Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Brexit трябваше да намали имиграцията, вместо това тя достигна рекорд

Петък, 26 Май 2023 08:40
Източник: investor.bg   
Когато Великобритания гласува за излизане от ЕС през 2016 г., мнозина поддръжници на Brexit се надяваха, че ходът ще намали имиграцията, като прекрати правото на гражданите на страни членки на ЕС да се установяват свободно там – растяща тенденция, която според някои британци отнемала работни места от местни граждани, пише Wall Street Journal.

Вместо това имиграцията е нараснала до рекорден връх, тъй като растящият брой на мигрантите от страни извън ЕС е компенсирал резкия спад на тези от страни членки на ЕС. Макар управляващата Консервативна партия многократно да обеща да намали броя на мигрантите след Brexit, вместо това тя е позволила на повече хора да влязат в страната в стремежа си да подкрепи стагниращия икономически растеж.

Публикувани в четвъртък данни на Националната статистическа служба показаха, че нетната миграция през 2022 г. е нараснала с 606 хил. души, най-голямото увеличение в историята. Цифрите не включват мигранти, които са пристигнали нелегално на лодки през Ламанша, чийто брой е нараснал с 60% миналата година до рекорд от около 45 хил. души.

„Цифрите са твърде високи, много е просто, и искам да ги намаля“, коментира премиерът Риши Сунак.

Контрастирайки с тези коментари, по-рано тази седмица главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил заяви, че по-високата от очакваното миграция е увеличила с 20 базисни пункта прогнозата на банката за икономическия растеж на Великобритания, подчертавайки нуждата на Острова от работници, които да запълнят работните места.

Опитът на Великобритания показва, че дори когато индустриализирани страни искат да ограничат миграцията и предприемат драстични стъпки, за да го направят, те могат да бъдат подложени на натиск да позволят влизането на имигранти, за да избегнат щети за икономиката от недостига на служители. Във Великобритания работната сила е по-малко, отколкото преди пандемията и някои индустрии се оплакват, че не могат да намерят достатъчно служители.

Това също така показва политическите главоболия от тази размяна. Данните за имиграцията предизвикаха критики сред някои депутати от Консервативната партия, които заявиха, че избирателите са искали притокът на имигранти да бъде намален. Правителството на Сунак обяви нови ограничения тази седмица за броя на членовете на семейството, които студенти с издадена виза могат да доведат в страната. Допитвания показват, че британците гледат нееднозначно на въпроса дали мигрантите са благодат или не, но за тях е много важно правителството да контролира притока на хора във Великобритания.

Принос за ръста има и предоставянето на хуманитарни визи на около 300 хил. души от Украйна след нашествието на Русия и от Хонконг на фона на растящите политически репресии в бившата британска колония. Но той е бил стимулиран и от резкия ръст на визите за студенти и работници от страни извън ЕС. Около 136 хил. визи са били издадени на семейства на студенти през 2022 г., което е осемкратно повишение спрямо 2019 г.

Повечето икономисти бяха съгласни, че Brexit ще либерализира търговията с останалата част от света, но ще повиши бариерите пред търговията с ЕС, най-големия търговски партньор на Великобритания, и че нетните икономически последици ще бъдат отрицателни. Повечето икономисти очакваха също, че по-голямата миграция от останалата част на света няма да е достатъчна, за да компенсира спада на мирантите от Европа, още един нетен негатив, коментира Джонатан Портс, икономист от King’s College London, който следи имиграцията.

„Бяхме прави за първата част и сгрешихме за втората“, коментира той. „Бяхме прави за основната икономическа логика, но политиката, която смятахме, че ще бъде скромно либерализиране на миграцията от останалата част на света, се оказа фактически доста значителна либерализация“, допълва той.

Дали ръстът в цифрите е част от по-дългосрочна тенденция все още е рано да се каже, коментира Маделин Съмптиън, директор на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет. Много от студентите, които са пристигнали във Великобритания, един ден ще си отидат и вероятно броят на мигрантите от Украйна и Хонконг ще намалее през идните години. Това може да свие цифрите до по-дългосрочното средно равнище от около 200 хил. до 250 хил. годишно.

Преди Brexit всеки гражданин на ЕС имаше право да се установи и да работи във Великобритания. По време на референдума поддръжниците на напускането твърдяха, че страната трябва да има по-голям контрол върху това кой влиза в нея. След гласуването за напускане британското правителство въведе през 2021 г. нова имиграционна система, която позволяваше влизането само на хора, които изпълняваха определени критерии като да получават заплата от 26 200 паунда годишно или да имат определено ниво на квалификация. Тази система целеше да предотврати прекомерния брой нископлатени служители във Великобритания, който засили възмущението срещу имиграцията, като в същото време насърчи компаниите да инвестират повече в работниците си и да увеличат заплащането им.

През 2022 г. общата дългосрочна имиграция – всички хора, които остават повече от една година, се очакваше да бъде около 1,2 млн. души. От тях 925 хил. бяха граждани на страни извън ЕС.

Дори сега, когато правителството позволява повече визи за висококвалифицирани работни места – от лекари до банкери, то се опитва да не допуска по-нискоквалифицирани служители.

„Те в общи линии не искат да отворят границите за хора, които работят срещу ниско заплащане. Преди тази работа вършеха служители от ЕС“, казва Брайън Бел, председател на Британския консултативен комитет по миграцията, който съветва правителството. Това също така означаваше, че служители от ЕС вече няма да разполагат с преференциален достъп до Великобритания, което силно увеличи притока от страни като Индия.

Но новата система беше въведена, точно когато се очертаха недостиг на служители и висока инфлация по време на пандемията. Великобритания е единствената голяма западна икономика, чиято работна сила все още е по-малка, отколкото преди пандемията заради комбинация от дълги болнични, по-ниска имиграция от Европа и хора, които се пенсионират рано. Английската централна банка заяви, че този недостиг е стимулирал инфлацията, тъй като компаниите са принудени да увеличават заплатите, за да привличат служители, а други компании просто не могат да растат, защото не намират достатъчно служители.

Ясно е, че нелегалната миграция оказва въздействие върху общественото мнение. Британското правителство е съсредоточено върху спирането на нелегалната миграция, до голяма степен под формата на малки лодки, идващи от Франция. Сунак многократно обеща да ограничи това явления и сключи сделка с Франция, която се ангажира да помогне за разбиването на контрабандни мрежи. Правителството заплашва също да депортира мигранти, които пристигат нелегално, в африканската страна Руанда. Тази политика до момента е блокирана от съдилищата.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
19 май: Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания
Днес, 19 Май 2024 07:57
Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в лилаво като символ на подкрепа към пациентите с възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ), съобщиха от Българската асоциация болест на Крон и...
Washington Post: Украйна я очаква тежка и студена зима след руските удари
Днес, 19 Май 2024 07:36
Украйна ще навлезе в зимата с осезаем недостиг на електроенергия, дори ако времето е топло. Страната е загубила около половината от производството си на електроенергия и ще бъде невъзможно да я възстанови...
Най-важното от Варна във вчерашния 18 май
Днес, 19 Май 2024 07:15
100 тона отпадъци по-малко: Доброволци чистиха сметища в Максуда Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в Максуда. Инициативата беше координирана лично...
19 май в историята
Днес, 19 Май 2024 06:53
1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане на английската кралица Елизабет I Тюдор кралицата...
Прогноза за времето - 19 май
Днес, 19 Май 2024 06:25
Над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна и на места по южното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 16°-19°....
НСО пази Кирил Петков заради директна заплаха за живота му
Събота, 18 Май 2024 17:41
Моята охрана беше свалена от НСО през януари 2023 г. Впоследствие в МВР постъпи информация за директна заплаха за живота ми и междуведомствена комисия, в която участват и другите служби, ми назначи охрана...
Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
Събота, 18 Май 2024 17:26
Административният съд – Търговище касира избора за кмет на община Омуртаг. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му. Делото беше образувано по жалба на политическа партия. Констатирани...
Градската художествена галерия във Варна показва “Галерия ROZ” в нощта на музеите
Събота, 18 Май 2024 16:43
Сред събитията, с които Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, участва в Европейската нощ на музеите тази вечер, 18 май 2024 г., е и гостуването на проекта “Галерия ROZ” на екип от Румъния. В...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook