Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Използвали ли са древните египтяни операция за лечение на рак на мозъка?

Понеделник, 17 Юни 2024 13:03
Източник: Moreto.net   

Канопични буркани, които са били направени за съхранение на органи
Древните египтяни може би са се опитвали да лекуват рак с операция преди повече от 4000 години, разкри проучване.

Констатациите бяха публикувани през май в списанието Frontiers in Medicine и допълват нарастващия обем от работа, целяща да разшири разбирането ни за това как една от най-важните цивилизации в света се опитва да се справи с болести, особено смъртоносна като рака.

Защо това откритие е важно?

Изследователите отдавна знаят, че медицината в древен Египет е била по-напреднала, отколкото в много други древни цивилизации. Някои от най-ранните споменавания на лекари датират от този период с процедури като поставяне на кости и зъбни пломби, смятани за обичайна практика.

Това, което учените не знаеха досега, беше степента, до която лекарите може да са се опитали да изследват и оперират ракови тумори в мозъка.

Учените, изучаващи черепи от епохата, казват, че са открили физически доказателства за инвазивни процедури за мозъчни тумори, които доказват, че лекарите са се опитвали да научат повече за заболяването, което сега наричаме рак. Откритието може да отбележи и първия известен случай на хирургично лечение на болестта в древен Египет.

„Нашето изследване установява, като наблюдаваме човешки кости с ракови лезии, че са извършили онкологична операция“, каза водещият автор Едгард Камарос, палеопатолог, изучаващ древни болести в университета в Сантяго де Компостела в Испания, каза пред Al Jazeera. „Не знаем дали това е потенциално хирургично лечение или медицинска проучвателна аутопсия, но със сигурност е онкологична операция.“


Заедно с Камарос, изследователите Татяна Тондини от университета в Тюбинген в Германия и Алберт Исидро от университетската болница Sagrat Cor в Испания са съавтори на изследването.

Как учените откриха доказателства за древна хирургия?

Два черепа, всеки на хиляди години, предоставиха доказателства, че в древен Египет са били предприети както общи лечебни лечения за наранявания на главата, така и по-специфични операции за рак.

И двете първоначално са открити в Египет в средата на 1800 г. и сега са част от колекцията от черепи на лабораторията Duckworth на университета в Кеймбридж в Обединеното кралство, като са били отнесени там от археолози за изследване.

Нови доказателства, че са били извършени операции, станаха видими през октомври 2022 г. с помощта на съвременни технологии като микроскопски анализ и изображения с компютърна томография (CT), които обикновено се използват при медицинско лечение за създаване на подробни вътрешни изображения на тялото.

Смята се, че един череп, обозначен с 236, е принадлежал на мъж на възраст между 30 и 35 години и датира от 2687 г. пр. н. е. до 2345 г. пр. н. е. Неговата белязана повърхност разкри една голяма лезия, за която се смята, че е от злокачествени тумори, както и около 30 по-малки лезии, разпръснати по нея. Изследователите откриха следи от порязвания навсякъде около лезиите, вероятно направени с остър метален инструмент.

„Искахме да научим за ролята на рака в миналото, колко разпространена е била тази болест в древността и как древните общества са взаимодействали с тази патология“, каза Тондини в изявление. „Когато за първи път наблюдавахме отрязъците под микроскоп, не можехме да повярваме какво беше пред нас.“

Точната цел на разрезите не е ясна и не е известно дали субектът е бил мъртъв или жив по това време. Ако разфасовките са направени посмъртно, обясни Камарос, тогава това може да сочи към факта, че лекарите са провеждали експерименти или са извършвали аутопсия.

Ако пациентът беше жив по това време, тогава резачите по-вероятно са се опитвали да го лекуват. Без медицинската история на пациента обаче няма начин да бъдем сигурни.

Вторият череп, обозначен с 270 и датиращ от 664 г. пр. н. е. до 343 г. пр. н. е., се смята, че е от жена, която е била на възраст над 50 години. Той също има лезии, за които се смята, че са от ракови тумори, въпреки че няма признаци за опити за лечение или наблюдавайте го.

Въпреки това, череп 270 е заздравял фрактури от вероятно тежка травма от оръжие и е продължил да живее дълго след като тези фрактури са били получени. Фактът, че индивидът е оцелял, може да сочи някаква форма на успешно медицинско лечение, въпреки че не е ясно какво може да бъде то.

Папирусът на Едуин Смит

Какво още се знае за рака в древен Египет?

Древните египтяни вярвали, че болестите са наказание от боговете, но въпреки това са били умели в медицинските грижи, използвайки прясно месо, мед, мъх и множество билки за лечение на рани, например. Смята се, че в древен Египет е имало достатъчно лекари, повечето от които са успели да се съсредоточат върху една болестна специалност.

Ракът вероятно не е бил една от болестите, които са били познати достатъчно, за да ги лекуват, както вече показват древните текстове – но не защото болестта не е съществувала тогава. Рядкостта на случаите на рак във вкаменелостите е довела до широкото убеждение в миналото, че болестта, сега втората водеща причина за смъртните случаи в световен мащаб, се причинява до голяма степен от замърсяването и промените в начина на живот или диетата в съвременния свят.

Но това последно откритие, подобно на други в новата история, изясни, че ракът вероятно е бил по-често срещан в миналото, отколкото се смяташе някога, казаха изследователите.

„Ракът не е съвременна болест, въпреки че начинът на живот и стареенето са важни фактори, които увеличават честотата му“, каза Камарос. „Ракът е стар като времето и е свързан с многоклетъчния живот и следователно хората страдат от онкологични заболявания от самото начало. Важно е да се мисли, че ракът е много по-разпространено заболяване, отколкото се смяташе досега.

Всъщност се смята, че ранно наблюдаваните случаи на рак са били документирани в древен египетски медицински текст, сега известен като Папирусът на Едуин Смит. Документът на 3600 години не използва термина „рак“, но няма съмнение сред учените, че „нелечимата тежка болест“, за която се отнася, е същата, която учените все още се опитват да разберат и излекуват днес.

Все пак знаем, че древните египтяни са можели да диагностицират рак. Те са правили това, като погледнат или напипат отоци и ги класифицират според характеристиките им – тумори на гърдата с гной или тумори, показващи зачервяване, например. Туморите също са класифицирани според тяхното усещане, като "горещи" или "студени" тумори, казват историците.

Древните египетски лекари също са търсили лечение, ако не и лечение, за болестта, използвайки каутеризация - изгаряне на нежелани тумори - и превързване с терапевтични билки за облекчение, според папируса на Едуин Смит.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
„Откачена фамилия“ от краля на комедията Рей Куни в Летния театър на Варна
Петък, 19 Юли 2024 08:18
Ако в началото на август сте във Варна, не пропускайте „Откачена фамилия” - една шеметна комедия с цяла плеяда звезди и внушителните над 200 представления при пълни зали из цялата страна! От премиерата...
Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение
Днес, 20 Юли 2024 18:34
В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия...
Маестро Григор Паликаров за живописния опус на Камий Сен-Санс
Днес, 20 Юли 2024 18:19
Маестро ГРИГОР ПАЛИКАРОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за нетипичната драматургия и мащабните живописни платна в операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, логиката в разгъването на музикалното и драматургично...
Пожарът в Централен Балкан е потушен
Днес, 20 Юли 2024 18:05
Пожарът в Централен Балкан е потушен. Завалялият около 16:00 часа над района дъжд спомогна за овладяването на огъня. Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето му в резерват „Стенето“ на територията...
От понеделник започва смяна на тръби от водопреносната система в Приселци
Днес, 20 Юли 2024 17:55
От понеделник служителите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД ще започнат поетапна профилактика на тръбите, крановете и другите елементи от водопреносната система в Приселци. Това е най-спешната...
Ръст на случаите на COVID-19 във Варна
Днес, 20 Юли 2024 17:36
Ръст на пациентите с COVID-19 във Варненско бележи периода 12.07.2024 г. – 18.07.2024 г., показва справка на РЗИ-Варна. За периода новите случаи са 14, спрямо нито един за предходната седмица. През...
Радина Величкова е новият шампион на Европа в спринта (видео)
Днес, 20 Юли 2024 17:07
Радина Величкова е най-бързата спринтьорка на 100 м в Европа при девойките. Българката спечели златния медал на първенството в Банска Бистрица, Словакия. Величкова постави нов национален рекорд с време...
Кипър отбелязва 50 години от турската инвазия
Днес, 20 Юли 2024 17:02
Сирени за въздушна тревога завиха над Никозия и други градове призори в събота, докато кипърските гърци оплакваха, а кипърските турци празнуваха 50 години от турската инвазия, съобщи „Сайпръс мейл“. През...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook