Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

На 8 юни (четвъртък) от 21:15 часа красиви джазови мелодии с оригинални български текстове ще зазвучат на сцената на Археологическия музей във Варна. Пианистът Антони Дончев и поетесата Мария Донева ще пренесат публиката в магията на събитието „Джазът пее на български“. Проектът
Новини

И днес, 4 юни, част от центъра ще е затворен за автомобили във връзка със събитието Reconnect the City - рисунките на асфалт в района на "Севастопол", припомня Moreto.net. От 8.00 ч. до 22.00 часа се преустановява движението на автомобили както следва: - Бул. „Сливница“ - в частта от кръстовищ
Новини

На 4 юни отбелязваме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е
Новини от Варна, региона и света

Окръжната прокуратура-Варна с 100% приключени в едномесечен срок преписки

Петък, 24 Март 2023 18:29
Източник: Moreto.net   
(5)   (8)
Сн.: Moreto.net
На отчетно събрание, провело се днес, административният ръководител на Окръжна прокуратура - Варна – окръжен прокурор Красимир Конов представи резултатите от дейността на структурата за изминалата 2022 година. На събитието присъстваха: прокурор Борислав Сарафов – заместник на Главния прокурор на Р. България по разследването и директор на НСлС, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Стефан Петров и Огнян Дамянов, административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров и неговият заместник Илия Николов, районният прокурор Невена Илиева, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов и началникът на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Диян Горанов. Събранието беше уважено от председателят на Окръжен съд - Варна Марин Маринов.

Прокурор Конов представи анализ на статистическите данни за изминалата година, през която в съдебния окръг са били на производство 17 083 преписки. В сравнение с 2021 година се отчита спад от 6,6 % в наблюдаваните преписки, а спрямо 2020 година спадът е с 9,4 %. Налице е тенденция за намаляване на наблюдаваните и новообразуваните преписки по следствения надзор.

97,7 % са решените преписки през 2022 г., като този критерий бележи ръст в сравнение с предходните две години. Останалите нерешени преписки са такива, чийто срок не е изтекъл, тъй като са били образувани в края на годината. Запазва се възходящата градация на този показател – добра практика, която е част от приоритетите на Окръжната прокуратура във Варна през последните отчетни периоди. Броят на решените до 1 месец преписки за съдебния района на Варна е 99,4 % от общия брой решени преписки.

През 2022 г. новообразуваните досъдебни производства са 7884, представляващи 59,1% от общо наблюдаваните дела, които са 21583. Броят на новообразуваните дела, разследвани от следовател за 2022 г. е увеличен с 15,1 % в сравнение с предходния отчетен период. По правило, разследваните от следователите дела се отличават с изключителна фактическа и правна сложност, независимо дали се касае за компетентност по закон или възложени от окръжен прокурор

Най- голям е делът на образуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността, на второ място са за общоопасните престъпления, а на трето са престъпленията против личността.

Налице е лек спад в престъпленията против личността спрямо 2021 г. с около 1%; спад в престъпленията против правата на гражданите спрямо предходната година със 7%; намаление на финансовите престъпления с 15,8%; намаление в броя на разследваните документни престъпления с 3,9%; новообразуваните дела за компютърни престъпления също са намалели с 20% спрямо 2021 г. Анализът показва увеличение на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността с 12,6% и на новообразуваните дала за общоопасни престъпления с 18,7% спрямо 2021 г., както и ръст на престъпленията против дейността на държавни органи и обществени организации с 2,5%.

През отчетния период са били приключени 36,4% от общо наблюдаваните дела и 59% от общо наблюдаваните. Запазва се тенденцията от последните години за приключването на около 50% от досъдебните производства от общо наблюдаваните дела. Запазва се и високият дял на делата, приключени в законов срок. За отчетния период те са 99% от общо приключените, като сравнено с 2021 г., когато приключените разследвания в законовия срок са били 98,8% от общо приключените досъдебни производства.

Налице е увеличаване на решените дела с 60,4 % спрямо 2021 година. 98,6 % от тях са решени в рамките на един месец, което е много добър показател за прокурорската дейност по отношение на срочността на произнасянето.

В съда са внесени 1830 прокурорски акта, при 1680 за 2021 г. Внесените актове са срещу 1952 лица и също се забелязва увеличение на предадените на съд лица с 4,6 % спрямо 2021 година.

През отчетния период 2022 г. прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Варна са внесли в съда общо 1830 акта, от които: 1172 обвинителни акта, 466 споразумения и 192 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Сравнението с предходните периоди показва увеличени по всички показатели.

През изминалата година общият брой на съдебните актове, получени за изпълнение е 1149. През 2021 г. тези актове са били 954. Най – голям е броят на получените за изпълнение съдебни актове, с които е наложено наказание „лишаване от свобода“, а именно – 469 бр., което бележи леко увеличение спрямо 2021 г. Броят на съдебни актове с наложено наказание „пробация“ е 182, което бележи намаление с 4,71% спрямо 2021 г, наложено наказание „лишаване от права“ има в общо 493 случая, което е с 58,52 % повече спрямо същите наказания, наложени през 2021г., а наказание „обществено порицание“ е наложено по 24 дела. През 2022 г., както и през 2021 г. и 2020 г. не са получавани за изпълнение съдебни актове с наложено наказание „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

Беше отчетена и дейността на Окръжната прокуратура във Варна в някои по-специфични направления. За периода от 28 юли 2022 г. до 31 декември 2022 г. ОП – Варна е наблюдавала общо 33 досъдебни производства с предмет дейност на организирана престъпна група - 31 дела получени от специализираната прокуратура и 2 новобразувани. Четири от досъдебните производства са приключени, пет са изпратени по компетентност. Към момента са налице 24 броя висящи досъдебни производства.

Общият брой на делата за корупционните престъпления за района на Окръжна прокуратура - Варна през 2022 г. е 138, за сравнение през 2021 е бил 134. Основният дял дела са свързаните със злоупотреба със служебно положение на длъжностни лица и престъпления на недлъжностни лица с вероятен корупционен мотив. 18 са делата за престъпления против политическите права на гражданите, като трябва да се имат предвид неколкократните парламентарни избори през годината, и 49 са делата за присвоявания.

През 2022 г. прокурорите от Окръжната прокуратура са наблюдавали 35 досъдебни производства, водени за престъпления по чл. 253 от НК за изпиране на пари. През 2021 и 2020 г. бройката е била по 31. При сравнение на актуалните данни с тези от предходните две години е видно, че е налице значително увеличение. Наблюдаваните досъдебни производства за престъпления против паричната и кредитната система – изготвяне и прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични и други знаци и платежни инструменти, са 386. През 2021 г. те са били 344 броя.

През 2022 г. са наблюдавани общо 315 досъдебни производства за данъчни престъпления. От общия брой дела от тази категория, наблюдаваните от Окръжната прокуратура са 277. Налице е общо увеличение по всички показатели за отчетната година.

През отчетния период в съдебния район са наблюдавани общо 963 досъдебни производства, свързани с държането, разпространението и контрабандата на наркотични вещества. Новообразуваните за периода дела са 650. Налице е увеличение в новообразуваните дела през 2022 г. с 10 %.

В заключение бяха изброени приоритети в дейността на Окръжна прокуратура – Варна за 2023 година. Административният й ръководител Красимир Конов постави акцент върху основните задачи на структурата и през настоящата година, като ги обобщи в три направления: защитата на правата и законните интереси на гражданите, повишаване на общественото доверие в институцията и оправдаване на очакванията за независим и безкомпромисен пазител на законността. Той пожела на своите колеги отдаденост към работата, висок професионализъм и постигане на още по-добри резултати през тази година.

(5)  (8)
Новини от Варна, региона и света
Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен!
Събота, 3 Юни 2023 11:52
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ се провежда от вече над 30 години, липсата на достатъчно средства за провеждането му тази година може да лиши варненската публика от тазгодишното издание на...
Заместник-министър Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят
Неделя, 4 Юни 2023 19:01
Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието...
За 60% от работилите в сивия сектор недекларираният труд не е сериозно нарушение, сочи проучване на БАН
Неделя, 4 Юни 2023 18:49
60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение, а повече от половината от тях твърдят, че са съгласни да работят без осигуровки. Това показва проучване...
Обилни валежи в Монтанско, отводнявани са десетки къщи
Неделя, 4 Юни 2023 18:36
За времето от 8:30 часа на 3 юни до 8:30 часа на 4 юни в Монтанско са паднали обилни валежи, съобщи дежурният в Метеорологичната станция в Монтана. Най-много дъжд в област Монтана през тази нощ е паднал...
6 медала за България при девойките от турнира по художествена гимнастика в Бърно
Неделя, 4 Юни 2023 18:24
С финалите на отделните уреди завърши Международния турнир "Тарт Къп" 2023, който се проведе този уикенд в Бърно (Чехия). България бе представена от националните състезателки Елвира Краснобаева и Никол...
Две деца са пострадали, след като са скочили от вълнолома в Бургас
Неделя, 4 Юни 2023 18:13
Две деца са леко пострадали, след като са скочили в морето от вълнолома на пристанището. Той е в неохраняемата зона, след Централния плаж. Инцидентът е станал към 14:00 ч. На място са пристигнали екипи...
Лена Бориславова: Няма доверие между двете парламентарни сили, но този кабинет трябва да започне да работи
Неделя, 4 Юни 2023 18:00
Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел, за който са се съгласили от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Този състав е много добра стъпка напред за страната, има да реши немалко кризи и задачи. Колкото по-бързо...
Казанлък отбелязва 120-ия Празник на розата (снимки)
Неделя, 4 Юни 2023 17:48
Традициите сплотяват обществото и ни дават вяра, че можем и ще вървим напред, защото за нас, българите, маслодайната роза не е само ресурс и препитание, а символ и идентичност, неразделна част от душата...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви в цялата страна!НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ! до 4600 лв/дка!
’ ГРАНДЕ ХАУС ’’ ЕООД купува ОБРАБОТВАЕМА земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ, за ОБЛАСТИТЕ: * Област Варна - Цени до 4100 лв/дка * Област Добрич - Цени до 4600 лв/дка * Област Шумен...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook