Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от електронни магазини, базирани в държави извън Европейската общност. Рискът да се продават опасни продукти там е значително по-голям. За това предупреди по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ ...
Новини

Докато контраофанзивата на Украйна продължава – с ограничени печалби и без решителен пробив – броят на ампутираните в страната расте. Само през първата половина на тази година е имало 15 000 ампутирани, според Министерството на здравеопазването в Киев. Министерството няма да разкрие колко...
Новини

Двете малки дами - Фрося и Луиза, пристихнаха преди дни от Германия. Пътуването им продължи два дни, след което слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина - София. Фрося и Луиза проучват новият си дом и се чувстват добре в зала Гиганти, където бяха настанени на 21 септ
Новини от Варна, региона и света

Лятна кампания за превенция Рака на гърдата започва във Варна

Инициативата протича с отстъпка в размер на 50% за всички Дигитални мамографии до края на месец август

Сряда, 31 Май 2023 14:41
Източник: Moreto.net   
(34)   (1)
Започнаха записванията в лятната кампания за профилактика Рака на гърдата във Варна. Инициативата се провежда от Център по образна диагностика МЛАДОСТ и традиционно протича с отстъпка в размер на 50% от стойността на платените дигитални мамографии. Това определя цена от 35 лв. за изследване.  

По време на кампанията ще се приемат и пациенти с направления по Здравна каса, но от Центъра напомнят, че право на направление за профилактично мамографско изследване имат единствено здравно-осигурените дами навършили 50 години.

За обезпечаване на кампанията е ангажиран целия лекарски екип на здравното звено в състав: д-р Венцислав Божков; д-р Съмър Ел Шемери, д. м.; д-р Теньо Чавдаров, д-р Велислав Иванов и д-р Васил Василев. Поради големия интерес, всички пациенти ще се приемат по график -  с предварително запазен час на следния телефон:


Центърът работи без почивен ден на територията на Медицински комплекс МЛАДОСТ, на адрес Варна, бул. „Република“ 15. Работното време е от 08:00 до 18:00 (в делнични дни) и от 09:00 до 14:00 (през уикенда)Изследванията се извършват с последното поколение дигитален мамограф на Siemens, който е единствен по рода си в цяла Източна България. Уредът се отличава с редица преимущества, сред които:

• най-ниското ниво на облъчване за мамографско изследване;
• минимален натиск на лопатките, който се регулира автоматично (без намеса на оператор) и се определя не само за всеки пациент персонално, но и за всяка гърда поотделно, отчитайки специфичната ѝ плътност;
• изключителна  детайлност на изображенията, която обезпечава навременно откриване и на най-дребните микрокалцификации (точковидни сенки), които структури са предвестници на предстоящо формиране на бучка;

Организаторите поставят основен акцент върху регулярна профилактика на жените в активния възрастов диапазон от 35 до  50 години. Според стандартите на западната медицина, редовните мамографски изследвания следва да започнат след навършване на 35 годишна възраст. Съгласно действащия регламент на Здравната каса у нас обаче, профилактични мамографии се полагат едва след навършване на 50 годишна възраст. По този начин, единственият вариант за дамите на възраст между 35 и 50 години остават платени изследвания.

За кампанията и предизвикателствата в борбата с онкологичното заболяване, разговаряме с д-р Васил Василев, управител на Център по образна диагностика МЛАДОСТ:Д-р Василев, какъв обхват очаквате да има тазгодишното издание на кампанията?

За периода на трите летни месеца, успяваме обикновено да обхванем около 1500 пациента. Това вероятно звучи мащабно, но нека уточня, че за варненския регион, през ежегодни мамографски изследвания трябва да преминават не по-малко от 50 до 100 хиляди жени. За съжаление, вероятно не повече от една трета от подлежащите на профилактика, в крайна сметка я провеждат.

На какво се дължи това?

На първо място грижата за здравето следва да е по инициатива на всеки отделен човек. Не може на сила да накараш някого да бъде отговорен към себе си, макар че редица здравни системи налагат мерки за стимулиране на превенцията чрез увеличаване на здравните вноски или дори загуба на здравноосигурителни права за пациенти, които пропускат профилактичните си прегледи.

От друга страна се оказва, че предвиденият обем направления за профилактични мамографски изследвания, осигурени от Здравната каса, остава неоползотворен. Това е доста смущаващо, особено на фона на огромната заболеваемост от Рак на гърдата, както у нас, така и в световен план. През 2020 година, Световната здравна организация официално постави този вид тумори на първо място по абсолютен дял сред всички злокачествени изменения.

Има ли логика в репресивното налагане на профилактични изследвания чрез санкции?

Ако кажа „ДА“ – вероятно ще подразня мнозина. Аз лично не обичам принудата и предпочитам да предразполагаме хората да бъдат отговорни и да се грижат за собственото си здраве. Затова ние подхождаме чрез преференциални цени, които да стимулират активността на пациентите.

В същото време трябва да си дадем сметка, че разгръщането на едно заболяване, което е било възможно да се предотврати на много по-ранен етап, струва неимоверно по-скъпо на здравната система. Т.е. личното нехайство черпи от общите средства за здраве.

Модерните здравни системи инвестират страшно много в профилактични дейности, защото така е по-ефективно. Когато се стигне до болнично лечение, сумите драстично скачат. В България се случва точно обратното – инвестират се огромни суми в модерно болнично здравеопазване, а доболничната помощ, в която трябва да се прави активната профилактика, изглежда като беден роднина - в порутени сгради и с допотопна апаратура.На какъв период е препоръчително да се прави профилактично мамографско изследване?

Предвестниците на туморното образувание се наричат микрокалцификации (точковидни сенки). Със съвременен мамограф те могат да бъдат установени средно 2 години по-рано - преди формиране на т.н. бучка и съответно да се вземат навременни мерки.

По тази причина повечето западни стандарти налагат ежегодна профилактика. У нас все още правилото на Здравна каса е веднъж на 2 години, което по-скоро е „по наследство“ от времето на аналоговите мамогарафски апарати, които нямаха детайлността на съвремнните уреди.

Казано по-просто, старите апарати  можеха да установят едва по-напреднала фаза, затова ежегодното изследване беше ненужно. Отделна тема е, че облъчването при тях беше около 4 пъти по-високо и това съображение също се взема под внимание с оглед ограничаване на потенциалните рискове за пациента.

Да не забравяме, че в нашата страна „на въоръжение“ масово са все още тъкмо тези стари аналогови уреди. Апарати като нашия са непосилно скъпи за едно редово ДКЦ. В този ред на мисли, няма логика Здравната каса да променя стандарта за шепа модерно оборудвани центрове в страната.

Поставяте акцент върху възрастовия диапазон 35 – 50 години?

Да – така е. Това са жени в активна възраст, които следва да се профилактират чрез мамографско изследване, но за съжаление не могат да го направят с направление по Здравна каса. Според правилата на нашето здравно осигуряване, профилактична мамография се полага след навършени 50 години. Така  единствена опция за тези дами остава платеното изследване.

Считаме, че е важно пациентките в този възрастов диапазон да бъдат подтикнати да започнат регулярна превенция на Рака на гърдата и да изградят устойчив навик на грижа за собственото си здраве. За да е ефективна, профилактиката трябва да се превърне в рутина.

А защо избрахте лятото за тази мащабна кампания?

Лятото е сезон изпълнен с оптимизъм и позитивни емоции. Тъкмо така трябва да се подхожда към регулярните профилактики. Като към нещо добро, което правим, за да съхраним своето здраве и в крайна сметка - качеството си на живот.

Лятото също е това време от година, в което повечето хора са склонни да отделят време за себе си. А какво друго е профилактиката, ако не грижа за самия теб? 

Център по образна диагностика МЛАДОСТ
Варна, бул. "Република" 15
Медицински комплекс МЛАДОСТ, Етаж 1, Блок В
*Две нива под Централен вход
**Регистратура - срещу асансьоритеРаботно време:
Понеделник – Петък: 8:00 - 18:00
Събота и Неделя: 9:00 - 14:00
Информационна кампания

(34)  (1)
Новини от Варна, региона и света
88 – годишен мъж е с опасност за живота след пожар заради газова бутилка в дома му
Днес, 25 Септември 2023 08:58
88 – годишен мъж е с опасност за живота след пожар заради газова бутилка в дома му в „Чайка“. При инцидента, станал в 11.00 часа на 24 септември, пострадалият е получил над 70 % изгаряния. Откаран е в...
БНБ пуска златна възпоменателна монета за 100-годишнината на Богословския факултет
Днес, 25 Септември 2023 08:46
Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“. Монетата е от чисто злато - проба 999/1000, теглото ѝ е 8,64 грама, а диаметърът...
Макрон: Франция първа в ЕС ще се откаже от въглищата
Днес, 25 Септември 2023 08:32
Франция възнамерява да бъде сред първите страни от Европейския съюз, които напълно ще се откажат от производството на електроенергия от въглища. Това обяви неделя френският лидер Еманюел Макрон, цитиран...
Временно спират движението на автомобили по част от бул. „Ген. Колев“ във Варна
Днес, 25 Септември 2023 08:18
Днес в 11:00 часа във Варна ще бъде открит паметник на генерал Иван Колев, научи Moreto.net Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант известен още като Бащата на българската конница. Във...
83 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България
Днес, 25 Септември 2023 08:03
Добрич ще отбележи 83 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България с редица прояви днес, научи Moreto.net. Историята На днешния ден през 1940 година българската армия влиза в...
25 септември в историята
Днес, 25 Септември 2023 07:48
1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа. 1513...
Най-важното от Варна във вчерашния 24 септември
Днес, 25 Септември 2023 07:33
Откриват паметник на генерал Колев във Варна, временно преустановяват движение в района В първия ден на седмицата, 25 септември от 11:00 часа, във Варна ще бъде открит паметник на генерал Иван Колев,...
Част от "Цветния квартал" ще е без вода днес
Днес, 25 Септември 2023 07:16
Част от "Цветния квартал" във Варна ще е без вода днес, 25 септември, съобщават от ВиК-дружеството в морската столица. Спирането ще е в интервала от 8 до 20 часа и се налага заради строително-ремонтни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Музикална Италианска Академия /Ноти върху Морето
Музикалната академия възнамерява да подобри музикалното наследство със специално внимание, насочено към Варненския регион, към връзките между музиката и културата на България и Италия и взаимодействието...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.7
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook