Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Вижте кои са сградите във Варна, борещи се за "Сграда на годината 2023"

Четвъртък, 14 Декември 2023 12:54
Източник: Moreto.net   
В тазгодишния Национален конкурс "Сграда на годината 2023" варненски сгради ще се боряти в 6 от общо 16 категории, научи Moreto.net.

Най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година. То е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Участниците ще се оценяват от 32-членно жури, Церемонията по награждаването и Гала вечерята на мероприятието ще се проведе в днешния 14-и декември в гр. София.

В категория "Търговски сгради и ритейл паркове" ще се бори

Многофункционална търговска сграда „Сахаров“, Варна.


Търговска сграда с комбинирани обслужващи функции, от типа „free standing box”. Мястото - северозападния ъгъл на ключово кръстовище между бул. „Сливница“ и ул. „Акад. Сахаров “ в гр. Варна предразполага към динамична функция и архитектурен образ. Устройствената зона позволя смесена многофункционална функция с доста широки градоустройствени параметри. С цел интеграция в околното пространство и вписване в мащаба на градската съществуваща структура, се заложи на средноетажо застрояване с кота корниз до 15м, ширкоплощно застрояване в рамките на допустимите параметри, и наземно паркиране.

Архитект: КВАДРАНТ А ООД – арх. Миряна Йовчева

Изпълнител: "Пътстрой-Варна" ЕООД

Конструктор: инж.Ивайло Терзиев/инж.Борислав Динев

Инвеститор: "А-В" ООД


..............

В категория "Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП" участва

Жилищна сграда LH, Варна на бул. Сливница 15


Жилищна сграда LH попада в зоната на историческия градски център на град Варна. Разположена е на основната пешеходна артерия към Морска градина – булевард Сливница и улица Стефан Караджа, като в съседство е емблематичният хотел Черно Море. Контекстът на сградата е силно характерен поради архитектурно-историческите дадености и динамичността на централната зона.

Съществуващата двуетажна сграда датира от 1923 година, като попада в категория „ансамблово значение“ и не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Характерът на сградата е оформен от присъствието на варо-пясъчни пластики, декорации по фасадите и две скулптурни детски фигури на фронтона с автор Кирил Шиваров. Въпреки, че сградата не е архитектурен паметник, идеята за запазването на съществуващия ѝ облик и пластики е приложена в проекта за надграждане и преустройство. Заложено е възстановяване и реконструиране на архитектониката и художествената пластика на сградата най-близо до оригиналните, предвид лошото актуално състояние на някои от тях.

Водеща концепцията при съчетанието на историческото архитектурно наследство със съвременната намеса и дизайн е тенденцията, установена от десетилетия в световната архитектурна практика. В проекта целенасочено е търсена различна архитектурна визия от съществуващата с цел отдаване на нужното уважение както към съществуващата сграда и духа на нейното време, така и към това на нашето съвремие. В новоизградената част водещи са изходните градоустройствени ограничения, съобразени със силуета на околните сгради. Използван е минималистичен растер и геометрия, така че да не доминира над тази на старата сграда и да действат в хармония. Заложени са висококачествени фиброциментови панели на конструкция за цялата новоизградена фасада откъм двете улици, включително и по покривните равнини. Динамика и характер в строгия подреден ритъм внася използването на различни по вид панели и позиционирането на големи отвори в дневните помещения по фасадите. Това допълнително подобрява ослънчаването предвид неблагоприятната ориентация и осигурява визуален контакт с входа на Морска градина. Фасадите на съществуващата сграда са възстановени с висококачествена гладка мазилка в бял земен тон. Надстрояването е решено в същата тоналност, така че сградата да въздейства с цялостен завършен облик. Всички фризове, медальони и фигури са лазерно заснети и реконструирани с отливки от полимербетон.

Архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов

Изпълнител: ВСК ООД


......

В категория "Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП" са:

Жилищна сграда Комбина, Варна, ул. Македония 40


Сградата-паметник на културата на ул. Македония 40 е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на гр. Варна, който е бил в началото на своето развитие. През 1982 г. е премиерата на филма „Комбина“, обявен за „първия български криминален екшън от съвременен тип”. Лентата под режисурата на Никола Рударов и по сценарий на Владимир Ганев се радва на огромен зрителски интерес с модерния вид на героите, „тарикатските“ диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите и преследванията с коли. Затвърждава главните герои, сред които Иван Иванов, Ваня Цветкова, Николай Сотиров, Вълчо Камарашев, Марио Кръстев, Светозар Неделчев и Павел Дойчев, като звезди и секс-символи на българското кино. Още същата година печели Награда за сценарий - Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ Варна и Награда за „Популярност сред зрителите“ от Съюза на българските филмови дейци.

Сградата на ул. Македония 40 във Варна е основна снимачна площадка на лентата, отреждайки й място в историята на българската кинематография. Настоящата жилищна сграда „Комбина“ реализира уважение към обществената значимост, архитектурната и градска среда, като възстановява и подчертава сградата - архитектурен паметник на арх. Радели - от една страна. От друга - без да се опитва да повтаря, предлага в нова част съвременно визуално и функционално решение чрез контраст на обем и материя. Целта е изразяване характеристиките на двете части, без допускане на имитация. Само така те могат да продължат съществуването си едновременно заедно и поотделно със собствена характеристика - образ на своята епоха. По този начин стойността на сграда-паметник остава акцентирана, като в същото време една силно изразена и минималистична съвременна архитектура едновременно я изтъква и представя свой собствен характер.

Жилищна сграда „Комбина“ уплътнява имота в дълбочина и височина, покривайки калкан на съществуващата жилищна сграда от север, представител на съвременните градски показатели и архитектура. По този начин новооформеният обем разпределя 6 жилищни етажа и 2 подземни парко-нива, от които 12 апартамента с прилежащите им избени помещения, 24 паркоместа, обслужвани от автомобилна платформа и новоизградена вертикална комуникация: енергоефективен иновативен дизайнерски асансьор, общи части, коридори и стълбище - естествено осветено, с настилка от гранит и допълнително дизайнерско нискоенергийно осветление. Така вертикалът обхваща всички нива, независимо дали са разположени в сградата-паметник, обемът над нея или в новата част.

„Комбина“ е реализирана с висококачествена степен на завършеност, с отръбяване и окабеляване за газова инсталация по хоризонтал и вертикал, с акцент върху естествените материали и енергийната ефективност, и при най-актуални комуникационни системи. Постигнат е съвременен дизайн в контекст на контраст между двете части. Новата част е със съвременен минималистичен вид и модерно излъчване. Новоизградените нива над сградата-паметник, като елемент от новата част, са обем с максимално изчистена форма от остъклена стоманобетонна конструкция с лек огледален ефект, за да отрази околната среда, за да дематериализира надстройката и за да я отдели умишлено от архитектурния паметник. Нивото между обема и съществуващата сграда е отдръпнато навътре, за да се подчертаят фронтоните на двете фасади, декоративните елементи над тях и извисяващите се пиластри над главния корниз на сградата.

Фасадите и детайлите по декорацията на сграда-паметник са напълно реставрирани чрез шаблони, ръчен труд, дограмата е лазерно заснета, изпълнена от тиково дърво. Парапетите от ковано желязо също са възстановени.

Ландшафтната архитектура освен многообразие от зеленина на вход и по периферията на имота, включва и тематична метална скулптора - „кинаджийски сет“ в двора, успоредно с реконструираната и възстановена ограда от ковано желязо с плътна и ажурна част - завинаги запаметена в кадрите на филма с типичния си дизайн и неизменната табелка „Образцов дом“, която е там и сега.

Архитект: ДЕКАРТ ООД

Изпълнител: ЕЛИТ ХОУМ ЕООД

Конструктор: АН-ИНВЕСТ 1 ЕООД


......

В същата категория се бори и

Жилищна сграда Belle Mare, Св. Св. Константин и Елена


Жилищна сграда „BELLE MARE“ e създадена с идеята за модерен лукс и безкомпромисно качество от първите щрихи на архитекта до най-малкия детайл. Вложените материали в сградата са съобразени с всички последни тенденции и утвърдени производители. Те носят след себе си високо ниво на енергоефективност, устойчивост на експлоатация и издръжливост във времето.

Функционално „BELLE MARE“ е решена на шест жилищни етажа разположени в две тела, както и подземен паркинг с директен достъп от самата сграда, а така също и надземни паркоместа. Тя е проектирана само с 40 апартамента от различен вид и големина. Всички те са с ясна и чиста планировка, доставяща максимален комфорт на обитаване, а някои от тях със собствени дворни градинки. В околното пространство на „BELLE MARE“ сме наблегнали на възможността за допълнително озеленяване, за да обогатим съществуващата паркова среда с нови и интересни видове. За удобство на собствениците е изграден кокетен басейн и детска площадка, чудесна възможност за релакс след дълъг работен ден и достатъчно, за да си кажете „Оставаме!“.


Архитект: ЕRTA CONSULT - Ерта Консулт ЕООД

Изпълнител: ABC GROUP -Арт Билдинг Къмпани Груп

Конструктор: Ерта Консулт ЕООД

Инвеститор: Бел Маре ЕООД


......

В категория "Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП"

Жилищна сграда EOS, Варна, кв. Чайка


EOS е разположена на първа линия на кв.Чайка, като пред нея са единствено Морската градина и морето, което я превръща в първата огряна от слънцето. От там е почерпено вдъхновението и концепцията на сградата. Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

Основното предизвикателство пред проекта е сложния триъгълен имот, което предпоставя формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в Чайка и напълно съвпадат със стилистиката, в която работи студиото. Западната фасада е по-лаконична и плоска, докато източната е динамична и пластична, като резултат от функцията й. Крайният резултат е сграда с елегантен и запомнящ се силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации.

EOS е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално.

Функционално разпределенията са планирани така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма. Само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълен контур.

Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, чиято конструкция е изпълнена по метода - напрягане след бетониране, което позволява дълбочината им да стига до осем метра. Големите конзолни излизания са реализирани с помощта на напрегнати обратни стоманобетонни греди по контура на сградата – технология, типично прилагана в мостовото строителство. Материалите за фасадата са подбрани така че да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот - алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.


Архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов

Изпълнител: Трансстрой Инженеринг ЕООД, Компакт Трейд ЕООД - инж. Светослав Димитров

Конструктор: Вайб Груп ООД

Инвеститор: РИД ООД


....

В категория "Жилищни сгради над 10000 кв. м РЗП"

Сграда със смесено предназначение К-55, Варна, ул. Никола Вапцаров 7


Сградата К55 се намира във Варна, и е разположена на ул Н. Вапцаров, която разграничава жилищния комплекс Чайка от по-традиционната част на града. Наименованието на сградата идентифицира два компонента – инвеститора Комфорт и височината на сградата 55 метра.

Теренът е с трапецовидна конфигурация и с лек наклон на Изток, към морето. Сградата е разработена като композиция от 3 архитектурни тела поставени едно върху друго и свързани в една структура. Всяко едно от тези тела е успоредно на една от три страните на границите на имота. В резултат се образува вътрешно пространство - двор-площад, отворен навън с два пробива, премостени с части от сградата. Единият пробив е с дъно на кота 0.00, другият пробив създава площадка, достъпна за живущите в сградата на петия етаж на сградата. Резултат от сглобяването на архитектурните блокове, този пробив функционира като един „прозорец“, обърнат към центъра на града.

Комплексът се състои от няколко функционални части: „Магазини и Офиси“, „Ателиета за индивидуална творческа дейност“ и „Апартаменти“. Тези функционални части се обслужват от развита на две нива подземна част, включваща паркинги за 130 автомобила, технологични пространства и транспортни комуникации. Общественото обслужване е насочено не само към жителите на сградата, но и към живущите в съседния ж к Чайка, в който преобладават жилищни функции. Независимо от сложната композиция от блокове, К55 се обслужва само от 4 вертикални комуникационни ядра със стълбищни клетки и асансьори, на които са нанизани обемите на сградата.

Околното пространство и дворът на сградата върху покрива на подземния паркинг са решени с обходни алеи, съпроводени от редици дървета.Сградата е богато озеленена и вертикално, по фасадните й повърхности. Висока растителност и озеленяване са предвидени на площадката на 5ти етаж, предназначена за разходки и релаксация. Дърветата се разполагат и по западните фасади на К55, в двуетажни пространствени ниши, образувайки един вид зелен слой, „вертикална гора“ пред прозорците и балконите на апартаментите.

Сградата е проектирана и изпълнена с безгредова стоманобетонна конструкция. Основното предизвикателство за конструкцията е прехвърлянето на значителни подпорни разстояния, натоварени с пет етажни части от сградата: веднъж на височина 17.00 м, и втори път на височина 32.00 м. За тази цел стоманобетонни плочи с V-образно сечение, подобни на мостови конструкции, преминават над отвори с размери от 9 до 24 м, и с височина от 15 м. Те служат за основа на продължаващата нагоре сграда. Върху тези „окачени фундаментни плочи“ стъпват колоните с мрежа от 8.00/8.00 м. Това архитектурно решение изиска преразпределяне на вертикалните щрангове, като ВК и ЕЛ комуникациите в тези части са ретранслирани чрез бетонни канали в окачените фундаменти, премостващи празните пространства. Външните климатични тела са компактно групирани във вертикални кутии, затворени с вентилируеми повърхности от просечена алуминиева ламарина.

Архитект: ПРОСПЕКТУМ ЕООД

Изпълнител: Комфорт ООД

Конструктор: БИАС-М ЕООД

Инвеститор: ТРАНСПОРТНО-СПЕДИТОРСКА КАНТОРА ЕООД


....

В същата категория ще се бори и Комплекс жилищни сгради Панорама Парк II-ри етап: Сграда 2, Варна


„Панорама парк“ е комплекс от две свободно стоящи сгради, чиято ориентация е съобразена с най-благоприятните изложения – юг, изток и запад. Архитектурната линия е изчистена. В общия обем са вписани раздвижени кубични форми и фасадни декоративни елементи.

Цветовата палитра е решена в топли и хармонични земни тонове. Фасадата е изцяло топлоизолирана с каменна вата 10 см и е с декоративна полимерна мазилка. Покривът е плосък, с паро- и топлоизолация.

Общите части в сградата са с настилка от полиран гранит, окачени тавани от гипсокартон, LED осветление с датчици за секторна работа, метални парапети по архитектурен детайл. За улесняване бързото придвижване на живущите, във всеки вход са предвидени по два асансьора за 8 лица на испанския производител „ORONA”.

„Панорама парк“ предлага както едностайни апартаменти, така и апартаменти с една, две и три спални, с площи от 42 до 220 кв.м, които удовлетворяват всички предпочитания.

Предвидена е 5-камерна PVC дограма с цвят на профилите антрацит от външна страна и бял отвътре. Изградена е тръбна разводка за климатици с готовност за последващия им монтаж. Външните тела са изнесени в специално общо помещение. Домофонната инсталация е свързана към система „Смарт портиер“ с 24-часово видеонаблюдение, дистанционен контрол на достъпа и постоянна връзка с оператор.

Архитект: Е-Арх Студио, арх. Галина Балева, арх. Анастасия Вълканова, арх. Мартин Христов

Конструктор: инж. Веселин Първанов

Изпълнител: Планекс ЕООД

Инвеститор: Планекс ЕООД


....

В категория "Социална инфраструктура - култура" се бори

Павилион-ателие за творческа дейност, Варна, кв.45, местност ''Свети Никола"


Павилион-ателие за творческа дейност – занаяти, музика – или пространство за творческа почивка. Куполна постройка, създадена извън всякакви рамки на общоприетите разбирания за строителни процеси и обитание. Тя е твърде различна – със своята декоративна форма и процес при монтаж. Павилионът е преместваем обект по чл. 56 от ЗУТ, с площ 86 кв.м. Намира се в гр. Варна, кв.45, местност ''Свети Никола''.

Клиентите, които ни потърсиха преди по-малко от година, са рядко срещани хора. Да си авантюрист в партньорство, е нещо твърде сложно, когато проектираш малки обекти, а инвестицията за тяхното осъществяване е от порядъка на половин милион. Когато говорим за такива суми, които никоя банка не би отпуснала, ние определено оценяваме тяхната рядкост. Авторството е споделено и възложителят е част от екипа. В случая съвместно решихме да опитаме нещо уникално.

Основен елемент на нашата концепция се превърна Emiliania huxleyi /любим мотив на клиентката ни, фитопланктонолог/, като особено внимание обърнахме на фасадите. Те са изработени от металнo покритиe, Corian и дървени шиндли /в лимитирана серия, само за този купол/ и са положени върху двойна скара. Павилионът е ситуиран на стръмен терен с голяма денивелация, сред луксозни и разнообразни по стил и естетика сгради, между които изпъква обемът на купола. Върху част от фасадата, като декоративна украса е гравирано пано с мотиви на Emilianiа. Релефите са боядисани с луминесцентна боя и светят в тъмното. С Corian облякохме и касите на предното остъкляване, след като ги изолирахме. Дървените шиндли са едно от най-скъпите и капризни покрития. Техния завършек е оформен, като българска шевица. Плановото разпределение е семпло -с голямо просторно пространство със санитарен възел и склад, с възможност за добавяне на мобилна надстройка, заради което има и горно осветление.

Огромният обем от въздух в помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа ще Ви пренесат в ново измерение, много различно от познатото досега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето жилища. Този обем създава естествена циркулация на въздуха, който гарантира добрата климатизация. Акустиката е изключително подходяща за музикални изпълнения, което е част от предназначението на Павилиона и е от основна роля за качеството на звука.


Архитект: 3Д-форма ЕООД

Изпълнител: Радка Страшимирова Мавродиева

Конструктор: инж. Димитър Христев

Инвеститор: Радка Страшимирова Мавродиева


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини -
Вижте кои са сградите във Варна, борещи се за "Сграда на годината 2023"
Четвъртък, 14 Декември 2023 12:54
В тазгодишния Национален конкурс "Сграда на годината 2023" варненски сгради ще се боряти в 6 от общо 16 категории, научи Moreto.net. Най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти,...
14 декември в историята
Четвъртък, 14 Декември 2023 07:13
1819 г. – Алабама става 22-рият щат на САЩ. 1900 г. – Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк. 1911 г. – Норвежката експедиция на Роалд Амундсен достига...
Представиха първия в света шлем, който може да чете мисли (видео)
Сряда, 13 Декември 2023 19:06
Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните вълни в реч. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, пише Дейли мейл. За целта се използва шлем,...
Във Варна се появява първата футболна топка у нас
Сряда, 13 Декември 2023 15:01
През идната 2024-та ще отбележим 140 години от появата на първата футболна топка у нас. Непознатият дотогава предмет е представен за първи път на 14 май 1894 година. Това се случва в двора на Варненската...
Книга за съдбата на българския параход „Балкан“ представят във Варна
Сряда, 13 Декември 2023 11:54
На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за нова история на град Варна ще бъде официално представена книга за съдбата на българския параход „Балкан“ през Втората световна война. Каква е ролята и...
13 декември в историята
Сряда, 13 Декември 2023 07:10
1294 г. – Папа Целестин V абдикира от папството, което е първият случай на абдикация на папа в историята на католицизма. 1519 г. – Експедицията на Фернандо Магелан акостира на южноамериканския бряг –...
85 години от рождението на Невена Коканова
Вторник, 12 Декември 2023 14:21
Днес се навършват 85 години от рождението на именитата българска актриса Невена Коканова. Тя е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Кариерата ѝ започва през 1957 г., когато изиграва роля...
Липсващата картина на Ботичели за 109 млн. долара е намерена в дом в Южна Италия
Вторник, 12 Декември 2023 12:32
Шедьовър от 15-ти век на Сандро Ботичели, изчезнал от 80-те години на миналия век, беше преоткрит в резиденция в Южна Италия. Картината, изобразяваща Дева Мария и младенеца Христос, е намерена в дом,...
Търси в новини:
1920212223242526272829

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook