Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Под 20% е била подкрепата за популистки партии у нас през 2023 г.

Сряда, 17 Април 2024 15:49
Източник: Moreto.net   
Индексът на авторитарния популизъм, публикуван от TIMBRO и EPICENTER, установява, че 26,9% от европейците подкрепят авторитарни политически партии, както в лявата, така и в дясната част на политическия спектър.

Подкрепата за популистки партии в България през 2023 година е била под 20%, показва Индексът на авторитарния популизъм, разпространен от Института за пазарна икономика.


Индексът описва начина, по който популистките правителства в Европа подкопават демокрацията и правата на човека и прилагат вредни икономически политики.

Основните заключения на доклада са:

  • Средната подкрепа за леви и десни партии, които се застъпват за авторитарни популистки идеологии, възлиза на 26,9%, което е исторически връх, но без ръст от 2019 г. насам.

  • Страховете от имиграцията доведоха до нарастване на подкрепата за десния авторитаризъм и популизъм, докато радикалната левица преживява постоянен спад.

  • Унгария, Италия, Франция, Гърция и Полша имат най-висока подкрепа за популистки партии и са с висок риск от възприемане на популистки политики.

  • Малта, Обединеното кралство, Португалия, Люксембург и Хърватия се нареждат на последните места по подкрепа за популистки партии.

  • Отношението към ЕС се различава сред популистките партии. Макар че тези партии са по- принцип по-евроскептично настроени, днес по-малко от тях се застъпват за пълно оттегляне от ЕС, отколкото през предходните години.

  • Данните сочат, че подкрепата за популистите се консолидира, но няма признаци за по-нататъшно разширяване.

    Унгария, управлявана от националноконсервативната партия Фидес на министър-председателя Виктор Орбан, е начело на класацията. Унгария се превърна в олицетворение на нелибералната демокрация чрез усилията на Орбан да централизира властта, да отслаби конституционния контрол и разделение на властите и да ограничи свободата на медиите. Популистките икономически политики на Унгария доведоха до нежелани последствия: контролът върху цените не успя да се справи с инфлацията след Ковид и същевременно предизвика изкуствен недостиг на стоки от първа необходимост.

    Лявото популистко правителство, което управляваше Гърция през целия период между 2015 г. и 2019 г. с изключение на един месец „показа липса на уважение към демокрацията и свободата на изразяване“, когато се опита да наложи държавна регулация на медиите, се посочва в доклада. Подобни опити за централизиране на властта и ограничаване на свободата на изразяване бяха характерни и за наскоро загубилото изборите дяснопопулистко правителство на Полша.

    Индексът на авторитарния популизъм предупреждава, че популистките правителства рядко изпълняват обещанията си и често влошават проблемите, за решаването на които са избрани.

    Изчисленият според методологията на индекса общ дял на гласовете за авторитарни и популистки партии в България бележи значителен ръст през последното десетилетие, като в средата на миналото десетилетие достига почти 1/5 от всички гласове на парламентарни избори. През последните години възходът на Възраждане носи поредно увеличение, като според последното издание делът на популизма в страната достига 17% през 2023 г.

    Андреас Йохансон Хайно, автор на доклада посочва:

    „Новото нормално в Европа е авторитарна популистка партия да е в челната тройка по електорална подкрепа в почти всяка страна. Популярността на тези партии често води и до захващане на политическа власт, като повечето европейски демокрации са имали популистки партии в управлението в един или друг момент.

    Популистките партии по своята същност са антисистемни движения и са обединени от съпротивата си срещу политическите елити в съответните държави, но същевременно представляват много разнообразна група от партии, включително в отношението си към демокрацията. Ето защо, макар данните да показват общоевропейски тенденции, всяка партия трябва да бъде оценявана според собствените си особености.

    Днес популизмът е по-ляв, отколкото преди двадесет години, особено що се отнася до икономическата политика. Това е очевидно както по по-протекционистките им позиции за търговската политика, така и по отношение на твърдата защита на голяма и щедра социална държава.

    Сред популистките партии се наблюдават и тенденции към промяна на отношението към ЕС. Макар че тези партии остават чувствително по-евроскептични от други, все по-малко от тях се застъпват за оттегляне от съюза, а няколко партии възприемат по-умерени позиции”.

    Адам Барта, директор на EPICENTER, заявява:

    „Индексът на авторитарния популизъм на TIMBRO е най-задълбоченият анализ на политическите тенденции в Европа през последните четири десетилетия. Индексът предоставя ключови изводи за възхода на авторитарния популизъм и дава трезва оценка за предизвикателствата пред либералните демокрации. Това не са просто данни; това е сурова оценка на здравето на нашите демокрации.

    Авторитарният популизъм върна назад с години, ако не и с десетилетия, правната рамка и икономическия напредък на моята родна страна, Унгария. Ето защо е важно трезво да оценим състоянието на правовата държава и либералната демокрация в Европа, за да можем да гарантираме, че държавите – членки на ЕС, ще се придържат към пътя на икономическия напредък и ще защитават индивидуалните свободи.“

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Ивицата Газа
    Шенген
    Хутите
    Стара Варна
    Гъбата
    Новини - България
    Промени в маршрутните линии на градския транспорт посока Златни пясъци
    Днес, 30 Април 2024 12:11
    От 1 май автобусна линия 409" до к.к. "Златни пясъци от Варна ще бъде обслужвана от 06:00 до 23:00 часа на всеки 30 минути, съобщават от "Градски транспорт." Автобусите по линията посока "Ривиера",...
    Три медала за български ученици от Менделеевата олимпиада по химия в Китай
    Днес, 30 Април 2024 11:58
    С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници...
    Срокът за деклариране на доходите изтича днес, напомнят от НАП
    Днес, 30 Април 2024 11:34
    Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите...
    Близо 3000 адреса е посетила детската линейка във Варна за година
    Днес, 30 Април 2024 11:05
    Детската линейка във Варна е посетила 2894 адреса за малко над година, което е средно по около 7 адреса/случая на ден. Това показват данните на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП – Варна) до 28...
    2-годишното дете, простреляно в главата, е изведено от реанимация
    Днес, 30 Април 2024 10:53
    Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация, съобщават от УМБАЛСМ "Пирогов". Припомняме, че вечерта на...
    Слави Трифонов загуби дело за клевета срещу Радостин Василев
    Днес, 30 Април 2024 10:41
    Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов губи дело за 100 000 лв. срещу независимия депутат Радостин Василев, показва електронното деловодство на Софийския градски съд. Политическата кариера на Василев...
    Представят поетичен сборник на Юлиян Атанасов днес във Варна
    Днес, 30 Април 2024 10:28
    Галерия „Арт Маркони” във Варна представя поетичния сборник „Звезден пасианс” на Юлиян Атанасов. Събитието започва в 18.30 часа на 30 април (вторник). Лиричният сборник е приютил кратки,...
    Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика по празниците в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра
    Днес, 30 Април 2024 09:47
    Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи. Смесените патрули ще подпомагат и регулират трафика по...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Масивен паркет Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Пчелен мед
    Гаражни врати Промо Отопление
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     Най-четено от България 1 2 3
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    2.0 + 1.7
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook