Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Подготовка за война, социални вълнения или нова пандемия? Китайските компании създават милиции, сякаш е през 70-те

Сряда, 21 Февруари 2024 14:57
Източник: Moreto.net   
Китайските компании правят нещо рядко срещано от 70-те години на миналия век насам: създаване на собствени армии от доброволци. Най-малко 16 големи китайски фирми, включително частен млечен гигант, са създали бойни сили през последната година, според анализ на Си Ен Ен на съобщения в държавните медии.

Тези звена, известни като отдели на Народните въоръжени сили, са съставени от цивилни лица, които запазват редовните си работни места. Те действат като резервна и спомагателна сила за китайската армия, най-голямата в света, и са на разположение за мисии, вариращи от реакция при природни бедствия и подпомагане поддържането на „социалния ред“ до осигуряване на подкрепа по време на война.

Силите, които в момента не действат извън Китай, имат повече общо с американската Национална гвардия, отколкото нейното милиционерско движение, което се отнася до частни паравоенни организации, които обикновено имат десен политически фокус.

Създаването на корпоративни бригади подчертава нарастващата загриженост на Пекин относно потенциален конфликт в чужбина, както и социални вълнения у дома, докато икономиката се спъва , казват анализатори. Възраждането също се разглежда като отговор на пандемията и част от усилията на китайския лидер Си Дзинпин да затегне контрола на комунистическата партия върху обществото, включително корпоративния сектор.

„Връщането на корпоративните милиции отразява нарастващия фокус на Си върху необходимостта от по-добро интегриране на икономическото развитие с националната сигурност, тъй като страната е изправена пред по-трудно бъдеще на по-бавен растеж и нарастваща геополитическа конкуренция“, каза Нийл Томас, сътрудник по китайската политика в Asia Society Центърът за анализ на Китай на Института за политика.

„Корпоративните милиции под военно ръководство биха могли да помогнат на Комунистическата партия по-ефективно да потуши инциденти на социални вълнения като потребителски протести и стачки на служители“, каза той.

Икономиката на Китай нарасна с 5,2% през 2023 г., малко по-добре от официалната цел, поставена от Пекин. Но страната е изправена пред безброй предизвикателства, включително рекорден спад на имотите , растяща младежка безработица , дефлационен натиск , нарастващи корпоративни задължения и нарастващ финансов стрес в местните правителства.


Протестите изглежда се разпространяват, докато разочарованието расте. Броят на работническите стачки и демонстрации нарасна до 1794 през 2023 г., повече от два пъти спрямо 2022 г., когато бяха регистрирани 830 случая, според данни от China Labor Bulletin, базирана в Хонконг организация с нестопанска цел, която наблюдава протестите на работниците.

Преди малко повече от година протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в най-голямата фабрика за iPhone в света в Джънджоу, докато гневът кипеше срещу Foxconn за отхвърлянето на обещанията за увеличаване на заплащането и ползите, за да привлече работници обратно след пандемията.

Извън корпоративния сектор милиционерските звена често се организират от местните власти и университети, съгласно правилата за работа на милицията. Тези единици все още съществуват на повечето от тези места днес, само че в много по-малък мащаб, отколкото през предишните десетилетия.

Разнообразие от фирмиПовечето от компаниите, които досега са обявили милиции, са държавни предприятия (SOE), които са пряка собственост на централните или регионалните правителства.

Но през декември Yili Group, петият по големина производител на млечни продукти в света, стана първата голяма частно контролирана китайска компания в новата история, която създаде звено на Народните въоръжени сили.

Yili не се контролира мажоритарно от държавата, но местното правителство в Hohhot, градът, в който е базирано, има дял от 8,5%, според най-новите си обменни документи.

Той не предоставя никакви подробности за силата на силата или демографията на служителите, които са се присъединили. Според Закона за военната служба на Китай мъжете членове на милицията трябва да са на възраст от 18 до 35 години. Има известна гъвкавост за хора със специални умения. Жените също имат право да се присъединят, въпреки че изискванията за възраст не са предвидени в закона.

Подразделението на Yili ще бъде под прякото управление на гарнизона на Народната освободителна армия (PLA) във Вътрешна Монголия, района, където е базирана компанията, и регионалния правителствен комитет на Комунистическата партия.

Единицата е сформирана, за да изгради национални сили за отбрана, базирани в Yili, които могат да „служат в мирно време, да се справят с извънредни ситуации и да реагират по време на война“, каза Хуанг Джиканг, изпълнителен вицепрезидент на автономния регион Вътрешна Монголия, на церемония в регионалната столица на Хохот. Присъстваха и висш военен от района и партиен секретар на града.

Това беше последното в множеството милиции, създадени от големи китайски компании през изминалата година.

През септември Shanghai Municipal Investment Group, държавна компания за предприемач на имоти и строителство, създаде отдел на Народните въоръжени сили. Той ще бъде наблюдаван от шанхайския гарнизон на PLA, според Jiefang Daily, официалният вестник на Комунистическата партия в града.

Liu Jie, командир на гарнизона, каза, че милицията ще помогне на армията в задължения като осигуряване на работа на демобилизирани ветерани или набиране на войници за армията.

Най-малко 14 други държавни фирми са направили същото миналата година, според анализа на Си Ен Ен на съобщенията в държавните медии.

Те включват Mengniu Dairy, вторият по големина производител на млечни продукти в Китай; Инвестиции и развитие на градско строителство Hai'an в град Нантонг, провинция Дзянсу; три компании за строителство, транспорт и водни услуги в град Хуейджоу, провинция Гуангдонг, както и девет фирми в Ухан, столицата на провинция Хубей.

На пресконференция през октомври говорител на Министерството на отбраната каза, че стремежът към създаване на милиции в държавните компании е „засилване на развитието на националната отбрана“.


Китайските милицииКитайските милиции датират от основаването на Народната република през 1949 г. Всъщност те произхождат от 20-те години на миналия век и подкрепят комунистическата партия в нейните многобройни битки. След 1949 г., когато партията пое контрола над континентален Китай, звената в крайна сметка бяха внедрени в правителства, училища и компании.

Силите преобладават по време на маоистката ера от 1949 до 1976 г. и достигат своя връх в края на 50-те години на миналия век - с 220 милиона членове - когато военното напрежение със Съединените щати за Тайван е високо, според правителствени документи.

Милициите са ключова част от китайската армия, която се състои от две професионални сили на пълен работен ден : PLA и Народната въоръжена полиция, която е натоварена с вътрешната сигурност. Милициите играят поддържаща роля на PLA, съгласно закона за отбраната на страната.

Като записва голям брой цивилни в бригадите, Мао Цзедун, революционният лидер на Китай, каза, че засилва защитата на страната срещу заплахата от „имперски сили“ като Съединените щати. Но историците казаха, че Мао е използвал силите, за да промотира личната си програма и да консолидира властта си.

Той включи бригадите в Народните комуни, огромни колективи, формализирани през 1958 г., които управляваха почти всички икономически и политически дейности в селските райони на Китай. Комуните бяха централна част от кампанията на Мао за Големия скок напред, катастрофално усилие за стимулиране на селското стопанство и увеличаване на производството на стомана чрез колективизация, което доведе до смъртта на десетки милиони хора.

Мао също разширява системата на милицията, за да потиска и сплашва хората, които се противопоставят на неговата радикална политика, като същевременно развива култ към личността в и извън партията.

След смъртта на Мао през 1976 г. страната започва да пренасочва фокуса си към икономически растеж, а не към политическа борба. Тъй като икономиката се раздвижи, членовете на милициите се сринаха до 8 милиона до 2011 г., според последните налични данни от националното министерство на отбраната.

Въпреки че някои държавни предприятия запазиха своите милиции, те не са съществували преди това в големи частни предприятия доскоро, тъй като частният сектор започна да се възстановява едва след 1978 г., когато Китай приложи реформи на свободния пазар.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Уникалният Дзукеро идва във Варна на 27 април
Днес, 15 Април 2024 13:34
"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите на световноизвестния Zucchero, с които преди броени дни той стартира новото си световно турне от лондонската Royal Albert Hall. „Overdosed'Amore...
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Днес, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
Премиерът обеща на ЦИК пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори
Днес, 15 Април 2024 18:36
ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството...
“Дръзки” и “Струма” започват изпълнение на епизодите на море в учението Sea Shield
Днес, 15 Април 2024 18:24
Продължава участието на фрегата “Дръзки” и минен ловец “Струма” в националното военноморско учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния SEA SHIELD 202. След извършване на преход...
ЦИК определи броя на мандатите, Варна изпраща 16 депутати в следващия парламент
Днес, 15 Април 2024 18:11
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г. Варна ще изпрати 16 депутати в следващия парламент. Ето...
Какви са новостите при матурите и националните външни оценявания тази година?
Днес, 15 Април 2024 18:00
В над 750 училища в страната ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. Това стана ясно по време на съвещание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците...
Община Варна освобождава от длъжност още трима директори
Днес, 15 Април 2024 17:46
Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия. Вече са освободени Звездин Стоилков, който оглавяваше общинското предприятие „Инвестиционна политика“ и Антония...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Днес, 15 Април 2024 17:43
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 16 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. -...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook