Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

185 години от построяването на храм „Св. Атанасий“ - историята

Сряда, 18 Януари 2023 09:08
Източник: Moreto.net   
Сн.: FB Храм "Свети Атанасий" Варна
Храм „Св. Атанасий“ е една от най-емблематичните църкви за Варна. Сгушена в сърцето на града, привлича погледите освен с архитектурата си и с красивия озеленен двор, които граничи с този на Римските терми. Не случайно е била старата митрополитска църква на града. Тази година се навършват 185 години от построяването ѝ, припомня Moreto.net.

В настоящия си вид храмът е издигнат през 1838 г. на мястото на изгорялата две години по-рано църква. Опожареният храм е бил по-малък и подобен на сегашния. Заедно с построяването му се вдига сградата на митрополията.

В своята книга “170 години храм Свети Атанасий град Варна” протойерей Дончо Александров от храма разказва, че по устни сведения на проф. Александър Кузев на мястото на сегашния храм ”Свети Атанасий” е имало две средновековни църкви. Първата не се знае от кое време е, а втората се предполага, че е от средата на XIII век, но по вероятно – от XIVв. Втората църква е имала украса като несебърските. При изследване на съвременното предверие на храма са открити четири зидани гробници. Според проф. Кузев тази църква е била седалище на митрополитите и през средновековието. Изглежда средновековният храм е пострадал по време на турското робство. През 16-17 век е изградена нова църква, която изгаря в 1836 година. Най-вероятно в стария си вид храмът е бил едва забележим от околните къщи.

Тази малка, вкопана в земята, църква изгаря през 1836г. при незнайни обстоятелства. Нещастието обединява цялото варненско население. Средства се събират от всички независимо от вероизповеданието им. Българите помагат с много пари. В градежа участват предимно хора от варненските села. Срещу парите се издават разписки, които по – късно ще послужат в съдебните спорове между гърци и българи за пренадлежността на църквата.

Само за две години на мястото на стария се издигнал голям и величествен за времето си храм. В близост до църквата построили сградата на митрополията и две училища основно и прогимназия.

Възобновяването на храм “Св.Атанасий” става, когато начело на варненската катедра е митрополит Йосиф, българин от Серско, многоуважаван заради строгостта и църковното му управление.

В началото на 20 век притворът на храма бик остъклен.

Под част от сегашната сграда има крипта, където са били положени костите на няколко гръцки митрополити.

Храмът е предаден на Варненската митрополия чак през 1914 година. Дотогава в него служат гръцки духовници. След това остава затворен за шест години и в него не се служи. С решение на Светия Синод от 1939-та той започва да се обгрижва от българско духовенство.


Първият български предстоятел Мирон Райчев заварва сградата в окаяно състояние. С министерско постановление от 1961 година храм “Св. Атанасий” преминава към Народния музей - отдел “Възраждане”. Постепенно храмът, превърнат в музей с експозиция от 80 ценни икони, започва да се използва и като концертна зала. Олтарът му е ползван като гримьорна.

С Министерска заповед от 1991 година църквата е върната на Варненска и Преславска Митрополия. След тридесетгодишно прекъсване Варненският и Преславски Митрополит Кирил извършва първата литургия.



Дърворезбата на иконостаса, владишкия трон и тавана е забележителна и впечатлява с майсторския почерк на тревненската школа. За по-голяма тържественост и красота иконостасът и владишкият трон са позлатени. В орнаментиката изобилстват растителни мотиви, сложни плетеници от лозови, дъбови и акантови листа и многобройни образи на животни – лъвове, риби и райски птици. Историческите данни сочат, че храмовият образ на св. Атанасий е дело на созополския зограф Димитър.

Повечето от иконите са от първата половина и от средата на XIX век и са изработени от тревненските зографи Захария Ценюв и поп Димитрия. Празничните икони са 28 и са особено впечатляващи. Освен 12-те основни празнични сцени, като Благовещение и Рождество Христово, например, са изобразени и моменти от живота на св. Богородица и други светии. Иконостасът завършва с три големи кръста. От 1975 до 1978г. дърворезбата и иконите са реставрирани.

На балкона в храм “Свети Атанасий” има музей на възрождеската иконопис. В експозицията са подбрани и подредени 52 икони от XVIII-XIX век. Те са рисувани главно от зографи на Тревненската школа.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Истории
Историята на старите пазари във Варна
Петък, 10 Февруари 2023 12:10
Пазарният живот във Варна е силно развит още опреди Освобождението. За най-старото тържище е смятан „Балък пазар“. Той е и най-известният пазар в морския град. Намира се на централно място край най-оживената...
Изчезнали кътчета от Варна, останали само в рисунки (снимки)
Вторник, 31 Януари 2023 12:43
Макар по-известен като „певеца на морската стихия“ - варненският художник Христо Каварналиев оставя като наследство и много картини, които ни разказват за облика на Стара Варна от края на 19. и началото...
185 години от построяването на храм „Св. Атанасий“ - историята
Сряда, 18 Януари 2023 09:08
Храм „Св. Атанасий“ е една от най-емблематичните църкви за Варна. Сгушена в сърцето на града, привлича погледите освен с архитектурата си и с красивия озеленен двор, които граничи с този на Римските терми....
Изчезналият манастир "Свети Димитър" край Варна
Понеделник, 16 Януари 2023 15:08
"Князът е запленен от Варна и иска да се върне и да прекара тук по-дълго време през септември. Целият бряг на морето в този край е засаден с чудесни лозя. Най-хубавият момент е през есента, по време на...
Какво е предлагала най-модерната сладкарница във Варна в началото на 20-и век
Вторник, 10 Януари 2023 10:26
След Освобождението Варна разцъфва. Обликът ѝ придобива все по-европейски вид с красивите сгради, които се появяват в централната част, с хотелите, множеството кафенета. Морската градина и морските...
Стара Варна: Какво се крие зад историята на паметника на Христо Ботев
Четвъртък, 5 Януари 2023 14:09
На 6 януари 2023 г. се честват и 175 години от рождението на Христо Ботев. На паметника му в 11:00 ч. Морската градина във Варна ще бъдат положени цветя и венци. Паметникът на Христо Ботев в Морската...
Стара Варна: Търси се водометач и ловец на мухи
Четвъртък, 1 Декември 2022 16:08
В съвремието каналите за реклама, предлагане на услуги и работа, са многобройни. В миналото обаче разнообразието от възможности за представяне на продукт или публикуване на обява далеч не са били толкова...
Потънали селища на хиляди години край Варна разкриват своите тайни
Сряда, 30 Ноември 2022 09:24
Наколните селища край Варна били обитавани преди няколко хиляди години от първобитно рибарско население, което си правело жилища, за по-голяма сигурност, върху колове над водата. Коловете на постройките...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Най-четено от Истории 1 2 3
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook