Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Големите проекти, които най-после ще се случат във Варна

Сряда, 20 Декември 2023 12:38
Източник: Moreto.net   

Международен конкурс за проектант на нова сграда на библиотеката се проведе още през 2015 година
Проекти на Община Варна за 100 млн. лева одобри бюджетната комисия към Народното събрание.

Средствата са част от държавния бюджет за 2024 година. Те ще отидат за общо 51 обекта в общината. Парите ще послужат както за проектиране, така и за същински ремонтни и строителни дейности.

Благодарение на финансите във Варна ще започне реализирането на дългоочаквани проекти като нова сграда на библиотеката, нова сграда на Математическа гимназия, ремонт на тръбата под Варненското езеро, дълбоководно заустване на Шокъров канал, облагородяване на пространството по ул. „Ал. Стамболийски“, ремонт на пътя за Галата, облагородяване на пространството при Дупката и други. Част от тези проекти имат дългогодишна история и безброй перипетии по пътя си, попречили на реализирането им. В крайна сметка обаче наближава моментът, в който варненци ще могат видят изпълнението им и финалния резултат.

Нова сграда на Регионалната библиотека във ВарнаОсем години след проектирането на зданието най-сетне се стига до възможността за реализирането му. Във времето назад неведнъж се заговори за същинско осъществяване на проекта, но проблеми с финансирането спъваха работата. Тогава се считаше, че са нужни около 35 млн. лева за строителство. Сега се смята, че сумата е почти двойно по-голяма. В държавния бюджет за 2024 са отделени близо 5.5 млн. лева.


Международен конкурс за проектант на зданието се проведе още през 2015 година. Тогава победител стана холандско архитектурно студио, участвало в надпревара с над 370 конкуренти от цял свят.


Новата сграда на библиотеката се очакваше да се строи през 2018 година. След идейния проект бе изготвен и съответният технически проект. През 2018-а се очакваше да се случи процедура по избор на изпълнител, но до реализация така и не се стигна. През 2020 година проектантският екип алармира, че след малко повече от година изтича разрешителното за строеж, като има право на презаверяване само веднъж.


Според проектантският екип реалистичният срок за завършване на сградата е между две и три години. Новата библиотека „Пенчо Славейков”, разработена в работен проект от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити съвместно с варненскота студио АМ Проджект, ще разполага с най-новите технологични въведения и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното ниво ще бъдат разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функции са организирани на горните пет нива. Предвиден е и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда.


„Новата сграда не само ще обедини всички звена на библиотеката, които сега са пръснати на няколко места в града, и ще приюти богатата колекция от издания на РБ „Пенчо Славейков“. Тя ще бъде новото, модерно пространство за културни, образователни и социални събития на Варна и ще е отворено за цялата варненска общественост. Общата застроена площ на сградата е около 28 500 кв. м. От тях 11 200 кв. м са подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, който ще функционира автономно“, разказа преди време арх. Александър Минчев – българският партньор на холандското студио.

Това на практика ще бъде първата сграда на библиотека, построена у нас през последните над 30 години.Нова сграда на Математическата гимназияЗа идеята за нова сграда на Математическата гимназия с конкретна локация се заговори през 2018 година. Тогава последва искане пред МРРБ за предоставяне на терена между ул. "Андрей Сахаров" и "Магнолия". През 2019 земята имотът вече бе във владение на общината. Тогава стана ясно, че идеен проект има готов и ще се пристъпи към изготвяне на технически. И някак нещата останаха на този етап.


През 2022 година местната управа заяви, че се надява все пак държавата да помогне за реализирането на проекта, защото общината трудно би се справила сама.

През май тази година бе представен идеен проект на австрийско архитектурно студио, изготвен по възложение на фондация „Д-р Петър Берон“. Той бе дарен на Община Варна и послужи като основа, на която стъпи техническото проектиране на зданието. Стана ясно, че за реализиране на обекта са необходими около 60 млн. лева. Става дума за осъществяването на 30 хил. кв. м. РЗП.


Идеята е в отредения терен за строителство с площ 22 дка, който се намира между "Андрей Сахаров" и ул. "Магнолия", да бъде реализирана отворена паркова среда, в която да има разположени няколко сгради за учебна цел.


Според идейната концепция ще има няколко сгради в зелена зона. Върху единия от плоските покриви ще има игрище. Между зданията ще има усещане за малки улички. В парковата част ще има различни зони за спорт, които могат да се използват и от живущите в района. Предвидени са затворени класни стаи, но и много открити пространства за учене в общите части. Големите прозорци ще създават усещане за още по-голяма близост до природата. Всички сгради ще бъдат свързани с приземно ниво. Ще има зона за хранене.


В кампуса ще се обучават около 1400 ученици и ще работи екип от 120 души. Архитектурното студио е направило разработката си в тясна връзка с ръководството на школото, за да отговори на всички потребности.


Има издадено разрешително за строеж на кампуса, което значително улеснява процедурата, след като вече има осигурено и частично финансиране от държавата в размер на 8.7 млн. лева.

Парковото пространство по ул. „Ал. Стамболийски“ в „Чайка“През 2015 проектанти представиха концепция за развитие на пространството по време на форум за споделяне на идеи по проект „В подкрепа на Варна за програмен период 2014-2020“.


Идеята за оформянето на пространството за пешеходци по ул. „Ал. Стамболийки“ включва обособяването на няколко отделни зони. Сред тях има такава с детски кът, за тихи игри, за младежи. В пространството под стадион „Варна“, от бул. „Левски“ до бул. „Княз Борис“, се предвижда поставянето на модерна настилка от бетонни плочи и павета с характерни шарки, много пейки, чешмички, допълнително озеленяване и запазване на старите чинари по протежението, обособяването на велоалеи, кътове за отдих.


Целта е цялата пешеходна зона да бъде свободно отворена във всички посоки и да няма ограничаващи елементи, обясниха проектантите. В полето под бул. „Левски“ предвиждат оформянето на зелено поле, символизиращо футболно игрище, което да е преходно във всички посоки и да е с големина 10 на 30 метра. В него да бъдат поставени метални скулптури изобразяващи футболна врата, топка и футболист. Детската зона ще бъде с площ 380 кв.м., а кътът за тихи игри ще предлага възможност за игри на табла и шах. Там възрастните хора ще могат да отдъхват на спокойствие под сянката на запазените стари чинари.


Предвижда се още двете ленти около пешеходната зона да станат еднопосочни, в пространствата около блоковете да бъдат оформени паркинги, а в частта до бул. „Княз Борис“ да се направи кръгово движение.

След като се заговори за реализиране на проекта последваха редица протести в квартала срещу подобрението. По онова време жителите на „Чайка“ бяха нагнетени заради изготвения ПУП на квартала. Сред хората се ширеше информация, че подобни проекти крият други цели зад себе си и допускането им ще доведе до презастрояване.

От държавния бюджет за стартиране на дейностите по проекта през 2024 година ще бъдат отделени 4 млн. лева.

За ремонт на пътя за Галата са предвидени 10 млн. лева, за дълбоководно заустване на Шокъровия канал са заложени 5 млн. лева, а за тръбата под Варненското езеро 24 млн. лева.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
„Откачена фамилия“ от краля на комедията Рей Куни в Летния театър на Варна
Петък, 19 Юли 2024 08:18
Ако в началото на август сте във Варна, не пропускайте „Откачена фамилия” - една шеметна комедия с цяла плеяда звезди и внушителните над 200 представления при пълни зали из цялата страна! От премиерата...
РЗИ-Варна: Водата от новата чешма до "Дом Младост" е негодна за пиене
Днес, 21 Юли 2024 12:24
Минералната вода от новата чешма до вече бившия "Дом Младост" във Варна е негодна за пиене. Това показват пробите от Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net Измерените количества желязо във водата...
Никола Цолов с първа победа в основно състезание от Формула 3
Днес, 21 Юли 2024 12:05
Никола Цолов записа първата си победа в основно състезание от Формула 3, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. За българинът това бе трета победа на това ниво. Цолов...
Здравната инспекция: Морската вода край Варна е чиста
Днес, 21 Юли 2024 11:22
Данните от мониторинга на водите за къпане, проведен на 15.07.2024г. в четири плажа на град Варна показват „отлично“ качество на крайбрежните морски води по показателите „ешерихия коли” и „чревни ентерококи”....
5,3 по Рихтер на остров Крит
Днес, 21 Юли 2024 10:47
Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време в района на гръцкия остров Крит. Епицентърът е в морето на около 170 км югозападно от град Ираклион, съобщава...
Кукленият театър във Варна с късно представление на "Пепеляшка" днес
Днес, 21 Юли 2024 09:59
"Пепеляшка" - любима приказка за деца и възрастни ще оживее днес, 21 юли, на лятната сцена на Кукления театър във Варна. Представлението е с начален час 18.30, а касата отваря в 17.00. Приказка,...
Мицкоски: За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага
Днес, 21 Юли 2024 09:34
За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург. Така премиерът на РСМ Християн Мицкоски коментира искането за вписване...
Минимално поевтиняване на основните хранителни стоки на борсите у нас
Днес, 21 Юли 2024 08:58
Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ)...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook