Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Могат ли преработените храни да са вредни за нас?

Вторник, 6 Юни 2023 13:01
Източник: Moreto.net   
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени от King's College London за BBC Panorama.

Нейната еднояйчна близначка Нанси също беше на диета, съдържаща абсолютно същото количество калории, хранителни вещества, мазнини, захар и фибри - но тя консумираше сурови или ниско преработени храни.

Ейми качи близо килограм - Нанси отслабна. Нивата на кръвната захар на Ейми също се влошиха и нивата на мазнини в кръвта й - липиди - се повишиха.

Това беше краткосрочно проучване само на една група близнаци, но резултатите подчертават нарастващите страхове сред някои учени относно възможното въздействие на така наречените ултра-преработени храни върху нашето здраве, което BBC Panorama разследва.

Професор Тим Спектър е професор по епидемиология в Кралския колеж в Лондон, който изучава тенденциите в болестите и ръководи теста. Той каза пред BBC Panorama: „През последното десетилетие бавно нарастват доказателствата, че преработената храна е вредна за нас по начини, за които не сме предполагали.

„Говорим за различни видове рак, сърдечни заболявания, инсулти, деменция.

Терминът ултра-преработени храни - или UPF - е въведен едва преди 15 години, но съставлява около половината от нещата, които сега ядем в Обединеното кралство.

От нарязан кафяв хляб до готови ястия и сладолед, това е група от храни, произведени с различни - но често значителни - нива на промишлена обработка.

Използваните съставки, като консерванти, изкуствени подсладители и емулгатори, обикновено не присъстват в домашното готвене.

„Ултрапреработените храни са сред най-печелившите храни, които компаниите могат да произвеждат“, казва проф. Марион Нестле, експерт по хранителна политика и професор по хранене в Нюйоркския университет. С нарастването на потреблението ни на ултрапреработени храни - Обединеното кралство е един от най-големите потребители на глава от населението в Европа - нарастват и нивата на диабет и рак . Някои учени смятат, че връзката не е случайна.

Свръхобработените полуфабрикати съдържат химикали, които според регулаторите на Обединеното кралство са безопасни, но Panorama проучва възникващите научни доказателства за връзката между някои от тези химикали и рака, диабета и инсултите.

През януари в медицинското списание The Lancet беше публикувано едно от най-изчерпателните проучвания върху ултрапреработените храни - от Училището по обществено здраве на Imperial College.

Проучването на 200 000 възрастни в Обединеното кралство установи, че по-високата консумация на ултра-преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от развитие на рак като цяло, и по-специално рак на яйчниците и мозъка.

А от миналия месец Световната здравна организация (СЗО) вече предупреждава срещу дългосрочната употреба на изкуствени подсладители - позовавайки се на потенциални рискове за здравето.

Той следва десетки проучвания , свързващи нарастващата консумация на UPF с повишен риск от развитие на сериозни заболявания.

Но доказването, че специфични съставки причиняват вреда на хората, може да бъде предизвикателство - има набор от други фактори в нашия начин на живот, които могат да причинят тези заболявания. Например: липса на упражнения, пушене или диети със захар.


Често срещани ултрапреработени храни:

  • Масово произвеждан хляб и подсладени зърнени закуски

  • Инстантни супи, предварително опаковани и готови ястия за микровълнова фурна

  • Кисели млека с плодов вкус

  • Възстановено месо - като шунка и колбаси

  • Сладолед, чипс и бисквити

  • Безалкохолни напитки и някои алкохолни напитки - като уиски, джин и ром

    Първите изследвания на смъртността и консумацията на свръхпреработена храна започнаха във Франция в университета Сорбона Париж Норд, като част от текущото проучване на хранителните навици на 174 000 души.

    „Имаме 24-часови диетични записи, по време на които те ни казват всички храни, напитки и т.н., които ядат“, обяснява д-р Матилде Тувие, която ръководи проучването.

    Продължаващото изследване вече публикува резултати , които показват, че UPF може да доведе до повишена тежест на рака.

    Емулгатори - Светият Граал



    Съвсем наскоро те проучват въздействието на една специфична съставка - емулгатори - които действат като лепило в ултра-преработените храни, за да държат всичко заедно. Емулгаторите са Светият Граал за хранително-вкусовата промишленост - те подобряват външния вид и текстурата на храната и помагат за удължаване на срока на годност далеч отвъд този на по-малко преработената храна.

    Те са навсякъде, в майонеза, шоколад, фъстъчено масло, месни продукти. Ако ядете, вероятно ще консумирате емулгатори като част от вашата диета.


    Панорамата на BBC получи изключителен достъп до ранните резултати на д-р Тувие. Те все още не са прегледани от партньори - решаваща стъпка за проверка за научни изследвания - но тя каза, че те все още са тревожни. „Наблюдавахме значителни връзки между приема на емулгатор и повишения риск от рак като цяло – и по-специално рак на гърдата – но също и със сърдечно-съдови заболявания“, казва тя. Това означава, че е наблюдаван модел между консумацията на свръхпреработена храна и риска от заболяване, но са необходими допълнителни изследвания.

    Въпреки нарастващия брой доказателства, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) - която регулира хранителната промишленост в Англия, Уелс и Северна Ирландия - все още не е издала никакви разпоредби, ограничаващи емулгаторите.

    Когато Panorama попита FSA за нарастващия брой доказателства, че тези добавки могат да причинят вреда, тя каза: „Не са ни представени никакви доказателства – от тази програма или по друг начин – за някакви специфични емулгатори, за които се смята, че представляват риск за здравето. "

    Но FSA каза, че планира да проведе обществена консултация.

    Може ли самата хранителна промишленост да играе роля в отблъскването на регулациите?

    Екипът на BBC Panorama прекара последните осем месеца в разследване.

    „Хранителните компании не са обществени здравни агенции... тяхната работа е да продават продукти“, каза експертът по хранителна политика проф. Нестле пред BBC.

    Тя каза, че хранително-вкусовата промишленост е известна с това, че финансира изследвания, спонсорира експерти и пренебрегва съществуващите проучвания, за да предотврати регулирането.

    Международният институт за науките за живота (ILSI) е организация, която получава финансиране от някои от най-големите хранителни компании в света.

    Той казва, че мисията му е да „осигури наука, която подобрява човешкото здраве“ – но преди това е публикувал проучвания в световен мащаб, подкопаващи регулирането и обществените насоки относно здравословните диети . През 2012 г. Европейската агенция за безопасност на храните беше толкова разтревожена от потенциални конфликти на интереси, че настоя всеки, свързан с ILSI, или да подаде оставка от института, или да напусне агенцията.

    Проф. Алън Бубис, почетен професор в Imperial College London, е неплатен директор на ILSI Europe и бивш вицепрезидент на борда на директорите. Но той също оглавява група учени от Обединеното кралство, известна като Комитет по токсичност, която предоставя съвети на FSA относно риска от химикали в храните.

    Повече от половината членове на комитета имат скорошни връзки с хранително-вкусовата или химическата промишленост . И през последните 10 години комисията не е подкрепила нито едно ограничение за използването на каквито и да било химически добавки в нашата храна.


    Проф. Бубис каза пред Panorama, че съветът му не е насочен към облагодетелстване на индустрията и той винаги е бил „напълно отдаден на провеждането и идентифицирането на най-добрите научни изследвания... който и да ги финансира“.

    Агенцията за хранителни стандарти заяви, че има „ясен кодекс на поведение… за декларациите за интереси“ и че „няма доказателства“ пристрастието да е повлияло на нейните решения.

    ILSI каза: „[Ние] работим в рамките на най-високите принципи на научната почтеност.“

    Аспартам, по-сладък от захарта



    Една от най-противоречивите добавки в UPF е подсладителя аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта, той е обявен за чудесна нискокалорична алтернатива - превръщайки някога нездравословните сладки напитки, сладолед и мусове в продукти, рекламирани като "здравословни". През последните две десетилетия имаше въпроси относно потенциалната му вреда. Тогава, миналия месец, Световната здравна организация заяви, че въпреки че доказателствата не са убедителни, тя е загрижена, че дългосрочната употреба на подсладители като аспартам може да увеличи риска от "диабет тип 2, сърдечни заболявания и смъртност".

    През 2013 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) реши - след като разгледа всички налични доказателства - че аспартамът е безопасен. Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство прие тази позиция.

    Комитетът по токсичност разгледа проучване за аспартам през 2013 г. и заключи, че резултатите "не показват необходимост от действия за защита на здравето на обществото".

    Шест години по-късно проф. Ерик Милстоун, почетен професор по научна политика в Университета на Съсекс, реши да прегледа същите доказателства, разгледани от EFSA - за да види кой е финансирал различните проучвания.

    Той открива, че 90% от проучванията в защита на подсладителя са финансирани от големи химически корпорации, които произвеждат и продават аспартам.

    И че всички проучвания, предполагащи, че аспартамът може да причини вреда, са финансирани от некомерсиални, независими източници.

    Говорител на Федерацията по храните и напитките, членски орган на производителите, каза пред BBC, че компаниите приемат "здравето на потребителите и безопасността на храните, които произвеждат, сериозно - и се придържат към строгите разпоредби".

    Говорител на Международната асоциация на подсладителите каза: „Ниско/безкалоричните подсладители са безопасни за употреба, са сред най-задълбочено изследваните съставки в света и са одобрени от всички основни органи за безопасност на храните, включително Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Американската администрация по храните и лекарствата."

    FSA казва, че ще разгледа текущата оценка на аспартама от СЗО. И правителството казва, че е наясно с нарастващите опасения около UPF и е наредило преглед на доказателствата за ултра-преработените храни.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Ивицата Газа
    Шенген
    Хутите
    Стара Варна
    Гъбата
    Новини от Варна, региона и света
    Радев на среща със синдикати: Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия
    Днес, 25 Април 2024 17:33
    Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия, която да съхранява автономността и независимостта на нашата енергийна система. Това заяви президентът...
    Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на турнир в Турция
    Днес, 25 Април 2024 17:19
    Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под №4 българин победи...
    „Място, наречено Другаде” на Яна Борисова ще покори Варна на 18 май
    Днес, 25 Април 2024 17:07
    „Място, наречено Другаде” се готви за фурор в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна на 18 май. По сценарий на звездата на съвременната българска драматургия Яна Борисова („С гръб към залеза“,...
    Лукашенко съобщи за няколко десетки руски тактически ядрени оръжия в Беларус
    Днес, 25 Април 2024 16:55
    Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че в страната му са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е резултат от споразумение,...
    Задържаха за пореден път двама наркодилъри във Варна
    Днес, 25 Април 2024 16:43
    Мъж и жена са задържани за пореден път във Варна за държане и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на полицията. По време на операция за противодействие на престъпността по линия на...
    Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес
    Сряда, 24 Април 2024 16:41
    Първата по рода си академия за учители с фокус върху развитието на дигиталните умения в ерата на изкуствения интелект организират Yettel и образователният сайт Prepodavame.bg, създаден от Фондация „Заедно...
    Над 30 000 деца посещават ясли в страната
    Днес, 25 Април 2024 16:30
    Към 31.12.2023 г. в страната функционират 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ) с общо 33 378 места в тях, показват данните на НСИ. В сравнение с предходната...
    НС окончателно отложи с година либерализацията на пазара на тока
    Днес, 25 Април 2024 16:16
    Парламентът отложи с 1 година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Масивен паркет Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Пчелен мед
    Гаражни врати Промо Отопление
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Най-четено от Всички теми 1 2 3
     Варна и Черноморие
     България
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    1.1 + 1.4
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook