Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Защо световната корабна индустрия не може да се изчисти

Бързай, за да чакаш

Вторник, 28 Март 2023 09:37
Източник: Bloomberg TV   
Базираната в Сингапур BW LPG работи по различен начин от много собственици на кораби. Ако по време на пътуването на плавателния съд стане ясно, че котвеното място няма да бъде свободно при пристигане в пристанището, корабът просто ще намали скоростта, така че да пристигне, когато има място.

Като не са принудени да чакат с дни или седмици, корабите спестяват гориво и се избягват емисиите – тъй като тези масивни кораби не могат просто да спрат на котва. Миналата година стратегията се равняваше на повече от 500 метрични тона неизгоряло гориво, според вицепрезидента на BW и ръководител на операциите Продиут Банерджи.

Известен като „виртуални пристигания“, този метод за по-интелигентна доставка съществува от известно време. Но тъй като климатичната криза се ускорява и зависещите от изкопаемите горива сектори като авиокомпаниите и корабоплаването се борят да намалят въглеродния си отпечатък, неговата популярност – както и тази на други по-екологични стратегии – нараства.

Международното превозване на товари и контейнери е отговорно за 3% от глобалните емисии на парникови газове – приблизително един милиард метрични тона въглероден диоксид годишно, което се равнява на всички емисии на Япония. Въпреки това индустрията е направила малко стъпки към декарбонизация, факт, който редовно се приписва на трудността при намирането на алтернативни начини за захранване на големи кораби.


Международната морска организация (IMO), агенцията, отговорна за регулирането на корабоплаването, си постави амбициозни цели, като се стреми да намали емисиите поне наполовина преди 2050 г. (използвайки 2008 г. като базова линия). Но с нарастването на търговията морските обеми се очаква да се утроят дотогава. В действителност IMO признава, че емисиите могат да бъдат с 30% по-високи до 2050 г., ако не се направи нищо.

„За да намалим емисиите“, каза Грант Хънтър от Балтийския и Международен морски съвет, най-голямата международна асоциация за корабоплаване в света, „трябва да преосмислим начина, по който правим нашия бизнес.“

Но в много отношения индустрията се стреми да преосмисли всичко, освен най-големия си, най-мръсен проблем от всички.

Традиционно, когато корабособственик е нает да превозва товари, договорът изисква корабът да пристигне на местоназначението си възможно най-бързо, независимо от трафика в пристанището. Клиентът дори ще се съгласи да компенсира корабособственика за чакането на котва, нещо, известно като демюрейдж.

Като се има предвид стимулът, собствениците на кораби традиционно бързат през океаните, изгаряйки повече гориво при по-високи скорости, само за да чакат, когато достигнат дестинацията си. Според доклад от 2020 г. танкерите и корабите за насипни товари прекарват до 10% от времето си в чакане да влязат в пристанище. Докато чакат, те изгарят повече гориво, но правят повече пари.

Въпреки че тази практика „плавай бързо, след това чакай“ по своята същност е разточителна, опитите да бъде убита са се провалили отчасти поради сложността на постигането на договорни условия, които удовлетворяват всички страни (и разбира се стимула за печалба).


Привидно подобна стратегия е „точно навреме“ или JIT пристигане. Вместо договор между един корабособственик и чартьор, пристанищата координират ресурсите си с всички пристигащи кораби, за да гарантират, че оптимизират скоростта за пристигане, когато има налично котвено място.

Високите разходи за гориво правят виртуалните и JIT пристигания по-добри за корабната индустрия. Но това, което наистина стимулира тяхната привлекателност, е регламентът, който IMO прилага от януари, индикаторът за въглероден интензитет, който изисква от собствениците на кораби да подобрят въглеродните емисии на своите плавателни съдове.

„Тези оперативни мерки са сравнително прости и могат да бъдат приложени днес без огромни инвестиции в технология и инфраструктура“, каза Мингли Хоу, технически анализатор в IMO. „Дори само малка оптимизация в голям мащаб може да доведе до големи спестявания на емисии.“

Доклад от 2022 г. заключава, че контейнеровозите могат да намалят разхода на гориво и емисиите на CO2 с 14% на пътуване, ако оптимизират скоростта по този начин, и с 4%, ако оптимизират през последните 12 часа. Проучванията показват, че премахването на времето за изчакване на котва може да намали глобалните емисии от корабоплаването с около 20%.

Но е съмнително, че виртуалните и JIT пристигания могат да бъдат реализирани в мащаб. При виртуалните пристигания проблемът е броят на страните, участващи във всеки кораб, където всеки трябва да се съгласи с договор, който позволява на кораба да се забави, каза Банерджи от BW. През 2022 г. компанията реализира виртуално пристигане само на седем пътувания от стотици завършени.

„Това не е системно решение; това е еднократно решение за еднократно пътуване“, каза Харис Зографакис, адвокат в Лондон в Stephenson Harwood LLP, който специализира в морското право, за виртуалните пристигания.

Което оставя пристигания JIT, където проблемът са пристанищата. Координирането на митници, влекачи, пилоти, влакове и работници – всички те работят независимо един от друг – е трудно. Поради тази причина JIT е внедрен само на няколко места.


Единият е Нюкасъл, Австралия, където уникална система за пристигане на кораби изисква пристигащите кораби да се свържат с пристанището 14 дни преди очакваното пристигане. След това пристанищните власти, след консултация с операторите на терминала, ги съветват да променят скоростта, за да пристигнат, когато има налично свободно място. Две трети от корабите, пристигащи в Нюкасъл, вече изобщо не трябва да чакат на котва. А за тези, които го правят, средното време за закотвяне е спаднало от 11 дни на три.

В своята рафинерия в Порвоо в Южна Финландия Neste, производител на устойчиво авиационно гориво, също използва JIT. Помага, че Neste контролира корабите, товара и терминала, но също така работи, защото информацията за акостирането се споделя между всички заинтересовани страни.

„Има голям потенциал за спестяване“, каза Рене Таудал Поулсен, професор по международно корабоплаване и търговия в Копенхагенското бизнес училище в Дания. „Но това е много по-сложно от индустрията на авиокомпаниите, където имате контролна кула, която основно дирижира цялата операция.“

От 2014 г. International Taskforce Port Call Optimization, коалиция от корабни компании, работи за стандартизиране на обмена на навигационни, административни и оперативни данни между кораби и брега. През септември Морските и пристанищните власти на Сингапур подписаха меморандум с Voyager Worldwide, водещ доставчик на технологии за морска навигация и управление на корабоплаването, за проектиране на своя собствена система.

„Просто работим върху обмена на информация между пристанищния оператор и корабите, за да прогнозираме по-точно часовете им на пристигане. Това е първата стъпка“, каза главният изпълнителен директор на Voyager Кент Лий. „Тогава става въпрос за това да имат зад гърба си цялата поддържаща инфраструктура и екосистемата на веригата за доставки, когато корабите пристигнат на пристанището.“

Някои наблюдатели от индустрията не са оптимисти, че нещо от това ще доведе до намаляване на емисиите.

„Пристигането точно навреме би било фантастично“, каза морският адвокат Зографакис. „Но това не се е случвало от десетилетия и няма да се случи в мащаб още десетилетия.“

Зографакис работи с NAPA, базиран в Хелзинки доставчик на морски цифрови технологии, за да разработи нещо, наречено Blue Visby Solution. Blue Visby оставя настрана сложния балет за привеждане на кораби от котва до котва. Вместо това, той се фокусира върху самото пътуване, като прогнозира колко бързо корабите се разтоварват и натоварват в определено пристанище и следователно кога са налични свободни места. Въз основа на тази информация той съответно оптимизира графиците за пристигане на кораби.


Разглеждайки 150 000 пътувания за кораби за насипни товари през 2019 г. (последната „нормална“ година преди пандемията), Blue Visby стигна до заключението, че скоростта може да бъде намалена на около 87% от тях. Ако всички тези пътувания бяха използвали технологията на Blue Visby, щеше да има 16% намаление на въглеродните емисии - малко по-малко, отколкото ако бяха постигнали перфектни JIT пристигания. Производителите на Blue Visby твърдят, че услугата има потенциала да намали въглеродния отпечатък от глобалното корабоплаване на насипни товари с повече от 60 милиона метрични тона CO2 годишно, което е повече от общите емисии на Норвегия.

Но това все още е капка в кофата, когато става въпрос за общите емисии на индустрията. Ето защо някои компании се опитват да направят самите океански плавателни съдове по-ефективни що се отнася до гориво.

Някои инсталират енергоспестяващи устройства като покрития на корпуса, които намаляват съпротивлението. Други изграждат роторни платна - високи цилиндри, които използват силата на вятъра, за да задвижват кораби. Базираната във Финландия Norsepower твърди, че нейните роторни платна могат да намалят емисиите от кораба с до 20% през целия им живот.


„Само с нашата технология е възможно да се намалят емисиите от глобалното корабоплаване с около 80 мегатона на годишна база“, каза главният изпълнителен директор Туомас Риски, „което е около 8% от общите емисии на глобалното корабоплаване.“ Междувременно със своята система за въздушно смазване Silverstream Technologies твърди, че може да спести 7% от разхода на гориво на кораба. Технологията, инсталирана на 28 съда в световен мащаб, покрива дъното на съд с малки въздушни мехурчета, за да намали триенето.

Въпреки че всички тези идеи биха могли да доведат до намаляване на емисиите, неизбежната истина - както е в случая с въздушното пътуване - е, че нищо голямо няма да се случи, докато изкопаемите горива не бъдат заменени като средство за задвижване.

Индустрията започва да изследва различни зелени алтернативи, включително метанол, водород и амоняк, но те са трудни за мащабиране. Корабите, които работят с тези горива, са по-скъпи, защото изискват модерни двигатели и огромни резервоари за гориво. Зелените горива имат по-ниска енергийна плътност от мазута и следователно е необходим по-голям обем за генериране на същата мощност.

Като част от по-широк план за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2040 г., датският корабен гигант A.P. Moller-Maersk поръча 19 кораба, които според него ще работят с неутрален по въглерод метанол. CMA CGM, френски оператор, е поръчал 12, както и COSCO Shipping, китайската компания за контейнерни кораби. Но отново, по-малко от 50 кораба от почти 55 000 контейнеровоза по света е много малко начало.

„Изгаряме много гориво в нашия флот, но обемите на тези зелени горива са много малки“, каза Мортен Бо Кристиансен, ръководител на енергийния преход на Maersk. „Трябва да изградим инфраструктура и след това трябва да намалим разходите.“

Тристан Смит, доцент по енергетика и транспорт в University College London, каза, че за да декарбонизираме корабоплаването, „трябва да работим върху заместването на горивата успоредно с оперативната ефективност“. За да се случи това, каза той, е необходима по-твърда законодателна намеса.

„Ако индустрията е правилно регулирана“, каза Смит, „това наистина ще накара веригата на стойността да говори помежду си по по-сериозен начин.“

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Лавров: Украинският мирен план е основаван на неприемливи идеи и е безсмислен
Днес, 29 Март 2024 11:46
"Предложеният от Украйна мирен план е безсмислен тъй като се основава на неприемливи идеи като изтеглянето на Москва от завзетите от райони". Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю...
Повече полети от и до Варна след 1 април, докъде ще пътуваме?
Днес, 29 Март 2024 11:32
Летище Варна ще обслужва над 60 дестинации през летния сезон, съобщиха за Moreto.net от еаропорта. В първия ден на месец април, почти веднага след присъединяването на България в Шенгенското пространство...
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Днес, 29 Март 2024 11:20
Военният министър Тодор Тагарев отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал. "Аз имам пълно доверие на акад. Денков и той...
Върховният съд на ООН нареди на Израел да разреши повече помощ в Газа
Днес, 29 Март 2024 11:07
Палестинското външно министерство нарече случая „жизненоважна стъпка в глобалните усилия Израел да бъде държан отговорен за извършването на геноцид“. Висшият съд на Обединените нации в четвъртък нареди...
3 години затвор за мъж от Аксаково, изнасилил 4 пъти непълнолетна
Днес, 29 Март 2024 10:52
44-годишен мъж бе признат за виновен по две от общо три повдигнати му обвинения - за извършено с употреба на сила изнасилване на ненавършило 18-годишна възраст момиче и за действия с цел възбуждане и удовлетворяване...
Мощно земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси южна Гърция
Днес, 29 Март 2024 10:40
Земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси южна Гърция тази сутрин. Трусът, чиито епицентър е в морето, на около 30 километра от брега, е станало в 9.12 часа местно време. Епицентърът е на около 122км югозападно...
Катастрофа до Окръжна болница вдигна на крак полицаи и пожарникари
Днес, 29 Март 2024 10:26
Катастрофа до Окръжна болница от четвъртък вечерта вдигна на крак полицаи и пожарникари. При пътния инцидент е пострадала водачката на една от двете коли, които са се сблъскали. Тя е настанена в болнично...
307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ
Днес, 29 Март 2024 10:13
307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“. Те са на обща...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.0 + 3.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook