Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Защо да си мил може да се окаже по-важно от външния вид

Сряда, 3 Януари 2024 15:36
Източник: Hera.bg   
Докато външният вид може да има значение за първото впечатление, има и други качества, които печелят сърцата на хората.

Като се има предвид вниманието, което се отделя на външния вид и колко бързо създаваме – и се придържаме – към първото впечатление , би било лесно да се предположи, че външният вид е това, което е най-важно при намирането на любовта. Но докато физическото привличане е желано, може наистина да има значение това, което е вътре.

Външният вид и сексапилът се класират средно в проучванията на предпочитаните от хората характеристики , като материалните успехи, като финансова сигурност и притежаване на хубава къща, са сред най-малко важните привлекателни качества .

Вместо това черти като сговорчивост, екстравертност и интелигентност постоянно се оценяват по-високо от физическото привличане като неща, които мъжете и жените в еднополовите и разнополовите двойки търсят в партньора.

В проучвания като това пристрастията към социалната желателност – или склонността ни да даваме отговори, които според нас ни карат да изглеждаме добре в очите на другите – може да изкриви резултатите, казва Грег Уебстър, професор по психология в Университета на Флорида в САЩ . Това може да означава, че анкетите, докладвани от самите тях, представят леко изкривени данни, но въпреки това хората обикновено казват, че предпочитат качества като интелигентност пред външен вид .

Но когато ни бъде представена среща от реалния живот, все още ли избираме личността пред външния вид?



Според Джес Алдерсън, съосновател на приложението за запознанства So Syncd, което изисква от потребителите да попълнят психометричен тест за измерване на личностните черти, ние го правим. От извадка от повече от 1000 потребители, предоставена на BBC Future, почти 90% предпочитат личността пред външния вид.

Измерването на нечия личност може да бъде трудно. Психометричните тестове, които обикновено са под формата на въпросник, се използват от десетилетия в психиатрията като начин за количествено определяне на личността. (Тези тестове обикновено измерват доколко хората са съгласни с твърдения като „Аз съм животът и душата на партито“.)

Психолозите често използват теста Big Five, който измерва хората по пет черти – отвореност към нови преживявания, добросъвестност, екстравертност, сговорчивост и невротизъм. Смята се, че тези пет черти са доста често срещани, но Голямата петорка не е без критика. Разглеждането само на пет черти представлява доста ограничена представа за това какво кара хората да действат, казва Уебстър.

Макар и несъвършени, психометричните тестове могат да покажат приликите и разликите между хората и могат да нарисуват общи картини на личността на хората. И някои части от нашата личност наистина изглеждат по-добри индикатори за това колко сме подходящи за сериозни връзки.


От Голямата петорка, приятността, която е индикатор за нечии междуличностни умения (или колко грижовни и състрадателни са те), играе силна роля и за двата пола в първоначалната оценка на желателността на срещата , е най-силният предсказател за настояща и бъдеща връзка удовлетворение и единственият значим предиктор за разпадане на връзката. Както за мъжете, така и за жените, физическата привлекателност трябва да бъде съчетана с приятност, за да се предскаже желанието за сериозна връзка.

Да бъдеш добър човек е „незаменимо за хармонични дългосрочни връзки“, казва Уебстър. „Сговорчивостта е донякъде необходимост“, казва той, добавяйки, че да влезеш във връзка с някой, когото смяташ за нелюбезен, би било проблематично.

Уебстър казва, че нашето възприятие за собствената ни личност и личността на другите хора се формира от нашата референтна рамка. По-сговорчивите хора, например, са склонни да виждат другите хора като мили и приятелски настроени, и обратното, и ние сме привлечени от хора, които споделят подобни на нас ценности . Тогава може да се окаже, че си съвпадаме с хора, които имат много подобнa личност на нас.

Партньорите, които съобщават за високи нива на сходство в личностните черти на Голямата петорка като добросъвестност и откритост, имат преднина пред други двойки в способността си да решават проблеми и да управляват ежедневните задачи.

Това, че трябва да търсим партньори, които са ни познати и споделят някои от нашите личностни черти, външен вид, география и социални групи, е „ най-основният принцип на привличането “, са съгласни психолозите Елън Бершайд от Университета на Минесота, Минеаполис, САЩ, и Хари Рийд от университета в Рочестър, Ню Йорк в САЩ.

Но някои различия в личността също може да са привлекателни. Предпочитаме да сме в екипи, чиито нива на екстравертност са противоположни на нашите , например, което може да извлече различни качества от нас.

„Има смисъл, че сме еволюирали, за да бъдем привлечени от хора, които имат поне известна доза различия с нас самите“, казва Алдерсън, чието приложение е по-вероятно да съответства на профилите на хора с допълващи се черти. „Ние правим по-силен отбор и е по-вероятно да оцелеем. Но отново, имате нужда от този вид интимност, която ви събира.

Във взаимоотношенията сговорчивостта, съчетана с други привлекателни черти, може да извлече най-доброто от хората, казва Уебстър. В едно проучване, което е съавтор със социалните психолози Анджела Брайън и Аманда Махафи, Уебстър разглежда социално, физически и финансово доминиращите хора и ефекта, който приятността оказва върху тяхната привлекателност .


И трите вида доминиране са привлекателни, казват изследователите, тъй като всеки предлага вид защита или достъп до основни нужди, като храна и подслон, до по-желани нужди, като охолен начин на живот. Но господството може да се използва за добро и лошо.

„Можем да мислим за господството като за обърнато навътре към връзка или за господство, фокусирано навън, далеч от връзката“, казва Уебстър. „Това, което хората искат, са партньори, които са социално, физически или финансово доминиращи, но не непременно спрямо техния партньор.“

Доминирането, опосредствано от приятност, е привлекателна комбинация, добавя той. „Едно е, ако сте в състояние да доминирате над други хора, но желаете ли да споделите тези ресурси с романтичния си партньор?“

Когато става въпрос за намиране на правилното съвпадение, казва Уебстър, приятността акцентира върху предимствата на други части от нашата личност. В крайна сметка наистина може да си струва да бъдеш мил.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини -
Първият круизен кораб на Китай Adora Magic City започна пътуване
Четвъртък, 4 Януари 2024 16:53
Круизният кораб е дълъг 323 метра и разполага с 2125 пътнически кабини с общ капацитет до 5246 пътници. Китай възвестява навлизането си в международната круизна индустрия с първия си вътрешно построен...
146 години от Освобождението на София
Четвъртък, 4 Януари 2024 09:20
Преди 146 години на 4 януари руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. Само една година след Освобождението,...
4 януари в историята
Четвъртък, 4 Януари 2024 07:16
1493 г. – Христофор Колумб напуска Новия свят, като слага край на първото си пътуване. 1698 г. – Голям пожар разрушава резиденцията на английската корона – Двореца Уайтхол. 1762 г. – Англия обявява война...
Защо да си мил може да се окаже по-важно от външния вид
Сряда, 3 Януари 2024 15:36
Докато външният вид може да има значение за първото впечатление, има и други качества, които печелят сърцата на хората. Като се има предвид вниманието, което се отделя на външния вид и колко бързо създаваме...
Тази вечер е пикът на първия зрелищен звездопад за годината
Сряда, 3 Януари 2024 15:24
В първите дни на годината нощното небе ще изпрати своя новогодишен подарък – метеорния дъжд „Квадрантиди”, предава NOVA. Неговата кулминация е в периода 3-4 януари и е с по-добра видимост в Северното...
Мики Маус стана герой във филм на ужасите след като паднаха авторските му права
Сряда, 3 Януари 2024 13:45
Трейлър за страшен филм, включващ маскиран убиец, облечен като Мики Маус, беше пуснат на 1 януари, денят, в който авторските права на Disney върху най-ранните версии на анимационния герой изтекоха в САЩ. „Искахме...
3 януари в историята
Сряда, 3 Януари 2024 07:08
1431 г. – Бургундският херцог предава срещу 10 000 франка Жана д'Арк на англичаните. 1496 г. – Леонардо да Винчи извършва неуспешен опит с конструиран от него летателен апарат. 1521 г. – Папа Лъв X издава...
Показахa колосален череп на морско чудовище
Вторник, 2 Януари 2024 12:19
Черепът на колосално морско чудовище, което беше открито от Джурасик Коуст, ще бъде изложен. Вкаменелостта с дължина 2 метра принадлежи на плиозавър - един от най-страховитите хищници, които планетата...
Търси в новини:
89101112131415161718

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook