Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Колко ще ни струва на ресторант във Варна за Нова година?

Четвъртък, 7 Декември 2023 15:05
Източник: Moreto.net   
Варненските ресторанти, механи и нощни клубове вече обявиха кувертите и менютата си за новогодишната нощ. Бърз поглед върху тях ни информира, че в повечето предложения има задължително розови домати, маслини "Таджаска", трюфел, биск, лаврак, аспержи, мус, сладък картоф и картофи въобще.

Някои ястия са торнирани, други фритирани, доматите брезирани, рибата татаки, гъбите дюксел, фаршът е от кестени - всякакви познати и непознати на публиката техники са залепени към описанията на ястията, които са в кувертите с претенция за по-висок клас. Разбира се, класиците ще срещнат и български джолан, свински врат, пилешко филе, дори и руска салата (само на едно място, просто нищо не може да бие розовия домат).

В клубовете цените на кувертите започват от далеч по-ниска ставка, като еднa от най-ниските е 60 лв., включваща по-забутано местенце в клуба, 25 лв. за фонд музика и 35 лв. остатък за консумация на алкохол. В нощните клубове за ценителите на пръскане с шампанско "Моет" ще намерят в цената за куверта си и хапки, тарталети, баница с късмети, ядки, мезета асорти, енергийни напитки и вода. Тази оферта обаче е минимума за 4-ма души, които ще трябва да платят по 189.99 лв на човек или 759.96 лв. общо. Сходни вариации с хапка на крак и с около 200 лв. по-ниски за 4-ма души ще намерят тези, които искат да заменят моета с шише водка или уиски.

В един от нощните клубове, в които Нова година ще посрещнат любителите на метал музиката, има и закачка, че е "Без скрити такси и всякакви "новогодишни" изненади". В друго нощно заведение, в чиято новогодишна програма ще чуем "българска музика, поп фолк, сръбска, гръцка и всички балкански страни с музика на живо", кувертът за фонд програма е 30 лв., а останалите 50 лв. са за задължителна консумация - общо 80.00 лв. Без храна, в общия случай цените във варненските нощни клубове варират между 60 - 100 лв., хапки и шепа мезета вдигат цената двойно.


Цените за новогодишен куверт, включващ храна във Варна, започват от 60 лв. и достигат до над 300 лв.

При заведенията за хранене очаквано Новата година ще ни излезе по-скъпо, защото включва консумация на ястия. В един от варненските ресторанти за куверт от 195 лв. ще имаме амус буш, азиатска салата със скариди и пролетни рулца, пилешко "Пате" със сладко за предястие, а от основните ястия изборът ще бъде между бавно готвено телешко с торнирани зеленчуци, поднесени с аспержи в хамон и картофена ноазета, филе от лаврак с муселин от цвекло, поднесено с рустикално булгурено ризото и биск от скариди или пиле "Галантин" с пюре от грах и мента, поднесени с аспержи в хамон и картофена ноазета.

В друг куверт за 180.00 лв. в основните ястия ще може да се избере между сьомга филе със свежо ризото с аспержи, свински руладини със сушени мариновани кайсии и чедър върху пюре от пащърнак, телешко, печено в тъмна бира и пухкаво пюре от кореноплодни.

В друг ресторант, но в близост до морето, за 195 лв. ще опитаме морска салата с фритирани скариди, мариновани калмари, авокадо, краставици, чери домати, репички, микс салатки и цезар дресинг. В предястията има терин от патешко месо, гъши дроб, телешки момици, кълцано свинско с перлени лукчета и мус от хрян и горчица.

От основните може да се избере от свинска поркета, фарширована с дюксел от гъби, картофен гратен и сос "Деми глас", филе от махи махи, поднесено върху леща белуга, саликорния, брезирани домати, сос "Шабли" или Бавно печено телешко, върху пюре от батат, брюкселско зеле с трюфели и сос от сини сливи. Торта, напитки, DJ - ясно и те са включени в цената.

В куверт за 200 лв, освен забава с известна варненска комедийна група, в менюто срещаме салата с розов домат, спанак, авокадо, пушена сьомга, мус от филаделфия и кедровия ядки, допълнено със студено предястие "Татаки" от риба тон с рукола, сос Понзу шриача майонеза и едамаме.

Основното ястие е хрупкаво филе лаврак с крокети от скариди, пюре от сладък картоф, пащърнак и морков, сос "Биск", а за десерт - карамелизирана мандарина с кадаиф и шамфъстък, към цената влиза по чаша вино, ракия, безалкохолно, шампанско.

В един от най-скъпите куверти във варненско заведение за сумата от 300 лв. разбираме, че ще ядем розови домати, краставици, авокадо, рулца от тиквички и патладжан с рикота, дресинг, магданозено песто. В предястието за три стотарки имаме тон татаки с трюфел крем, маринован паламуд, тарама, маслини "Таджаска", императорски черен ориз, кралска скарида, аспержи, сос "Просеко".

Основното ястие в този куверт е телешко бон филе "Блек Ангъс", картофено пюре с трюфел, сос горски гъби, аспержи. За десерт шоколадова торта "Линд", баница, плодове и напитки.

В детските менюта, които са около 60 - 80 лв., без изненада най-често откриваме пилешки филенца, бургери, пържени картофи. За изисканите отрочета бургерът е кръстен "Класически Black Angus чийзбургер с домашни пържени картофи".

Все пак може в някои от кувертите да се срещне и нещо от типа на филе от лаврак с мачкан картоф, пилешко филе на туч със сотирани зеленчуци или пък зелеви сармички с ориз и кълцано месо, обвити в пушен бекон и млечен сос с... ами да... с трюфелов нюанс. Някои заведения пък предлагат безплатен детски кът за по-малките, детско шампанско.

Ако ви се е завил свят от гурме разписани ястия и нечувани техники, може да хвърлите поглед към кръчмите и механите във Варна за Нова година, където очаквано срещаме фолк певици, фолклорни танци, оркестри на живо, а храната е повече от традиционна. В бирариите сякаш цените са по-скромни, а някои даже са обявили, че не изискват консумация.


В един от кувертите в механа за около 140.00 лв. разбираме, че ще хапнем традиционно - селска салата, две зелеви сърми, свински джолан с картофи или пълнена пилешка пържола, 100 мл алкохол, чаша вино и едно безалкохолно, мезе асорти, тиквеник, парче погача, баница с късмети и чаша шампанско.

В друга механа към българската традиционна кухня са ръснали малко френски прованс в основните ястия и така за сумата от 135 лв. ще получите салата "Асорти" с вечните класики - домат, краставица, "Снежанка", плочка сирене и непрежалимата руска салата. Разбира се закъде без зелеви сърмички. Основното ястие в този куверт е традиционният свински врат, но тук той е бавно печен, превърнат в дърпано месо със сос от манатарки и картофено пюре с трюфел. Който иска нещо по-леко за хапване, може да откаже свинското и да се спре на вариант две - пилешко филе с фарш от кестени и гъши дроб, залято със сос от горски гъби с гарнитура картофено пюре. Мезета и сирена, чаша вино, ракия, шампанско, безалкохолно, домашна баклава и баница, разбира се.

Наличието на пълнена пилешка пържола с топено сирене, кисели краставички и шунка със сметанов сос в основните ястия за новогодишната вечер на някои кръчми, може да умилят хората над 40 години, за чиито младежки дни това представляваше гурмето. Трюфелът още не се ръсеше на всичко в чиния.

Рекламирай тук

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини -
Нидерландия - първата страна в Европа, която внесе банани от Индия
Четвъртък, 7 Декември 2023 18:47
Hидepлaндия cтaнa пъpвaтa eвpoпeйcĸa нaция, ĸoятo внece бaнaни oт Индия. 20-тoннa пpaтĸa oт пpoдyĸциятa дocтигнa Xoлaндия oт Бapaмaти, нa 10 нoeмвpи. Toвa бeшe пъpвaтa пpoбнa дocтaвĸa...
Колко ще ни струва на ресторант във Варна за Нова година?
Четвъртък, 7 Декември 2023 15:05
Варненските ресторанти, механи и нощни клубове вече обявиха кувертите и менютата си за новогодишната нощ. Бърз поглед върху тях ни информира, че в повечето предложения има задължително розови домати, маслини...
Коледни фолклорни концерти днес и утре във Варна
Четвъртък, 7 Декември 2023 13:29
Коледни фолклорни концерти ще се проведат на 7 и 8 декември от 17.00 часа на площад „Независимост“ във Варна. Програмата е посветена на зимните празници и обредния календар. В концертите участват...
Никълъс Кейдж слага край на актьорската си кариера на 60
Четвъртък, 7 Декември 2023 10:22
Холивудската звезда Никълъс Кейдж обмисля да сложи край на актьорската си кариера. Това разкрива самият носител на „Оскар“ пред Vanity Fair. Актьорът от „Да напуснеш Лас Вегас“ и още десетки повече или...
Запалиха светлините на Коледната елха във Варна (снимки)
Четвъртък, 7 Декември 2023 08:39
Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха на Никулден светлините на Коледната елха и на градската украса. „Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от...
7 декември в историята
Четвъртък, 7 Декември 2023 07:17
1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският маршал Мишел Ней е разстрелян, след като е обвинен...
Американска поп звезда стана личност на годината на сп. "Тайм"
Сряда, 6 Декември 2023 19:02
Американската поп звезда Тейлър Суифт, която разтърси музикалната индустрия с феноменално успешно турне, беше обявена за "Личност на годината" на сп. "Тайм" за 2023 г., съобщихо Асошиейтед прес и АФП. ...
Романът „Рана“ стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
Сряда, 6 Декември 2023 15:41
Романът „Рана“ на писателя Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост“....
Търси в новини:
2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook