Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Започва мащабен ремонт във Военноморската болница във Варна

Четвъртък, 30 Март 2023 14:52
Източник: Moreto.net   
Сн.: ВМА
Започва мащабен ремонт в операционните зали на Военноморската болница във Варна. Те ще бъдат изградени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на световно ниво.

Новината съобщи полк. проф. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна към ВМА, в навечерието на 74-тата годишнина от основаването на болницата.

Лечебното заведение във Варна е най-младото в структурата на Военномедицинска академия, посочи проф. Въжаров.

Болницата посреща своя празник обновена и подмладена. За първи път от 2019 година се събираме отново заедно. Успяхме след голямото изпитание за целия свят, каквото беше COVID-19, да се преборим и поетапно влязохме в познатия ни ритъм, с много добри показатели, коментира проф. Въжаров.

Сега гледаме смело напред и продължаваме да се развиваме – още преди пандемията започнахме да подмладяваме екипа – и лекари, и сестри. И в най-тежките времена на изпитания се видя, че това има смисъл. Младите ни специалисти бяха изключително активни, борбени и добихме авторитет за най-предпочитана болница по време на пандемията. Тази тенденция продължава и сега, подчерта проф. Въжаров.

От болницата отчитат и повишен обем на дейност, надминаващ нивата от преди ковид.

Гордеят се, че дори и в моментите, когато повече от 50% от капацитета им е бил запълнен с COVID-пациенти, не са забравили и за останалите пациенти:

Ние бяхме една от малкото болници, които не затворихме нието едно отделение. Можеше да има по няколко легла, но покривахме всички специалности. Костваше ни много усилия – особено, когато имахме и доста заразени от персонала. Но въпреки това сглобявахме графика и бяхме на нужното ниво.

Освен подмладяване на персонала, продължава и тенденцията за „подмладяване” на медицинската апаратура в лечебното заведение.

Модернизацията е в ход – още по време на пандемията, с огромната подкрепа на ръководството на ВМА, успяхме да ремонтираме из основи едно от нашите ключови звена – Клиниката по термична травма, пластично-възстановителна и естетична хирургия. Ние сме единственото лечебно заведение в Североизточна България за лечение на остри отравяния и токсикоалергии и изгаряния, изтъкна проф. Въжаров.


Продължава и осъвременяването на медицинското оборудване. Образната ни диагностика е обновена – имахме апаратура от ГДР. Вече сме с нови скенер, рентген, очакваме и мамограф. Получихме подвижни рентгенови апарати, които имаха ключова роля по време на пандемията, защото ги изпозлвахме при заразените пациенти, без да ги разкарваме из болница. Това беше важно, за да пазим останалите пациенти от т.нар. „чисти” клиники и нашия персонал, поясни още началникът на Военноморска болница и допълни: Получихме ендоскоска апаратура за горна и долна ендоскопия, ново оборудване за Отделението по гастроентерология. Повече от 20 години нямахме и бронхоскоп. Вече можем да се похвалим с модерна апаратура и в тази област.

Това е жизненоважна апаратура, защото така ще преборим един от нашите минуси – ние имаме отлични специалисти, полагаме огромни грижи за пациентите ни, но без апаратура не може. За да бъдем в крак с времето и конкуренцията, трябва да сме на ниво, категоричен е проф. Ивайло Въжаров.

В тази връзка започва мащабен ремонт и в операционните зали в болницата, които ще бъдат изградени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на световно ниво.

Съвсем логична е и тази промяна – от гледна точка на обема и вида дейност, които осъществяваме. Тези зали не са пипани, откакто е построена болницата преди повече от 70 години... Ние трябва да сме адекватни на нуждите на нашите пациенти, казва още проф. Въжаров и припомня философията за модернизация на ВМА, многократно споделяна от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, че всеки военнослужещ заслужава и трябва да получи еднакво добра медицинска помощ, независимо от това в коя част на страната се намира.

Военният контингент, който ние обслужваме не е много голям по численост – основно Черноморието и Североизточна България, но е много разпръснат териториално. Във флота имат и голям брой учения, в които ние задължително участваме, подчерта проф. Въжаров. Болницата разполага с барокамера, която се ползва не само за терапия на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти и баротравми. Хипербарният център се използва за тренировки на водолази от флота. Барокамерата помага още пациенти с редици заболявания – като диабетно стъпало, токсикохимични отравяния и изгаряния (особено с въглероден окис).

Във Военноморска болница гледат с надежда към курсантите-военни лекари, които се обучават по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна:

Има мотивация в тях, идват на стажове при нас, интересуват се и смятам, че ще се впишат успешно в редиците на ВМА и нейните подразделения, казва проф. Въжаров, като не пропуска да изтъкне и успехите в учебната дейност – болницата е увеличила броя на специалностите, по които е база за обучение на студенти по медицина и медицински сестри и те вече наброяват 25.

В заключение проф. Ивайло Въжаров благодари на своите колеги за сърцатата им работа и отдаденост в грижата за пациентите: Желая ви здраве и заедно да вървим напред!

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Милчо Талев открива изложба „Забравени пейзажи“ във Варна
Днес, 25 Април 2024 09:52
От 25 април галерия "Ларго" ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени...
"Граф Монте Кристо" на сцената на Летен театър - Варна през юни
Понеделник, 22 Април 2024 08:14
Младежки театър "Николай Бинев" ще представи на 27 юни в Летен театър - Варна "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма - баща Билетите са в продажба на каси Българан, Дворец на културата...
Вдъхновяващите личности на Варна: Жените в ИТ сектора
Вторник, 23 Април 2024 08:06
Въпреки стремежа на компаниите към равенство, приобщаване и многообразие, процентът на професионалистите от нежния пол в ИТ индустрията в световен мащаб остава все още значително по-нисък в сравнение с...
Общинският съвет във Варна заседава, решава за новите правила за ел. тротинетки
Днес, 25 Април 2024 07:52
Общинският съвет се събира на редовно заседание в днес- 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще...
Най-важното от Варна във вчерашния 24 април
Днес, 25 Април 2024 07:34
Раздават ръкавици и чували за мащабното почистване във Варна В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички...
25 април в историята
Днес, 25 Април 2024 07:11
1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и графиня Филипина Хенриета фон Хоенлое-Лангенбург. 1719...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Днес, 25 Април 2024 06:52
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 25 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 23.04.2024 - 26.04.2024...
Прогноза за времето - 25 април
Днес, 25 Април 2024 06:36
Днес ще духа слаб, през деня – умерен северозападен вятър. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните. Във Варна минималната температура...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook