Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Крал Чарлз отваря замъка Балморал за първи път (снимки)

Петък, 5 Април 2024 18:06
Източник: Moreto.net   
Крал Чарлз III отваря вратите на замъка Балморал това лято за най-интимните обиколки, позволявани някога около много обичания частен шотландски дом на британското кралско семейство.

Обиколките ще се провеждат всеки ден от 4 юли до 11 август, но заради лудостта по резервациите всички билети - на цена от £100 ($126) - бяха разграбени от кралските фенове в рамките на 24 часа.

Разположено на брега на река Дий в националния парк Кернгорм в Шотландия, имението Балморал е шотландска резиденция на клана от 1852 г., когато е закупено от принц Албърт за съпругата му, кралица Виктория.

Нещата започнали трудно за двойката. Първоначалният имот се смятал за твърде малък за кралското семейство, така че трябвало да бъде построен друг, по-значителен замък само на 100 ярда. Оттогава имението от 50 000 акра осигурява комфорт и уединение на семейство Уиндзор, особено по време на криза.


Това лято, за първи път от завършването на замъка през 1856 г., посетителите ще получат безпрецедентен достъп до части от кралското убежище, които никога преди не са били отворени за обществеността.

Ходът за отваряне на територията изглежда е част от по-широк стремеж на краля да направи кралските резиденции по-достъпни. Източното крило на Бъкингамския дворец, което включва известния централен балкон, където членовете на кралското семейство се събират за публични изяви, също ще бъде отворено за публика това лято за първи път. Междувременно територията на други кралски имоти като Уиндзор, Сандрингам, Холирудхаус и Хайгроув рутинно се отваря за различни събития.

Обратно в Балморал, може би една от най-впечатляващите спирки на обиколката ще бъде балната зала на замъка, където покойната кралица Елизабет II е лежала в почивка, преди да предприеме шестчасовото пътуване до Единбург през септември 2022 г.


Изложба, организирана в балната зала, ще покаже колекция от акварелни произведения на изкуството, дело на самия крал , изобразяващи пейзажи в Балморал и две други кралски имоти, Хайгроув и Сандрингам, както и тоалети, носени от Чарлз, покойната му майка, баба му и неговите съпруга, кралица Камила.

По време на едночасовата обиколка, която е ограничена до 10 души, посетителите ще бъдат отведени на „историческо пътешествие“ от покупката на имението през 1850 г. до наши дни, според уебсайта на имението . „Ще видите защо Балморал е толкова специално място“, се казва в уебсайта.

Има и възможност да отпразнувате повода с порция традиционен следобеден чай в ресторанта на място срещу допълнителни £50 - около $63.

Освен звуците на глухарите, пикниците и калните разходки с кучета, които забавляват членовете на семейството през дългите летни дни, имението е било и място за утеха, където кралските особи могат да се насладят на време извън светлината на прожекторите.

Това е мястото, където принц Уилям и принц Хари са получили трагичната новина, че майка им Даяна, принцесата на Уелс, е починала. Съвсем наскоро това е мястото, където кралица Елизабет II прекарва последните си дни като най-дълго управлявалия монарх на Англия.



„Мисля, че баба е най-щастлива там“, каза принцеса Юджини пред ITV през 2016 г. „Това е прекрасна база за баба и дядо, за да дойдем и да ги видим.“

Но въпреки уединението, което Балморал предоставя на семейството, това не е първият път, когато имението е отворено за обществеността. Предишни обиколки са позволявали на посетителите да изследват части от територията и градините на имението, но достъпът винаги е бил ограничен само до една стая в самия замък.


Също така е малко известен факт, че можете да резервирате пет вили , намиращи се в стените на имението. Някои щастливи гости дори са се сблъсквали със собственика по време на престоя си.

„Точно това ми се случи това лято, докато правех вечерна разходка из замъка“, написа бившият Джил О'Брайън през 2013 г. „Няколко силно лаещи коргита дотичаха да кажат здрасти. Отне минута, за да разбера, че възрастната жена, разхождаща кучетата, е кралица Елизабет II.

Чарлз и Камила са склонни да пътуват до Балморал през август за почивка в края на лятото. Пътуването тази година без съмнение ще осигури добре дошъл отдих за двойката след диагнозата рак на краля и последвалото лечение.

В края на обиколката посетителите могат да отбележат повода, като закупят домашно приготвени консерви или уиски Balmoral от магазина за подаръци Mews - или може би малко туид, който може да издържи много по-дълго.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Проектът на Закон за въвеждане на еврото е публикуван за обществено обсъждане
Вторник, 26 Март 2024 11:45
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Целта на документа е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в Република...
НС ратифицира споразумението със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“
Петък, 22 Март 2024 17:45
Народното събрание ратифицира Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански...
ЕС вдига митата за внос на руско зърно и маслодайни култури
Петък, 22 Март 2024 14:50
Митата за внос в Европейския съюз от Русия и Беларус на зърнени и маслодайни култури, както и на производните им продукти вероятно ще бъдат повишение. Европейската комисия официално даде предложение...
ЕЦБ може да започне да сваля лихвите през юни
Петък, 22 Март 2024 13:46
Европейската централна банка може да е в състояние да намали лихвените проценти преди лятната си ваканция - вероятно през юни. Това прогнозира президентът на Централната банка на Германия Йоахим Нагел,...
С 11.7% нараснали разходите на работодателите за труд
Петък, 22 Март 2024 12:39
През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.7% (по предварителни данни), съобщават...
Милиардер от въглища строи най-голямата централа за чиста енергия в света
Четвъртък, 21 Март 2024 15:52
Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за захранване на Швейцария. Мащабът на проекта, превръщащ участъци от безплодна солена...
Броят на работещите във Варна намалява
Четвъртък, 21 Март 2024 15:40
Намалява броят на работещите във Варна и областта. Това сочат данните на Националния статистически институт, предоставени на Moreto.net. Броят на заетите лица е намалял за година с 0,4%. През 2023 г....
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус
Вторник, 19 Март 2024 11:09
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки, съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници. Брюксел отдавна се...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook