Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Слави Трифонов загуби дело за клевета срещу Радостин Василев

Вторник, 30 Април 2024 10:41
Източник: Сега   
Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов губи дело за 100 000 лв. срещу независимия депутат Радостин Василев, показва електронното деловодство на Софийския градски съд.

Политическата кариера на Василев изгря в ИТН, като той беше и министър на спорта. После напусна партията и се закачи към ПП-ДБ, с чиято листа влезе в парламента. В крайна сметка обаче Василев напусна и ПП-ДБ с гръм и трясък, изнасяйки прословутия запис от партийната сбирка на ПП.

Трифонов го съди заради негови твърдения от юни 2022 г., направени покрай разцепването на ИТН, докато Василев е министър в оставка. От решението на съдия Ивайло Димитров се разбира, че искът на партийния лидер е бил частичен - за 50 000 лв. Трифонов претендира за неимуществени вреди с твърдения, че изявления на Василев съдържат обиди и клеветнически изказвания.

В иска си Трифонов цитира 18 твърдения на Василев. Например, че сваля доверието си от него. "Дойде моментът, в който, за мое огромно съжаление, мафията проби в ИТН", казва още Василев. И още: "...поведението на г-н Трифонов, като едноличен собственик на тази партия през последната година доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата ...". Василев казва още, че Трифонов е излъгал и че го е хвърлил "на мафията, без да му мигне окото .... задкулисието проби при нас....".

Василев е цитиран да казва, че Трифонов няма достатъчно морал да е лидер на ИТН, че никога не се е интересувал от мнението на избирателите, нито от депутатите си, които не познава, че ИТН е бизнес проект и т.н.

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията.

СЕГА13 Юни 2022

Губейки делото, Трифонов е осъден да плати на Василев 3500 лв. за адвокат. Решението на градския съд не е окончателно и може да се атакува пред апелативния.

В иска си Трифонов се оплаква, че Василев насажда срещу него отрицателно отношение в публиката и опонентите. Според него изказванията уронват авторитета му и внушават принадлежността му към престъпна групировка. Това засегнало имиджа му, компрометирало усилията му да взема отговорни решения, а избирателите и симпатизантите на партията били объркани от приписаните му престъпления. Трифонов твърди, че с това си поведение Василев му причинил силни психически и физически болки, засягайки честта и доброто му име в обществото.

Защитната линия на Василев е, че част от изказванията му се отнасят за ИТН, а не за Трифонов. И освен това става дума за негово мнение и оценка на актуалните политически събития, израз на правото му на свобода на словото.

Съдията посочва в акта си, че Трифонов и Василев са "видни политически фигури", а изказванията на Василев са по повод развиващите се по това време политически процеси в държавата. Той припомня практиката на върховния съд, както и разбирането на съда в Страсбург, че политиците са приели доброволно публична роля, която изисква от тях да подлагат на критика поведението и действията на другите политически субекти и държавни органи, като по този начин ги контролират в интерес на обществото. Това предполага да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни. В същото време, те от своя страна съзнателно и неизбежно се излагат на близкото наблюдение и критика на своите политически опоненти, на журналисти и на цялото общество, което налага и самите те да проявяват по-висока степен на толерантност, да са готови да бъдат обект на оценка и критика в по-висока степен от "обикновените" хора.

"Правото на свободно изразяване и разпространяване на информация може да включва обсъждане на дейността на публични личности, критични оценки и дори да надхвърлят добрия тон. Това е в полза на обществения контрол и политическия дебат. Политиците и публичните личности следва да търпят повече укори, но свободата на словото и на изразяването не може да се използва, за да се нанасят обиди и/или клевети", пише съдия Димитров. Той приема, че изказванията на Василев не са обидни или клеветнически, а са политическа риторика, оценъчни съждения, с тях той е мотивирал оставката си като министър на спорта.

Колкото до думите "мафията проби в ИТН", съдът намира, че не са пряко насочено към личността на Трифонов и не могат да го уязвят лично. Освен това били казани в преносен смисъл.

"Макар и в голямата си част посочените изрази да носят негативен смисъл и дори някои от тях да са груби и крайни, те не се използват целенасочено за накърняване на правата и доброто име на Трифонов, и са допустимо средство в политическата реторика, когато се критикува поведение на друг политик", пише в заключение съдът.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
Предлагат да няма шумни заведения и хипермаркети в жилищни сгради
Петък, 10 Май 2024 13:57
Какви търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради предвижда нова Наредба за здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии, качена за обществено обсъждане. Целта ѝ...
Изкопаемите горива са "на път да изчезнат" в ЕС
Петък, 10 Май 2024 13:44
Изкопаемите горива осигуряват по-малко от една четвърт от енергията на ЕС за първи път през април. Добрите новини идват от енергийния мозъчен тръст Ember, който установи, че делът на електроенергията,...
Какво ще бъде времето в събота
Петък, 10 Май 2024 13:28
През нощта разкъсването и намалението на облачността от северозапад ще продължи и до сутринта ще обхване по-голямата част от страната. Превалявания ще има все още преди полунощ в Родопската област. Североизточният...
Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11%
Петък, 10 Май 2024 13:14
Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация...
Издирван за изнасилване на деца в Чехия е задържан у нас
Петък, 10 Май 2024 13:02
Задържан е 61-годишен чешки гражданин, обявен за международно издирване, съобщиха от МВР. Арестът на мъжа е осъществен в рамките на специализирана полицейска операция на служители от сектор „Издирване“...
Програмата на ФКЦ - Варна от 10 до 16 май
Петък, 10 Май 2024 12:34
Премиерните филми от днес, 10 май, във Фестивалния и конгресен център във Варна са НУЛА КАЛОРИИ - Австрия-Великобритания-Германия-Франция-Дания-Катар, 2023, 111′ НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ: Кан 2023...
Отвлеченият и освободен "Руен" се прибра във Варна
Петък, 10 Май 2024 12:23
Корабът "Руен", който беше отвлечен край бреговете на остров Сокотра през декември миналата година, а през март бе освободен от Военноморските сили на Индия, вече е във Варна. По данни на MarineTraffic,...
Изписаха от болницата 2-годишното дете, простреляно в главата
Петък, 10 Май 2024 12:03
Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с хеликоптер от Враца. След месец лечение в университетската болница "Пирогов" момченцето се прибира у дома, съобщиха от лечебното...
Търси в новини:
1617181920212223242526

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook