древни ловци-събирачи в този регион, са наследили повишени нива на рисков ген за болестта на Алцхаймер, APOE4 , от тези групи, открива екипът на Бари. Миналите ползи от този генен вариант са неясни.

В отделен анализ генетикът от университета в Копенхаген Евън Ървинг-Пийз и колегите му откриха връзка между произхода на Ямная и по-високите възрастни ръстове и по-светлите тонове на кожата при древните и съвременните северноевропейци в сравнение с техните южни събратя.

В друга изненада високите, светлокожи хора от Ямная или техните преки потомци са служили като предци на съвременните датчани, след като са достигнали днешна Дания преди около 4850 години, съобщават Аллентофт и колеги в отделна статия. Потомците на Ямная са заменили фермерите, които са се заселили в региона, след като са изместили местните групи ловци-събирачи преди около 1000 години, казват изследователите.

Датските археолози често приемат, че днешните датчани са произлезли от ловци-събирачи, които са окупирали територията на днешна Дания преди 14 000 до 15 000 години, когато последната ледникова епоха е изчезнала, казва групата на Аллентофт.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини -
Антоновден е
Сряда, 17 Януари 2024 07:46
На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. Животът му минава в пост и молитва, пише женското списание Hera.bg. В 20 годишното...
17 януари в историята
Сряда, 17 Януари 2024 07:10
49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на източна, с владетел Аркадий, и западна...
Прожекция на филма „Да прекрачиш границите“ утре във Варна
Вторник, 16 Януари 2024 16:11
Фондация „ЗаЛЕСена“ организира прожекция на документалния филм „Да прекрачиш границите“ във Варна. Тя ще се състои на 17 януари от 18:00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Филмът...
С 10-дневни тържества отбелязаха кралска сватба в Бруней (видео)
Вторник, 16 Януари 2024 09:20
Животът в малкото богато на петрол кралство Бруней спря в неделя заради грандиозна кралска сватба, на която присъстваха държавни глави и кралски особи от Бутан и страни от Близкия изток, връхната точка...
16 януари - Световен ден на "Бийтълс"
Вторник, 16 Януари 2024 08:04
Днес световната музикална общност отбелязва Деня на "Бийтълс". От 2001 година денят е и част от календара на ЮНЕСКО. Причината за избора на 16 януари е, че на тази дата през 1957 година в Ливърпул се...
16 януари в историята
Вторник, 16 Януари 2024 07:11
27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата август император Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е обявена за халифат. 1547 г. – Иван Грозни се...
Най-богатите хора в света „удвояват богатството си“ за три години
Понеделник, 15 Януари 2024 12:55
Петимата най-богати хора в света са удвоили състоянието си до £688 милиарда за три години - докато богатството на най-бедните 60% е намаляло, според Oxfam. В него се казва, че първият трилионер...
Как древните пастири пренаписаха генетичната история на северноевропейците
Понеделник, 15 Януари 2024 11:15
Древните пастири, които са яздели коне и са карали теглени от волски каруци на запад от своите тревисти земи в югозападна Азия, са заличили разделението в ДНК между далечни фермери и ловци-събирачи-рибари...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook