Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

10 новогодишни традиции от цял ​​свят

Неделя, 31 Декември 2023 15:45
Източник: Moreto.net   
Когато часовникът удари полунощ в навечерието на Нова година, общностите по света ще празнуват началото на 2024 г. с уникални традиции – някои по-известни от други.

От прочутото пускане на топка на Таймс Скуеър до висящ лук, ето някои от начините, по които различните страни посрещат новата година.

Падане на топката на Таймс Скуеър

Някаква версия на прочутата топка е пускана на Таймс Скуеър в Ню Йорк в новогодишната нощ от 1907 г. насам, въпреки че историята на използването на топка върху стълб за уведомяване на капитаните на кораби за времето датира от 1800 г.

В днешно време стотици хиляди празнуващи пълнят Таймс Скуеър, чакайки с часове преди полунощ, докато около един милиард души гледат падането на топката по телевизията, според официалния уебсайт на Таймс Скуеър.

Голямата афера винаги включва високопоставени телевизионни водещи и известни музиканти. Тазгодишната програма ще бъде представена от честия водещ Райън Сийкрест и неговия съ-водещ през 2024 г., певицата Рита Ора. Той ще включва музикални изпълнения от Paul Anka, Flo Rida, Megan Thee Stallion, Jelly Roll, Sabrina Carpenter, Tyla и други, съобщи уебсайтът на Times Square.

Скачащи вълни и облечени в бяло

В Бразилия празнуващите често носят бяло и отиват на плажа, за да празнуват новата година. На брега на океана някои практикуват традицията да правят дарения на Иеманя или Йеманджа, океанска богиня от традиционните афро-бразилски религии Кандомбле и Умбанда. Подаръците се поставят в лодки и се бутат в океана. Празнуващите също така традиционно прескачат седем вълни , като с всяка вълна благодарят на Iemanjá за нещо добро, което се е случило през изминалата година, и когато са готови, те не обръщат гръб на морето, докато краката им не излязат от водата, за да не получавам лош късмет.

Полазник

Една традиция в Шотландия, където новогодишната нощ е известна като Hogmanay , е „първо стъпване“ – буквално първият крак, който влиза в нечий дом след полунощ. За да се гарантира късмет, първият посетител традиционно трябва да бъде висок, тъмнокос мъж, който носи парчета въглища, сладкиши, сол, черна кифла и уиски.

Традицията на партито понякога се постига в съвременните времена, като един гост си тръгва точно преди полунощ, за да може да почука на вратата, когато започне новата година, според The ​​Scotsman.


Камбанен звън 108 пъти

В Япония будистките храмове бият камбаните 108 пъти в новогодишната нощ. Това е така, защото в будизма се смята, че има 108 вида земни желания и всеки удар на камбаната ще премахне едно желание. Традицията се нарича Joya no Kane . „Джо“ означава „да изхвърлиш старото и да преминеш към новото“, а „Я“ означава „нощ“, според Japan Today.

Намиране на 12 кръгли плода

Във Филипините празненствата включват кръгли предмети , защото се смята, че закръглеността символизира просперитет. Домакините берат по 12 кръгли плода за всеки месец от годината. Хората също пълнят джобовете си с монети или ги оставят на масите, за да привлекат богатство, и носят полка точки за късмет.

Гледане на британски комедии

Германците, както и някои други европейци, имат традицията да гледат една и съща черно-бяла британска комедия от 60-те години на миналия век, за иконом, който обслужва своя 90-годишен работодател и нейните починали въображаеми гости, в новогодишната нощ от 1972 г. съобщи Гардиън.

Разнасяне на куфар около блока

В някои латиноамерикански страни хората ходят или тичат с празен куфар около блока, за да донесат късмет и да покажат повече пътувания през новата година.

Скок в новата година

Датчаните буквално „скачат“ в новата година, заставайки на столове или дивани, за да скочат, когато настъпи полунощ. Ако забравите да скочите в полунощ, това трябва да донесе лош късмет за цялата нова година.

Изяждане на дузина грозде

Испанците празнуват Нова година, като пускат 12 гроздови зърна в устата си , по едно за всеки звън на часовника, отбелязващ полунощ, което се предполага, че носи късмет за следващата година. Празнуващите ядат традиционен вид бледозелено грозде с тънка кора, което се бере в края на ноември или декември. Традицията датира от повече от век.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини -
НАСА засне голямо слънчево изригване
Вторник, 2 Януари 2024 10:04
Голямо слънчево изригване засне Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА в новогодишната нощ. Слънчевите изригвания са мощни изблици на енергия. Изригванията и слънчевите изригвания могат да повлияят...
Карамановден е. Църквата отбелязва деня на свети Силвестър
Вторник, 2 Януари 2024 07:42
На втория ден от новата година българите празнуват деня на свети Силвестър. Този празник е известен още и като Карамановден. На този ден православната църква чества родения в Рим св. Силвестър. Негов...
Варненци отбелязаха новата година с плуване в студените води (видео)
Понеделник, 1 Януари 2024 10:07
Близо 50 варненци отбелязаха настъпването на Новата година, като влязоха в студените морски води в района на първа буна, предаде репортер на Moreto.net Тази сутрин температурата на морската вода е около...
През 2024 година ще почиваме 117 дни и ще работим 249
Понеделник, 1 Януари 2024 17:28
През 2024 година ще почиваме 117 дни и ще работим 249. Официалните празнични дни, на които ще почиваме са 11 на брой. Празничните дни, които съвпадат със събота или неделя ще се компенсират с почивни дни...
Васильовден е!
Понеделник, 1 Януари 2024 09:08
На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки и това без да споменаваме всички варианти на тези названия,...
Най-важното от Варна във вчерашния 31 декември
Понеделник, 1 Януари 2024 07:49
„Заедно в новогодишната нощ" за жителите и гостите на Варна (програма) Празничната програма ще започне в 22:00 часа на 31 декември и ще продължи до 2:00 ч. на 1 януари. Специално за събитието на площад...
1 януари в историята
Понеделник, 1 Януари 2024 07:00
Събития: 45 г. пр.н.е. – Юлианският календар влиза в сила за първи път. 404 г. – Състои се последният известен гладиаторски бой в Рим. 630 г. – Пророкът Мохамед се запътва с армия към Мека, която ще...
10 новогодишни традиции от цял ​​свят
Неделя, 31 Декември 2023 15:45
Когато часовникът удари полунощ в навечерието на Нова година, общностите по света ще празнуват началото на 2024 г. с уникални традиции – някои по-известни от други. От прочутото пускане на топка на...
Търси в новини:
910111213141516171819

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.7 + 3.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook