Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“

Понеделник, 22 Април 2024 16:08
Източник: Moreto.net   
Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на преучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net.

Всяка от номинациите е придружена с мотивите за отличието.

Призът “Ученик на годината“ в сферата на общообразователната подготовка ще поделят Веселин Маркович и Никола Стамов.

Веселин Маркович е ученик от 11 клас в МГ. Той представя град Варна и България извън пределите на страната като печели медали и призови места на всички международни състезания и олимпиади, в които участва. Той е единственият ученик в България, класиран в двата старши национални отбора до математика и информатика. Спечели медали и от двете най-престижни олимпиади в тези области - IMO и IOI, в които участват националните отбори на най-силните държави от цял свят.

Никола Стамов е ученик от XII клас в „Първа Езикова гимназия“. Той има отлични умения за работа и ръководене на екипи, като със своя опит, творческо мислене и задълбочени познания в областта на културата постига високи резултати на престижни национални и международни конкурси и форуми. С иноваторския си подход и интерактивните методи, които прилага, Никола Стамов е инициатор на редица срещи с представители на академичната общност в областта на историята и европеистиката, активно участва в честването на значими дати и събития от българската история сред училищната общност.

Двама ще бъдат отличените и в категорията „Ученик на годината“ в областта на професионалната подготовка. Това са Андрю Младенов и Елвира Краснобаева.

Младенов е десетокласник в НУИ „Добри Христов“. Отличието е за изключителния музикален талант и постигнатите успехи от Андрю Младенов на международни и национални конкурси, свидетелстват завоюваните престижни награди и три броя едногодишни стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, както и признанието на именити професионалисти-музиканти, академични преподаватели.

Краснобаева е деветокласничка в Спортно училище „Георги Бенковски“. Тя е национална състезателка е по художествена гимнастика. Представя се отлично на Световно първенство в Клуж-Напока, Румъния, девойки старша възраст, /07.07.2023 г. - 09.07.2023 г./, където извоюва - отборно - 1 място, топка - 1 място, обръч - IV място.

„Учител на годината“ в областта на предучилищното образование е Бояна Йорданова. Тя е детски и начален учител в ЧДГ „Аз съм българче“. Притежава иновативно мислене, системно в работата си използва информационни технологии и интерактивни техники, стимулирайки и творческата изява на децата. Участва в изработването на сценарии за празници и развлечения в образователната институция, както и е партньор на учителите при реализирането на проекти, свързани с педагогическата дейност в ДГ.

Взаимодействието с децата е основано на зачитане на личността им, индивидуалния темп на развитие, правото на мнение и избор. В практиката си има множество примери за успешно приобщаване на деца със специални образователни потребности и в мултикултурна среда.

„Учител на годината“ в областта на обслужващите звена е Марияна Пантелеева – директор в РЦПППО – Варна. Тя ежегодно допринася за личностното развитие и компетентностите на децата със специални потребности. Основната й цел стремеж към утвърждаване на специалното дете като личност, успешното му навлизане в света чрез игри, познание и творчество, за да може то да се чувства прието и разбрано от групата и класа. Стремеж, който тя постига с високи резултати. Нейните възпитаници, в голяма степен, са усвоили знания и умения, надминаващи прага на възможните си, като успешно се реализират в образователна среда в масовата детска градина и училище. Успешните приобщаващи практики, организирани от г-жа Пантелеева, са с насоченост за включването на децата със специални образователно потребности, съобразени с личностните им възможности във всички дейности, и носят полза за всички участници в процеса на приобщаване.

„Учител на годината“ в областта на основното образование е Ивелина Стамболийска – старши учител в начален етап в ОУ „Петко Р. Славейков“. Тя се отличава с инициативност и новаторство, създала и провела е множество открити практики пред колеги и гости. Умело съчетава дигитални образователни технологии и традиционни методи на преподаване за постигане на устойчиво високо качество на образователния процес и създаване на трайна мотивация за учене у своите възпитаници. Успехите на нейните ученици са регулярни и всеизвестни, винаги с призови места от математически състезания и олимпиади. Ивелина Стамболийска има изключителен принос за утвърждаване на постоянната челна позиция на ОУ „Петко Р. Славейков“ на национално външно оценяване след IV клас през годините.

„Учител на годината“ в областта на средното образование е Венета Тотева - учител в IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“. Тя е изявен професионалист с доказан принос към преподаването на френски език Нейни възпитаници ежегодно се изявяват и постигат високи резултати на общински, областен и национален кръг на олимпиадата по френски език. Нейният близо 30 годишен педагогически опит й помага да работи успешно с учениците, като всеотдайно предава своите знания и изгражда умения и способности за общуване на френски език. Венета Тотева има сериозни постижения в областта на обучението по френски език и литература.

„Учител на годината“ в областта на професионалната подготовка е Живко Николов – учител по вдигане на тежести в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна. Той е дългогодишен преподавател по спорт „вдигане тежести”. Изявен професионалист, с доказан принос в развитието на спорта - вдигане на тежести в град Варна и България. Прилага иновативни подходи в учебно-тренировъчния и възпитателния процес. Работи целенасочено за мотивиране на учениците и реализиране на високи спортни резултати на престижни състезания, за изграждане на система от общозначими ценности и идеали на граждани и спортисти. Ползва се с авторитет сред учениците, колегите, родителите и спортната общественост.

През изминалата учебно-тренировъчна година, неговите възпитаници имат успешни изяви на международни първенства.

„Колектив на годината“ в областта на предучилищното образование е ДГ № 36 „Морска звездица“ с директор Драгомира Македонска – Серафимова. ДГ №36"Морска звездица" работи от 1980 година за възпитаването и обучението на много деца, давайки им знания, умения и навици в крак с българските национални традиции в образованието. В детското заведение умело се съчетават традиции със съвременни тенденции и се работи усилено за иновативна детска градина, която възпитава, обучава и подкрепя мислещи и креативни деца, които израстват и се социализират в среда на доверие, обич и професионализъм. Нейните талантливи деца имат много успехи и те, излизайки от детската градина, не я забравят и продължават да се вълнуват от нейното развитие.

„Колектив на годината“ в областта на основното образование е ОУ „Васил Априлов“ с директор Севдалина Жекова. През 2024 г. ОУ „Васил Априлов“, гр. Варна чества своята 115-годишнина. Училището се утвърждава с годините и е предпочитано от деца и родители не само заради традициите, които следва, но и заради иновативните практики, които въвежда, атмосферата на работа и учене, организацията на учебния процес. Учениците от ОУ „Васил Априлов“ участват в множество мероприятия, концерти, състезания, като печелят и призови места и награди. Учителите на ОУ „Васил Априлов“ въвеждат най-новите и модерни технологии в образованието, работещите в институцията всяка година повишават своята квалификация, участвайки в обучения, кандидатстват и работят по проекти, усъвършенстват знанията си и модернизират методите си на преподаване.

„Колектив на годината“ в областта на средно училищно образование е Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с директор инж. Мария Георгиева. В училището се обучават бъдещи кадри по специалностите: Интериорен дизайн, Мебелно производство, Парково строителство и озеленяване, Горско и ловно стопанство, Производство на тапицирани изделия, Реставрация на стилни мебели и дограма, Тапицерство и декораторство.

„Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие е ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова.

В ЦПЛР-НАОП ’’Николай Коперник” работят професионалисти с доказан принос в образованието по природни науки, част от които е астрономията. Изключителни постижения учителите имат при подготовката на ученици, завоювали десетки медали от национални и международни олимпиади и състезания, ученици, участници в национални и международни конференции, наблюдатели на метеори, комети, астероиди, променливи звезди, Слънце и други.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Безплатна синя зона в следващите четири дни във Варна
Петък, 3 Май 2024 08:27
„Синята зона“ за краткосрочно паркиране в централната част на Варна няма да работи от днес, 3 май до 6 май включително. Това са официалните празнични дни, в които паркирането в зоната ще бъде безплатно...
Най-важното от Варна във вчерашния 2 май
Петък, 3 Май 2024 07:14
Варненски ученици с два медала от Балканската олимпиада по математика Българските участници в Балканската олимпиада по математика във Варна спечелиха 8 медала, а над 200 са отличията за страната ни от...
Прогноза за времето - 3 май
Петък, 3 Май 2024 06:23
Синоптичната обстановка над страната днес ще се усложни. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер ще се ориентира...
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на жена, обвинена в наркоразпространение
Четвъртък, 2 Май 2024 18:50
Апелативният съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е постановен арест за жена, обвинена в това, че държала с цел разпространение 4,1 грама марихуана и 0,29 грама метаамфетамини и...
Ден в ареста за трима мъже, обрали маза във "Владиславово"
Четвъртък, 2 Май 2024 16:43
Трима мъже, известни на полицията, са задържани вчера от служители на Трето районно управление във Варна за извършени от тях кражба от избено помещение в кв. "Вл. Варненчик". Ден по рано е получен сигнал...
Вход свободен за Аладжа манастир на Великден
Четвъртък, 2 Май 2024 16:02
Аладжа манастир ще работи на Великден, 5 май 2024, при вход свободен за всички посетители, научи Moreto.net. Музейния обект ще работи без почивен ден във всички празнични дни, а работното му време е...
Цветен фестивал „Флора Варна“ предстои в средата на месеца
Четвъртък, 2 Май 2024 15:43
„Флора Варна“, фестивал на красивото и цветното, ще се проведе между 17 и 26 май тази година в Морската градина на Варна, научи Moreto.net Флористи, търговци на цветя, овошки, билки, семена, мед, етерични...
Областният информационен център във Варна получава безвъзмездно финансиране за 1,42 млн. лв.
Четвъртък, 2 Май 2024 15:00
Община Варна получава 1,42 млн. лв. безвъзмездно финансиране за Областния информационен център за периода 2024 – 2029 година. Администрацията е поканена от управляващия орган на Програма „Техническа помощ“...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook