Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Министерството на земеделието ще иска още пари за компенсации в бюджет 2024

Сряда, 29 Ноември 2023 18:38
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Министерството на земеделието и храните излезе с позиция по повод исканията поставени от протестиращи организации в сектор „Животновъдство“ и „Оранжерийно производство“.

1. Да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по De minimis.

В проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ в частта подпомагане на земеделските стопани са заложени средства в размер на 450 350 000 лева, в това число и подпомагането с минимални помощи de minimis.

Министерство на земеделието и храните е поискало от Министерство на финансите осигуряване на допълнителни средства за 2024 г. в размер общо на 442 000 000 лв., които ще бъдат насочени за прилагане на извънредни мерки съгласно Временната рамка. При осигуряване на допълнителния ресурс се предвижда нотификация и през 2024 г. на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ с бюджет - 426 000 000 лв., както и на държавна помощ за компенсиране на разходите за вода за напояване, с аналогичен бюджет на 2023 г., в размер на 16 000 000 лв.

2. Да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане на миналогодишното ниво.

От 2023 г. подпомагането на земеделските стопани се осъществява при условията и бюджетите, определени в одобрения от Европейската комисия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027. В рамките на максимално допустимия, съгласно европейското законодателство бюджет – 13 % от финансовия пакет за директни плащания е за земеделските стопани от секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. Те получават обвързана с производството подкрепа по общо 21 интервенции, която има за цел да гарантира определено равнище на минимален доход.

Чрез прилагане на политиката на ОСП за по-справедливо разпределение на подпомагането към по-малките стопанства и намаляване разликите в доходите в най-уязвимите сектори от 2023 година малките и средни земеделски стопани получават по-високо подпомагане в рамките на земеделските стопанства, чрез промяна на модулацията в обвързана подкрепа. Прилагането на тази политика се осъществява със създадените нови интервенции и разширяване на обхвата на съществуващите, което се отразява на размера на подпомагането, в рамките на фиксиран бюджет.

Стратегическият план, чрез интервенциите от директни плащания дава възможност за допълване на доходите на земеделските стопани основно чрез кумулативното прилагане на ниво стопанство на останалите интервенции за подпомагане на площ още 8 интервенции в сектор „Животновъдство“ и 8 интервенции в сектор „Плодове и зеленчуци“.

3. Възстановяване ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво.

За да се избегне внезапно и значително намаляване на подпомагането на земеделските стопани в сектор „Животновъдство“, което е предоставяно със средства от националния бюджет, чрез преходна национална помощ в периода 2015—2022 г., европейското законодателство дава възможност това подпомагане за бъде продължено при определени условия и ограничения. Като се има предвид преходния характер на посочената помощ, продължава процесът на постепенното ѝ премахване чрез поетапно намаляване на бюджета на годишна основа с 5%. Съгласно разпоредбите на Регламента за Стратегическите планове по ОСП – 2115/2021 г., за кампания 2023 бюджетът е в размер на 50 % от бюджета за преходна национална помощ, който е определен от Комисията през 2013 г.

Условията за предоставяне на преходна национална помощ са идентични с прилагането през предходния програмен период, като от 2023 година е определена нова референтната дата за броя на отглежданите животни – говеда и биволи по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството – 31.12.2018 г., като последната възможна дата най-близка до 2023 г.

Подпомагането за говеда и биволи се определя на база на броя на заявените за подпомагане животни в стопанства, в които се отглеждат поне 50 % от броя на животните, към посочената референтна дата.

В резултат от промяната на референтната дата значително се увеличи броят на животните, които имат право на подпомагане, като за Кампания 2023 това са 409 224 говеда и 14 580 биволи, отглеждани от 6 065 земеделски стопани.

За сравнение през 2022 година подпомагане се получили 3 463 земеделски стопани за 160 442 броя говеда и 3 227 броя биволи.

През 2023 година са подпомогнати с 75 % повече земеделски стопани и с 258 % повече животни, което при намаляващ бюджет се отразява пропорционално на размера на подпомагането.

4. На фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

На 21 ноември 2023 г. ЕК одобри изменение на Временната Рамка, като удължи срока ѝ на прилагане до 30.06.2024 г. и увеличи максималния размер на помощта за едно предприятие, извършващо дейност в първичното селскостопанско производство от 250 000 евро на 280 000 евро. Министерство на земеделието и храните пренотифицира мярката за държавна помощ по отношение на новия таван и срок. Помощта е одобрена от ЕК на 29.11.2023 г. и ще бъде изплатена през м. декември, след Решение на УС на ДФ „Земеделие“, до размера на новия таван от 280 000 евро.

През 2023 г. по украинската мярка са подпомогнати близо 35 300 земеделски стопани в секторите плодове, зеленчуци и животновъдство, в т. ч. пчелен мед.

В допълнение на изразената позиция и във връзка с получени сигнали, че при подготовката на протеста се оказва натиск от страна на организаторите му към малки и средни животновъди за подкрепа със заплахи, че в противен случай, ще бъдат проверявани и затваряни животновъдните им обекти, Министерството на земеделието и храните остро осъжда подобно твърдение и няма да допусне незакосъобразни действия.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Европейската комисия препоръчва на страните членки да продължат да пестят газ
Днес, 27 Февруари 2024 18:45
Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в целия ЕС допринесоха значително за справянето с енергийната криза, стимулирана от руското нашествие в Украйна преди две години. Като цяло...
Половината от домакинствата у нас имат в сметката си около 170 лв.
Днес, 27 Февруари 2024 18:33
Данните на БНБ към декември 2023 г. показват еднозначно, че около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева и общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове,...
Радев: Решаването на проблемите на общините изисква дългосрочна стратегия и ангажименти на държавата
Днес, 27 Февруари 2024 18:20
Не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за проблемите на общините като демографската криза, убийствените регионални дисбаланси, решаването на тежките структурни проблеми на парче, разчитайки...
Обществено порицание за непълнолетен, откраднал телефон във Варна
Днес, 27 Февруари 2024 18:09
15-годишен младеж, в присъствието на родител в съдебна зала, по силата на постигнато между страните и одобрено от Районен съд – Варна споразумение, призна вината си по обвинение в кражба на мобилен телефон....
Денков разговаря с външния министър на Гърция, благодари му за подкрепата за Шенген
Днес, 27 Февруари 2024 17:56
Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по–важно от всякога, за да устоим на предизвикателствата в региона и по света. Необходимо е да задълбочим съществуващите синергии на...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Днес, 27 Февруари 2024 17:44
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 28 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч....
Отдават под наем 20 плажа по нови правила
Днес, 27 Февруари 2024 17:32
„Поставяме началото на още една реформа, която до този момент не е срещала политическа воля, но е очаквана от сектора и обществото. Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна...
Въвеждането на депозитна система за всяка бутилка в България е на етап изготвяне на анализ
Днес, 27 Февруари 2024 17:20
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов взе участие в поредна среща с представители на заинтересованите страни за отчитане на напредъка по въвеждане на депозитна система за определени отпадъци...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Фотографски услуги
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook