Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Чианг Май - туризъм и бизнес с марихуана след легализацията й в Тайланд

Вторник, 28 Март 2023 14:19
Източник: Moreto.net   
През юни 2022 година Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, в която употребата на марихуана стана законна. Преди декриминализацията тя бе класифицирана десетилетия наред като лекарство от категория 5. Тогава правителството раздаде милион безплатни растения марихуана на местните жители, a министърът на общественото здравеопазване Анутин Чарнвиракул каза, че човек не трябва да използва растението и „да седи и да се усмихва пo цял ден, без да си изкарва прехраната и без адекватно съзнание“. Все пак растенията са законни само ако имат не повече от 0,2% THC.


Канабисът, известен още като марихуана, има дълга история в Тайланд. Традиционно растението се използва от местните жители в храната и лекарствата. Но през 1935 г. употребата на марихуана - независимо дали като наркотик или по друг начин - е криминализирана. И до миналата година всеки, който използва или притежава марихуана, можеше да получи пет години затвор и глоба до 100 000 тайландски бата или 2900 долара.

В края на 2010-те тайландското правителство изглежда смекчи позицията си спрямо марихуаната. То беше одобрено за медицинска употреба през 2019 г. Само две години по-късно тези с лиценз можеха да използват и отглеждат растението.

Производството на марихуана в Тайланд е бързо развиващ се пазар и реколта, която се очаква да струва 661 милиона долара до 2024 г. , според доклад на фирмата за пазарни проучвания Prohibition Partners.

Туризъм и марихуана



Така започна и началото, след което Тайланд започна да изгражда туристически пейзаж около марихуаната, въпреки, че законът не одобрява употребата на наркотици за развлечение. Това вероятно не може да бъде и спряно, коментира Insider.

Най-големият град на север Чианг Май е едно от местата, където тези промени в туризма са най-видими.


Шон Хийли и Аманда Гедни са американци, които управляват Green Dog, диспансер за марихуана, в Чианг Май.

Хили и Гедни за първи път се местят в Тайланд през 2016 г. Преди да това единият е студент, а другият работи на непълен работен ден.

През 2021 г. Хили, 29 г., и Гедни, 28 г., стартират Green Dog с няколко тайландски партньори. Магазинът продава трева, бонгове и в един момент храна и напитки, приготвени с листа от коноп. Доставят по-голямата част от марихуаната в магазина от местни ферми. Тъй като индустрията на марихуаната все още е разрастващ се пазар в Тайланд, нейните продукти могат да бъдат скъпи. Хили каза, че една унция цвят на растението канабис - наречено коноп - струва до 20 000 бата, или около 585 долара. Висококачественият канабис в Тайланд се отглежда в климатизирана закрита ферма, като се използват светлини за отглеждане и умерена почва.


Green Dog е един от първите магазини в Чианг Май, който представя меню с марихуана, което по онова време все още беше слабо регулирано в Тайланд. С промените и по-добрата регулация към днешна дата ресторантите трябва да бъдат лицензирани, за да сервират марихуана, вляна в храната. „Няколко неща се промениха и вече не ни е позволено да продаваме приготвена храна и канабис в една и съща сграда“, каза Хийли пред Insider чрез текстово съобщение през март 2023 г, добавяйки, че неговият магазин вече не продава храни на базата на марихуана.

Но магазинът все още продава напитки с марихуана, които продължават да остават популярни сред клиентите на магазина. Чаят от сушени листа от коноп, който е чай, напоен със сушени листа от мъжкото растение канабис, е най-продаваният в магазина.



Тао е собственик и главен готвач на Cannabis Cafe, ресторант, който сервира меню, направено с марихуана.

По думите му повечето клиенти, които желаят да опитват храна с марихуана са основно от Запада. Самият той не пуши марихуана и споделя, че като цяло местните нагласи към използването на марихуана не са толкова прогресивни.

Tao обикновено персонализира храната според исканията на клиентите си - и е повече от готов да експериментира с марихуана.

„Ако поискат конкретна кухня, например западна, мога да я направя“, добавяйки, че обичайният начин, по който използва канабиса, е като го добавя в масло, кокос и дори брашно. Тао предупреждава, че внимава и сервира храна, която е добре приготвена и направена с висококачествени продукти от канабис.


Повече от 220 са местата за марихуана в Чианг Май, според тайландската база данни WEED.IN.TH, която представя на 4400 места с легалния в Тайланд продукт. Въпреки че туристическата индустрия с марихуана процъфтява в града, все още има несигурност.

Наредбите за марихуаната в се прилагат слабо, казва местен експерт пред Bangkok Post . Все пак тайландските власти настояха да затегнат правилата - но засега тези предприемачи все още са нетърпеливи да се справят с търсенето на клиентите си за вечно противоречивото растение.

Официално Чианг Майе най-големият и най-значим град в Северен Тайланд, покрива по-голямата част на областта Ампое Муеанг Чианг Май, на практика градът се разпростира и в няколко съседни области. Самият град има население от около 150 хиляди души, но в метрополният му регион живеят близо 1 милион души – повече от половината население на провинцията. Градът е разделен на 4 района: Након Пинг, Сривиджая, Менграй и Кавила. Първите три са разположени на западния бряг на река Пинг, докато Кавила е на източния бряг. Центърът на града попада основно в район Сривиджая.

Докато Чианг Майе развива канабис-туризъм, в Амстердам взеха решение да забранят пушенето на марихуана на обществени места в историческите райони на града, заради негативните последици от масовия канабис-туризъм. Местните се оплакват от пияни и напушени с марихуана. Този тип туризмът привлича наркодилъри, нараства организирана престъпност, контролираща нелегалния внос на наркотици в Нидерландия.


10 неща, които туристите трябва да знаят за канабиса в Тайланд



1. Пренасянето на семена или части от растението канабис от и до Тайланд за лични цели не е разрешено.

2. Отглеждането на канабис е законно, но се изисква регистрация в приложението „PLOOK GANJA“ на администрацията по храните и лекарствата или чрез правителствения уебсайт.

3. Използването на цветни пъпки на канабис за изследване, износ, продажба и обработка за търговски цели изисква официално разрешение.

4. Лица под 20 години, бременни жени и кърмещи жени нямат право да използват канабис, освен под наблюдението на здравни специалисти.

5. Притежаването на екстракт, съдържащ повече от 0,2 THC и синтетичен THC изисква разрешение.

6. Ястия, съдържащи канабис, се предлагат в оторизирани ресторанти.

7. Одобрените здравословни продукти с канабис са достъпни чрез специфични канали.

8. Пушенето на канабис на обществени места, включително училища и търговски центрове, е незаконно.

9. Избягвайте да шофирате след консумация на храна или здравословни продукти, съдържащи канабис.

10. Тези, които имат сериозни нежелани здравословни последици от канабиса, трябва незабавно да посетят лекар за лечение.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Днес, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Днес, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Днес, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook