Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Окръжната прокуратура-Варна с 100% приключени в едномесечен срок преписки

Петък, 24 Март 2023 18:29
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
На отчетно събрание, провело се днес, административният ръководител на Окръжна прокуратура - Варна – окръжен прокурор Красимир Конов представи резултатите от дейността на структурата за изминалата 2022 година. На събитието присъстваха: прокурор Борислав Сарафов – заместник на Главния прокурор на Р. България по разследването и директор на НСлС, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Стефан Петров и Огнян Дамянов, административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров и неговият заместник Илия Николов, районният прокурор Невена Илиева, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов и началникът на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Диян Горанов. Събранието беше уважено от председателят на Окръжен съд - Варна Марин Маринов.

Прокурор Конов представи анализ на статистическите данни за изминалата година, през която в съдебния окръг са били на производство 17 083 преписки. В сравнение с 2021 година се отчита спад от 6,6 % в наблюдаваните преписки, а спрямо 2020 година спадът е с 9,4 %. Налице е тенденция за намаляване на наблюдаваните и новообразуваните преписки по следствения надзор.

97,7 % са решените преписки през 2022 г., като този критерий бележи ръст в сравнение с предходните две години. Останалите нерешени преписки са такива, чийто срок не е изтекъл, тъй като са били образувани в края на годината. Запазва се възходящата градация на този показател – добра практика, която е част от приоритетите на Окръжната прокуратура във Варна през последните отчетни периоди. Броят на решените до 1 месец преписки за съдебния района на Варна е 99,4 % от общия брой решени преписки.

През 2022 г. новообразуваните досъдебни производства са 7884, представляващи 59,1% от общо наблюдаваните дела, които са 21583. Броят на новообразуваните дела, разследвани от следовател за 2022 г. е увеличен с 15,1 % в сравнение с предходния отчетен период. По правило, разследваните от следователите дела се отличават с изключителна фактическа и правна сложност, независимо дали се касае за компетентност по закон или възложени от окръжен прокурор

Най- голям е делът на образуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността, на второ място са за общоопасните престъпления, а на трето са престъпленията против личността.

Налице е лек спад в престъпленията против личността спрямо 2021 г. с около 1%; спад в престъпленията против правата на гражданите спрямо предходната година със 7%; намаление на финансовите престъпления с 15,8%; намаление в броя на разследваните документни престъпления с 3,9%; новообразуваните дела за компютърни престъпления също са намалели с 20% спрямо 2021 г. Анализът показва увеличение на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността с 12,6% и на новообразуваните дала за общоопасни престъпления с 18,7% спрямо 2021 г., както и ръст на престъпленията против дейността на държавни органи и обществени организации с 2,5%.

През отчетния период са били приключени 36,4% от общо наблюдаваните дела и 59% от общо наблюдаваните. Запазва се тенденцията от последните години за приключването на около 50% от досъдебните производства от общо наблюдаваните дела. Запазва се и високият дял на делата, приключени в законов срок. За отчетния период те са 99% от общо приключените, като сравнено с 2021 г., когато приключените разследвания в законовия срок са били 98,8% от общо приключените досъдебни производства.

Налице е увеличаване на решените дела с 60,4 % спрямо 2021 година. 98,6 % от тях са решени в рамките на един месец, което е много добър показател за прокурорската дейност по отношение на срочността на произнасянето.

В съда са внесени 1830 прокурорски акта, при 1680 за 2021 г. Внесените актове са срещу 1952 лица и също се забелязва увеличение на предадените на съд лица с 4,6 % спрямо 2021 година.

През отчетния период 2022 г. прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Варна са внесли в съда общо 1830 акта, от които: 1172 обвинителни акта, 466 споразумения и 192 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Сравнението с предходните периоди показва увеличени по всички показатели.

През изминалата година общият брой на съдебните актове, получени за изпълнение е 1149. През 2021 г. тези актове са били 954. Най – голям е броят на получените за изпълнение съдебни актове, с които е наложено наказание „лишаване от свобода“, а именно – 469 бр., което бележи леко увеличение спрямо 2021 г. Броят на съдебни актове с наложено наказание „пробация“ е 182, което бележи намаление с 4,71% спрямо 2021 г, наложено наказание „лишаване от права“ има в общо 493 случая, което е с 58,52 % повече спрямо същите наказания, наложени през 2021г., а наказание „обществено порицание“ е наложено по 24 дела. През 2022 г., както и през 2021 г. и 2020 г. не са получавани за изпълнение съдебни актове с наложено наказание „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

Беше отчетена и дейността на Окръжната прокуратура във Варна в някои по-специфични направления. За периода от 28 юли 2022 г. до 31 декември 2022 г. ОП – Варна е наблюдавала общо 33 досъдебни производства с предмет дейност на организирана престъпна група - 31 дела получени от специализираната прокуратура и 2 новобразувани. Четири от досъдебните производства са приключени, пет са изпратени по компетентност. Към момента са налице 24 броя висящи досъдебни производства.

Общият брой на делата за корупционните престъпления за района на Окръжна прокуратура - Варна през 2022 г. е 138, за сравнение през 2021 е бил 134. Основният дял дела са свързаните със злоупотреба със служебно положение на длъжностни лица и престъпления на недлъжностни лица с вероятен корупционен мотив. 18 са делата за престъпления против политическите права на гражданите, като трябва да се имат предвид неколкократните парламентарни избори през годината, и 49 са делата за присвоявания.

През 2022 г. прокурорите от Окръжната прокуратура са наблюдавали 35 досъдебни производства, водени за престъпления по чл. 253 от НК за изпиране на пари. През 2021 и 2020 г. бройката е била по 31. При сравнение на актуалните данни с тези от предходните две години е видно, че е налице значително увеличение. Наблюдаваните досъдебни производства за престъпления против паричната и кредитната система – изготвяне и прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични и други знаци и платежни инструменти, са 386. През 2021 г. те са били 344 броя.

През 2022 г. са наблюдавани общо 315 досъдебни производства за данъчни престъпления. От общия брой дела от тази категория, наблюдаваните от Окръжната прокуратура са 277. Налице е общо увеличение по всички показатели за отчетната година.

През отчетния период в съдебния район са наблюдавани общо 963 досъдебни производства, свързани с държането, разпространението и контрабандата на наркотични вещества. Новообразуваните за периода дела са 650. Налице е увеличение в новообразуваните дела през 2022 г. с 10 %.

В заключение бяха изброени приоритети в дейността на Окръжна прокуратура – Варна за 2023 година. Административният й ръководител Красимир Конов постави акцент върху основните задачи на структурата и през настоящата година, като ги обобщи в три направления: защитата на правата и законните интереси на гражданите, повишаване на общественото доверие в институцията и оправдаване на очакванията за независим и безкомпромисен пазител на законността. Той пожела на своите колеги отдаденост към работата, висок професионализъм и постигане на още по-добри резултати през тази година.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Огнената Кармен покорява Варна
Днес, 23 Май 2024 16:21
С най-висшата форма на изразяване, а именно с танцов спектакъл, Балетът на Държавна опера - Русе ще превземе сърцето на морската столица. Новата балетна постановка по музиката на едноименната опера на...
Стажът: първата стъпка към успешна ИТ кариера
Днес, 23 Май 2024 13:24
Жаклин и Нона Желязкови са възпитанички на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града ни, а към днешна дата изучават „Компютърни системи и технологии“ в Технически университет - Варна. През лятото...
Езиков курс за деца през лятото - защо е полезно?
Днес, 23 Май 2024 10:00
Най-различни са предимствата на това да запишете Вашето дете на езиков курс през лятната ваканция. Разбира се, това не означава, че му отнемате почивката. Всъщност неговото лято ще бъде много по-интересно...
Отличиха военнослужещи и цивилни за принос към военно-образователната система
Днес, 23 Май 2024 18:20
Министърът на отбраната Атанас Запрянов, награди днес, 23 май, военнослужещи и цивилни служители от военно-образователната система. По традиция отличията се връчват в навечерието на Деня на светите...
Мъжът, прострелял Роберт Фицо, заяви, че е действал по политически причини
Днес, 23 Май 2024 18:06
Мъжът, обвинен, че е атакувал и ранил словашкия премиер Роберт Фицо, е заявил, че е действал поради несъгласие с политиката на правителството, но е допълнил, че не е искал да извърши убийство и че съжалява...
Нашествие на марокански скакалци в Кърджалийско
Днес, 23 Май 2024 17:54
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че от 25 до 27 май различни площи в област Кърджали ще бъдат авиационно третирани срещу марокански скакалец. На 25 и 26 май ще започне третиране...
Пускат във Вайбър за 24 май тематични стикери за хора, които обичат българския език и литература
Днес, 23 Май 2024 17:42
Своеобразен почит към делата на всички будители на словото, селекцията стикери „24 май“ ни напомня преди всичко, че да пишеш на български е най-добрият начин да отпразнуваш 24 май Със специални 12...
Румен Радев на аудиенция при папа Франциск (снимки)
Днес, 23 Май 2024 17:29
По време на аудиенцията на президента Румен Радев при папа Франциск по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, Светият...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.8 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook