Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Знаят ли варненци как правилно да изхвърлят отпадъците си разделно?

Понеделник, 20 Май 2024 15:09
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Разделното сметосъбиране у нас набира все по – голяма популярност. Изключение не прави и Варна. За увеличаващият се интерес на жителите на града и общината говорят и цифрите за последните 6 години. От 2017 г. до 2023 г. количествата събрани и предадени за рециклиране отпадъци от опаковки от системата с цветни контейнери са се увеличили близо 3 пъти. Процентът на рециклируемите материали е 83%, каза за Moreto.net Яна Стоянова, което е регионален медниджър на „Еко партнърс България“ АД. Това е фирмата, която организира системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на общината.

По нейни данни събраните хартиени отпадъци от опаковки за 2017 година са 148 136 кг, а през 2023 – та 472 700 кг. Пластмасовите и метални отпадъци съответно 100 403 кг и 157 385 кг, а стъклените отпадъци от опаковки - 221 320 кг и 686 960 кг. Общо през 2017 – та са събрани разделно 469 859 кг отпадъци, а през 2023 година - 1 317 045 кг.

С нарастващия интерес се увеличава и натоварването за системата. На места се оказва все по – трудно за съдовете да поемат боклука. Често обаче за струпването на огромни купчини боклук около кофите за разделно сметосъбиране причина не е липсата на място, а недобросъвестните граждани.

Оказва се, че мнозина не занаят в какъв вид трябва да се изхвърля съответният отпадък и кои всъщност са подходящите боклуци за цветните контейнери. Други не се и интересуват какви са правилата, които трябва да следват. За тях е достатъчно, че са донесли боклука до контейнера си разделно и щом не виждат начин да го прокарат през малките отвори на съдовете, ще го струпат отвън. Разчитат, че и така са изпълнили дълга си към опазване на природата. В действителност обаче ефектът е точно обратният. Обикновено оставени отпадъците в извън кофите биват разнесени от вятър и животни или започват самите те да служат за трупане в тях на всевъзможни боклуци. Мръсотията по кашоните, например, на практика ги прави негодни за рециклиране.

Кои отпадъци са годни за цветните контейнери и в какъв вид трябва да бъдат?В жълтите съдове се изхвърлят хартия, пластмаса и метал. Допустимо е да се изхвърлят кашони, картон, картонени кутии, кори за яйца,опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване. Важно условие е преди изхвърляне опаковките да бъдат изпразнени от съдържание и максимално сгънати, за да се намали обемът им.

Ако случайно все пак не успеете да поставите кашона в контейнера, оставете го облегнат отстрани, но във всички случаи, след като е сгънат.

Подходящите пластмасови отпадъци могат да бъдат фолио, кутии от козметични и хранителни продукти, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от напитки, почистващи препарати, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни продукти, пластмасови капачки. Преди изхвърляне трябва да бъдат изпразнени, измити и смачкани.

Приемливите метални отпадъци за цветните кофи са кенове от напитки, консервени кутии, метално фолио, метални капачки от буркани и шишета. Отново трябва да бъдат празни, измити и смачкани.

Не трябва да се изхвърлят силно замърсени опаковки и хартия, хигиенни материали, тапети, опаковки, съдържани опасни химически вещества с маркировка за опасен отпадък, платки от електронни устройства, саксии за цветя, детски играчки и електрически уреди.

В зелените контейнери може да се изхвърля стъкло и то във вид на буркани от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от козметични продукти.

Не трябва да се изхвърлят прозоречно стъкло, силно замърсени опаковки и такива съдържали опасни вещества, луминисцентни лампи, електрически крушки, огледала, домакински съдове.

За подтикване към спазване на условието за намален обем допринасят малките отвори на контейнерите.

Причините отворите на цветните контейнери да са малки са няколко:

1. Изхвърлянето на събраните отпадъци поотделно улеснява последващото им сепариране и разделяне по видове материал. Като се има предвид, че преди изхвърлянето, опаковката е препоръчително да е измита предварително, то това не би следвало да е проблем.

2. Малките отвори препятстват възможността в цветния контейнер да бъде изхвърлен битов (смесен) отпадък. Попадането на битов отпадък в цветния контейнер може да увреди (например да намокри, омазни и пр.) разделно събрания такъв, което пък от своя страна, прави последния абсолютно негоден за рециклиране.

3. Малките отвори препятстват намокрянето на отпадъка при дъжд и сняг, както и разпиляването му при вятър.

Общинските проверки и глобитеЗаради нарушаването на правилата в началото на месец май тази година Общината обяви, че започва проверки на системата за разделно сметосъбиране. През април около съдовете за разделно събиране са извършени 261 проверки от служители на дирекция „Екология и опазване на околната среда“.

Обектът на проверките са граждани и търговски обекти. За посочения период са дадени 143 предписания, съставени са 4 акта за установяване на административни нарушения и са наложени 12 глоби с фиш. В процедура е съставянето на още 10 акта, съобщиха от ресорната дирекция.

За да не се образуват микросметища, от Общината призовават към използване на съдовете по предназначение. Напомнят, че обемните отпадъци от опаковки следва предварително да бъдат с намален обем – сгънати, компактирани, намачкани или нарязани и поставени в отвора на съда, а не до него или около него.

От администрацията напомнят и за глобите, които грозят нарушителите на забраните, посочени в Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Варна. Не е разрешено:

-изхвърлянето на замърсени отпадъци от опаковки в съдовете за разделно събиране;

-смесването на разделно събрани отпадъци от опаковки с други отпадъци по начин, затрудняващ последващото им рециклиране;

-изхвърлянето на отпадъци от опаковки в съдовете за смесен битов отпадък;

-изхвърлянето на отпадъци от опаковки извън съдовете за разделно събиране, дори когато са обемни;

-изваждането на отпадъци от съдовете за разделното им събиране.

За всяко установено нарушение на посочените забрани е предвидена глоба в размер от 300 до 1000 лв.

Колко са съдовете за разделно събиране в общината и достатъчни ли са?Общият обем на съдовете е 2 403 800 литра. Те са разпределени на 694 адреса във Варна, к.к. Св. Св. Константин и Елена, к.к. Златни пясъци, селата Звездица, Каменар, Константиново и Тополи. На всеки адрес се разполага по един комплект контейнери, който трябва да обслужва брой жители съгласно Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Всички места, на които са разположени контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, се обхождат съгласно месечния график, като това включва:

- Проверка на количеството събрани отпадъци от опаковки в контейнерите за разделно събиране.

- Почистване на местата около контейнерите, като не се допуска изхвърлянето на събраните отпадъци в съдовете за битови отпадъци или извън определените от Общината места.

- Обслужване на съдовете за разделно събиране на отпадъци по административни райони.

Месечният график за обслужване на съдовете за разделно събиране по административни райони се оповестява на интернет страницата на Община Варна и Организацията.

Местата около контейнерите в централната част на Райони Одесос и Приморски се обхождат и почистват и трети път – всяка неделя от седмицата. Всички разходи по обслужването на контейнерите са за сметка на Организацията, посочи още Стоянова.

Определянето на честотата на обслужване на контейнерите е динамичен процес, като през годините многократно е завишена честотата на обслужване, в резултат на повишените количества събрани материали. В резултат на наблюденията през годините сме предвидили и непрекъснато увеличаваме списъка с точки, които се обслужват допълнително, поради по-честото им запълване, каза регионалният мениджър.

Увеличаването на количествата рециклируем отпадък в цветните съдове всяка година показва, че все повече варненци събират и изхвърлят отпадъците си разделно. По-големи количества се събират в централните райони – Одесос и Приморски, където се получават и най-големите замърсявания. Разбира се, изключения има във всички квартали на града.

Основни предизвикателства пред системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки са прозоречни стъкла и стъклопакети, изхвърляни от граждани до нашите съдове; изхвърлянето на несгънати кашони около съдовете, които много бързо се пълнят с битов отпадък; недобросъвестното използване и замърсяване на местата около съдовете ни от страна на търговски обекти, които имат задължение да събират разделно своя отпадък и да го предават на фирми със съответното разрешително. Вярваме, че заедно и с добра координация между нас, фирмата подизпълнител и съответните звена към Община Варна ще преодоляваме успешно тези и други предизвикателства.“, коментира Стоянова.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
БТС и Yettel стартират игра с награди за събиране на печати в дигиталната версия на движението „Опознай България - 100-те национални туристически обекта“
Петък, 14 Юни 2024 16:12
Приложението на Yettel вече дава възможност на потребителите и да канят свои приятели в 100-те национални туристически обектa. Приложението на Yettel предлага нови функции, които правят опознаването...
Южният вход на Grand Mall откъм Автогарата в ремонт от 17 юни до 15 юли
Петък, 14 Юни 2024 14:48
Важна информация за посетителите на Grand Mall - за да бъдат подобрени условията за посещение на най-големия търговски център във Варна, започва ремонт на подхода към паркингите на комплекса от страната...
Модерен медицински център отвори врати във Варна
Петък, 14 Юни 2024 10:26
Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит. Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267...
R.Fitness & Spa 24/7 те кани да пробваш най-модерните уреди във Варна с безплатна тренировка
Петък, 14 Юни 2024 08:05
Най-умните и модерни уреди на TechnoGym пристигнаха за първи път в България и за щастие - във Варна. Уредите от серията Biocircuit се нагаждат индивидуално според всеки човек и предлагат двойно по-голям...
МФК Спартак завърши на 11-о място в Шампионската лига по плажен футбол
Петък, 14 Юни 2024 18:46
МФК Спартак (Варна) завърши на 11-о място в Шампионската лига по плажен футбол в Назаре, Португалия. Вчера тимът на Симеон Христов загуби осминафинала си срещу беларуския Цор, а днес се изправи срещу румънския...
Премиерът Главчев сформира оперативен щаб заради градушките
Петък, 14 Юни 2024 18:32
Помощта от държавата ще бъде получена в най-кратки срокове, увери премиерът Димитър Главчев, който беше днес в гр. Шипка във връзка с тежката ситуация там и обявеното частично бедствено положение след...
Кметът на Варна награди лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят"
Петък, 14 Юни 2024 18:19
Над 200 творби на английски и немски език се състезаваха в осемнадесетото издание на ученическия конкурс Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс...
Ето кои са избраните от Варна за народни представители в новия парламент
Петък, 14 Юни 2024 18:04
Окончателното разпределение на мандатите за депутатските места обяви Централната избирателна комисия. На практика вече са ясни имената на новите народни представители, научи Moreto.net. Ето как са разпределени...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook