Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Оперната прима Красимира Стоянова за Миланската Скала преди концерта с “Виртуозите на Ла Скала” във Варна

Вторник, 16 Април 2024 11:40
Източник: Moreto.net   
С приповдигнатост са заредени очакванията на варненските меломани за концерта на 29 април - копродукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”. Тогава в морската столица ще гостува елитния камерен състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Скала.

Солисти са маестрото на цигулката Марио Хосен, който и ще дирижира оркестъра, и аплодираната многократно на сцената на “Ла Скала” оперна прима Красимира Стоянова. Програмата на концерта включва възвисяващи духа образци на италианския и немския барок - знаменити арии от произведения на Бах и Хендел, както и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

Българската оперна дива беше любезна да отговори на въпросите на Нина Локмаджиева:

Г-жо Стоянова, какво е Вашето усещане за “Ла Скала” – тази емблема на оперната музика? Какво е преживяването, когато сте на тази върховна сцена и обгръщате с поглед залата и публиката?

Няма лесна зала, няма лесна публика, няма лесен оперен театър. Всеки оперен театър е в такъв смисъл проблематичен, че трябва да убедите публиката, че точно Вие сте човекът, който трябва да бъде на това място.

Защото публиката е нашата ответна реакция, публиката е тази, заради която ние работим, заради която ние се стараем и искаме не само от чисто егоистично чувство да се представим добре, но за да можем по някакъв начин тази публика да я трогнем, да я въвлечем в света на операта, в света на изкуството и музиката. “Ла Скала” има славата на най големия, най важния оперен театър в света - да, той е исторически най-важен.

Естествено в последните 30-40 години бих казала, че има още няколко важни оперни театъра – това са Метрополитън, Ковънт Гардън, Виена, но “Ла Скала” няма как да не е легендарният театър, в който са пели най-големите оперни певци в онези години, когато операта е била на върха на славата си. Моето чувство е, че тогава е било малко по-различно.

Тогава оперната музика е била много важна част от забавлението на хората, защото да отидеш на опера е било забавление. И този начин на забавление е бил много искрен, важен и много сериозен. Хората са познавали композиторите, били са в непосредствен контакт с тях. Например Верди, в последните часове от живота си, е бил в един хотел на 500 м от “Ла Скала”. Стаята, която той обикновено е наемал, когато е бил в Милано, е била откъм улицата. По нея са минавали файтони и е било доста шумно. В тези последни часове от живота на композитора хората са спрели движението по улицата, за да е тихо, за да може Маестрото, както са го наричали, да е спокоен, да не се дразни от шума, да не страда, въпреки че са знаели, че той умира. Ето по този начин хората са се грижели за големите композитори, за големите звезди, защото Верди е бил звезда. “Ла Скала” е велико място, велика сцена, също така трудна акустически сцена, публиката е претенциозна. Но когато публиката заобича някого, тя му го показва.

С кои диригенти и в кои заглавия са най-запомнящите се за Вас Ваши изяви в “Ла Скала”?

Аз съм работила с много диригенти. Но специално в “Ла Скала” със Зубин Мета, с Мюнг Вун Чунг, с Рикардо Шаи, с Кирил Петренко - диригент на Берлинска филхармония, с когото през есента ще участвам в “Кавалерът на розата”, с Даниеле Гати. Пяла съм в “Дон Карлос”, “Симоне Боканегра”, “Аида”, “Ариадна от Наксос”, пяла съм много концерти с оркестър, изнасяла съм рецитали с пиано и много други. Трябва да кажа, че публиката е много интересна, публиката обича не само италианската музика, но и немската музика, което не е характерно за всеки италиански оперен театър.

С какви очаквания гледате към този толкова специален за нас концерт във Варна на 29 април, с който ще закрием Европейския музикален фестивал и ще открием съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято”, най-стария български фестивал? Как виждате Вашето партньорство с Марио Хосен като солист и диригент? Как ще се случи според Вас този концерт?

На мен не ми се иска да се случва концертът, иска ми се да стане. Марио Хосен е един много интересен човек. Познавам го вече близо 35 години, от времето, когато той беше студент в Пловдив, един великолепен млад цигулар, който беше толкова талантлив, че всички имахме надежди за него.

Още по това време той великолепно изпълняваше концертите на Паганини, както и други виртуозни произведения. Така че аз много добре знам на какво е способен Марио Хосен. Зарадвах се, когато ми се обади миналата година с идеята да направим този концерт. Аз принципно не съм бароков певец, но Барокът не ми е далечен като стил. Аз съм цигулар, който е свирил и в оркестър, учейки всичките години, които са необходими да се изучи един инструмент. Завършила съм висшето си образование в музикалната академия в Пловдив. Това означава, че композитори като Бах, Хендел и цялата плеяда барокови автори, са основа в обучението на един инструменталист. Един цигулар няма как да върви напред, ако не е преминал през партитите, сонатите на Бах, които са като основа в инструменталната тънкост и стилистичното познание. Така че аз ще си доставя огромно удоволствие и радост да изпея тези три великолепни арии - две от Хендел и една от Бах. Такъв един концерт в навечерието на Великден на мен лично ще ми даде вдъхновение и много радост.

Казвате радост, но всъщност това са едни произведения, които са свързани с изпитанията, с пречистващата светлина на вярата, това са възвисяващи духа творения. И е много знаково, че концертът ще бъде в навечерието на Великден. Какво послание ще изпратите на варненската публика с мисъл за най-големия християнски празник?

На мен ми се иска ние като хора, които имаме някакво отношение към вярата и Бога, да знаем, че тези изпитания са наистина тежки, в смисъла не само на думите, а и на това, което означават реално. Но трябва да знаем, че изпитанията трябва да носят и радост, защото чрез тях ние поне мъничко се опитваме да се доближим до Бога. Всъщност това е смисълът на едно изпитание. Да може чрез изпитанието да откликне душата на зова от страна на Бога към нас. Защото Бог е винаги с нас и ни зове. Въпросът е ние да отворим душите си към него. И точно това е много хубаво, че ние ще изпълним такива произведения в навечерието на Великден, в дните на Страстната седмица. Нищо по-красиво от това. Защото чрез музиката, която е голямо удовлетворение за душата, ние ще можем да отправим нашия взор към Бога, нашия взор към вярата, към небето, и по някакъв начин да сме съпричастни към това, което Исус Христос е направил за нас. Знаете ли, ние не можем да си представим колко е било жестоко, колко е било страшно, болезнено, унизително..., нямам думи да го назова. Това може би са го изживели апостолите и всички мъченици, които след кръстната смърт на Исус Христос са поели този път. Но от друга страна няма нужда човек да е непременно мъченик във физическия смисъл на думата. Достатъчно е по някакъв начин да реши да бъде верен на този път. То е пак вид мъченичество, но това мъченичество трябва да носи и радост, защото то ни отправя към Създателя. Хубаво е човек да бъде с отворена душа - това е нещото, което ще ни води - да бъдем с отворени души.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.


Само до 18 април е активна супер промоция на билетите за концерта - купувате 2 билета, спестявате 30 лв. от редовните цени. Налични са билети на редовни цени от 60 до 100 лв. Могат да се купят от Билетния център на ФКЦ, както и онлайн от сайта на ФКЦ.

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, Artvarna.net.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Според проучване на Европейската туристическа комисия Хърватия е сред 10-те най-търсени туристически дестинации
Неделя, 26 Май 2024 18:49
Хърватия е сред 10-те най-търсени туристически дестинации, показва проучване на Европейската туристическа комисия (ETC), съобщи Хина. Проучването беше представено на среща на борда на директорите на ETC...
Метеоролози предупреждават: Европа е изправена пред драматично горещо лято
Неделя, 26 Май 2024 18:30
Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред още едно драматично горещо лято, предупреждават метеоролози. С предстоящите летни месеци туристи, туроператори и местни се подготвят...
Министър Тахов ще участва в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел
Неделя, 26 Май 2024 18:11
Утре, 27 май, министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Брюксел. Сред основните теми, които ще...
Предстоящи представления в Кукления театър във Варна
Неделя, 26 Май 2024 17:54
Три спектакъла са включени в програмата на Кукления театър във Варна за следващия уикенд. 1 юни, събота, 10.00 и 11.00 ч. - "Приказка за седемте козлета" 2 юни, неделя, 11.00 ч. - "Приказка за...
12 пострадали при турбуленция по време на полет от Доха за Дъблин
Неделя, 26 Май 2024 17:36
Дванадесет души са ранени при турбуленция по време на полет на Qatar Airways от Доха до Дъблин. Полетът, който е кацнал в Дъблин малко преди 13:00 часа местно време, е бил посрещнат от службите за спешна...
Григор Димитров се класира за втория кръг на "Ролан Гарос"
Неделя, 26 Май 2024 17:07
Григор Димитров се класира убедително за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под №10 в схемата българин победи с 6:4, 6:3, 6:4 №88 в световната ранглиста Александър...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Неделя, 26 Май 2024 16:36
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 27 май, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - Варна...
Сирени за въздушна опасност прозвучаха в Тел Авив
Неделя, 26 Май 2024 16:13
Израелските военни пуснаха сирените за въздушна опасност в Тел Авив, в централната част на Израел, с което предупредиха за възможни приближаващи ракети, предаде Ройтерс. Причината за тревогата не беше...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook