Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Президентът Радев благодари на служебния кабинет (видео)

Вторник, 6 Юни 2023 17:00
Източник: Moreto.net   
Само преди десет месеца Служебното правителство пое отговорност за управлението на страната във вихъра на коктейл от кризи – рекордни цени на горивата, галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на търгове, на слотове, на интерконектор и цени в небесата, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони, разработени по Плана за възстановяване и устойчивост, нула потвърдени европейски програми с нула лева, застой в модернизацията на Българската армия, рекорден миграционен натиск по границата, война близо до нашата територия и много други.

Това заяви президентът Румен Радев пред служебното правителство.

Затова и при вашето встъпване в длъжност ние набелязахме редица приоритети, сред които най-важните – отстояването на българския интерес, укрепване на сигурността и задълбочаване на европейската интеграция. Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но решихте и стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната.

Достатъчно е да дам пример дори само в една сфера – енергетиката, където имаше нужда от критично неотложни действия. Въпреки че от първия ден и час, в който застъпихте, ви обвиниха, че саботирате интерконектора с Гърция, вие не само, че го завършихте и показахте как се прави, но и започнахте и този със Сърбия. Организирахте за първи път прозрачни, дългосрочни търгове за доставки на газ, сключихте споразумения за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Гърция и Турция. България е единствената страна, успяла да сключи такова споразумение с Турция. Така дадохте спокойствие на следващите правителства за 13 години напред. В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата – бензин и дизел – в цяла Европа. И една от причините е, че вие успяхте в това, което нито едно редовно правителство не постигна – „Лукойл“ да се регистрира в България, да плаща данъците си тук и да се съобразява с българските власти.

Инициирахте изключително важната за Европа „Solidarity Ring”, оценена изключително високо от Европейската комисия. Сключихте споразумение с Гърция за петролопровода „Александруполис-Бургас“. Диверсифицирахте ядреното гориво и дадохте перспектива за развитие на ядрената енергетика, където България и Франция са сред водещите държави в „ядрения алианс“.

България, благодарение на вашите усилия и професионализъм, се утвърди като ценен и важен енергиен фактор в региона. София се превърна в привлекателно място за президенти, премиери, председателя на Европейската комисия, еврокомисари, а тук в София идваха всички енергийни министри от региона на Балканите, Централна и Източна Европа, за да се формира и съгласува тук обща, единна европейска политика.

От подобен характер и мащаб са постиженията на всеки от вас в неговата област. Искам днес да ви благодаря за това, че организирахте и проведохте честни избори въпреки промените в законодателството, вече по традиция, в последния момент. За това, че разработихте законите по Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа и преминахте към тяхното реално изпълнение, привлякохте и първия транш от 2,7 млрд. лв. Одобриха се всички 10 европейски програми и гарантирахте значим ресурс за следващите години. Обиколихте цялата страна, за да може всички малки и средни предприятия да разберат, че има държава и тази държава мисли за тях, а не за определени кръгове. В момента хиляди малки и средни предприятия вече получават подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Обвиниха ви в първия ден на вашето назначаване, че саботирате членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а вие доказахте, че два месеца преди друго редовно правителство – това на Румъния – вие бяхте готови с доклада, с всички мерки по него и постигнахте немислим до момента прогрес. Разработихте и приложихте ефективни мерки за овладяване на инфлацията. Въпреки намалените данъчни ставки, вие осигурихте повишена събираемост в хазната.

Пуснахте нови отсечки от магистралите и дадохте най-вече това, което липсваше – множество нови разрешителни за строеж и планове за строеж. Това явно убягна на много от медиите, но вчера, дори в последния си работен ден, вие открихте три нови хладилни ленти на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключихте меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Това е част от концепцията, която разработихте, за увеличаване на капацитета и повишаване на свързаността на България, защото това е най-добрият начин да използваме стратегическото си географско положение, да работим за повече икономически обмен и ръст на нашата икономика.

Работихте неуморно за привличане на инвестиции и статистиката показва, че многократно в сравнение със същия период миналата година са нараснали инвестициите. Започнахте най-голямата специализирана индустриална зона на Балканите – „Доброславци“. С много настойчивост, упоритост, с изключително много съвместна работа, тази разработка вече е факт. Тя отпуши интереса на стратегическите инвеститори, които отново се върнаха към диалог и преговори. Очаквам в най-скоро време да берем плодовете на вашия труд.



Успяхте да преодолеете тежки санкции, които висяха в сферата на екологията от Европейската комисия и не само това. Благодарение на вас успяхме да отбележим и значителен напредък във всички програми за устойчиво развитие на България. След години на застой отпушихте модернизацията на Българската армия. Туризмът тази и миналата година показа нива много над тези от последната преди COVID-19. Дадохте устойчива светлина и ясен срок за Шенген с много работа, с много дипломация. Надявам се новото правителство да успее да довърши тази важна мисия пред България.



Искам да ви благодаря специално за това, че в тежките условия на кризата проявихте много усилия и професионализъм, за да осигурите социална закрила на хората от най-уязвимите групи. Искам да ви поздравя, че работихте усилено за укрепването на най-важното в нашата страна – човешкия капитал. В образованието, науката, културата и спорта интегрирахте много нови и иновативни методи. Благодаря на всички вас, че отвоювахте лидерска роля на страната ни в региона с инициативи и иновативни подходи, които водят до укрепване на сигурността, повишаване на свързаността на икономическия обмен и на взаимното доверие.



За тези десет месеца върху вас се стовари цялата тежест на кризите с едновременната нужда от писане на закони, концепции, нормативни документи, с безкрайни изслушвания в парламента. Някой от вас може да стане и писател след толкова опит от парламентарни изслушвания и контрол, както и борба с множество политически инспирирани манипулации и атаки. Вие успяхте, защото показахте, че страната ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно. Защото бяхте изключително сплотен отбор, обединен от една кауза – България и благоденствието на българския народ. Защото имахте вяра във всичко това, което правите.



Нека отбележа взаимодействието и работата с нашите партньори в борбата с нелегалния трафик. В МВР започнаха оздравителни процеси. България успя да привлече приоритетно от всички държави по външната граница на ЕС най-много финансови средства.



Няма как да не засегна и здравеопазването и огромния прогрес, който направихме със спешната медицинска помощ по въздух. Това е проект, който беше иницииран в президентството и беше отхвърлен през есента на 2020 г. в Плана за възстановяване и устойчивост. Именно служебните правителства задвижиха най-много този проект. Не само завършихте процедурата, не само, че от декември тази година ще имаме първия хеликоптер, вторият през юни следващата година, но с вашата отговорност към българските граждани вече има стартирана процедура и се надявам, че в средата на юли т.г. ще имаме два хеликоптера на лизинг. Най-важното е, че вие разгърнахте системния подход към този проект. Не просто да се доставят хеликоптери, а и инфраструктура, площадки в болниците, хангари, обслужване, подготовка на медицинския персонал, на летателния, на инженерно-техническия, организация, процедури, координационен център.



Проектът за детската болница е необратим, а благодарение на вашата упоритост България ще спести стотици милиони левове от отказа от ваксините за COVID-19.



Служебното правителство успя, защото показа характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността и смелостта да бъдат вземани важни решения за бъдещето. Знам колко ви беше трудно, колко усилия ви коства, раздадохте се докрай. Искам да ви благодаря, но най-голямото удовлетворение за вас е, че дадохте спокойствие на хората и придвижихте страната ни напред.



Вярвам, че притежавате огромен управленски капитал, който натрупахте, а това се видя особено много при реакцията на земетресението в Турция – професионализъм, управленски качества, взаимодействие, работа в екип. Ние бяхме първата държава, която изпрати подготвени екипи със съответното оборудване. Вярвам, че управленският капитал, който натрупахте няма да бъде пропилян. България ще продължи да разчита на вашия професионализъм, отговорност и пример.



Благодаря ви, че работихте всеотдайно и почтено за България!



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Радев на среща със синдикати: Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия
Четвъртък, 25 Април 2024 17:33
Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия, която да съхранява автономността и независимостта на нашата енергийна система. Това заяви президентът...
Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на турнир в Турция
Четвъртък, 25 Април 2024 17:19
Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под №4 българин победи...
„Място, наречено Другаде” на Яна Борисова ще покори Варна на 18 май
Четвъртък, 25 Април 2024 17:07
„Място, наречено Другаде” се готви за фурор в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна на 18 май. По сценарий на звездата на съвременната българска драматургия Яна Борисова („С гръб към залеза“,...
Лукашенко съобщи за няколко десетки руски тактически ядрени оръжия в Беларус
Четвъртък, 25 Април 2024 16:55
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че в страната му са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е резултат от споразумение,...
Задържаха за пореден път двама наркодилъри във Варна
Четвъртък, 25 Април 2024 16:43
Мъж и жена са задържани за пореден път във Варна за държане и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на полицията. По време на операция за противодействие на престъпността по линия на...
Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес
Сряда, 24 Април 2024 16:41
Първата по рода си академия за учители с фокус върху развитието на дигиталните умения в ерата на изкуствения интелект организират Yettel и образователният сайт Prepodavame.bg, създаден от Фондация „Заедно...
Над 30 000 деца посещават ясли в страната
Четвъртък, 25 Април 2024 16:30
Към 31.12.2023 г. в страната функционират 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ) с общо 33 378 места в тях, показват данните на НСИ. В сравнение с предходната...
НС окончателно отложи с година либерализацията на пазара на тока
Четвъртък, 25 Април 2024 16:16
Парламентът отложи с 1 година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook