Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Спорт

Отборът на Черно море тренира в намален състав. Днешното занимание на “моряците” се проведе на стадион “Тича” във Варна, а в него взеха участие четирима юноши от школата на тима, научи Moreto.net. Това са Мартин Милушев, Павел Георгиев, Стефан Петков и Димитър Иванов. С тима на тренират...
Новини

Продължават ремонтите в малките улици и междублоковите пространства в район "Аспарухово", научи Moreto.net. Оглед на дейностите направи кметът на Варна Иван Портних. В момента се преасфалтират ул. "Стара Загора" и ул. "Средец" - в частта от ул. "Злетово" до ул. "Перник". Успоредно...
Предколедно

Братя Грим, най-сладкодумните братя, разказвачи на приказки, вдъхновяват тази година Варненския драматичен театър за поредната постановка на традиционната Детска Коледа. Спомняте ли си бедния обущар, от който никой не искал да купува обувки и двете джуджета, които му се притекли на помощ? Случайно или не, джуджетата забравили раничките си, а обущарят направил от тях обувки.
Новини от Варна, региона и света

Малко познатата история на една варненска улица и сградите и

Понеделник, 2 Юли 2018 11:36
Източник: Moreto.net   
(142)   (4)
Сн.: Moreto.net

Едва ли има варненец, който поне веднъж да не е минавал по ул. „Преслав“. Мнозина обаче вероятно не са запознати с богатата история на улицата, която струи от сградите и до днес. Някога това е била най-главната пътна артерия на града. Тя е била от основно значение още по турско време. Превърнала се във важна връзка между икономическото ядро на града-пристанището, митницата и жп гарата с политическия център пл. „Мусалла”, където се намирали старата общинска сграда и Конакът. На тяхно място днес се намират шадраванът на „Независимост“ и Държавният архив.

Стратегическото местоположение на улицата се оказва определящо за начина, по който ще протече развитието й през годините. Тя е по-широка от останалите. Освен това е първата покрита с калдаръм и с изградени каменни постройки от двете страни. Интензивните промени по нея настъпват веднага след Освобождението. Именно тогава е разширена и се сдобива с паваж и тротоари.

Определящ за типа на сградите, които се издигат около артерията, е икономическият характер на трасето. Именно той става причина за вдигането на банки, хотели, търговски кантори и магазини. В архитектурата се преплитат най-различни архитектурни стилове и направления.

Вероятно много от преминаващите по „Преслав“ не са се вглеждали в красотата на многобройните сгради по протежението й, останала скрита зад занемарените фасади и рекламните пана, опасли партерните етажи с търговски обекти. Макар и позагубили част от блясъка си, колоритните постройки все още носят усещане и атмосфера за градската среда от началото на миналия век и просперитета на Варна.

Moreto.net представя малка част от впечатляващите здания по протежението на „Преслав“, които продължават да будят удивление и днес.Една от поддържаните и по-познати на варненци сгради е тази на действащата Областна управа. Тя се помещава в постройката на някогашната Българска народна банка. Зданието е вдигнато в края на 19 век по проект на швейцарския архитект Херман Майер, който е довършил Дворец а „Евксиноград“. Лявото крило на сградата е достроено 3 десетилетия по-късно с помощта на арх. Дабко Дабков.До Областна управа се намира запустялата сграда на някогашната Софийска банка, която също е дело на Дабко Дабков. Банката е реконструирана през 1922 година на мястото на хотел, издигнат преди Освобождението.

На ул. „Преслав“ домове са строили някои от най-богатите търговци. Тук се намира къщата на първия варненски кмет Велико Христов.

Домът на Иван Драсов е вдигнат, когато е бил окръжен управител на Варна през 1894 година. Той е един от многото богати и предприемчиви българи, които след Освобождението избират да се заселят именно в нашия град.Срещу дома на Драсов, на ъгъла между улица “Преслав” и улица “Хан Аспарух”, се извисява търговската къща, известна в миналото като пазар Паруш. На практика това е първият универсален магазин в града. Държал го е търговецът Паруш Георгиев. Къщата е проектирана в началото на 20 век от чешки архитект.Една от наистина впечатляващите сгради на емблематичната улица е къщата на Боян Блъсков. Тя се намира на ъгъла на „Преслав“ и „Панагюрище“. Най-отгоре на сградата се намира портретна скулптура, изработена от Кирил Шиваров. Тя изобразява момиченце- дъщеричката на Блъсков и момченце. Едното дете чете, а другото пише. Боян Блъсков е известен варненски книжар. Имал е собствена книжарница и книговезница. Ботев нарича семейството му Съзвездието Блъскови, защото всички в него били възрожденски деятели, учители и църковни дейци.Къщата на книжаря се намира точно срещу сградата на някогашния хотел „Париж“, която днес за съжаление тъне в разруха. От години зданието е оградено със защитни пана и мрежи, които пазят преминаващите от падащи предмети.

Един друг хотел от онова време пък се е помещавал в постройка на „Преслав“ 22. Вдигнат е през 1887 година и се е наричал „Комерсиал“. Архитектурата му е възрожденска и типична за епохата.Една от най-екзотичните сгради на „Преслав“ е тази на Арабската сладкарница, която се намира на „Преслав“ 33. Тя е била на египетския търговец Абут Халбуни и е проектирана от български архитект през 1906 година в арабско - мавритански стил.

Несъмнено най-внушителната сграда на ул. „Преслав“ е тази на Търговско индустриалната камара и стоковата борса, проектирана от архитектите Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов. Градежът й започва през 1929 година и завършва през 1933 година. Общината отпуска за строежа безвъзмездно 700 квадрата с условието, че част от сумата, която даряват Борсата и Камарата ще отидат за доизграждане на театъра.От 1952 сградата се използва като Щаб на ВМС. Ограниченията около нея като военен обект спират достъпа до околни архитектурни паметници. Построените непосредствено срещу Щаба сгради са обслужвали основно банки и други финансови институции.До щаба на ВМС, на улица “Преслав” 18, се разполага още една сграда с важно стопанско значение по онова време. Днес и тя служи за нуждите на ВМС. Съвсем наскоро бе завършен ремонтът на фасадата й. Става дума за бившата търговска къща “Сите - Варна”, собственост на братята Гарабед и Енисек Есаян, търговци, които живеят и развиват бизнес в Цариград. Построена е през 1898 година от техен пълномощник, който е бил търговец на платове. Помещенията са давани под наем за магазини, кантори, морски агенции. Наематели са Популярната банка, Индустриалната камара и Стоковата борса.

Улицата пронизва площад „Сан Стефано“, някога известен като Балък пазар.

Намира се пред сградата, където днес се помещава Областна дирекция на МВР. Близо до него някога са се намирали рибните хали, съборени, за да бъде построен магазин и ресторант на тяхно място. Сградата му стои празна към днешна дата.

Това са само част от многобройните сгради в района от онова време. Много от тях обаче далеч не са запазени и бавно чезнат под напорите на външните условия и безстопанственост. Фасадите им се рушат, мазилките се лющят.

  (142)  (4)

Коментари
16:11ч. 3 Юли 2018 #7
vinenska
Няма пари за истинските ценни сгради, но ще възстановяват бетонното чудовище на българо-съветската дружба, защото било много посещавано!?
17:50ч. 2 Юли 2018 #6
rumiana ivanova
Още три сгради по улицата са с уникално скулптиране от големия български скулптор Кирил Шиваров. Органична част от новаторското творческо дело на автора, което остава не достатъчно познато и в разруха. Докато решението на въпроса за взаимоотношения Собственик - Община на тези паметници на културата се бави, ние ги губим, а потърпевши са и идните поколения. Ядно е че играят и инерцията и лични интереси или са вплетени.
16:45ч. 2 Юли 2018 #5
vivian
Това е сърцето,стила,духа на град Варна.Именно тази архитектура е най-стойностната ценност.Не биваше да се реституират тези арх.паметници.Ужасно би било тези сгради да се изгубят завинаги.Хвърлят милиони за треторазрядни булеварди,трябва да се инвестира именно в тази красива архитектура.Имало е меценати,дарения,сега -мутри и банки...
Новини от Варна, региона и света
Още седмица изследвания за остеопороза на половин цена във Варна
Днес, 13 Ноември 2019 10:37
При изключително силен интерес тече скрининговата кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна, работещ на територията на ДКЦ “Чайка” (бившата Курортна поликлиника). Инициативата е традиционна...
Двама задържани с марихуана във Варна
Днес, 13 Ноември 2019 19:31
Двама души са задържани за притежание на марихуана, съобщават от МВР за Moreto.net. На 12 ноември, около 13:00 часа, в гр. Варна, е извършена полицейска проверка на М.Г. (20 г.), местен жител, известен...
Антибиотичната резистентност - заплаха за общественото здраве
Днес, 13 Ноември 2019 19:18
Антибиотичната резистентност е нарастващ проблем за общественото здраве в Европа. Това констатираха експерти от Световната здравна организация и представители на здравната комисия на конференция в Народното...
Задържаха 34-годишен с амфетамин край Варна
Днес, 13 Ноември 2019 19:05
Мъж на 34 години е задържан след акция на полицията край Варна, съобщават от МВР за Moreto.net. На 7 ноември, около 22:00 часа, в с. Тополи, е извършена полицейска проверка на М.М. (34 г.), местен жител,...
По-добра защита срещу измами и срок за получаване на рента предвижда новият закон за земята
Днес, 13 Ноември 2019 18:54
До 5 декември се приемат предложения по поредните промени в Закона за земята. Проектът е качен за обсъждане на страницата на Министерството на земеделието. Амбициозните промени целят да се направи мега...
Без ток утре във Варна ще са...
Днес, 13 Ноември 2019 18:39
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 ноември, с нарушения в електрозахранването ще са няколко района във Варна и областта, съобщиха...
Хванаха водач с невалидни регистрационни табели във Варна
Днес, 13 Ноември 2019 18:27
Водач с невалидни регистрационни табели на автомобила си е задържан във Варна, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 12 ноември, около 15:00 часа, при извършване на полицейска проверка на...
Избраха Джон Леджънд за най-сексапилен мъж на планетата
Днес, 13 Ноември 2019 18:17
Певецът Джон Леджънд може да се похвали, че е най-сексапилният жив мъж на планетата за 2019 година. Това признание той получи от сп. People, а титлата на многократния носител на награда „Грами“ беше обявена...
Експертиза установи манипулация на изборите във варненско село
Днес, 13 Ноември 2019 18:06
Местните избори във варненското село Бозвелийско са манипулирани. Това е заключението на вещото лице, извършило експертиза на недействителните бюлетини. Предполага се, че са били използвани химикалки...
Променят критериите за оценка на офертите при определяне на концесионер на морски плаж
Днес, 13 Ноември 2019 17:54
Министерският съвет утвърди терминологична промяна в минималните критерии за комплексна оценка на офертите при провеждане на открита процедура за определяне на концесионер на морски плаж, съобщават от...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Продавам оригинале ривотрил на Роше/rivotril-0,5 mg-50 табле
Продавам качествен оригинален ривотрил на Роше/rivotril-0, 5 mg-50 таблетки в шише. Срок на годност 11.2023г Производител- Германия. Цена-65лв За контакти-0885643994...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Избори
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Обратно броене

Кино Арена - Гранд Мол#
12:50, 14:50, 17:00, 20:45, 22:40#ч.
Синема Сити
19:45, 21:40ч.
Терминатор: Мрачна съдба

Кино Арена - Гранд Мол#
12:00, 14:40, 17:20, 20:00, 22:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
18:45, 21:30#ч.
Синема Сити#
21:30#ч.
Синема Сити#
16:45, 19:20, 22:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:15, 14:00, 16:40, 19:20, 22:00ч.
5 е съвършеното число

ФКЦ - зала 5
20:00ч.
Загубеният Йети

Кино Арена - Гранд Мол#
12:00#ч.
Синема Сити
13:30, 15:30ч.
Г-н Беля

Кино Арена - Гранд Мол
11:10ч.
Дон Жуан

Кино Арена - Гранд Мол
19:00ч.
Изпепеляване

ФКЦ - зала 5
17:20ч.
Стиг Ларшон: мъжът, който си играеше с огъня

ФКЦ - зала 5
15:30ч.
В кръг

ФКЦ - зала "Европа"#
20:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
20:00, 22:20#ч.
Синема Сити#
14:50, 17:10, 19:30, 21:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:15, 15:00, 17:30ч.
Близнакът

Кино Арена - Мол Варна#
21:30#ч.
Синема Сити
14:20, 21:00ч.
Доза щастие

ФКЦ - зала "Европа"#
18:15#ч.
Синема Сити#
14:00, 16:10, 18:15, 20:20, 22:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:50, 14:15, 16:30, 18:50, 21:10ч.
Последната Коледа

Синема Сити
18:30ч.
Музей и духовност

Музей на Възраждането
Кралско вълшебство от порцелан

Археологически музей
Танц

ФКЦ - зала 6
17:30ч.
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook