Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Румен Радев: България принципно и последователно подкрепя Албания в европейския ѝ път

Четвъртък, 14 Декември 2023 17:07
Източник: Moreto.net   
България потвърждава последователната силна подкрепа за европейския път на Албания и нашата готовност да споделяме опит за ускоряване на пълноценната интеграция на страната.

Това заяви президентът Румен Радев след пленарните разговори и срещата „на четири очи“ с президента на Албания Байрам Бегай. Албанският държавен глава и съпругата му Арманда Бегай бяха посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с церемония днес пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.


В съвместните изказвания пред медиите българският държавен глава посочи, че през последните две години Албания се е откроила като водеща страна в Западните Балкани по отношение на извършени реформи и положените усилия за европейска интеграция, които България високо цени.


„Приветствам начина, по който Албания върви по европейския път, като се спазват човешките права, няма дискриминация спрямо малцинствата и страната осъществява важни реформи в посока на утвърждаване на върховенството на правото, икономическата свобода, борбата с организираната престъпност, нелегалния трафик“, заяви Румен Радев и изказа очакване този напредък да бъде отчетен. Държавният глава изрази признателност за създадените условия и принос на албанските власти гражданите на Албания с българско самосъзнание да могат да изразяват свободно своята българска идентичност, култура и традиции.


В отговор на журналистически въпрос Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да зависи от собствените заслуги на всяка страна, като се изпълняват Копенхагенските критерии за членство и особено спазването на човешките права и недискриминация. „Присъединяването не трябва да се влияе от различни геополитически процеси и най-вече не бива да става заложник на вътрешнополитически борби“, посочи българският държавен глава, като изтъкна значението на ускоряване на процеса на разширяване на ЕС с фокус върху Западните Балкани.


„Мечтата и стремежът на албанците от 32 години е да станат част от ЕС и много активно работим за изпълняване на критериите“, заяви президентът Байрам Бегай и изказа благодарност към България, че страната ни е „най-добрият поддръжник“ в процеса на присъединяване на страната му. По думите на албанския държавен глава, след руската агресия в Украйна сигурността на европейския континент е много деликатен въпрос, затова е важно фокусът на ЕС към Западните Балкани да продължи да бъде основен приоритет.

„България и Албания споделят обща визия за развитието на нашия регион, основана на общите европейски принципи за добросъседство и сътрудничество, на всеобхватно регионално партньорство и на европейски приоритети и политики“, заяви президентът Радев, като допълни отговорността за сигурността и стабилността, която двете страни имат като съюзници в НАТО. Българският държавен глава отбеляза значението на сътрудничеството в сферата на отбраната и изрази висока оценка за участието на албански военнослужещи в състава на Многонационалната бойна група на територията на страната ни.

Румен Радев и Байрам Бегай откроиха добрите и приятелски двустранни отношения между България и Албания и потенциала за засилване на сътрудничеството в редица сфери от взаимен интерес. Като перспективни бяха очертани секторите на високите технологии, енергетиката, туризма, селското стопанство, засилване на контактите между малкия и средния бизнес. Според Румен Радев откриването на директна авиолиния между София и Тирана ще допринесе за засилване на партньорствата и свързаността.

Двамата президенти бяха единодушни в категоричната си подкрепа за ускорено изграждане на Коридор №8 и стратегическата роля на проекта – част от разширената транс-европейска транспортна мрежа, не само за двете ни страни, но и за целия регион. „Вярвам, че ще полагаме още по-големи усилия, така че този коридор да бъде изграден по всички водещи европейски стандарти“, посочи Румен Радев и допълни, че реализацията на проекта ще допринесе за подобряване на икономическото развитие, на военната мобилност и на сигурността.

Президентът Радев посочи като важен аспект от развитието на двустранните отношения създаването на институционални и нормативни предпоставки за по-задълбочено сътрудничество в областта на културата, образованието и науката. Като пример за ползотворно сътрудничество в тази насока той даде операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ с участието на български и албански артисти. Спектакълът беше представен за пръв път пред софийска публика снощи в зала 1 на НДК.

„Българското национално малцинство е свързващ мост, който укрепва нашето взаимно доверие“, заяви още президентът Румен Радев и изрази очакване отварянето на културно-информационни центрове на двете страни съответно в Тирана и София да даде позитивен импулс в развитието на двустранните отношения. Държавният глава приветства добрата организация на националното преброяване в Албания, като очаква обективност и прозрачност при обявяването на резултатите. „Преброяването беше честен и прозрачен процес, такъв ще бъде и резултатът“, заяви от своя страна Байрам Бегай.

Официалното посещение на албанския президент у нас е кулминация на интензивния двустранен диалог на всички нива през настоящата 2023 г., когато отбелязваме 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Албания и България и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Политика
Денков: Очаква позитивни новини от Нидерландия за Шенген
Петък, 15 Декември 2023 17:51
Премиерът Николай Денков обяви, че се очакват позитивни новини от Нидерландия за присъединяването на България и Румъния към Шенген. От Брюксел, където е на посещение, той поясни, че днес е имало заседание...
Президентът с най-висок рейтинг според изследване на Медиана
Петък, 15 Декември 2023 11:24
С най-висок рейтинг сред политическите фигури е президентът Румен Радев. Това сочат данните на агенция "Медиана" от проучване, проведено между 7 и 13 декември сред 978 души. 50% от анкетираните заявяват,...
Медиана: Българите оцениха със среден (3) правителството, мислят за нови избори
Петък, 15 Декември 2023 10:20
Безпрецедентно ниска оценка на правителството на Николай Денков. Това измери агенция "Медиана" в свое проучване, проведено между 7 и 13 декември сред 978 души. Средната оценка по шестобалната система...
Бойкот и липса на кворум провалиха заседанието на парламента
Петък, 15 Декември 2023 09:40
Управляващите от ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, както и ДПС, не влязоха тази сутрин в пленарна зала. В залата местата на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС останаха празни. Само председателят на Народното събрание Росен Желязков...
Румен Радев: България принципно и последователно подкрепя Албания в европейския ѝ път
Четвъртък, 14 Декември 2023 17:07
България потвърждава последователната силна подкрепа за европейския път на Албания и нашата готовност да споделяме опит за ускоряване на пълноценната интеграция на страната. Това заяви президентът...
Унгария заплашила България с вето за Шенген, ако не махнем таксата за руския газ
Четвъртък, 14 Декември 2023 11:59
„Стратегията на България за влизане в Шенген е да преговаря за сухопътните граници. Подготвили сме предложения, които ще изпратим на Австрия“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието...
Депутати обградиха трибуната на НС. Председателят: Това пърформанс или хор е?
Четвъртък, 14 Декември 2023 10:27
Заседанието на Народното събрание започна с декларация от името на „Възраждане“ във връзка с „беззаконието“ в последните дни и седмици. За т.нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС законите...
Парламентът гласува бюджетите на НЗОК и ДОО
Четвъртък, 14 Декември 2023 08:54
Парламентът ще приеме окончателно на бюджета на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина. Бюджетът на Здравната каса за следващата година ще е над 8 млрд. лв. Здравноосигурителните...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook